Ten patent z korzeniem "przebijającym" akwarium jest niezły. To akwarium jest insirujące, gdyby tak do niego dołożyć piękny zielony trawnicek na dnie... W sumie to ciekaw jestem czy narodzi się nowy trend polegający na przyklejaniu, podwieszaniu elementów wystroju akwarium tak, by niejako były zawieszone w toni wody. Ostatnio pokazana aranżacja "Żabojada" z wiszącymi skałami też się w ten trend wpisuje.
jedrek1911 napisał(a):W sumie to ciekaw jestem czy narodzi się nowy trend polegający na przyklejaniu, podwieszaniu elementów wystroju akwarium tak, by niejako były zawieszone w toni wody.
Witam. Pomysł z przyklejaniem na zewnątrz elementów aranżacji nie jest taki nowy. Sam pierwszy raz zobaczyłem to chyba w aranżacji Piotr Sutego "diffusion".
Sztuka to pojemne słowo i każdy je rozumie trochę inaczej. Dla wielu osób to co tworzymy w naszych akwariach nigdy sztuką nie będzie - "bo nie ma w tym emocji, transcendencji", "bo że coś jest estetyczne nie onacza od razu, że można uznać to za sztukę", "bo w sztuce twórca ma się wyrażać". Celowo wziałem te stwierdzenia w cudzysłów bo one nie do końca oddzwierciedlają moje poglądy.
Niemniej ja bym sztukę zostawił artystom, akwarystyka to raczej rzemiosło, choć najlepsi rzemieślnicy z czasem zostają uznani za artystów... Czego Państwu życzę
Postmodernistyczny zabieg z tym korzeniem "przyklejonym" do szyby znany ze sztuki z końca ubiegłego wieku.. typowo zachodnie podejście. Przeciwwagą na wschodzie wygląda na to, że Wabi-Kusa? No nie wiem, aquascaping na salony współczesnej sztuki wchodzi, ciekawie co to będzie..
Witam
Oglądanie takich zdjęć inspiruje ludzi i przyczynia się do zmian w naszych baniakach lub podsuwa inne - nowatorskie rozwiązania w dziedzinie urządzania zbiorników.
Moim zdanie aquascaping to sztuka i to w pełnym tego słowa znaczeniu z tym że zamiast pędzli, dłut i innych narzędzi mamy nożyczki i pensety, zamiast płótna czy innych nośników akwaria, zamiast farb rośliny, kamienie, drewno, itp itd, powiedział bym nawet że akwarystyka jest sztuką trudniejszą i bardziej skomplikowaną niż malarstwo np czy rzeźba bo żaden obraz nie rośnie i nie zarasta glonami, nie trzeba go karmić i nie trzeba przy nim kombinować z nawożeniem i filtracją.
BTW. czerpiemy sporo z dziedzin dawno uznanych za sztukę np bonsai, ogrody japońskie, ikebana, wiele zasad takich jak złoty podział czy inne dotyczące kompozycji są wspólne dla nas i dla malarzy czy architektów, nawet głupie dobieranie mniejszych roślin do mniejszych akwariów celem powiększenia optycznego całej aranżacji jest dość mocno związane z wieloma dziedzinami sztuki.
A jeśli ktoś ma wątpliwości czy to sztuka "bo nie wyraża emocji" to chyba nigdy nie aranżował zbiornika dla siebie, jeśli robimy zbiornik dla siebie a nie tylko na konkurs czy dla popisu to (przynajmniej ja ) wkładamy w to kawałek siebie, i nie chodzi tu tylko o czas poświęcony na utrzymanie miniaturowego ekosystemu, i wydaje mi się że ogólnie z uznaniem akwarystyki za sztukę wątpliwości sa takie same jak w stosunku do fotografii - przecież fotografia to tylko utrwalanie obrazu - tak ale jest to takie utrwalanie obrazu jakim postrzega go fotograf i jakie on w nim emocje wywołuje, mówię tu o fotografii a nie po prostu robieniu zdjęć bo to gigantyczna różnica - tak jak mieć akwarium a być akwarystą
huh mam nadzieję że jest to przynajmniej częściowo zrozumiałe
Moim faworytem jest również zbiornik z gałęzią wystającą z szyby ale tylko część znajdująca się w akwarium, zewnętrzną część na pewno psują dwie kwestie - paskudny stojak i całkowity brak pomysłu na zagospodarowanie przestrzeni wokół zbiornika co moim zdanie powinno mieć miejsce w momencie w którym aranżacja wychodzi poza szkło
Dla mnie to bardzo duże osiągnięcie aquascaperów z Wielkiej Brytanii. Zrealizowało to, co nam nawet nie przyszło do głowy i to w bardzo dobrym stylu. Może zamiast ciągle narzekać na pierdoły, skupmy się na realizacji takich inicjatyw?...
chester napisał(a):Dla mnie to bardzo duże osiągnięcie aquascaperów z Wielkiej Brytanii. Zrealizowało to, co nam nawet nie przyszło do głowy i to w bardzo dobrym stylu. Może zamiast ciągle narzekać na pierdoły, skupmy się na realizacji takich inicjatyw?...
Macku myślę, że to mało realne :-/
Tyle mamy zarejestrowanych klubów i stowarzyszeń akwarystycznych..ale zwykle jak to u nas - Polaków bywa..wolimy narzekać i obgadywać za plecami niż wziąć się do roboty, czekając zwykle aż ktoś coś za nas zrobi
Moim faworytem jest KSA, WTA, GSA i PKMD- Koledzy starają się coś działać i fajnie im to wychodzi. Aż miło gdy ktoś od nas wpadnie i pomoże albo chociaż wesprze roślinami bo aż czuć ducha akwarystyki
Koledzy z Warszawy mieli kilka wystaw w Parku Kultury i Nauki, ale chyba była słaba reprezentacja aquascaperów..choć w tym mieście jest ich największe skupisko w kraju. Nie znamy kulisów sprawy ale jak znam życie na pewno nie było kolorowo.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
A wracając do tematu, nie wiem czy wiecie, ale prace akwarystyczne Takashiego Amano są bardzo często prezentowane na różnorodnych wystawach fotograficznych.
Najwięcej jednak fotografuje przyrodę - jego zdjęcia są wystawiane w galeriach na całym świecie, w tym także w różnorodnych kampaniach proekologicznych.
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
Regulamin konkursu:
1. Oficjalna nazwa konkursu to Polish Aquascaping Championships 2024.
2. W konkursie może wziąć udział każdy, jedynym warunkiem jest zameldowanie w Polsce. Nagrody będą wysyłane ...
Tutorial Jurijsa prezentujący zakładanie akwarium 180cm na skałach dragon i roślinach Aqua-Art - polski akcent :)
Listę roślin tego producenta znajdziecie tutaj: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ros...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 409 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej