Charakterystyka
Pochodzenie: Azja (Kambodża, Malezja, Sumatra, Tajlandia)
Środowisko: W naturze zamieszkuje płytkie, wolno płynące rzeki oraz wody stojące. Najczęściej występuje w wodach z dużą ilością zanurzonej roślinności. Akwarium powinno być miejscowo gęsto obsadzone roślinami, z pozostawioną wolną przestrzenią do swobodnego pływania. Wymagane są liczne kryjówki wśród korzeni, niezbyt intensywne, rozproszone oświetlenie oraz ciemne podłoże.
Rodzina: karpiowate
Wielkość: 2,5-3 cm długości
Zachowanie: Jest to ryba ławicowa, towarzyska. Zalecane jest trzymanie jej w stadzie (min.10 sztuk) w zbiorniku jednogatunkowym.
Wielkość akwarium: małe (min. pojemność: 30 l; min. długość: 30 cm)
Temperatura wody: 24-28 st.C
Parametry wody:
- pH: 4.5-6.5
- Twardość: 0-10 dGH
- Wymagania odnośnie przygotowania wody: Ryby tego gatunku nie powinny być wpuszczane do świeżo zakładanych akwariów, ze względu na ich wysoką wrażliwość na wahania parametrów wody i zanieczyszczenia.
Pokarm: Suchy, mrożony, żywy.
Cechy
- Ciało o ubarwieniu pomarańczowo-czerwonym, z jasnym podbrzuszem.
- Posiada charakterystyczne trzy plamki - na brzuchu, w okolicy odbytu oraz przy nasadzie płetwy ogonowej.
- Samiec jest mniejszy, o smuklejszej budowie ciała. Jest on również intensywniej zabarwiony na rdzawo-czerwono.
Rozród
Gatunek należący do ryb jajorodnych. Najbardziej efektywnym sposobem rozmnażania jest umieszczenie ryb w osobnym zbiorniku tarliskowym. Powinno być ono gęsto obsadzone roślinami o drobnych liściach (np. mech jawajski) lub innymi nośnikami tarła (np. mopy włóczkowe). Temperatura wynosić powinna 26-28 st.C. Woda w akwarium powinna być miękka i być krystalicznie czysta, o pH 5.0-6.5. Jako zbiornik rozrodowy może posłużyć akwarium o pojemności 10-15 litrów. Do takiego zbiornika należy wpuścić dwie lub trzy pary dobre odżywionych, dorosłych ryb. Jeśli warunki są dostatecznie dobre, tarła można spodziewać się już następnego dnia rano. Ikra jest rozsiewana po podłożu i pomiędzy drobno-pierzastymi roślinami. Po tarle dorosłe ryby należy odłowić, ponieważ mogą zjadać ikrę. Wylęg następuje po około 24 godzinach. Wyklute młode początkowo wykorzystują zawartość woreczka żółtkowego, następnie przyjmują larwy solowca i płynne pokarmy dla narybku.
Zobacz w sklepie

Komentarze do materiału na forum dyskusyjnym
Pokaż komentarze (0) Przejdź do wątku na forum