.Nie,to ze chce wywlekac na swoje czy tez sie klocic z Toba,ale z tego co wiem,to tylko dwa gatunki korzenia tona od razu czyli iron wood i drugi jakis,ale nie kojarze nazwy byc moze sosna bagienna,ale raczej nie RM.
Po za tym ten prawdziwy RM ma pewna ceche,ze z poczatku zabarwia wode na lekko czerwono.
Sam pare dni temu umiejscowilem taki korzen w swym zbiorniku i wszystko sie zgadza,nie tonie od razu i zabarwia.
Teraz nasuwa mi sie pytanie z tego wszystkiego,czy sa jakby dwa rodzaje RM czy moze jest inne wytlumaczenie.
Czy te "Twoje korzenie" maja charakterystyczna dwubarwe?
Tak z nudów, wrzucam kilka fotek.
Generalnie nie jest źle, coraz bardziej przekonuję się do aranżu.
Również zdecydowałem się na zmianę rybek , na bystrzyki,żeby mocniej podkreślić czerwień.
Ciekawą rzeczą jest fontelis, który wcześniej usunąłem , teraz zaczyna się sam odradzać na korzeniach w sposób naturalny i na razie go zostawiam.
Celem do maja będzie budowanie poziomów /płaszczyzn za pomocą roślin , dla podkerślenia pespektywy dlatego na pierwszym planie posadziłem małego heńka.
Zadowolony również jestem z zielonych osadów na korzeniach, dzięki nim ( usuwając je w niektórych miejscach można budować światło do finału)
Be-Pio - bardzo lubię przyglądać się na Twoje aranżacje bije z nich bardzo duża staranność i dokładność Z zajawek wygląda na świetny zbiorniczek ja też mam bystrzyki bardzo fajne rybki. Mech fontelis również i ja użyłem w mojej aranżacji ma swój specyficzny urok.
Powiedz mi co to za roślina na pierwszej Twojej fotce bardzo mi się podoba
A to moja zajawka ma dopiero miesiąc i cały czas się rozwija
W skrócie mozna powiedzieć,że coś jak czerwony bolbitis.
Bardzo dobrze roślnie , mocowana do korzeni , rozmnaża sie wgetatywnie przez kłącza.
rosnie średnio-wolno , ale w aranżacjach długodystansowych można z niej wytworzyć gęsty szpaler drugiego planu.
Przy mocnym świetle wpada z bordowy kolor.
Be-Pio - mi też bardzo podoba się Twoja praca, już takie skrawki wyglądają niesamowicie, tak jakby wycinek gęstego i zdziczałego lasu.
Nie mogę się doczekać żeby zobaczyć całość, zresztą tak samo jak wszystkie Wasze aranżacje no ale jeszcze trochę muszę wytrzymać
sebolerro napisał(a):Wszystkie prace dadzą czadu w tym roczku, a ja znów zaśpię albo spale projekt ;p
nie lubisz siebie, że tak sobie dokopujesz?
Warto byś docenił siebie i efekt prac jakie wkładasz, bowiem akwarium wygląda bardzo dobrze, przynajmniej fragment, który pokazałeś
Akwarium , ładnieje nie powiem.
Poradziłem sobie z glonami ( oedogonium?) korzystając z Algin Pond.
Dawki jak na etykiecie.
Zaczynam podkręcac nawożenie ( zwiększam P do 1-1,5 ppm, utrzymując N na 15ppm, żelazo i potas)
Niektóre fragmenty są OK jak ten poniżej, ale chcę podgonić mchy na gałeziach i pogonić małego heńka, więc jeszcze z z półtorej miesiąca do foty.
Taka zajawka.
Sebastian więcej wiary w siebie... ja dopiero niedługo zalewam nowy aranż, więc na przyszły rok dopiero będzie :/, bo z nano nie chcę startować (małe szanse przy dużych bańkach). Miło by było widnieć obok tak pięknych prac rodaków. Prace Piotrów zapowiadają się niesamowicie, a bardzo chętnie zobaczył bym coś więcej z pracy Grzegorza W. (bo hardscape zapowiadał się super).
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/international-aquatic-plants-layout-contest-2026-ruszyly-zgloszenia_1_intro.jpg
Ruszyły zgłoszenia do IAPLC 2026 Rozpoczęło się przyjmowanie zgłos...
Hej
The International Aquatic Plants Layout Contest 2025
Jak co roku 100 najlepszych zdjęć,
Wyniki 30.08.2025 godz. 20.00 w Japonii, a w Europie 13.00 ( jeśli dobrze obliczyłem różnice czasu).
Tr...
iaplc2024.jpg
Firma ADA, organizator największego na Świecie konkursu na najładniejsze akwarium roślinne - The International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC), rozpoczyna przyjmowanie zgłoszeń d...
449692851_1002122431921331_6921568129447283328_n.jpg
Zapraszam na stronę organizatora: https://biotopeaquariumproject.com/biotope-aquarium-contest/categories/
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 472 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej