Witam
Mam takie pytanko bo na ziemi nie wyszło zbyt dobrze, a że budżet się powiększył to mogę zainwestować w hobby i moje pytanko jest takie, a właściwie dwa.
1. Jak wystartować z ADA Amazonia II (bo słyszałem że przez 2 tygodnie tylko podłoże i podmiany wody bez fauny i flory
2. Jak wystartować a Aqua Substrate+ II (tu brak wiedzy)
3. Czy ADA Amazonia i ADA Amazonia II dużo się różnią czy warto postawić zbiornik na jedynce, widzę na niektórych forach że niektórzy wolą jedynkę.
Witam.
Z wyżej wymienionych używałem tylko ASII+ . Start bezproblemowy, następnego dnia woda kryształ.
Poza tym tak samo jak z każdym innym startem. Warto dodać bakterie. Jeżeli masz już akwarium użyj starego filtra.
Obsadź całe dno. Nie musi być tak gęsto jak obsadził swój pokazowy zbiornik Amano w Malezji.
Pod podłoże dodałem też po garści pyłu z węgla aktywowanego i dolomitu. (Czy pomaga? Nie wiem. Na pewno nie zaszkodziło.)
Z mojego doświadczenia warto dosyć szybko zacząć nawożenie. CO2 od startu.
Makro zacząłem podawać po pierwszym teście(około 5dni po starcie) który pokazał jego małe ilości. Podłoże silnie wchłania zwłaszcza fosfor dlatego moja mieszanka miała i ma proporcje tych składników NO3 5:PO4 1 . Za to test na żelazo jeszcze miesiąc pokazywał mi 0,5ppm. Mikroelementy zacząłem podawać mniej więcej po miesiącu.
Bardzo ważne są regularne podmiany. Przez pół miesiąca podmieniam 2 razy w tygodniu. A później raz na tydzień.
U siebie nie świeciłem też od razu 10godzin. Zaczynałem od 5-6h/ dzień i co tydzień godzinę więcej do mniej więcej 11h.
Kolejne akwarium chcę założyć na podłożu ADA, więc wtedy będę mógł się o nim wypowiedzieć.
Jednak odpowiedzi na wszystkie twoje pytania są już na forum. Zwłaszcza o ADA całkiem dużo się pisze. Poczytaj.
Heh, dobry temat, akurat odpaliłem swoje 102L na Aqua Art Aquasustrate (nie II+), stary filtr, połowa wody też stara, baniak na razie raczej średnio obsadzony. Trochę rotali, bacopa, java moss, phoenix moss, jakieś dwie małe kryptokoryny, mały heniek i coś czego nawet nie znam nazwy
Oświetlenie to 60W, zamierzam świecić 2x18 przez 8h, a 24W włączać i wyłączać odpowiednio godzine później i godzinę wcześniej. Do tego 4ml EC. Zobaczymy co z tegi będzie.
Także na razie za wiele powidzieć nie mogę, czekam na rozwój sytuacji.
Moim zdaniem, jedyne godne uwagi podłoża w formie granulatu obecne na rynku to ADA Amazonia I i Nature Soil BLACK. Jak ma być od razu ładnie i bezproblemowo to Nature Soil. Woda kryształ od pierwszego dnia, przyrosty ok, nawozy można lać prawie od razu bo to podłoże nie jest bardzo żyzne.
Jak masz trochę czasu przez pierwszy miesiąc na podmiany, lub możesz odpalić akwarium bez roślin i światła na 2-3 tygodnie to bierz Amazonię. Bardzo żyzna, wytrzyma kilka lat, wzrost roślin bez problemów. Niemniej, nie jest to podłoże dla początkujących.
1. Jak wystartować z ADA Amazonia II (bo słyszałem że przez 2 tygodnie tylko podłoże i podmiany wody bez fauny i flory
Ja dwa razy startowałem na jedynce, rośliny posadzone od razu ( jak najwięcej się da), i do tego CO2 odkręcone bardzo mocno od razu od startu, światło 8h przez pierwsze 2,3 tygodnie później można po woli do 10 dochodzić. Jedyny nawóz jaki używałem w okresie do 3 tygodni około to Kalium *(Easylife).
2. Jak wystartować a Aqua Substrate+ II (tu brak wiedzy)
Cenna chyba z tego co mi się wydaje zbliżona do ADA więc po co " kupować kota w worku, jak można od razu coś bardzo dobrego i sprawdzonego mieć"
3. Czy ADA Amazonia i ADA Amazonia II dużo się różnią czy warto postawić zbiornik na jedynce, widzę na niektórych forach że niektórzy wolą jedynkę.
ADA Amazonia I została stworzona z myślą o " profesjonalistach", z racji że zyskała bardzo wielką popularność, stworzona II która ma być łatwiejsza " ", taką podstawową różnicą jest to że I " mętni lekko wodę na początku ", a w II od razu jest kryształ.
Poza tym :
Naprawdę warto jeśli myślisz o tej aranżacji na dłużej, zainwestować i w power sond oraz dodatki do podłoża.
Nie wiem jakie masz akwarium ale same dodatki można kupić porcjowane wiec nie trzeba całego pudełka.
<a href="/dyskusje/topic.html?p=316665#316665">Świat Gofra Atlántida</a>
<a href="/dyskusje/topic.html?p=318261#318261">Świat Gofra I </a>
<a href="/dyskusje/topic.html?p=319600#319600"> Świat Gofra II, The Fog</a>
A moze mi ktos powiedziec czy przy podłożu as2+ i mając akwarium 182l oraz swietlowki 4x24w powinno sie swiecic odrazu pelna mocna 7-8h od poczatku i zwiekszac co tydzien co godzine czy lepiej 2x24w na początek2 np 7h i zwiekszac 1h co tydzien adrugie 2x24w po miesiącu?
Oraz kiedy zaczac podawac makro i mikro przy dobrze osadonym dnie roślinnością?
Jacek Pawłowski w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 138
Hej
Aquaowner fajnie wytłumaczył czego rośliny potrzebują do lepszego wzrostu w akwarium. Ponadto podał zależności między micro i macro.
Film po niemiecku .
Matss42 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 656
Witam
Czy ktoś może polecić firmy/szklarza z okolicy Śląska która wykonuje akwaria na wymiar. Potrzebuje akwarium o wymiarach 152cm długości , 40cm głębokości, oraz 82cm wysokości, wsunięta będzie w ...
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 825627
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Wątek wspólny w Zwierzęta· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 200805
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2268
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Yans1 w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 168
Witam
Mam pytanie dotyczące filtra wewnętrznego do akwarium 200l. Nie mogę mieć kubełka dlatego zastanawiam się który z filtrów wewnętrznych będzie najbardziej odpowiedni. Biorę pod uwagę kilka np Flu...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 292
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
Statystyki
Ten temat przegląda 547 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571107
• Liczba wątków: 48832
• Użytkownicy: 36957
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 546 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej