Zbiornik: kostka Opti White 25x25x25 - 15,6 litra Oświetlenie: Solar Duo Boy + świetlówka kompaktowa 15W (do wymiany na oryginalną Aquatic Nature) Podłoże: ziemia ogrodowa 1,5litra (2,5cm) + żwirek kwarcowy o gradacji 3-5mm 2litry (2,5cm) Dekoracje: 3 kamyczki Manten Stone i spreparowane gałązki mirabelki Filtracja: kaskada Aqua Clear Mini (ceramika i włóknina) Ogrzewanie: brak Napowietrzanie dodatkowe: brak Co2: brak Woda: 100% kranówka Podstaweczka pod szkło: własnej roboty
Rośliny obecnie: rotala indica, cryptocoryna wendtii brown, microsorium narrov leaf(sadzonki), hemianthus calitrihoides, echinodorus latifolius, sagittaria subulata Planowo: sagittaria subulata wyleci kiedy dorwę eleocharis sp.japan, dojdzie weeping moss na gałązki i anubias nana petite.
Rybki: na chwilę obecną - drobniczka 1x i rasbora maculata 2x docelowo - cardina japonica, drobniczka jednodniówka, rasbora brygittae.
Nawożenie: potas - do czasu, aż rośliny sięgną korzeniami ziemi.
Adamynas napisał(a):mam kilka uwag: - zbyt mała warstwa żwiru - dość duża granulacja żwiru - ziemi nie powinno byc widać, nie powinna dotykać szyb akwa a być w środku.
radze to poprawic
Łączna warstwa podłoża daje z przodu okolo 4 cm, z tyłu ponad 6. Nie chcialam dawać więcej zeby nie tracic na wysokosci zbiornika.
Czy może chodzi ci o ilosc zwiru NA ziemi.
Granulacja za duża w stosunku do zbiornika? - wizualnie go pomniejsza? Pytam ponieważ to jest moj ulubiona gradacja jesli chodzi o ukorzenianie roślin. Drobniejsza to już piasek prawie.
Ziemia - z jakiego powodu nie powinna dotykać szkła ? Czy chodzi o to, żeby swiatło nie miało do niej dostępu i nie zwiekszało produkcji CO2 ?
Adamynas napisał(a):mam kilka uwag: - zbyt mała warstwa żwiru - dość duża granulacja żwiru - ziemi nie powinno byc widać, nie powinna dotykać szyb akwa a być w środku.
radze to poprawic
Urszula Piwowarczyk napisał(a):Czy może chodzi ci o ilosc zwiru NA ziemi.
Dokładnie o to mi chodzi - powinno być około 4 cm żwirku nad ziemią (4 to minimum) Im więcej tym mniejsze ryzyko że materia org.przedostanie się do wody.
Urszula Piwowarczyk napisał(a):ziemia - z jakiego powodu nie powinna dotykać szkła ? Czy chodzi o to, żeby swiatło nie miało do niej dostępu i nie zwiekszało produkcji CO2 ?
dokładnie - światło nie powinno docierać do ziemi bo można nabawić się kłopotów (czytaj glonów) Na tak mały zbiornik można użyć mniej ziemi - około centymetra, ziemie ułożyć z dala od ścian akwa, 2-3 cm wystarcza i przysypać całość żwirem. Możesz jeszcze rozgnieść kilka kulek glinianych i posypać dno akwa przed ziemią.[/quote]
Ps. ziemia piszemy z małej gdy mówimy o podłożu, z dużej natomiast gdy chodzi nam o planete Ziemie
Ok, w takim razie odsunę tą ziemie od szkła. Gradacji żwirku nie będę zmieniać, i tak chcę żeby całość zarosła - jeśli się to uda to nie będzie widoczny.
Użyłam dużej literki "Z" w słowie ziemia, ponieważ zaczynałam nowe zdanie. W takiej sytuacji chyba użycie małej literki nie obowiązuje
Urszula Piwowarczyk napisał(a):Czy może chodzi ci o ilosc zwiru NA ziemi.
Dokładnie o to mi chodzi - powinno być około 4 cm żwirku nad ziemią (4 to minimum) Im więcej tym mniejsze ryzyko że materia org.przedostanie się do wody.
Wydaje mi się, że z racji tego, że chcesz mieć małą grubość warstwy żwiru powinnaś tym bardziej urzyć drobniejszego żwirku, bo przez mniejszą granulację jest mniejszy ruch wody i wszelkie składniki odrzywcze będą sie znacznie wolniej wymywać przy drobnym.
Już odsunęłam ziemię od szyby i dosypałam żwirku żeby było na 4cm. Najwyżej dosypię piasku i delikatnie przemieszam, żeby opadł niżej i przyblokował cyrkulację wody.
Rozumiem No zobaczymy, w poniedziałek robię rajd po zoologach więc może capnę jakiś drobniejszy żwirek i zamienię póki akwarium świeże. Żeby tylko gdzieś trafić na eleocharis.sp japan...
EDIT 15 września: sp.japan nie dostałam nigdzie za to sagittaria oraz rotala puściły nowe listki i bomblują Pokazało się troche okrzemek.
EDIT 16 września: dosadziłam 3 sadzonki cryptocoryny w. brown i 3 sadzonki anubias nana petite. Doszło 10 sztuk "brygidek"
Update:
Roślinki ruszyły. Najbardziej widać po rotali, która choć na razie jest zielona, to młode przyrosty ładne. Brygitt'ki kochane rybeńki
Pokazały się nitki i maleńkie skupisko sinic na podłożu i gałązkach. Na razie w ograniczonej ilości. AlgoFin i podmiana wody po 2 dniach załatwiły sprawę sinic.
Załączniki
24 wrzesien - skos
24wrzesien skos.jpg (173.79 KiB) Przeglądane 12214 razy
dzien 12
24wrzesien'09.jpg (166.11 KiB) Przeglądane 12212 razy
Bardzo ładny zbiorniczek chociaż ja wole czarny żwirek o mniejszej gradacji (kwestia gustu ) ogółem posadził bym coś między kamyczkami może jakąś małą cryptocorynkę słyszałem że jest teraz jakiś ciekawy gatunek cryptocoryne nana chciaż jeszcze go nie widziałem w lublinie ale na zachodzie będzie i moim zdaniem pasowała by miedzy kamieniami .
Jakoś ten żwir mi tu nie pasuje.. i ogólnie jakoś mi sie zbytnio nie podoba.. popracuj jeszcze na tym aranżem.. albo przynajmniej nad wybarwieniem rotali byłoby znacznie milej
A ja taki kwarcyk bardzo lubię Nie miałam czarnego żwiru pod ręką, więc użyłam tego.
Co do kryptokoryn to są trzy - wendti brown, jedna juz zaczyna hulać, pozostałe dopiero sie zabierają do roboty po aklimatyzacji i zrzucie liści.
Z rotalą jest problem. Lampka jest dośc słaba, ale nie będę jej zmieniać. Rotala właśnei odbiła po cięciu, ale nei sądzę, żeby się wybarwiła pod takim światłem. Zamierzam w najbliższym czasie zmienić żarówkę na Philips Genie 6500K i zobacze jaka bedzie reakcja. Teraz jest zwykła kompaktówka z brzydkim, żółtym widmem.
Latifolius i sagittaria wzięły sie do roboty. Glonów niet
U mnie po powrocie do akwarystyki (mała przerwa była) wyrosły białe nitki ale w planach tigerki i wode podmieniam co dzień więc chyba ustaną tylko musze sprubować z reduktorem z kwaskiem cytrynowym bo ocet małe ewekty coś daje. A co do crypotocoryny może w tym tygodniu będę willisii miał u siebie bo rotala rośnie ale nie bombelkuje (mam 0,72w/l) więc to chyba wina co2 a cryptocoryne powina bombelkować bo strach krewecie wpuszczać jak co2 dużo.
AKwa jak zwykle cukiereczek Ja w 520 które sprzątełm u znajomego. Nie dość że miałem 2,6 m uczciwie cm po cm porośnięte krasnym, to jeszcze miałem futrzaste skalary. Miały takie wykwity ze hej. Aż tak fajnie to nie wyglądało.
spider72 w Akwaria· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 16502
Po długiej przerwie (12 lat ?) spowodowanej głównie brakiem czasu postanowiłem założyć sobie ponownie małą kostkę w swoim biurze, bo internet za mało mnie rozprasza w pracy ;)
Sprzęt generalnie ten k...
Rom_27 w Akwaria· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 12143
Witam po wielu latach rozbratu z akwarystyką słodkowodną wracam w wersji bardzo minimalistycznej. Od prawie 7 lat bawię się w akwarystykę morską - także w wersji mini ;)
_MG_0109.jpg.825ec51d9f532d99...
MarioMarina w Akwaria· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 17295
Witam,
przedstawiam kolejny prościutki projekcik który jest moim firmowym " czaso-umilaczem".
Zbiornik to kostka 22*22*22 oświetlona lampą Led Chihiros, filtrowana maleńką kaskadą i zasilana...
AdamW w Akwaria· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6576
Witam,
dawno mnie nie było – chyba ładnych kilka lat :) W międzyczasie, przerabiałem papugi, gekony i ostało się na małej kostce 30l. Jednak stara miłość wróciła ze wzmożoną mocą i stanęło na dużej ko...
wojtekszuminski w Akwaria· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1964
Akwarium; 15 l. 35 szer. cm x 20 gł. x 25 wys.
Oświetlenie; 10 w. 1000 lm. zwykły halogen led. 6 godz. dziennie.
Nawożenie; na razie potas 10 ppm
CO2; easycarbo
Podłoże: jakieś gotowe, nie wiem jakie ...
Aurok w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3647
Witam, w nawiazaniu do postu z 8 sierpnia z tego tematu
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/zakladanie-akwarium/pomoc-informacyjna-w-zbudowaniu-planu-na-baniak-kostkowy-7564...
bendek1x w Akwaria· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7329
Zbiornik LT 15l +Kretowisko DIY 80%
Witam, przedstawiam wam dziś kostkę w 80% DIY. Co kilka dni dodam cos nowego gdyż wszystko składam sam ;)Zapraszam
Akwarium: 25x25x25 15,5l
Oświetlenie: DIY 6W (4...
Statystyki
Ten temat przegląda 887 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571075
• Liczba wątków: 48825
• Użytkownicy: 36948
Użytkownicy przeglądający ten dział: grin72 i 886 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej