Ogrzewanie: przepływowa grzałka Hydor ETH 200, temp 22st
Oświetlenie: Belka AquaNova 4x24W a w niej: Luxline 830 i Luxline 856 (czyli 48W)
Nawożenie:
PG Macro, PG Micro
CO2: z butli
Dekoracje: Iron wood
Manten Stone
Tło mist
Flora:
Fauna:
Opis: Moja trzecia aranżacja w wysokim zbiorniku. Tym razem mam nadzieję być zadowolony z efektu - aranżacja jest typowo pionowa więc wreszcie będzie pasowała do zbiornika. Zbiornik będzie zalewany w tym tygodniu. Jeśli chodzi o obsadę, chcę się ograniczyć tylko do roślin zielonych: bolbitis, microsoria, anubias nana, mchy, większość u podstawy korzeni.
Obawiam się dwóch rzeczy: że rośliny będą za niskie i z tyłu będzie "łyso", oraz tego że roślin będzie za mało żeby zbiornik był stabilny - dlatego na już na początku ograniczyłem moc oświetlenia.
Zastanawiam się jeszcze nad cryptocoryne balansea na 3cim planie.
Hardscape wygląda świetnie. Może warto pomyśleć o szybko rosnących roślinach, np. dać wgłębkę przytwierdzoną do płaskich kamieni na dno, a jak zbiornik ruszy to się pozbyć? Może Hydrocotyle tripartita pomiędzy korzonki przy dnie?
Jeżeli nie chcesz żeby było łyso, możesz na start zakupić na allegro lub na giełdzie forumowej od kogoś dużą ilość microsorium na raz, znacznie tańszą niż szczepki w sklepach.
Oświetlenie - 2x24W przy tej wysokości nie doświetla dna wystarczająco, i należy to mieć na uwadze. 3x24 przy tym litrażu jest w sam raz jeżeli coś rośnie przy dnie, ale faktycznie bezpiecznie możesz od 48W zacząć.
zbiornik mały:n wybieraj microsoria i bolbitisy o małych liściach bo i tak balansea będzie mocnym akcent em, widziałbym gdzieniegdzie marsileę wychodzącą na piach. Na start polecam zwykłą Wąkrotę-nie musi być zakorzeniona potem ją wywalisz. Hardscape świetny nie szalałbym z ilością roślin bo straci urok.
aranż pierwsza liga oczywiście nie krajowa .
idz swoim pomysłem z roślinami nikogo nie słuchaj twoja koncepcja jest jak najbardziej słuszna.tylko nie przesadz z ilością,aby nie zagłuszyć tych pięknych korzeni.
dzieki za miłe słowa o hardscape.
parę dni temu posadziłem rośliny, zalałem akwa. No i nie podoba mi się Przesadziłem z ilością roślin z tyłu i chcę trochę usunąć - wrzucę foty jak bedę miał czas żeby się tym zająć. No i woda jest brązowa od korzeni - też niefajnie to wygląda.
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/maj-2013/108l.jpg
Prezentacja procesu zakładania akwarium 60x45x40cm przygotowana przez węgierskiego akwarystę Tibora Szecsei dla firmy Elo...
Mój pierwszy zbiornik, załorzony 10 miesięcy temu. Popeniłem przy zakładaniu wiele błędów, niektóre wyprostowałem a niektórych sie nie da. Przeżyłem inwazje rużnych glonów. Na dzień dzisiejszy szyba n...
To mój pierwszy post na tym forum ale przeglądam je już od dłuższego czasu.Mianowicie prosiłbym o pomoc w zmianie aranżacji głównie w ustawieniu kamieni i usypaniu podłoża.Interesowały by mnie jakieś ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 483 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej