Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Filtracja


Recenzja filtra Oase Biomaster Thermo 350



Filtry, wkłady, pompy, cyrkulatory, skimmery i grzałki. Odwrócona osmoza (RO) i lampy UV. + nowy temat




Otrzymaliśmy do testów filtr kubełkowy BioMaster Thermo 350 firmy Oase.

Producent, znany dotychczas z asortymentu przeznaczonego do oczek wodnych, wchodzi na rynek profesjonalnej akwarystyki i… robi to w całkiem niezłym stylu.



Filtr przeznaczony jest do zbiorników o maksymalnej pojemności 350l.

Maksymalna wydajność pompy to 1100l/h a pojemność filtracyjna wynosi ponad 6l. Pobór mocy urządzenia to 18W, plus 200W wbudowanej grzałki z termostatem.



Po rozpakowaniu filtra zwraca uwagę bardzo wysoka jakość wykonania.

Wszystkie elementy wykonane są z grubego, solidnego plastiku, elementy ruchome pracują w wyczuwalnym oporem, jednak absolutnie nie ma się wrażenia, że ryzykujemy ich złamanie.

Całość jest świetnie spasowana co jest szczególnie ważne w przypadku koszy filtracyjnych.

Jeżeli materiały zachowają swoją solidność po dłuższym czasie użytkowania, będzie można śmiało uznać, że jest to najlepiej wykonany filtr na rynku.



Kolejnym wyróżnikiem na tle konkurencji prezentowanego modelu jest prefiltr.

Producent proponuje niezależny moduł z gęstymi wkładami gąbkowymi wbudowany w obudowę filtra. Bez rozbierania całego urządzenia możemy bardzo łatwo i szybko go wyciągnąć i wypłukać co powinno znacznie przedłużyć i ułatwić eksploatację filtra.

Żaden z konkurentów nie oferuje takiego rozwiązania, więc tutaj duży plus dla Oase.
Zarówno prefiltr jak i główne zawory są wypinane za pomocą osobnych dźwigni znajdujących się po bokach głowicy.







Model Thermo ma na wyposażeniu również grzałkę, która jest w razie potrzeby wymienna lub demontowalna.

Jej obsługa jest identyczna jak w przypadku każdej tradycyjnej grzałki z termostatem.





BioMaster 350 ma 4 główne kosze filtracyjne plus nieco mniejszy przeznaczony do filtracji wstępnej.

Standardowo znajdziemy trzy duże wkłady z gąbki, jeden z gąbki o bardzo drobnych porach (ciekawa alternatywa dla waty polipropylenowej) oraz pojedynczy wkład Hel-X, którego zadaniem jest absorbcja związków azotowych.

Gąbki sprawiają bardzo dobre wrażenie, niemniej nieco rozczarowuje fakt, że producent nie przewidział np. wkładu ceramicznego, który zapewniałby wydajniejszą filtrację biologiczną. Miejsca mamy sporo więc nic nie stoina przeszkodzie aby jedną lub dwie gąbki wymienić na bardziej profesjonalny wkład ale przy tak wysokiej klasy urządzeniu chcielibyśmy aby optymalne media zawarte były już w zestawie.







Do filtra dołączone są węże i plastikowy wlot oraz wylot. Rurki są wykonane estetycznie i sprawiają solidne wrażenie.

Węże o długości łącznej 4m mają standardową średnicę 16/22mm więc nie ma problemu z dobraniem szklanych czy stalowych rurek.



Ciekawym rozwiązaniem są pokrętła regulujące przepływ wody zintegrowane z wlotem i wylotem – można bardzo łatwo i precyzyjnie ustalić optymalny przepływ bez kilkukrotnego schylania się do szafki, w której stoi filtr.





Filtr wyposażony jest w solidny uchwyt, który ułatwi przenoszenie filtra podczas czyszczenia.



Filtr bez problemu zalał się wodą a po uruchomieniu pracuje cicho.
W szafce jest praktycznie niesłyszalny.

Przepływ jest więcej niż zadowalający. Pompa ma dość wysoką moc więc problem z nadmiernym spadkiem przepływu zapewne nie wystąpi, niemniej to będzie można na 100% ocenić po kilkumiesięcznej eksploatacji.





Na plus zaliczyć należy również bogatą i precyzyjną instrukcję w języku polskim.

W prezentowanej wersji filtr kosztuje 864 zł.
W zamian otrzymujemy urządzenie o rewelacyjnej jakości wykonania, łatwe w obsłudze, które nie powinno sprawiać problemów w dłuższym okresie użytkowania.



W ciągu kilku miesięcy uzupełnimy recenzję o wrażenia z użytkowania natomiast już teraz możemy stwierdzić, że jesteśmy bardzo pozytywnie nastawieni.


Plusy:
- Rewelacyjna jakość wykonania,
- Świetne rozwiązanie kwestii prefiltra,
- Cicha i mocna pompa,
- Duża pojemność filtracyjna,
- Łatwa obsługa.

Minusy:
- Wysoka cena (choć adekwatna do jakości),
- Nieco ubogie media filtracyjne.
Załączniki
oase.jpg


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3866
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

Filtry warte uwagi.
Ciekawe jak jest z nimi w praktyce.
Dajcie znać po pewnym czasie jak się sprawują te filterki.

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Szkoda, ze wszyscy producenci nie umieszczaja prefiltrów. Zacna sprawa, taka prosta a jak ulatwia życie. Za takim prefiltrem można przecież rzucić samą ceramikę.

Avatar użytkownika

Pum4
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 08 gru 2016, 01:51

W jakim litrażu będziecie testować filtr?

Avatar użytkownika

Rafik25
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2272
Dołączył: 26 mar 2014, 18:59
Miasto: Radzymin

Ja tam wole wykonac samemu narurowca!

Avatar użytkownika

funflik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 962
Dołączył: 13 lut 2015, 12:19

Czy BioMaster 250 ma 3 główne kosze filtracyjne? Nigdzie nie mogę doszukać się tej informacji...



szanctom
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 12 gru 2014, 01:46

Taki filtr pracuje u mnie od miesiąca. Zastąpiłem nim JBL GrenLine e 901 ponieważ szybko tracił na wydajności (popękana uszczelka). Akwarium 160 l.
Filtr postanowiłem zmienić po obejrzeniu recenzji a że miałem trochę zaskórniaków postanowiłem zaszaleć.
Po rozpakowaniu wrażenie takie jak jest opisane, wszystko naj.....
Pierwsze uruchomienie, zassanie wody rewelacja. Bardzo szybko się odpowietrzył i przeszedł do normalnej, bardzo cichej pracy. Przepływ ustawiony na 2/3 i jest ok i chyba nie spada. Po dwóch tygodniach pracy filtra wystąpiło zwarcie i popaliły się bezpieczniki w przedłużaczu. Po wymianie bezpieczników wszystko ok.
Sytuacja w akwarium zmusiła mnie do tego abym do filtra włożył węgiel więc była okazja zobaczyć jak wyglądają środki filtra. Prefiltr (bardzo fajne rozwiązanie) trochę zabrudzony, reszta ok. Najgorsze odkryłem po zdjęciu pokrywy a mianowicie klosz grzałki był popękany (stąd zwarcie mojej instalacji). I tu pojawia się problem. Reklamować całego filtra nie mogę bo przecież nie zostawię akwarium bez filtra, samej grzałki też nie bo nie mam jak zaślepić otworu po niej.
Podsumowując:
Po początkowej euforii szybko przyszło rozczarowanie które powiększyło się po próbach ponownego uruchomienia filtra po czyszczeniu. Bardzo długo trwało jego odpowietrzenie. W czasie naciskania mechanizmu do odpowietrzania przeciekała przez niego woda.
Gdybym mógł cofnąć czas na pewno nie zdecydowałbym się na ponowny zakup najdroższego na rynku filtra



1965wojtek
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 30 sty 2016, 18:38

Czy ma ktos jeszcze ten filtr ?
Myslalem nad jego zakupem, ale wpis kolegi powyzej ostudził moj zapal.



Arturs
Poznaje temat
 
Posty: 144
Dołączył: 18 sie 2003, 11:53

Gdzies na youtube widzialem kolesia ktory rowniez mial problem z peknietym korpusem grzalki...chociaz nadal dzialala. I filtr ciekl po pierwszym czyszczeniu przez jakis czas,potem przestalo pewnie uszczelka troche spuchla i sie przymulila. Jestem na etapie wybierania filtra ale dzieki koledze i jego niestety nie milym doswiadczeniu raczej sobie odpuszcze



Macko
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 12 cze 2017, 18:48

Dobry dzień :)
i jak ten filtr? Też są takie problemy jak u reszty?



bialaaltana
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 10 paź 2017, 12:43

Czy ktoś jeszcze może wypowiedzieć się na temat tego kubełka ?

Avatar użytkownika

ciabatta
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 13 lis 2017, 19:57
Miasto: Sosnowiec

Wielu z moich znajomych testuje te filtry od dłuższego czasu i nie słyszałem żeby ktoś z nich narzekał. Sam często pomagam koledze w sklepie akwarystycznym , gdzie w różnych akwariach jest kilka bio-masterów i spisują się narazie dobrze . Praktycznie co 2 tyg czyścimy prefiltr , co jest bardzo prostą i szybką czynnością i tyle . Sam zastanawiałem się nad tym filtrem , jednak mam zbyt duży sentyment do eheima Classic :-) .

Avatar użytkownika

Pawelwaw
Zainteresowany tematem
 
Posty: 265
Dołączył: 27 cze 2017, 13:29

No ja właśnie miałem kupować Eheima 2275. Ale zainteresował mnie ten filtr. Na razie słyszałem że często tłuką się grzałki nawet pełno tego na YT. Nie wiem jak z częściami zamiennymi (grzałka, gąbki na pre-filtr). Trudno się zdecydować na coś co ma mało opinii ale ciekawa propozycja i można ją rozważyć.

Avatar użytkownika

ciabatta
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 13 lis 2017, 19:57
Miasto: Sosnowiec

Z częściami nie ma problemu , a grzałka można wyjąć i w to miejsce włożyć zaślepkę

Avatar użytkownika

Pawelwaw
Zainteresowany tematem
 
Posty: 265
Dołączył: 27 cze 2017, 13:29

Gdyby nie ta nieszczęsna grzałka to nie byłoby się do czego przyczepić.. Wsadziłem inna grzałkę i na teraz jest ok. Zobaczymy jak dalej. Prefiltr rewelacja (to zdecydowało o wyborze). Pewnie w tej cenie jest bardzo duży wybór ale czy to jest ułatwienie? W tej chwili kupiłbym jeszcze raz ten sam filtr.



1965wojtek
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 30 sty 2016, 18:38

Mam ten filtr już trochę czasu i jestem zadowolony. Grzałka u mnie działa perfekcyjnie. W nowym akwarium planuje też zestawienie Oase Biomastera i Eheima.

Avatar użytkownika

Silveroak
Poznaje temat
 
Posty: 86
Dołączył: 27 gru 2016, 18:44
Miasto: Piaseczno

Witam
Podjąłem decyzję i dziś zamówiłem ten filtr rezygnujac z zamowienia Eihema 4 2275. Nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie bede żałował decyzji. W wyborze na korzyść Oase przemówił pre filtr oraz wbudowana grzałka.
Chciałbym sie dowiedziec jakie media używacie w tym filtrze i jak układacie.

Avatar użytkownika

ciabatta
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 13 lis 2017, 19:57
Miasto: Sosnowiec

Będziesz zadowolony :-) prefiltr sprawdza się bardzo dobrze . Ja w swoich filtrach stosuje Seachem Matrix , Fluval Carbon i na sam koniec włóknina.

Avatar użytkownika

Pawelwaw
Zainteresowany tematem
 
Posty: 265
Dołączył: 27 cze 2017, 13:29

Czy po kolejnych paru miesiącach macie jakieś nowe spostrzeżenia?

I pytanie ktos wspomnial, ze wymienił grzałkę na innej firmy i już działa dobrze, czy do tego filtra w to miejsca mozna stosowac dowolna inna grzalke? Czy to problem w grzalce czy w jakiejjs obudowie, ktora ja trzyma?

Avatar użytkownika

Borio
Stały bywalec
 
Posty: 308
Dołączył: 07 kwi 2004, 21:56
Miasto: Warszawa

Borys napisał(a):Czy po kolejnych paru miesiącach macie jakieś nowe spostrzeżenia?

I pytanie ktos wspomnial, ze wymienił grzałkę na innej firmy i już działa dobrze, czy do tego filtra w to miejsca mozna stosowac dowolna inna grzalke? Czy to problem w grzalce czy w jakiejjs obudowie, ktora ja trzyma?
W moich filtrach grzałki nie stanowią żadnych problemów. Można je zastąpić grzałka innego producenta - jedyny wymóg to średnica i długość grzałki. W chwili obecnej pracuje u nas 6 szt biomasterów I wszystkie pracują bez żadnych problemów.

Avatar użytkownika

Pawelwaw
Zainteresowany tematem
 
Posty: 265
Dołączył: 27 cze 2017, 13:29







Powiązane tematy
  • Test filtrów zewnętrznych - Aquael, Eheim, Fluval, JBL, Oase

    https://www.youtube.com/watch?v=rC1A85qV_HU Zapraszam do obejrzenia, świetnie przygotowany materiał. Szczegółowe opisy filtrów znajdziecie tutaj: Tetra EX-1200 Plus: https://sklep.roslinyakwar...

    Wyświetlenia: 653 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

  • Czyszczenie filtra Oase 350

    Witam, Mam ten filtr założony od początku akwarium (2 miesięce) i zauważyłem spore zmniejszenie przepływu wody. Wyczyściłem prefiltr, gąbki z niebieskiego koloru były czarne, robota na 10 minut, bard...

    Wyświetlenia: 188 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Zapowietrzające się filtry Oase Biomaster...

    Użytkownicy zapowietrzających się filtrów Oase Biomaster całego świata akwarystycznego, łączcie się! Wczoraj dotarła do mnie pompka zalewowa, którą zakupiłem online kilka dni temu. Wieczorem ją zainst...

    Wyświetlenia: 2450 | Odpowiedzi: 72 czytaj więcej...

  • Wydajność filtra RO

    Właśnie uruchomiłem moj filtr RO. Membrana jaka posiadam ma 150 gpd. Po uprzednim przefiltrowaniu prefiltrow przyszedł czas na włożenie membrany. Po kilku minutach czas na test wydajności. RO/odpad 1...

    Wyświetlenia: 1331 | Odpowiedzi: 25 czytaj więcej...

  • spadek wydajności filtra

    Kupiłem filtr AQUAEL ULTRA FILTER 1200 Ma on na swoim wyposażeniu następujące media filtracyjne: 1. GĄBKA FILTRACYJNA STANDARD-czarna 2. WATA POLIPROPYLENOWA 3. WATA POLIPROPYLENOWA 4. BioCera Max 600...

    Wyświetlenia: 660 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: rekordarek, warcreew i 43 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.