Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Rośliny maja brązowy osad na dolnych liściach



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

Witam
Chciał bym opisać mój problem jaki mnie dotknął z roślinami akwariowymi. Przykład Cabomby dolne liście są brązowe gdy przyjrzałem się dokładniej zobaczyłem ze jest to osad który dopada dolne liście a górne są zielone takie jakie powinny być ten osad można ściągnąć delikatnie palcami. Gdy się go ściągnie liście są zielone.

Wyposażenie:

Podłoże ADA, Co 2, oświetlenie T5 (216 W), Akwarium 250 l, Filtr kubełkowy Fluval 405, Temperatura 22 C, czas oświetlania akwarium 8 h, czas dozowanie Co 2 - 8 h


Zdjęcie 1 Ogólna kondycja roślin (proszę zwrócić uwagę na te małe roślinki z przedniej części akwarium u góry są zielone a na dole brązowe)

Obrazek

Zdjęcie 2 Dolne liście pokryte brązowym osadem gone zielone w miarę jak roślina rośnie te górne tez zostają pokryte tym osadem

Obrazek

Zdjęcie 3 Delikatne usunięcie osadu

Obrazek

Zdjęcie 4 Po usunięciu osadu

Obrazek


PS. Z tego co pamiętam problem z brązowymi roślinami pojawił się gdy do akwarium dodałem nadmanganian VII potasu (KMnO4). Z początku myślałem ze to brak potasu ale to chyba nie to.

Proszę o poradę co mam dalej robić



Neones
Początkujący
 
Posty: 3

 

25 lis 2011, 20:46   (#2)  

Wklej zdjęcie całego akwarium, będzie można powiedzieć coś więcej.

Czy znasz może poziom NO3 i NO2 w akwarium?

Nadmanganian potasu wybija florę bakteryjną, prawdopodobnie wyjałowiłeś sobie zbiornik, warto więc zaszczepić na nowo bakterie.

Niestabilne parametry akwarium i wzrost materii organicznej uwolnionej z martwych mikrobów może być przyczyną nadmiernego wzrostu glonów.
--
Tomek

Avatar użytkownika

Tomasz
Konto firmowe (sponsor forum)
 
Posty: 644
Miasto: Opolskie

    06 gru 2011, 12:44   (#3)  

    osad to najprawdopodobniej wytrącony wodorotlenek manganu i tlenek manganu - są to produkty reakcji oksydacyjno-redukcyjnej nadmanganianu potasu.
    Nadmanganian ze względu na wysoki stopień utlenienia manganu (VII) ma bardzo silny potencjał utleniający (stąd jego wykorzystanie do odkażania itp) a przy tym sam się w tej reakcji redukuje do związków manganu na niższych stopniach utlenienia (II i IV) a te związki z kolei bardzo trudno się rozpuszczają i wytracają w postaci takiego brunatno-brązowego osadu.



    biokovo2000
    Początkujący
     
    Posty: 1
    Miasto: Wrocław

    11 gru 2011, 13:30   (#4)  

    identyczny problem miałem w swoim pierwszym mikro akwarium - taki sam osad na kabombie, który początkowo identyfikowałem jako glony tyle tylko, że wtedy dosłownie nie nawoziłem niczym tym bardziej w/w



    APAK
     

    11 gru 2011, 16:13   (#5)  

    Czyli co należałoby zrobić, aby rośliny wyglądały tak jak powinny ?



    linda_martin
    Początkujący
     
    Posty: 11
    Miasto: Gorzów Wlkp.

    11 gru 2011, 16:50   (#6)  

    ja generalnie nie wiem co należy zrobić, gdyż roślinki (kilka sztuk) zdechły marniejąc codziennie.



    APAK
     

    11 gru 2011, 19:11   (#7)  

    Więc co należy zrobić nie wiem czy wszystkie rośliny nie wyrzucić i posadzić nowe zrobić od początku akwarium. Ponadto pojawia mi się glon na szybach intensywnie zielony. Po 7 dniach szyba jest całkiem zielona. ze nie można przez nią paczyć. Myślałem aby wypukać podłoże ADA gdyż zauważyłem ze tam jest ten cały osad i chwili gdy robię coś przy akwarium uwalnia się (np wsadzam nowe rośliny i ruszam podłoże) tylko boje się ze całkiem wypuczę z niego pierwiastki i nie będzie spełniał swojej roli.

    PS. Co proponujecie muże jakaś rada.



    Neones
    Początkujący
     
    Posty: 3

    12 gru 2011, 13:24   (#8)  

    Myśle, że ten osad na roślinach to zawiesina z podłoża. Postaraj się o dobrą filtrację, dodaj bakterii, nie używaj nadmanganianu do nawożenia, podmieniaj więcej wody co tydzień (albo dwa razy w tygodniu).Pewnie masz przenawożony zbiornik azotem. Postaraj się o testy na NO3. Masz Tylko rośliny pierzaste? Chyba jest za mała konsumpcja składników pokarmowych bo masz za mało roślin. Tak jak poprzednik proponuję dodać fotkę całego baniaka. Może dokup więcej roślin...Dokup też jakieś glonojady: Otoski, kosiarki, krewetki...
    Usuwaj jak najwięcej glonów przy odmulaniu.

    Pozdrawiam!

    Tomekx

    Avatar użytkownika

    Tomekx
    Poznaje temat
     
    Posty: 109
    Miasto: Gdynia

       



      14 gru 2011, 17:18   (#9)  

      Generalnie miałem podobny problem, jak zacząłem używać samej RO i od kwaśnej wody zaczeły się nitki rozpływać i dodałem ejszcze odmulacza w płynie to wszędzie miałem bardzo podobny osad. Wczoraj wsadziłem purigen do filtra i dziś problem prawie nie istnieje, nawet z roślin poschodziło.

      Avatar użytkownika

      maslo_82
      Z dużym doświadczeniem
       
      Posty: 2946
      Miasto: Poznań

      26 gru 2011, 16:22   (#10)  

      Wiem że temat dość stary ale problem Neonesa dopadł i mnie, te same objawy , brązowy nalot na liściach , łatwy do starcia , ale okropnie szpecący rośliny i hamujący ich rozwój do całkowitego ich unicestwienia.Czy ktoś z Was doszedł do jakiegoś wniosku , co to może być i jaka tego jest przyczyna??

      Avatar użytkownika

      dariusz_119
      Poznaje temat
       
      Posty: 71
      Miasto: Otmuchów

      29 gru 2011, 15:31   (#11)  

      Ja zrobiłem akwarium od początku wymieniłem wodę cala, wszystkie rośliny wyrzuciłem wyczyściłem filtr kupiłem nowe wkłady do filtra zlałem akwarium po kilku dniach dodałem bakterie Sery rośliny są już wsadzone 2 tydzień i narazi jest wszystko OK rośliny są pięknie zielone bąbelkują wzrost jest prawidłowy miejmy nadziej ze problem nie powróci.

      Podmieniam tez raz w tygodniu 10 % wody. !!!


      Po nowym roku wpuszczę 50 neonków czerwonych. Na razie są tylko glonojady weloniaste (pierwszy raz je mam ale widziałem je niejednokrotnie w sklepach zoologicznych) sztuk 8 i 5 glonojadów kosiarek.



      Neones
      Początkujący
       
      Posty: 3

      29 gru 2011, 15:51 Super!  (#12)  

      To pochwal sie nowym baniaczkiem i podaj jakieś zdjątko. Trzymam kciuki!

      Avatar użytkownika

      Tomekx
      Poznaje temat
       
      Posty: 109
      Miasto: Gdynia

        29 gru 2011, 22:10   (#13)  

        Neones napisał(a):Ja zrobiłem akwarium od początku wymieniłem wodę cala, wszystkie rośliny wyrzuciłem wyczyściłem filtr kupiłem nowe wkłady do filtra zlałem akwarium po kilku dniach dodałem bakterie Sery rośliny są już wsadzone 2 tydzień i narazi jest wszystko OK rośliny są pięknie zielone bąbelkują wzrost jest prawidłowy miejmy nadziej ze problem nie powróci.


        Ja jednak powalczę , za dużo pracy i serca w to włożyłem by teraz wszystko zaczynać od nowa, osad nadal się pojawia, Mam filtr kubełkowy o dużej wydajności , oświetlenie zmniejszyłem do 0,7 W/L miałem 1W/L czas oświetlenia zmniejszyłem do 10h, było 12h
        NO3 ma na poziomie 10
        PO4 - 1,5
        FE - 0,1
        PH,GH,KH na dobrych poziomach, CO2 z butli, nawożę delikatnie całą gamą Easy Life macro/micro.
        Podmiany wody co tydzień po około 30% ( baniak 65L ) Musze dojść do tego jak to zwalczyć , jak zrobię restart i znów mi się to pojawi to chyba padnę :-(

        Avatar użytkownika

        dariusz_119
        Poznaje temat
         
        Posty: 71
        Miasto: Otmuchów

        06 sty 2012, 21:58   (#14)  

        No to ja mam takie samo ale tylko na limnophili.
        Zaczyna się on dolnych partii rośliny i idzie ku górze gdy się potrze palcem osad powoli schodzi. Myślałem że to niedobory bo myślałem że to nie schodzi ale dzisiaj popatrzyłem pomacałem i zeszło. Albo to okrzemki, jakiś glon albo niewiem co...
        Nie nawoziłem i też tak mam, teraz nawożę i może nie będzie niewiem zobaczę macie może jakieś pomysły?
        Nawożę KNo3, Po4, Mg, Intermag, k2so4 i butla co2.
        Na innych roślinach takich problemów nie widzę...
        Kontrowersja to moje drugie imię.

        Avatar użytkownika

        adrenalina
        Poznaje temat
         
        Posty: 59
        Miasto: Konstantynów Łódzki

        19 maja 2012, 11:08   (#15)  

        Mam to samo na limnophili. raz jest tego wiecej raz mnie, aktualnie wszystkie liście są zajęte :(



        aivii
        Poznaje temat
         
        Posty: 120

        02 lip 2012, 08:08   (#16)  

        Walczyłem z tym dziadostwem ponad rok. Na początku zidentyfikowałem to jako okrzemek. Jednak ani dojżewanie zbiornika ani wkłady do filtra nie pomogły. Po ponad roku i restarcie załamałem ręce. I dwa tygodnie po tym jak się poddałem znikło samo z dnia na dzień



        erni1979
        Początkujący
         
        Posty: 12

        08 lip 2012, 19:42   (#17)  

        Myślę że jest to reakcja na brak podawania potasu po starcie zbiornika co powoduje zatrzymanie wzrostu roślin i taki właśnie nalot.

        Avatar użytkownika

        evalor
        Początkujący
         
        Posty: 20
        Miasto: Jasło

        08 lip 2012, 19:55 sdb  (#18)  

        Myślę że trafiłeś w 10



        vater411
         

        09 lip 2012, 12:33   (#19)  

        Wiem z autopsji:)

        Avatar użytkownika

        evalor
        Początkujący
         
        Posty: 20
        Miasto: Jasło

        16 sie 2012, 00:55   (#20)  

        Czyli w sumie tak do końca nie wiemy co to za osad i skąd się bierze? Akurat mam kropka w kropkę to samo z tym, że potas był podawany od początku. Baniak żyje 4 miesiąc a nalot mam od 2-3 tygodni. Wcześniej miałem problem tylko z sinicą.

