wymieniajcie oswieltenie statecznik elektroniczny zobacz
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
witam wszystkich
statecznik zwykły
mam oświetlenie 2 X 30 pobór prąd 145W
zmiana na statenik eletroniczny
3 x 30 a tu nagle zaskocznie pobór jedynie 92W
wniosek oczywisty 54W to nie potrzebne ogrzewanie sama oszczedność  co tu duzo pisać radzę wszystkim wymieniac stare stateczniki nie ma co sie zastanawiać
Zużyta energia w ciągu doby: 0.65 [kWh]
Zużyta energia w ciągu miesiąca*: 19.44 [kWh]
Zużyta energia w ciągu roku**: 236.52 [kWh]
Koszt energii w ciągu doby: 0.26 [zł]
Koszt energii w ciągu miesiąca*: 7.78 [zł]
Koszt energii w ciągu roku**: 94.61 [zł]
*Przyjęto 30 dni
**Przyjęto 365 dni
Pozdrawiam
Wszystkich
-
krzysztofjj
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Po miesiącu obaw czy moja obudowa wytrzyma grzejące jak diabli cztery stateczniki, zakupiłem dwa stateczniki eletroniczne 2x30W. Jest jak w bajce, nic się nie przegrzewa, a teraz widzę że i rachunek za prąd będzie mniejszy
A i obudowa stała sie o wiele lżejsza. Jedynie mój kot jest nie zadowolony z tych zmian - już nie ma tego ciepełka co kiedys
p.s.i nie mogę się przyzwyczaić do tego ze świetlówki włączają się w oka mgnieniu 
Ostatnio edytowano 15 lis 2005, 22:20 przez filip, łącznie edytowano 1 raz
-

filip
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łomianki/Warszawa
Hmm...
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... php?t=7549
Statecznik elektroniczne emitują niewielkie ilości ciepła i w związku z tym ich skuteczność jest bardzo dobra, czyli większość energii elektrycznej wykorzystują do zasilania lampy, a nie zużywają na “cele własne” czyli grzanie rdzenia jak ma to miejsce w układach indukcyjnych.
filip napisał(a):Jedynie mój kot jest nie zadowolony z tych zmian - już nie ma tego ciepełka co kiedys
Jesteś bez serca  a nie mogłeś mu kupić podgrzewanego materaca?
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Mam 2 stateczniki elektroniczne do T5. Grzeją się dośc mocno.
Możliwe że nie tak mocno jak magnetyczne, ale dość mocno.
Żeby nie było, że ktoś nie ostrzegał.
Lesnik
-
lesnik
●
lesnik napisał(a):Mam 2 stateczniki elektroniczne do T5. Grzeją się dośc mocno. Możliwe że nie tak mocno jak magnetyczne, ale dość mocno. Żeby nie było, że ktoś nie ostrzegał. Lesnik
Spotkałem się już z takimi spostrzeżeniami, ale sam mam zupełnie inne. 3 stateczniki do T8 Elxe238 są ciasno koło siebie i są zaledwie letnie  . Zakup z www.aqva-light.pl. Prawdopodobnie różne konstrukcje, różnych firm. Swego czasu pokrywa w miejscu zamontowania statecznika konwencjonalnego była gorąca  .
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Również potwierdzam, że elektroniczne grzeją sie dość mocno, ale oczywiście dużo mniej od magnetycznych, gdzie pokrywa sie wręcz topiła.
Mam takie: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72414488
Są firmy Kuchinox, a raczej to dystrybutor.
Można też kupić w http://www.aqva-light.pl./shop.php?UID_ ... ffd0a9c2bd
Oprócz tego grzania mogę je tylko pochwalić, mają niezależne obwody i można odłączać jedną świetlówkę.
Miałem 3 x 30 W i płaciłem dużo większe rachunki za prąd niż teraz przy elektronicznych 4 x 30 W.
Również polecam.
Tanie stateczniki konwencjonalne to fikcja, albo inaczej - co tanie to drogie.
Pozdrawiam
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Wpływ stateczników elektronicznych na wysokość rachunków jest już chyba udowodniony.
A czy może ktoś z szanownych formumowiczów sprawdzał w jakiś wiarygodny sposób ilość światła emitowanego przez świetlówki przy użyciu jednego i drugiego typu stateczników?
-
Kosek
●
Hmmmm kasy zaoszczedzicie tyle ze ledwo wystarczy na dobry statecznik ale osobiscie mam tylko stateczniki elektroniczne
-
Karpa
●
Czy do stateczników elektronicznych do T8 potrzebne są startery
-
kokos16
●
- Ranga: Początkujący
Czy do stateczników elektronicznych do T8 potrzebne są startery
Do stateczników elektronicznych nie  Ale do zwykłych magbetycznych są potrzebne 
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
czyli caly uklad skalada sie ze statecznika i swietlowki ( oczywiscie zrodlo pradu ) do tego trzeba dokupic tylko oprawki mam racje ? 
hop sa sa
-

c4sper
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Miętne
Ale nie bierz tego za źródło opiniotwórcze w omawianym tu przypadku, bo artykuł opisuje testy na świetlówkach zasilanych z elektroniki "wyrwanej" z kompaktów zintegrowanych.
Tutaj mowa o statecznikach dedykowanych, gdzie prąd świetlówki jest taki jaki powinien być - wiec w tym przypadku badania luxomierzem mogłyby wskazać że światła jest wiecej niż na takim samym stateczniku konwencjonalnym - dlaczego ?
dlatego że statecznik elektroniczny zasila świetlówke z dużą częstotliwością co przekłada sie na nieznaczne zwiększenie jej jasności. Dla oka również jest róznica - światło nie migocze.
Zalet dedykowanych stateczników elektronicznych jest znacznie wiecej 
-

loccutus
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Leszno
-
Powiązane tematy
Witam czy statecznik od modyfikacji pokrywy który bedzie lezal za akwarium na ziemi musi byc do czegos schowany czy moze taki lezec ?
Witam
chce podłączyć 2 świetlówki 15W a po prawej stronie statecznika jest 6 dziurek a kabelków od świetlówek jest 8, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to podłączyć.
z góry dzięki
ps. wrzucam zdjęcie troch...
Chcę do akwarium 112 l dodać dodatkowego światła przy użyciu świetlówek, wybór padł na statecznik Philips HF-S 224/39 TL5 II http://www.lighting.philips.pl/prof/osprzet-oswietleniowy/s...
Witam, mam lampę 4x24w która w orginale chodziła na dwóch chińskich statecznikach 2x24w razy dwie sztuki. Po jakimś czasie przestała świecić. Wymieniłem stateczniki na jeden 4x24w,wszystko ładnie chod...
Witam posiadam statecznik 2x54w ale nie moge sobie poradzic z podłączeniem go
świetlówki podłączyłem wg schematu ale mam problem gdzie podłączyć zasianie
Pomoże ktoś
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 .
J ak bedzie wygladał schemat ? :D
Witam. Czy do statecznika 2x36w mogę założyć lampy 2x18w ?
Pozdrawiam.
Witajcie,
Mojemu znajomemu zepsuła się pokrywa a dokładnie padł statecznik, w pokrywie było 2x 30W T8. Mam u siebie statecznik ale nie mam pojecia czy będzie się nadawał do tego typu świetlówek.Poprze...
Witam zmieniły się moje plany wobec zbiornika zamiast 1 dużego postanowiłem założyć 2 kostki jednak mam już na stanie statecznik 2x39w t5 i tu pojawia się moje pytanie czy mogę do niego podłączyć 8x8w...
Witam szanownych forumowiczów,
Czy do statecznika firmy DMR Lightning TJB-E324P 3x24W można podłączyć tylko dwie świetlówki czyli 2x24W?
Pytam bo totalnie się na tym nie znam a nie chciałbym czegoś ...
|
|