Firma Aquael, organizator corocznego konkursu "Primus Inter Pares" wycofała się z organizacji z kolejnych edycji przedsięwzięcia.
Warto wspomnieć iż nagrodą główną zeszłorocznego konkursu była wyprawa do Amazonii ze znanym badaczem - Heiko Bleherem.
W tym miejscu warto zadać sobie pytanie - czy akwarystyka nie ma szczęścia do konkursów? Większość przedsięwzięć kończy się na jednej góra dwóch edycjach, a przy okazji większości pojawiają się liczne kontrowersje i niesnaski.
Dlaczego w przeciwieństwie do naszych zachodnich sąsiadów są tak liczne problemy z organizacją udanych wystaw i konkursów w naszym kraju?
Problemem jest kasa.
Nie wiem czy jej brak,czy po prostu dalsza niechec ich wykladania.
Co do firmy Aquael,to wyznaje sie tam pewne motto.
"chec zwrocenia na siebie uwagi podczas bycia sponsorem konkursow" ,ale na tym sie konczy,bo trzeba deklarowany sponsoring uiscic,a z tym ciezko.
Jak sie nie ma miedzi,to sie na d...e siedzi,a nie wychyla ze sponsoeingiem.
Druga kwestia,to pewny nowy typ marketingu,ktory opiewa na zyski dla firmy,realizujac sie na jednej,czy dwoch edycjach konkorsow.
W trzecie i kolejne edycje od strony marketingowej nie oplaca sie "polaczkom" inwestowac,bo wola wylozyc na "nowy powiew swierzosci" niz wykladac na,to samo co roku.
Nie umieja z dalszych edycji stworzyc prestizu.
Redakcja Serwisu napisał(a):czy akwarystyka nie ma szczęścia do konkursów? Większość przedsięwzięć kończy się na jednej góra dwóch edycjach
Redakcja Serwisu napisał(a):Dlaczego w przeciwieństwie do naszych zachodnich sąsiadów są tak liczne problemy z organizacją udanych wystaw i konkursów w naszym kraju?
Redakcja Serwisu napisał(a):Macie jakieś sugestie lub spostrzeżenia?
...droga Redakcjo, odpowiedziałaś sobie poniekąd sama
Redakcja Serwisu napisał(a):przy okazji większości pojawiają się liczne kontrowersje i niesnaski.
nic dodać nic ująć.
Czemu się dziwić skoro nawet wydawałoby się proste i przyjemne konkursy pojawiające się na stronach naszego forum budzą niekiedy wielkie emocje, pretensje do wszystkich i o wszystko itp..itd..
Moim zdaniem nie rozbija się o kontrowersje tylko czasy tworzenia czegoś dla samej idei przeminęło lata temu. Teraz we wszystkim trzeba mieć jakiś konkretny zysk. Sama mentalność polaków tworzy więcej kontrowersji niż jest ich naprawdę. Kto weźmie udział w konkursie w którym nagrodą jest np dyplom i zestaw Shrimp Set? Gra o pietruszkę straciła już dawno na popularności.
Ja osobiście z dużą chęcią brałbym udział w konkursach lokalnych i ogólnokrajowych nawet za uścisk dłoni.
Monty napisał(a): Kto weźmie udział w konkursie w którym nagrodą jest np dyplom i zestaw Shrimp Set? Gra o pietruszkę straciła już dawno na popularności.
Widzisz, to jest dokładnie to o czym napisałem wcześniej.
Nawet małe konkursy organizowane czasami przez forum RA, w których nagrody nie są aż tak "bajeczne" a które mają na celu promowanie dobrej zabawy przy okazji naszego hobby, stają się niekiedy powodem do pretensji a to o czas trwania konkursu a to o to kto wygrał itp.
To właśnie pokazuje że chyba jeszcze nie potrafimy się bawić lub że zapomnieliśmy jak to się robi.
Jeżeli chodzi o sam konkurs organizowany przez firmę Aquael, nie wiem czy faktycznie może być tak jak napisał lukiki:
lukiki napisał(a):Co do firmy Aquael,to wyznaje sie tam pewne motto. "chec zwrocenia na siebie uwagi podczas bycia sponsorem konkursow" ,ale na tym sie konczy,bo trzeba deklarowany sponsoring uiscic,a z tym ciezko.
ale jakiś sens ta wypowiedz w mniejszym czy większym stopniu może posiadać
natomiast z tym argumentem:
lukiki napisał(a):Nie umieja z dalszych edycji stworzyc prestizu.
..trudno się nie zgodzić, bo faktycznie brak konsekwencji w działaniu.
Dobry konkurs buduje się latami a nie podczas jednego czy dwóch sezonów
Kiedyś w którymś z tematów poddałem pomysł by w końcu stworzyć rodzimy konkurs na np. najciekawszą aranżację roku.
Taki mini-mini IAPLC
Można by do tego wykorzystać to forum, jako jedno z najbardziej odpowiednich miejsc w kraju do jego przeprowadzenia i prezentacji prac.
Jury, mogłoby składać się zarówno z członków redakcji forum jak i z wybranych użytkowników forum ( osób które w tej dziedzinie mają jakieś osiągnięcia - a tych nie brakuje)
Wyniki mogłyby być ogłaszane np. podczas corocznego zlotu we Wrocławiu.
Nagrody- na te pewnie musielibyśmy poczekać, ale jeżeli konkurs stałby się czymś niesezonowym i cieszyłby się rosnącym zainteresowaniem, to myślę że sponsorzy (firmy akwarystyczne) dla promocji siebie samych z chęcią po jakimś czasie by do niego dołączyły.
Kwestia tylko taka, czy wysyłającym prace, taki początkowy układ bez nagród ale dla swojej satysfakcji i uznania wśród kolegów by wystarczył - i to jest pytanie
Znając życie, pomysł na starcie skazany na porażkę
A czemu bez nagród?:P zrzucić się po parę groszy i coś właśnie w stylu shrimp set'a kupić Naprawdę jestem w stanie raz do roku poświęcić parę groszy dla idei
Monty napisał(a): Gra o pietruszkę straciła już dawno na popularności.
Ja osobiście z dużą chęcią brałbym udział w konkursach lokalnych i ogólnokrajowych nawet za uścisk dłoni.
widzisz, sam dałeś się złapać.
Moje zdanie jest takie, najpierw inicjatywa, stworzenie ciekawego konkursu dla samej satysfakcji w nim uczestnictwa i jeżeli dobrze się to wszystko rozwinie to i nagrody znajdą się same.
Masz podobny problem albo chcesz coś dodać?Załóż konto w minutę i odpowiedz w tym wątku. Zalogowani mogą też obserwować wątki i dostawać powiadomienia o nowych odpowiedziach.
Piotrek z DefiniteAquascape.tv reaktywował kanał i wrzuca zaległe filmiki, które ponagrywał jakiś czas temu.
Wrzucam do pooglądania i zainspirowania się.
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3814
Zoolek przygotował "Laboratorium Akwarystyczne - co w wodzie piszczy?" 24-25 marca w Kompleksie Świętokrzyska Polana odbyła się duga Wystawa Akwarystyczna Akwaryści - Akwarystom. Podczas wys...
akwarystyczne-inspiracje.jpg
W dniach 19 września - 31 października można zgłaszać swoje prace do konkursu Tetra Akwarystyczne inspiracje. Do wygrania atrakcyjne nagrody m.in. karty premiowe o warto...
andorian w Podłoże· Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 21249
Mam nietypowe pytanie. Opisy podłoży i substratów są dość tajemnicze - są to głównie enigmatyczne informacje marketingowe o zawartości substancji odżywczych i mikroorganizmów. I stąd moje pytanie - ro...
virtual.jpg
Zapraszam do wirtualnego zwiedzania,
z pewnością to nie to tym samym co obejrzenie na żywo - ale stanowi fajne wykorzystanie współczesnych rozwiązań techniki. Warto poczytać etykiety prz...
malojk w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3800
Witam!
Które testy można robić stosując nawozy Ferka? Coś gdzieś przeczytałem że testowanie przy tych nawozach mija się z celem bo są nie wykrywalne jakieś stężenia. Czy to prawda?
Interesuje mnie F...
Witam,
Może nie wszyscy znają stronę http://www.scapefu.com/ , o której tutaj https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/akwarium/nowy-podcast-o-akwariach-roslinnych-32950.html wspom...
Statystyki
Ten temat przegląda 591 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571132
• Liczba wątków: 48847
• Użytkownicy: 36960
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 591 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej