no nr 2 pomimo że replika z zeszłego roku i podobnie jak w zeszłym roku, ale jak to Jeff Senske z ADG powiedział "... but, no fish visible." Zastanawia mnie co to za szwindel z punktacją, skoro jednym z kryteriów jest chyba obsada zbiornika. No chyba że brak obsady to też obsada
maslo_82 napisał(a):no nr 2 pomimo że replika z zeszłego roku i podobnie jak w zeszłym roku, ale jak to Jeff Senske z ADG powiedział "... but, no fish visible." Zastanawia mnie co to za szwindel z punktacją, skoro jednym z kryteriów jest chyba obsada zbiornika. No chyba że brak obsady to też obsada
Pierwsze miejsce urzeklo mnie pomyslem i... glebokoscia zbiornika Drugie miejsce to faktycznie kopia z zeszlego roku
Piatka dosc fajny aranz,podoba mi sie pojawiajaca sie w glebii,nie wiem czy to plaza czy cos podobnego.
1-ciekawa i oryginalna praca. Myślę, że na lepszej jakości zdjęciach wyglądać będzie rewelacyjnie.
2- akwa zainspirowane prawdopodobnie zeszłorocznym nr 1. Wydaje mi się jednak, że ten layout jest bardziej dopracowany i przewyższa nawet swój pierwowzór.
3- IMHO najfajniejszy zbiornik z zaprezentowanej piątki. Zwracam uwagę na tego aquascapera. Jego aqua z konkursu rosyjskiego również na najwyższym światowym poziomie.
Witam.
Moja subiektywna ocena 1- Bardzo fajny aranż, bardzo oryginalne materiały użył ten aquascaper, bardzo chciałbym zobaczyć to zdjęcie w dużym formacie.
2- Dobrze zrobione ale ten temat już się przewijał.
3- Dobrze zrobione ale jakoś do mnie nie przemawia, może w większym formacie zobaczę coś ciekawego
4- Jak zwykle najwyższy poziom, generalnie najbardziej mi się podoba z całej piątki !
5- Dobrze zrobione, czy zasługuje na swoje miejsce zobaczymy jak zostaną pokazane wszystkie akwaria z TOP 27.
No nie! Mam dość tych pionowych kołków- ileż już takich prac było przez ostatnie lata Faktem jest, że ta z tegorocznego 2 miejsca bije na głowę zeszłoroczną z 1. Cliff Hui na medal. A swoją drogą taki pomysł chodził mi od pewnego czasu po głowie..
Przeglądając tegoroczne prace( nie stet na wszystkie trzeba poczekać ) czasami się dziwie na jakiej podstawie są tak wysoko, lub nisko sklasyfikowane, Może to tylko moje "skrzywienie estetyczne", ale tez nie mogę zgodzić się z Tymi co są za "sztuczna mgłą nad Smoleńskiem".
Niby wszystko oki , ale jakaś taka zgaga jest .
W tym roku na fanów konkursu ADA przygotowano nie lada niespodziankę. Już za 3 dni - 17 września będą oni mogli obejrzeć relację na żywo z Nature Aquarium Party, uroczystości wręczenia nagrów w prestiżowym konkursie IAPLC 2011.
Tegoroczną nowością będzie również specjalna nagroda ADA, wśród laureatów konkursu wybiorą ją uczestnicy Nature Aquarium Party w Japonii.
Jacek Pawłowski napisał(a):Witam Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić nowe zasady sędziowania w przyszłorocznym konkursie ?
Cześć Jacku,
Pierwsza runda: Komitet ADA wybiera 200 najlepszych prac
Druga runda: Spośród 200 prac za pośrednictwem internetu, zawodnicy bioracy udział w konkursie, wydawcy magazynów akwarystycznych i reprezentanci sklepów akwarystycznych wybiorą 100 prac.
Trzecia runda: Jurorzy konkursu ustalają kolejność prac i wybierają 7 najlepszych
Runda finalna: Głosowanie na NA Party w japonii przez uczestników uroczystości.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Jacek Pawłowski napisał(a):Witam Dzięki Piotrze Ciekawi mnie jak to się sprawdzi w praktyce
Okaże się za rok W każdym razie jest duża szansa, że w rundzie drugiej osoby mające pojęcie o aquascapingu odfiltrują prace podobne lub nawiązujące do aranżacji z poprzednich lat, zmniejszając w ten sposób ryzyko błędnych decyzji i kontrowersyjności tak wysokie miejsc niektórych prac w tym roku. Nieźle to wykombinowali, zwolennicy teorii spiskowych tym samym stracą wszelkie argumenty wysuwane do tej pory.
Wzrośnie też konkurencyjność, znając życie wielu aquadesignerów biorących udział w konkursie (o ile rzeczywiście otrzymają możliwość głosowania) - zacznie się eliminować nawzajem, tym samym automatycznie sami zadbają o to aby aranżacje wysyłane na konkurs nie pojawiały się publicznie nawet w postaci zajawek aby uniemożliwić identyfikację autora aranżacji.
Zapewne więcej szczegółów przekażą nam Adam i Norbert po powrocie, więc póki co możemy jedynie snuć domysły.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/international-aquatic-plants-layout-contest-2026-ruszyly-zgloszenia_1_intro.jpg
Ruszyły zgłoszenia do IAPLC 2026 Rozpoczęło się przyjmowanie zgłos...
Hej
The International Aquatic Plants Layout Contest 2025
Jak co roku 100 najlepszych zdjęć,
Wyniki 30.08.2025 godz. 20.00 w Japonii, a w Europie 13.00 ( jeśli dobrze obliczyłem różnice czasu).
Tr...
iaplc2024.jpg
Firma ADA, organizator największego na Świecie konkursu na najładniejsze akwarium roślinne - The International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC), rozpoczyna przyjmowanie zgłoszeń d...
449692851_1002122431921331_6921568129447283328_n.jpg
Zapraszam na stronę organizatora: https://biotopeaquariumproject.com/biotope-aquarium-contest/categories/
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 295 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej