Jeśli będziesz lał aldehyd glutarowy to oczywiście warto. Mam trzy zbiorniki na starej amazonii bez CO2 i tam podaję aldehyd.Co prawda światło jest niecałe 0,5W/l.Rośliny wolniej rosną, ale za to kondycja i wygląd naprawdę doskonałe. I prawie nie nawożę,czasami szczypta K i Mg i kropelka mikro.
U mnie w malym zbiorniczku jest juz miesiac:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=38579 do tej pory ZADNYCH problemow z glonami.
Przy starcie zaskoczylo mnie, jak bardzo brudizla rece. Woda przez piersza dobe byla dosc metna, ale moze to moja wina, moze za mocno ja wzruszylem przy zalewaniu
Pomiary NH4 były pozytywne, tzn. podłoże wypuszcza go sporo. Wg testu powtarzanego przez 3 kolejne tygodnie wyszło nam odpowiednio 5, 2, 0 mg/l. Jednocześnie następował delikatny wzrost azotanów od 10 do 20 mg/l. Można więc mieć nadzieję, że nowa Amazonia jest równie żyzna co stara, ale ostateczne wnioski będziemy mogli wyciągnąć po około roku użytkowania.
Kończąc wywody chemiczne napiszę jeszcze kilka słów z praktyki. Mały zbiornik testowy jest już po pierwszym cięciu, wszystko pięknie odbiło:
I 10 dni później:
W tym akwarium dosyć szybko zaczęło brakować mikroelementów (podobnie jak na starej Amazonii) - standardowa dawka STEP 2 załatwiła sprawę. Myślę, że podobnie jak obecnie podaje ADA, nawożenie mikro można stosować już od pierwszych dni.
Tutaj kolejne akwarium, tydzień po zalaniu i obsadzeniu emersami z koszyków:
Efekty bardzo pozytywne, rośliny bardzo szybko się przebarwiają, glonów brak a woda kryształ. Od 3 dnia leci pełne nawożenie potasowe i mikro (STEP 2).
Co do podmian, założyliśmy dotychczas 4 zbiorniki na tym podłożu i wszędzie sprawdził się układ 2 razy w tygodniu po 50%.
Jak na razie podłoże z czystym sumieniem polecamy. Jeżeli w dłuższej perspektywie będzie się zachowywać podobnie jak stara Amazonia to wszystkie inne granulaty chyba stracą sens stosowania
Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby łączenie starej Amazonii na dnie z nową na wierzchu w proporcjach 1:1. Mamy wtedy pewną żyzność na parę lat, czystą wodę na starcie i kilka złotych w kieszeni.
chester napisał(a):Co do podmian, założyliśmy dotychczas 4 zbiorniki na tym podłożu i wszędzie sprawdził się układ 2 razy w tygodniu po 50%.
Tydzień czy dłużej? Ja w pierwszym tygodniu zrobiłem 3 podmiany po 1/3 i zastanawiam się co z drugim, ryby i krewetki są od drugiego dnia i zero problemów, krewetki są wyraźnie bardziej ożywione niż na poprzednim podłożu (czyli #$%^& Floranie).
Witam kolegów mam pytanie otóż kupiłem Amazonie II NEW 3 worki jeszcze dwa mi potrzebne i restart , i nie wiem jak nawozić na początku czy od pierwszego dnia lać potas a co z makro i mikro ?
Damian92 napisał(a):Witam kolegów mam pytanie otóż kupiłem Amazonie II NEW
Pewnie jesli kupiles to Amazonie New bez tej dwojki Na poczatek wstrzymalbym sie z nawozeniem wystarczy standardowo potas,CO2,w moim przypadku w/g testow jest zerowy fosfor,azot utrzymuje sie na 10ppm,NH4-0 .
Co do podmian dwa razy na tydzien w zupelnosci powinny wystarczyc chociaz ja podmieniam raz na tydzien 50%.
chester napisał(a):Myślę, że ciekawym rozwiązaniem byłoby łączenie starej Amazonii na dnie z nową na wierzchu w proporcjach 1:1. Mamy wtedy pewną żyzność na parę lat, czystą wodę na starcie i kilka złotych w kieszeni.
Ooo, zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem.
Jak w takim wypadku z podmianami?
Czy zarówno na Amazonii I jak i New, mikro podajemy przed upływem 1 miesiąca ?
Dodam jeszcze pytanie;
nie posiadam RO i nie planuję, czy przy I i New mogę bezproblemowo używać wody kranowej ?
KH 7-8
GH 12
pH 7,4
Witam mam pytanie odnosnie pH na Amazoni,dosc ze ogolnie w kranie czy RO pH mam okolo 6.6ppm to Amazonia wraz z CO2(ktore juz troche skorygowalem)zbija mi je nawet do 5.2 ppm.
Jak u Was to wyglada i co proponujecie ,troche mi niedaje to spokoju
możecie powiedzieć jak Amazonia New wpływa na tww two ? Tzn. czy je obniża? Zbieram informację przed startem zbiornika na tym podłożu i chcę być przygotowany na wszystkie ewentualności
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz
Czy taka sytuacja będzie w przypadku jeśli zaleję akwarium wodą o KH-4 to ono jeszcze spadnie?
"Pomimo że byłem wkurzony, że nie ma żwirku, to rozbawił mnie fakt, że w moim mieście musi być albo bardzo duża liczba akwarystów czytających to forum albo duża liczba kotów z napadem sraczki." - forumowicz
Chester mam pytanie czy używasz też step 1 w swoim akwarium, czy tylko potas i step 2 na razie?
Pytam bo zamierzam w najbliższym czasie założyć mój pierwszy baniak roślinny na nowej amazonii i nie wiem jakie nawozy kupić, a że te z ADA są drogie to lepiej zapytać.
STEP 1 mi się nie sprawdził, okazał się za słaby. STEP 2 wg. mnie można podawać już kilka dni po założeniu. Każde inne mikro na pewno można stosować, ale trzeba bardziej doświadczalnie dobierać dawkę. Moim zdaniem STEP 2 to bardzo dobry i uniwersalny nawóz - można go spokojnie podawać w nowym jak i dojrzałym zbiorniku.
Tyle, jeśli chodzi o zbiorniki w sklepie. W domu mam mały zbiornik na nowym podłożu i leję tam Brighty K i STEP 1, który mi został. W akwarium są same rośliny invitro, po 10 dnioach niedoborów nie widać. Oba nawozy są podawane w pełnych dawkach od pierwszego dnia.
U mnie fosfor znikał przez pierwsze dwa tygodnie, akwa ma trzeci tydzień fosfor 0,2 (podaję od drugiego tygodnia) podmianay dwa razy w tygodniu po 40%. Azot niestety według testu JBL 30-40ppm. Problem Z twardoscią KH i GH 2ppm, ph 6, ph w RO 7. Zero glonow. Rybkli od pierwszego dnia |(restart) podaje easy carbo podwójną dawkę. PG mikro i Fe pełna dawka od drugiego tygodnia.
Oby się to nie rozsypało AKWA ma dokładnie trzy tygodnie
ribidi w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3055
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Piotr10393 w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6583
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1373
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Tytus w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3959
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
bpjl w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1795
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Hultaj w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6783
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
kajnia w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 8023
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
Statystyki
Ten temat przegląda 250 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571090
• Liczba wątków: 48830
• Użytkownicy: 36955
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 250 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej