Przez cały luty w galerii ADA w Niigacie trwało przygotowywanie nowych aranżacji roślinnych mających reprezentować nowo wypracowane koncepcje Takashiego Amano.
Nowe prace mają być odpowiedzią firmy na zarzuty hobbystów nt. prezentowania wielokrotnie tych samych materiałów zdjęciowych i braku świeżych pomysłów.
Być może powody są inne? <a href="/dyskusje/topic/jak-czesto-nalezy-wymieniac-podloze-ada-aqua-soil-amazonia-30287.html">Kliknij i dowiedz się więcej nt. krążących hipotez</a>
Czekamy na pojawienie się w Internecie pierwszych materiałów prezentujące nowe layouty. Jesteśmy ciekawi, jakie inspiracje przygotowała dla nas ręka rewolucjonisty akwarystyki roślinnej, jakim niezaprzeczalnie jest Takashi Amano.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Właśnie wyjąłem ze skrzynki 174nr AquaJournala jest w nim zdjęcie z galerii jednego z nowych zbiorników T. Amano chyba jest to zbiornik 180cm. Jak widać jeszcze w trakcie realizacji .
Jakosc zdjec nie najleprza ale cos widac.
Widze na zdjeciu, ze instynktownie przescignalem Mistrza. Wlasnie w podobnym stylu aranz sie moczy w mojej 90-tce. Ciekawe ile prac na IPLAC zainspiruje to zdjecie?
Mi się podoba ten baniak doszło do długo oczekiwanego skrzyżowania dwóch stylów... sam Mistrz to zrobił więc teraz już można... w końcu mamy postmodernizm... Amano to spoko gość.
Nowy numer AquaJournala tj. 175 już dotarł ,zrobiłem kilka fotek nowych prac Takashi A. Co byście i wy mogli zobaczyć co w galerii NA.
Prace jak zwykle fantastyczne, ciekawe też jest nowy styl, zazwyczaj podłoże usypuje się ze spadkiem , na kilku zdjęciach wyraźnie widać że spadku brak i aranż stawiany jest jakby na płasko ,równie ciekawe sa układy i podziały podczas projektowania i obsadzania zbiorników ,Amano zastosował również dwa nowe gatunki korzeni .
Intrygujace Zwlaszcza, ze wiekszosc z nas zna kompozycje pana Amano z ostatnich paru lat,a tu ewidentnie sa watki, ktore goscily w jego pracach w latach 90-tych- np.zestawienie korzenie z mchem + anubiasy + trawniczek z glossostigmy lub henka (to nowszy watek)
Hej
po części zgadzam sie z Grześkiem ,wyraźnie widać podobne układy drewna i roślin które już wcześniej były wypracowane przez T.A. jest to ewidentne odświeżenie zbiorników z poprzednich lat. Ale też w każdej pracy wprowadzone jest coś nowego, widać choćby obfite obsadzanie zbiorników wieloma gatunkami roślin ,wiadomo że zbiornik z nadmierną ilością zielska nie jest łatwy do prowadzenia z racji na umiejętnie obsadzenie i wykorzystanie gatunków nie tylko z racji na ich wymagania ale tez umiejętne dobranie kolorystyczne.W nowych pracach widać styl który jakby wcześniej był mocno krytykowany przez scaperów np. Przycinanie roślin trzeciego planu na płasko w zbiornikach z wyraźnym drugim planem roślin rosnących na korzeniach i kamieniach,czy układy korzenno kamienne łączenie styu ryuboku z iwagumi ,wyraźna jest zmiana podziału akwarium TZW zlotego podziału. Z pewnością osoby które będą miały okazje uczestniczyć w warsztatach na tegorocznym NAP z chęcią poznają tajniki nowego stylu.
stare
nowe
Style stylami,ale nie zapominajmy że akwaria przede wszystkim mają cieszyć nas samych ,dla tego mimo tak wspaniałych prac Amano warto a nawet trzeba dążyć do własnego stylu.
Właśnie. Powyższy post potwierdza to, co już napisałem: wielu z nas nie zna prac Amano sprzed 10 i więcej lat. Połączenie kamieni i korzeni jest w jego pracach z czasów kiedy myśmy w ogóle nie śnili o riuboku i iwagumi.. Oj Ja czekam na "wzrost" tych aranżacji i jakieś dobre fotki, bo nie do końca jarzę w czym rzecz w niektórych z tych aranżacji...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej