Witam.Mam zamiar kupić nawozy do nowego szkiełka tylko nie wiem co wybrać linię Rataja czy FERKI.Trochę danych;szkło 60x30x36,oświetlenie 2x24 ,podłoże PRO SOIL,woda do podmian RO.
Rataja będzie wygodniej dawkować codziennie. Obie serie nawozów dobrze się sprawdzają z granulatami, Ferka jest bardziej wydajna, ale musisz lać codziennie 4 nawozy a w Rataju wystarczą 2. Ale pod względem efektów myślę, że będą zbliżone.
Też nie dawno zalałem nowe szkiełko i zastanawiałem sie nad nawozami,podłoże też pro soil ,i wybrałem do tego ferke dużo dobrego o tych nawozach czytałem .A na korzyść przemawia ,że są bardzo wydajne ,cenowo przystępne.Decyzja i tak należy do Ciebie.Można je dawkować w dawkach dziennych lub tygodniowych a w dziennych wystarczy jedno dwa kliknięcia w zależności od wielkości akwarium ,w rataju niestety musisz sie troche u klikać ,żeby nalać zalecaną dawkę.
szumi1 napisał(a):czyli wydajność...jest..a to poważny argument
Może nie najważniejszy ale istotny,mając akwarium 375l czyli wody ok 300 l musiał bym kliknąć ratajem 30 razy ferką 3 razy ,a co do nawozów ferki można zobaczyć wiele zbiorników ,właśnie prowadzonych na tych nawozach .Można też sporo poczytać o tych nawozach i mają dobrą opinie.Co do dozowania sprawdzałem dozownik podaje 1ml nie 2ml ,fakt w dawkach dziennych na akwa 54 l trzeba by było podzielić na pól ,ale można dozować to w dawkach tygodniowych.
wacio napisał(a):.Co do dozowania sprawdzałem dozownik podaje 1ml nie 2ml ,fakt w dawkach dziennych na akwa 54 l trzeba by było podzielić na pól ,ale można dozować to w dawkach tygodniowych.
To ja mam jakiś chiński dozownik chyba, to też to sprawdzałem Przy dozowaniu w dawkach tygodniowych nie osiągniemy takich efektów jak przy codziennym dodawaniu do wody odrobiny związków organicznych które są potrzebne rośliną.
Ja brałbym Ferkę, też mam takie samo akwa 64 litry tylko zamiast pro soila amzonie new i Ferka sprawdza się rewelacyjnie, dawkuję co drugi dzień jedno kliknięcie BK,BN i na zmianę aqualitizer z aquashade i nie mam żadnych problemów a rośliny rosną jak szalone
wacio napisał(a):.Co do dozowania sprawdzałem dozownik podaje 1ml nie 2ml ,fakt w dawkach dziennych na akwa 54 l trzeba by było podzielić na pól ,ale można dozować to w dawkach tygodniowych.
To ja mam jakiś chiński dozownik chyba, to też to sprawdzałem .
Raczej na pewno chiński bo innych nie ma już na rynku .Sprawdziłem jak podaje dozownik
ilośc ,którą dozuje czyli 3-kliknięcia wlałem do strzykawki wyszło mi dokładnie 5 ml czyli po części masz racje.
asia.ses90 napisał(a):idź do ogrodniczego i się zapytaj, pomoga na pewno.
???
Zignorujcie to.
To spamerka, obsługa forum wyrzuciła jej już reklamy z podpisu.
Chyba jakaś agencja reklamowa wypatrzyła potencjał drzemiący w Serwisie, bo od około miesiąca jest istny nalot
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Chciałby się podłączyć do tematu. Mam dylemat co wybrać. O ile o rataju trochę wiem, to o ferce nic. Nawet nie mogę teraz znaleźć w necie całej linii ferki. Ktoś wie, gdzie można kupić całą linię?
Piotr Baszucki w Rośliny· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3772
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
miszelhdr w Szkło i meble· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2318
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Badman w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3388
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Piotrek123 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5923
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1668
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8312
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2552
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3964
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
askpl w Technika CO2· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7505
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 924 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej