zabojad napisał(a):A ja sie zastanawiam czy te wszystkie uwagi odnosnie konkursu docieraja do team ADA. Czy oni biora to wszystko pod uwage czy po prostu olewaja
Nasz, polski udział w konkursie IAPLC to niespełna 3%. Udział w rynku ADA podejrzewam ,że jeszcze mniejszy. Odpowiedz sobie sam.
Witam serdecznie Szanownych Kolegów.
Brakuje Mi Waszego doświadczenia ja skromnie zajmuje się amatorską akwarystyką od jakiś 20 lat. Za każdym razem podziwiam wasze zbiorniki i pałam chęcią posiadania takiego zbiornika u siebie. Z uwagi na zamiłowanie do hodowli ryb nie jest to jednak możliwe do osiągnięcia w tak szczegółowy sposób jak ma sie to w pracach nadesłanych np. na opisywany konkurs. jest kilka zbiorników , które przyciągnęły moją uwagę lecz nie swoja orginalnościa lecz naturalnym wyglądem. od dłuższego czasu dziwi mnie, że od akwarystyki odbiega się na rzecz wymyślnych kompozycji , które często swój żywot kończą zaraz po sesji fotograficznej bądź też ogłoszeniu wyników konkursu. Druga sprawa, że zdjęcia zbiorników często w znacznym stopniu odbiegają od ich rzeczywistego wyglądu tu swoje prymy wiedzie fotografia cyfrowa i umiejętności fotografa do obróbki zdjęc. Sam osobiście podziwiam Pana Amano za jego osiągnięcia oraz podejście do tematu. Wydaje mi się jednak , że w chwili obecnej nie jest to już sztuka lecz profrsjonalnie prowazony biznes ukierunkowany na zarabianie jak największej kwoty pieniędzy (wszystkich z góry przepraszam ale nie umniejszam jego wiedzy, talentowi i osobowości) jest to tylko moje subiektywne podejście. Obiektywnie podchodząc do tematu zwróccie Panowie uwagę , że wielokrotnie prace to klonowanie już gdzieś funkcjonujących zbiorników zmienia sie tylko wielkość kamienia rodzaj roślinki bądź kolor podloża. Gdzie czasy gdy każdy zbiornik wyglądał inaczej a jego wystrój podporzakowany był naturalnemu wyglądowi i potrzeba ryb , które są nieodzowną częścią akwarystyki. Początkowe zbiorniki Amano to arcydziela, które sprawialy wrażenie zanurzenia się gdzieś w naturze a w chwili obecnej prym wiodą zbiorniki przypominajace swoim wyglądem górski pejzaż lub alejkę z parku w , którym ryby udaja za ptaki. Jeśli znajda się chętni i klienci może dojść do użycia w wystroju nurka bądź skrzyni z skarbami. Sorki nie wylewam dalej goryczy Wszystkim Naszym akwarytą gorąco gratuluje i proszę nie dajcie się zwariować zbiorniki Wasze są chyba najbardziej naturalne i co mnie cieszy bardzo często wykorzysujące w doskonały sposób wystrój korzenny oraz kamienie, czyli to co naturalne i piękne.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję Artur.
Wyniki już niebawem,pewne jest że zobaczymy jeszcze wiele fantastycznych prac, które w różnych odczuciach zasługują na top. Wydaje mi się że jury poprzez swoje oceny chce pokazać że każda praca ma szanse na dobrą pozycje ,tym samym zachęca na wysłanie nawet bardzo słabych prac .. Na pewno coraz trudniej zrobić coś orginalnego,zauważyłem że bardzo fajne prace powstają z banalnych materiałów .
Ostatnio edytowano 10 lip 2012, 12:12 przez Jerdezz, łącznie edytowano 1 raz
policmen napisał(a):Obiektywnie podchodząc do tematu zwróccie Panowie uwagę , że wielokrotnie prace to klonowanie już gdzieś funkcjonujących zbiorników zmienia sie tylko wielkość kamienia rodzaj roślinki bądź kolor podloża. Gdzie czasy gdy każdy zbiornik wyglądał inaczej a jego wystrój podporzakowany był naturalnemu wyglądowi i potrzeba ryb , które są nieodzowną częścią akwarystyki.
Te czasy minęły wieeeele lat temu Odpowiedz sobie na pytanie:
Na ile sposobów można ułożyć kamienie i korzenie przy danym asortymencie roślin?
Co roku powstają dziesiątki/setki tysięcy aranżacji zakładanych przez dziesiątki tysięcy akwarystów. Już biorąc pod uwagę samą statystykę to widać jak na dłoni, że rodzaj danej aranżacji a wręcz układ hardscapu i obsada roślinna muszą się powtórzyć (nie dokładnie ale w przybliżeniu). Nie da się uniknąć większego lub mniejszego, planowanego lub nieplanowanego powielania. Patrząc przez pryzmat konkursów to na kilka tysięcy uczestników co roku pojawia się może kilka aranżacji, które można uznać za świeże i innowacyjne ale wiele musi się powtórzyć np. drzewo/drzewka, pionowe skały, pionowe pnie wystające ponad taflę wody, łańcuch górski ze strumieniem bądź bez, korzenie w kształcie szpon skierowane w jedną ze stron zbiornik, dwie wyspy w narożnikach z kępami microzorium itp.itd - przykłady można mnożyć. Różnica polega tylko na tym kto lepiej to zrobi .
Tak tylko w pozostalych 1800 prac na pewno znalazly sie prace innowacyjne ktore sie nie dostaly do top 200. A myslalem ze ADA na pierwszym miejscu podkresla wlasnie ta innowacyjnosc
Norbert Sabat napisał(a):Różnica polega tylko na tym kto lepiej to zrobi .
Dokładnie, teraz przewaga w konkursie zaczyna wynikać nie tyle z pomysłu (przynajmniej w większości przypadków) co umiejętności objawiających się w metodach tworzenia perspektywy, obsadzania roślin ich kształtowania itp. Nie wszystkie prace muszą nam się podobać jednak niektóre są wykonane na niesamowitym poziomie szczegółowości (np. nr i takie aspekty trzeba doceniać bo niezwykle trudno jest osiągnąć aż takie efekty.
Ja w sumie widzę jedna nową ,,rzecz" w tym temacie. Chyba każdy z nas (oprócz Jabola oczywiście ) ma dużo szacunku do Pana Amano, a dla części z akwarystów to wręcz GURU. Okazało się jednak, że nawet taki fachowiec potrafi popełnić błąd. I proszę mi tu nie pisać coś w rodzaju myśli np: ,,że to nie on, tylko jego ludzie mu tak doradzili...", lub temu podobne, bo to on zarządza cała firmą. Z relacji osób, które widziały jego styczność z jego pracownikami - wynika, że bezdyskusyjnie wykonują jego polecenia (choć to jest typowe dla kultury japońskiej ponoć).
Reasumując - chciał dobrze, ale wyszło tak sobie. Może w ten sposób Amano staje się mniej pomnikowy
,, ... idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch .. "
,, .. bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy .."
Norbert zgadzam się z twoją uwagą, że wszystko zależy od wykonania zmysłu artystycznego, umiejętności akwarysty a moim zdaniem w tego typu zbiornikach artysty. Ale mam nieodzowne uczucie, że powoli wszystko zmierza cały czas do ślepego zaułka gdzie sukces odniesie człowiek z odpowiednim zapleczem, górą sprzętu fotograficznego wysokimi możliwościami finansowymi a zwykli fascynaci zostają odepchani na bok, W założeniu powinny to być zbiorniki stale funkcjonujące a większość z nich kończy swój żywot zaraz po konkursie lub jeszcze przed jego roztrzygnięciem. Nie zmniejsza to jednak przyjemności jakich doznaję podziwiając ich piękno (co prawda nie wszystkich w tym samym stopniu). Rozmyślam sobie tylko tak po ukończonej nocy w pracy, że to już przeradza się tylko w coraz lepiej działający interes. Zwraca się uwagę na materiału użyte do kompozycji, sprzęt, rodzaj podłoża i tak dalej preferując znane marki.
Ale dalej nikt nie powiedział nic na akwaria robione przy pomocy komputera i programów graficznych, dlaczego takie akwaria są w TOP 200 bo ja tego zrozumieć nie mogę.
Co do słów policmen ma on rację. Kiedyś całkiem nie dawno wyśmiewano akwaria O.Knott-a który robił akwaria to z buddą czy też stadion piłkarski lub inne dziwne rzeczy a teraz to samo można powiedzieć, że dzieje się na konkursie gdzie moim zdaniem nie powinno mieć to miejsca, bo to konkurs propagujący styl NATURE.
Czyli w przyszłym roku jeżeli dobrze wkomponujemy zatopiony okręt w skały i ładnie porośnie on naturalnie glosią lub np HC czy UG to też będzie wg tego co teraz piękne i znajdzie się w TOP 200 chociaż to już jak dla mnie by była kpina i .................
Ale jak widać po dzisiejszej TOP 200 do tego to brnie !
policmen napisał(a):........... Ale mam nieodzowne uczucie, że powoli wszystko zmierza cały czas do ślepego zaułka gdzie sukces odniesie człowiek z odpowiednim zapleczem, górą sprzętu fotograficznego wysokimi możliwościami finansowymi a zwykli fascynaci zostają odepchani na bok..
No tak ale to jest najbardziej renomowany konkurs akwarystyczny świata. Trudno się dziwić , że akwa Jakiegoś fascynata ze zwartką i żabienicą , w którym regularnie rozmnażane są gupiki nie jest uznane za światową czołówkę. Jest wiele innych możliwości docenienia takiego zbiornika. Konkursy krajowe, lokalne czy choćby uznanie kolegów z osiedla.
policmen napisał(a):........... Rozmyślam sobie tylko tak po ukończonej nocy w pracy, że to już przeradza się tylko w coraz lepiej działający interes. Zwraca się uwagę na materiału użyte do kompozycji, sprzęt, rodzaj podłoża i tak dalej preferując znane marki.
Ja też mam nieodparte wrażenie ,że jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Ale wcale tego nie neguje bo przecież ADA to firma a nie instytucja charytatywna.
I wychodzi im to bardzo dobrze bo jak widać grono potencjalnych klientów( uczestników konkursu) z roku na rok się powiększa.
policmen napisał(a):Norbert zgadzam się z twoją uwagą, że wszystko zależy od wykonania zmysłu artystycznego, umiejętności akwarysty a moim zdaniem w tego typu zbiornikach artysty. Ale mam nieodzowne uczucie, że powoli wszystko zmierza cały czas do ślepego zaułka gdzie sukces odniesie człowiek z odpowiednim zapleczem, górą sprzętu fotograficznego wysokimi możliwościami finansowymi a zwykli fascynaci zostają odepchani na bok.
Z jednej strony się zgodzę ale tez nie do końca Niech przykładem będzie prezentowany przeze mnie zbiornik. Adam jako dystrybutor ADA ma dostęp do najlepszych możliwych kamieni/korzeni bo sam je sprowadza i ma nieograniczony dostęp do materiałów wspomnianej firmy. Można więc powiedzieć, że ma odpowiednie zaplecze, robiłem zdjęcie całkiem niezłym sprzętem, autor zna osobiście Amano (czyli ma "powiązania" ) a przecież tego zbiornika nie ma w TOP200.
To samo można powiedzieć o zbiornikach z galerii RA - tam również nie mogą narzekać na zaplecze a ich zbiorników również nie ma.
Myslę, że nie można tego ująć w ten sposób bo w czołówce bywały zbiorniki, które nie były "sprzętowymi mercedesami".
Chyba ogólnie wszyscy jesteśmy zgodni co do jednego - preselekcja (zarówno stara jak i nowa) troche szwankuje
ps. Sprzedam patent na aranż który sobie wymysliłem pare lat temu - krążownik z gwiezdnych wojen (ewentualnie Sokół Milenium) roztrzaskany na zboczu porośnięty mchami/HC i powoli zarastający roślinnością
Problem jest w tym ze IAPLC jest, stal sie konkursem nie na najladniejsze akwarium w stylu "nature" tylko wysle zdjecie mojego akwarium ach moze sie uda i chyba trzeba sie z tym pogodzic
Sprzedam patent na aranż który sobie wymysliłem pare lat temu - krążownik z gwiezdnych wojen (ewentualnie Sokół Milenium) roztrzaskany na zboczu porośnięty mchami/HC i powoli zarastający roślinnością
Realizuj pomysl, TOP27 w przyszlym roku gwarantowany do tego umiejsowilbym Chewbaca porosniety do pasa mchami
Norbert Sabat napisał(a):Chyba ogólnie wszyscy jesteśmy zgodni co do jednego - preselekcja (zarówno stara jak i nowa) troche szwankuje
Myślę że szczególnie ta nowa.
Powtórzę jeszcze raz to co już wcześniej napisałem:
Po narzekaniach na stary sposób selekcji organizatorzy zmienili zasady, wyszli tym samym naprzeciw oczekiwaniom a przynajmniej tak im pewnie się wydawało.
Niestety nie przewidzieli niedoskonałości ludzkiej natury z którą nowe zasady konkursu zwyczajnie przegrały.
Miejmy nadzieję że wyciągną z tej lekcji odpowiednie wnioski na przyszłość, szkoda by było roztrwonić dotychczasowy dorobek przez ujęcie z jego rangi i zniechęcenie uczestników.
Jeśli chodzi o dystrybutorów bądź firmy zajmujące się sprzedażą i dystrybucją produktów z tej dziedziny według mojego skromnego zdania nie powinni być brani pod uwagę w ocenie z uwagi na daleko idącą kryptoreklamę. W konkursie tego typu i rangi uważam, że powinno się stworzyć dla tego typu zbiorników osobną kategorię co zresztą napewno urozmaiciłoby konkurs a nawet stworzyło swego rodzaju ich klasyfikację co w znacznym stopniu stanowi doskonałą reklamę a jednocześnie ułatwi zaistnienie amatorom.
To może dla amatorów tez powinni zrobić osobną klasyfikacje,powinni tez zrobic osobna na zbiorniki na produktach ADA I na zbiorniki oswietlane HQI ,bez przesady..
policmen napisał(a):Jeśli chodzi o dystrybutorów bądź firmy zajmujące się sprzedażą i dystrybucją produktów z tej dziedziny według mojego skromnego zdania nie powinni być brani pod uwagę w ocenie z uwagi na daleko idącą kryptoreklamę. W konkursie tego typu i rangi uważam, że powinno się stworzyć dla tego typu zbiorników osobną kategorię co zresztą napewno urozmaiciłoby konkurs a nawet stworzyło swego rodzaju ich klasyfikację co w znacznym stopniu stanowi doskonałą reklamę a jednocześnie ułatwi zaistnienie amatorom.
Interesujący pomysł, jest jednak małe "ale"
musiano by wyodrębnić do nowej kategorii naprawdę sporą liczbę prac
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/international-aquatic-plants-layout-contest-2026-ruszyly-zgloszenia_1_intro.jpg
Ruszyły zgłoszenia do IAPLC 2026 Rozpoczęło się przyjmowanie zgłos...
Hej
The International Aquatic Plants Layout Contest 2025
Jak co roku 100 najlepszych zdjęć,
Wyniki 30.08.2025 godz. 20.00 w Japonii, a w Europie 13.00 ( jeśli dobrze obliczyłem różnice czasu).
Tr...
iaplc2024.jpg
Firma ADA, organizator największego na Świecie konkursu na najładniejsze akwarium roślinne - The International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC), rozpoczyna przyjmowanie zgłoszeń d...
449692851_1002122431921331_6921568129447283328_n.jpg
Zapraszam na stronę organizatora: https://biotopeaquariumproject.com/biotope-aquarium-contest/categories/
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 339 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej