54l Naturalne by Dordelus "Drzewo albo wzgórze" - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

54l Naturalne by Dordelus "Drzewo albo wzgórze"

Liczba wyświetleń: 3862·Odpowiedzi: 8
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
dordelus Silesia
Witam,
Chciałbym wam przedstawić moją aranżację akwarium naturalnego. Mam nadzieję, że pomysł spotka się z uznaniem i że z waszą pomocą uda mi się dopiąć celu - stworzenia zdrowego baniaka z warunkami pozwalającymi współistnieć faunie i florze :)

Metryka przedstawia się następująco:
Data zalania zbiornika: 11.08.2012r.
Akwarium: 60x30x30 54l brutto/ 42litry netto
Oświetlenie: 2x24W T5 10000+3000 (1,1W/litr netto)
Czas świecenia: +/- 9h
Filtracja: TetraTec EX 400
Grzałka: 100W ustawiona na 23stopnie ale w te upały różnie z tym bywa...
Co2: z butli 24/h dobę 3b/sec, spiek ceramiczny
Podłoże: Planta Soil, piasek
Nawożenie: K2SO4 23ppm/tygodniowo w dawkach dziennych
Rośliny: Eleocharis Parvula, Mały Heniek Cuba, Taiwan Moss
Fauna: brak (docelowo Rasbora Galaxy, Krewetki Amano/CRS
Hardscape: korzeń + kamienie
Podmiana wody: co dwa/trzy dni 50%
Uwagi dodat.: podaję JBL Denitrol w ilościach lekko zawyżonych niż zalecane ;)

Wyniki testów:
NO2: 0,025-0,05
NO3: 0
KH: 4
GH:7/8
PO4: okolice 0

Małe wyjaśnienie co do tej przedziwnej i póki co szpecącej konstrukcji. Pomiędzy siatkami ogrodniczymi znajduje się mech tajwański (również na "drzewku" jest przywiązany). Mam nadzieję, że w końcu mech odbije i stworzy ładne ściany mojego zbocza. Jak na razie część kęp mchu zrobiła się brązowa :/ nie wiem co z nią zrobić. Liczę na jego odbicie. Ścieżka jest obsadzona małym heńkiem który mi się póki co rozpuszczał. To co pozostało zielone zaczyna bąbelkować. Eleocharis się puszcza (jakkolwiek to nie brzmi) zaczynają małe wychodzić spod podłoża.

No to tyle, oceniajcie i krytykujcie :) No i pomagajcie jeśli łaska bo to moje pierwsze samodzielnie zakładane akwa :) A żeby było co krytykować to zdjęcia zapodam:

Obrazek
By dordelus at 2012-08-22

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz pytanie na koniec:
Ma ktoś pomysł na to dlaczego NO3 wynosi jakieś 0? Wkłady w filtrze to gąbka plus wkład włókniany (tetra).

Zdrówko!

dordelus
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Silesia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szczudlo Czechowice - Dziedzice

22 sie 2012, 23:02   (#2)  

Mnie się podoba, bardzo oryginalnie jeśli chodzi o prawą stronę, jeśli chodzi o lewą, to nie moje klimaty takie drzewka, wolałbym tutaj normalny korzeń. O gustach się nie dyskutuje :D ładne akwarium, poczekajmy aż zarośnie.

szczudlo

Miasto: Czechowice - Dziedzice

josetsu Katowice

23 sie 2012, 16:36   (#3)  

zobaczymy co z tego bedzie...pomysl szalony ale za 2 miesiace powinno wygladac znacznie lepiej...

a te skaly skad?? to ADA??

josetsu
Ranga: Początkujący

Miasto: Katowice

dordelus Silesia

23 sie 2012, 18:42   (#4)  

szczudlo napisał(a):Mnie się podoba, bardzo oryginalnie jeśli chodzi o prawą stronę, jeśli chodzi o lewą, to nie moje klimaty takie drzewka, wolałbym tutaj normalny korzeń. O gustach się nie dyskutuje :D ładne akwarium, poczekajmy aż zarośnie.

Hej szczudlo!
Cieszę się, że się spodobało. Prawa strona oryginalna aczkolwiek bardzo ryzykowna, bo będę miał ciężki orzech do zgryzienia jeśli mi mech nie ruszy... a póki co jakoś zmarniał - zabrązowiał. Przy pomyśle na baniak kierowałem się właśnie myślą, że tym co nie spodoba się drzewko - spodoba się wzgórze :D Chociaż zapewne wielu będzie takich którym ni to ni to się nie spodoba ;)

josetsu napisał(a):zobaczymy co z tego bedzie...pomysl szalony ale za 2 miesiace powinno wygladac znacznie lepiej...

a te skaly skad?? to ADA??

josetsu, widzę, że jesteś z moich okolic, tak więc jeśli jesteś zainteresowany tymi kamieniami, to napisz. Chętnie podeślę Ci namiary na sklep z Katowic. Cena dobra bo 15pln/kg.

dordelus

Tiger_m Bytom

23 sie 2012, 19:14   (#5)  

Zostaje czekać aż wszystko odbije i będzie ładny baniak. Jak dla mnie to trochę za wysoki eleocharis po lewej i zdjęcia całości jakieś takie żółte;-)

Tiger_m
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bytom

Tiger_m Bytom

23 sie 2012, 19:18   (#6)  

Zostaje czekać aż wszystko odbije i będzie ładny baniak. Jak dla mnie to trochę za wysoki eleocharis po lewej i zdjęcia całości jakieś takie żółte;-)

Tiger_m
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Bytom

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dordelus Silesia

23 sie 2012, 19:25   (#7)  

Tiger_m napisał(a):Zostaje czekać aż wszystko odbije i będzie ładny baniak. Jak dla mnie to trochę za wysoki eleocharis po lewej i zdjęcia całości jakieś takie żółte;-)

Hej Tiger_m! Dzięki za zainteresowanie.
Zdjęcia żółte, bo woda jakaś taka wciąż herbaciana.... chyba korzeń puszcza koloru trochę. Mam nadzieję, że się kiedyś wyklaruje. A eleocharis jest wysoka bo nie chcę jej przycinać dopóki zbiornik nie dojrzeje.

dordelus

Seth67 Gdańsk

23 sie 2012, 21:37   (#8)  

Przytnij i to tak na centymetr. Zacznie się zagęszczać.
Obrazek

Seth67
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gdańsk

josetsu Katowice

19 wrz 2012, 12:36   (#9)  

i jak wyglada baniak??

josetsu
Ranga: Początkujący

Miasto: Katowice

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

54l akwarium biotopowe. Polska rzeka Krężniczanka

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1341
W dzisiejszym filmie kolejne akwarium biotopowe. Pięknie przedstawiony wycinek Krężniczanki w wykonaniu Bartłomieja Paśnika. Zbiornik wziął udział w tegorocznej edycji konkursu biotopowego zajmując 3 ...
YouTube

Akwarium biotopowe 54l - niewielki potok przepływający przez

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1278
W dzisiejszym filmie mam dla was coś wyjątkowego akwarium jednego z was moich widzów. Zbiornik przedstawia niewielki potok przepływający przez miejscowość Żeliszów na dolnym śląsku będący dopływem rze...
YouTube

[ADA View] Nowy zbiornik w galerii - akwarium naturalne?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6565
Hmmm...czyżby "akwarium naturalne"? :) Dla tych, którzy nie wiedzą o co chodzi zapraszam do artykułu: https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/ciekawostki/4582-akwarium-naturalne-neologizm.h...

Naturalne metody walki ze szkodnikami na roślinach.

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 11161
Każdy kto kiedyś uprawiał rośliny w formie emersyjnej lub wabi-kusa prawdopodobnie spotkał się z problemem szkodników żerujących na liściach. Zdecydowanie polecam przyjrzeć się spodniej części liści. ...

Pierwsze akwarium 54l - pomoc w wystroju.

kryfor0407 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2448
Witam, jestem laikiem w dziedzinie akwarystyki jednak uległem namowom syna by kupić mu pierwsze małe akwarium. Posiadamy zestaw aquael skompletowany osobno: - akwarium 60x30x30 - grzałka z termostatem...

Zakładam 54l fotorelacja

smoqpl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5633
Witam wszystkich na forum! Od paru tygodni organizowałem sprzęt, żeby założyć wymarzony mały baniaczek roślinny. Zakupiłem szkło opti 60x30x30 , filtr eheim aquacompact, butle co2, belkę led 24W vivag...

Moje pierwsze akwarium 54l. Prośba o pomoc.

FestinaLente w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6548
Koleżanki i koledzy córka (8 lat) namówiła mnie na kupno pierwszego akwarium, chociaż szczerze to długo namawiać nie musiała. Wybrałem raczej niewielki zbiornik 54l (Diversa Startup 60 LED). Wymiary...

Nowy projekt 54l

dariuszmachander w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 41 · Wyświetlenia: 9460
Witam juz za parę dni ruszam z nowym projektem. Akwarium: 54l Opti White. Podłoże: Cal Black Earth Oświetlenia: 2x24w 10000k Ogrzewanie: 50w Filtracja: Hbl-501 kaskada Chciałbym się podzielić opin...

Pomoc w zmianie aranżacji akwarium 54l

szupix w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7322
Witam serdecznie, posiadam Akwarium od około roku. Mam nieustający problem z roślinnością w nim. Raz roślinki ładnie rosną innym razem gniją bądź odpadają im liście. Zainwestowałem ostatnio w system...

IAPLC 068 - 60x30x30cm (54l)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 580
068.png

Statystyki

Ten temat przegląda 545 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 544 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.