Lista działów » Technika » Filtracja i ogrzewanie


375L, 150x50x50 Oase czy Hypermax



Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.



Jaki filtr do akwarium 375L, 150x50x50 zastawiałem się nad Oase Biomaster Thermo 850 i Hypermax 4500 ewentualnie jaki inny w podobnym budżecie najlepiej z grzałką.

AT.
Początkujący

Posty: 7
Dołączył: 12 paź 2009, 10:27

Bierz Oase. Posiadam dwa i jestem bardzo zadowolony,oczywiście wkłady do wymiany na dobre biologiczne,ale to już inna bajka.Pozdrawiam.

Avatar użytkownika
piotr55
Początkujący

Posty: 1
Dołączył: 23 paź 2023, 08:21

AT. napisał(a):Jaki filtr do akwarium 375L, 150x50x50 zastawiałem się nad Oase Biomaster Thermo 850 i Hypermax 4500 ewentualnie jaki inny w podobnym budżecie najlepiej z grzałką.


Do tak dużego akwarium sugerowałbym albo dwa filtry, albo rzeczywiście Hypermax z dwoma zasysami i dwoma wylotami.

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

Posty: 2528
Dołączył: 04 kwi 2019, 11:12

JA bym brał hypermaxa, po pierwsze jak kolega napisał wyżej, na tak długi zbiornik fajnie już mieć dwa wloty i wyloty. A poza tym hypermax ma samej objętości na media(nie licząc prefiltra i pozostałej wolnej przestrzeni) co dwa Biomastery. Mnie to przekonuje na korzyść dla Hypermaxa.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

Mam w podobnym zbiorniku 2x fx6 i od tygodnia hypermax z grzałkami i to jest to.. poza tym ważne jest to co w filtrze. U mnie woda kryształ. Tylko aquaell chlapie wodą przy otwieraniu prefiltra.

MariuszS
Początkujący

Posty: 3
Dołączył: 22 mar 2022, 04:28

A czy stosujesz się do zaleceń producenta, który mówi o zamknięciu dopływy na parę sekund, a dopiero potem zamknięciu reszty i odłączeniu filtra? Wiele osób o tym problemie pisze, ale wiele też potem się reflektuje. Robiąc zgodnie z opisem producenta podobno ten problem się minimalizuje, lub znika całkowicie.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

ja w zbiorniku Juwala 375 mam dwie Tetry 1000 i spokojnie daja rade

Tomczas73
Początkujący

Posty: 10
Dołączył: 03 wrz 2023, 21:08

BATERIA napisał(a):A czy stosujesz się do zaleceń producenta, który mówi o zamknięciu dopływy na parę sekund, a dopiero potem zamknięciu reszty i odłączeniu filtra? Wiele osób o tym problemie pisze, ale wiele też potem się reflektuje. Robiąc zgodnie z opisem producenta podobno ten problem się minimalizuje, lub znika całkowicie.

Racja.

MariuszS
Początkujący

Posty: 3
Dołączył: 22 mar 2022, 04:28

A ja bym kupił fluval fx4 i coś mniejszego na biologia.

Avatar użytkownika
axor1840
Początkujący

Posty: 24
Dołączył: 28 maja 2011, 20:05
Miasto: Wrocław

Dzięki za podpowiedzi.
mam jeszcze starego ex700 ale nie wiem czy po dłuższym przestoju odpali.

a jaką grzałkę przepływową do hypermaxa, bo chcę w akwarium możliwie mało sprzętu.

AT.
Początkujący

Posty: 7
Dołączył: 12 paź 2009, 10:27

Do tego starego ex700 to bym kupił nowe uszczelki tak dla bezpieczeństwa.

Avatar użytkownika
axor1840
Początkujący

Posty: 24
Dołączył: 28 maja 2011, 20:05
Miasto: Wrocław

Czytając posty mam wrażenie ,że jak każdy aspekt w naszym życiu tak i akwarystyka podlega marketingowi i modzie ,bo ten filtr jest najlepszy a tamten jest be ,czy aby ? Jest sporo na rynku dobrych filtrów tylko ze słabym marketingiem. Sam ma w swoim akwarium 375 L dwa filtry każdy ma po ok. 10 lat i działają idealnie jest to JBL CristalProfi e1501 i drugi HW-303B ,co najlepsze i może ktoś wierzy czy nie w starym akwarium działały przez 5 lat nie czyszczone ,nie z lenistwa ale przez brak czasu i nie obecność w domu ,w akwarium jak przyjeżdżałem tylko dolewka ,zero nawożenia i zero co2 i co najciekawsze zero glona .Teraz jak bym miał kupować filtry to na pewno Hw bo ma wbudowaną lampę uv , minus brak prefiltra ale kto kilka lat temu słyszał o prefiltrach za jakiś czas będą modne prefiltry do prefiltrów , i może drugi Oase bo ma miejsce na grzałkę ,teraz mam przepływową i zajmuje sporo miejsca w szafce ,na pewno nie Hypermax ,czemu bo jak spierdzieli się to pada cała filtracja w akwarium , a w układzie dwóch filtrów jak padnie jeden to drugi działa .To jest moje prywatne zdanie z którym się można zgadzać czy nie ale za nim ktoś zacznie krytykować moje zdanie nich pamięta ,że wszystko jest robione w Chinach .