        Aktualnie mam tak:

        NO3 -15ppm
        PO4 - 1ppm
        K - 20ppm
        Fe-0,2ppm
        KH - 13
        GH 15


        Avatar użytkownika

        Prospero
        Znający temat
         
        Posty: 1891

          16 sie 2012, 12:40   (#21)  

          Prospero napisał(a):Czyli w sumie tak do końca nie wiemy co to za osad i skąd się bierze? Akurat mam kropka w kropkę to samo z tym, że potas był podawany od początku. Baniak żyje 4 miesiąc a nalot mam od 2-3 tygodni. Wcześniej miałem problem tylko z sinicą.

          Aktualnie mam tak:

          NO3 -15ppm
          PO4 - 1ppm
          K - 20ppm
          Fe-0,2ppm
          KH - 13
          GH 15


          Zmniejsz Kh , i zwiększ dozowanie co2 , cyrkulacje masz dobra?zadbai o to żeby woda nie była bogata w kwasy organiczne .Dla świętego spokoju dodaj bakterii.

          Avatar użytkownika

          Tomkiewicz89
          Zainteresowany tematem
           
          Posty: 223
          Miasto: Tomaszow Mazowiecki

          16 sie 2012, 13:09   (#22)  

          Prospero napisał(a):Czyli w sumie tak do końca nie wiemy co to za osad i skąd się bierze? Akurat mam kropka w kropkę to samo z tym, że potas był podawany od początku. Baniak żyje 4 miesiąc a nalot mam od 2-3 tygodni. Wcześniej miałem problem tylko z sinicą.

          Aktualnie mam tak:

          NO3 -15ppm
          PO4 - 1ppm
          K - 20ppm
          Fe-0,2ppm
          KH - 13
          GH 15

          Moim zdaniem to skutek twardej wody .Dlaczego zatem nie miałeś tego wcześniej to proste podłoże było aktywne i zbijało Kh w akwa a teraz już tego nie robi co wykazuje test Kh=13.Ciekawe jakie masz Kh w kranie bo chyba dolewasz kranówkę?,skoro podłoże wytrzymało tylko 4 miesiące.

          Avatar użytkownika

          tao
          Znający temat
           
          Posty: 1359

           



          16 sie 2012, 14:02   (#23)  

          W kranie mam KH stopień większe. Co do pH to mam pod koniec dnia 6.5 rano 7-7.2. Co do cyrkulacji to raczej jest ok tym bardziej, że pracują u mnie w 200L brutto dwa filtry e900 i E2026. Co do podłoża to ono (dolna warstwa ma już dwa lata) + świeża wcale nie mała porcja bo dwa worki AQUA SUBSTRATE II+ ale w sumie może być coś na rzeczy.

          PS. Które bakterie polecacie?


          Avatar użytkownika

          Prospero
          Znający temat
           
          Posty: 1891

            16 sie 2012, 15:24   (#24)  

            Najpierw skoncentruj się na Twardości , dobrze by było gdybyś miał filtr RO , no chyba ze pomieszanie wody z destylowana by coś wskórało (tyle że to obniza ph , nie wiem o ile), a Bakterie jak to bakterie dla mnie wszystkie spełniają swoja role.Najlepiej byłoby gdybyś zrobił test na no2 , i sprawdził czy rzeczywiście ich potrzebujesz.

            Avatar użytkownika

            Tomkiewicz89
            Zainteresowany tematem
             
            Posty: 223
            Miasto: Tomaszow Mazowiecki

            16 sie 2012, 15:37   (#25)  

            Filtra RO niestety nie posiadam. Co do NO2 to zwykle wynosił zero. Za kilka min. będę wiedział ile jest aktualnie.

            I po teście... (NO2)

            Na pierwszy rzut oka wynik wychodzi ok. 0.1 do max 0.2 ale już patrząc na test tak jak producent przykazał (z góry) wynik wynosi 0


            Avatar użytkownika

            Prospero
            Znający temat
             
            Posty: 1891









              Serwis roslinyakwariowe.pl


               
                Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

              Sklep internetowy

              Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
              bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
              pielęgnacji akwarium.
              idź do sklepu


              Użytkownicy przeglądający ten dział: blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Google Adsense [Bot], Homerus, Lambert, szarlej, wojtacho i 130 gości