Charakterystyka
Pochodzenie: Ameryka Południowa (Brazylia, Peru, Kolumbia)
Środowisko: W naturze zamieszkuje wolno płynące wody, cieki wodne, niewielkie rzeki, jeziora leśne. Najczęściej spotykana jest wokół skupisk roślin wodnych, korzeni czy gałęzi. Podłoże jest piaszczyste a woda bogata w zawartość rozpuszczonych materiałów i nasycona kwasami i garbnikami. Akwarium powinno być gęsto obsadzone roślinami i dekoracjami (np. korzeniami, gałęziami, suchymi liśćmi). Należy wybrać niezbyt intensywne oświetlenie i czarne podłoże. Zbiornik musi być przykryty.
Rodzina: kąsaczowate
Wielkość: samiec - 6 cm; samica 5,3 cm
Zachowanie: Ryba spokojna, ławicowa (min. wielkość stada to 8-10 osobników, najlepiej z przewagą samic). Samce stają się terytorialne, w szczególności wobec podobnie wyglądających gatunków. Dobrze dogaduje się w akwarium z innymi bystrzykami, np.: żałobniczkami, danio, razborami, kiryskami, małymi gatunkami zbrojników, gurami, pielęgnicami karłowatymi.
Wielkość akwarium: średnie (min. pojemność: 72 l; min. długość: 80 cm)
Temperatura wody: 21-28 st.C
Parametry wody:
- pH: 4.0-7.5
- Twardość: 1-12 dGH
- Wymagania odnośnie przygotowania wody: Gatunek ten jest wrażliwy na zanieczyszczenia wody. Należy ją więc regularnie podmieniać (nawet do 50%) i unikać wprowadzania ryb do nieustabilizowanego zbiornika. Wskazany jest wkład torfowy w filtrze.
Pokarm: Suchy (płatki, granulki), żywy, mrożony (np. wodzień, artemia, dafnia).
Cechy
- Ciało bocznie spłaszczone, koloru szaro-zielonego z jasnym czerwonym zabarwieniem. W dolnej części ciała ma ono odcień czerwony, a gardziel i brzuch są pomarańczowe.
- Tuż za pokrywą skrzelową gatunek ten posiada charakterystyczną czerwoną plamkę, kształtem przypominającą serce (potoczna nazwa gatunku to “bleeding heart tetra”).
- Samce są większe, intensywniej wybarwione, posiadają bardziej wydłużone płetwy.
Rozród
Gatunek ten należy do ryb jajorodnych. Rozmnażanie jest trudne. Ryby te powinno się rozmnażać w osobnym zbiorniku tarliskowym. Akwarium takie powinno być zaciemnione (jaja i młody narybek są wrażliwe na światło) o miękkiej wodzie, pH 5.5-6.5, temperaturze 27-30 st.C, z filtrem gąbkowym wzbogaconym w torf, roślinami o miękkich i drobnych liściach lub rusztem ikrowym. Samce i samice przed przystąpieniem do rozmnażania należy oddzielić i obficie karmić, najlepiej żywymi pokarmami. Wybieramy najgrubszą samicę i najbardziej kolorowego samca – przenosimy ich wieczorem do przygotowanego zbiornika. Do tarła powinno dojść następnego ranka. Samica jest w stanie złożyć nawet do 400 jaj. Rodziców bezzwłocznie odławiamy (jedzą ikrę). Wylęg następuje po 1-1,5 dnia, a po kolejnych 3-4 narybek swobodnie pływa. Od tego czasu należy podmieniać codziennie około 1/3 wody. Trudność sprawia wykarmienie narybku w pierwszych dniach życia.
Zobacz w sklepie
-d15547b7a3ab8fd804a606d6d1cc057f.jpg)
Komentarze (0)
Dodaj komentarz
Przejdź do wątku na forum