Avatar użytkownika
wacio
Zainteresowany tematem

Posty: 166
Dołączył: 22 sty 2012, 13:33
Miasto: Podhale

Co to dwóch filtrów to pełna zgoda. Sam mam w 200l dwa Eheimy Classic 2217, też bardzo już stare.
Adalbert P. Hawkins

Avatar użytkownika
adalberthawkins
Początkujący

Posty: 27
Dołączył: 01 maja 2020, 22:19
Miasto: Warszawa

W akwarium o wymiarach 120x40x50 mam dwa filtry oase biomaster 350 oraz fluval fx2 który dokupiłam po roku walki ze słabą filtracją. Jeden i drugi filtr ma plusy i minusy na plus dla oase jest taki że ma prefiltr i wbudowaną grzałkę robi teraz za biologia otwierany raz na miesiąc z powodu wymiany waty. Wszystkie kosze zasypane wkładami biologicznym i ostatni mały kosz na samej górze filtra wypełniony wata jbl. Gąbki z prefiltra wymienione na gąbki 20 ppi. Fluval (tu jest moc) z oryginalnymi gabkami oraz z mniejszą ilością filtracji biologicznej (w razie awarii któregoś z nich jest zastępstwo) czyszczony też raz na miesiąc z powodu nie wiem czemu tak jest ale tam jest siedlisko ślimaków (w oase nie mam tego problemu).Seria fx jest głośna. Przy takim litrażu jaki posiadasz obstawił bym dwa filtry jeden mocniejszy drugi słabszy.Fluval jako jedyny podaje przepływ z mediami filtracyjna mi, oase wysoka cena. Niby zasada mówi żeby filtr miał moc 5 do 7 razy pojemności akwarium.

Avatar użytkownika
axor1840
Początkujący

Posty: 24
Dołączył: 28 maja 2011, 20:05
Miasto: Wrocław

Jak już pisałem mam EX700. Czy z BioMasterem 850 to będzie rozwiązanie?
Ewentualnie 2x Ultramax2000.

AT.
Początkujący

Posty: 7
Dołączył: 12 paź 2009, 10:27

Tu już wybór należy do Ciebie policz przepływy powierzchnię filtracyjne i zadecyduj.Teoretycznie w cenie oase masz dwa ultramaxy.

Avatar użytkownika
axor1840
Początkujący

Posty: 24
Dołączył: 28 maja 2011, 20:05
Miasto: Wrocław











Powiązane tematy
  • Aquael HYPERMAX - nowy filtr zewnętrzny

    hypermax.jpg Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax. Link do sklepu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006...

    Wyświetlenia: 20922 | Odpowiedzi: 60 czytaj więcej...

  • Matrix czy Qualdrop oto jest pytanie

    Witam szanowna akwa brać! Powiem krótko, dwa lata nie miałem zbiornika i teraz przyszedł czas na założenie. Baniak 240L + Skylight L + Biomaster 600. Wypadłem trochę z tematów i chciałbym się dowiedz...

    Wyświetlenia: 9888 | Odpowiedzi: 25 czytaj więcej...

  • Aquael Hypermax 4500 BT - wersja bluetooth

    hyperbax-bt.jpg Osobny wątek dedykowany filtowia Aquael Hypermax 4500 BT/ Link do opisu w sklepie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=hypermax&search_in_...

    Wyświetlenia: 699 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Aqael Midikani czy Eheim profesionel 2 2026

    Witajcie . Jestem na etapie odpalania 200l akwarium i waham się przy wyborze filtru. Obecnie posiadam akwarium 63L które filtruje Aquael Midikani 800. Filtr teoretycznie nadaje sie do 200 ale tak na...

    Wyświetlenia: 392 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Ultramax 2000 czy Hypermax 4500?

    Mam zagwozdkę. Akwarium glossy 260 litrów. Który filtr do tego Akwarium,zakładając że będzie to jedyny filtr w zbiorniku? Ultramax 2000 czy Hypermax 4500?Oczywiście przy założeniu,że Hypermax będzie ...

    Wyświetlenia: 1694 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Wybór filtra do 240l. Zmieniać czy nie?

    Cześć. Jako, że jestem w trakcie zmiany aranżacji akwarium (100x40x60h), po głowie chodzi mi zmiana filtra. Obecnie posiadam Biomastera thermo 600 i wydaje mi się, że to nieco za mały filtr do mojego ...

    Wyświetlenia: 1529 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

  • Oase Biomaster - zmiany (uznana reklamacja)

    Kilka miesięcy temu w wątku na temat kultury pracy Biomastera 600 Thermo opisywałem swoje problemy związane z jego użytkowaniem. Głównym problemem było ciągłe zapowietrzanie się filtra. Co jakiś czas ...

    Wyświetlenia: 1529 | Odpowiedzi: 12 czytaj więcej...

  • Filtr Eheim czy Oase - co byś wybrał?

    Z perspektywy czasu oceniając swój filtr Oase lub Eheim, zostałbyś przy swoim producencie czy wybrałbyś konkurenta? Jestem ciekaw Waszego zdania. To bardzo często zadawane pytanie przez początkującyc...

    Wyświetlenia: 3174 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Oase 600 - głosność i przepływ

    Wczoraj wystartowałem wreszcze z akwarium, wszystko przebiegło bezproblemowo, ale trochę martwi mnie głośność filtra Oase 600 Thermo. Nie jest to zapowietrzenie, bo to nie ten dźwięk tylko takie jedno...

    Wyświetlenia: 19935 | Odpowiedzi: 95 czytaj więcej...

  • Aquael Filtr MultiKani, Czy warto

    Witam Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu filtra zewnętrznego do mojego akwarium. Posiadam 112 litrowe akwa ze standardowym oświetleniem 2 x 18w, bazuje głównie na rybach rośliny zajmują około ...

    Wyświetlenia: 30268 | Odpowiedzi: 64 czytaj więcej...



Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 381 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.