Witam Od jakiegoś czasu zauważyłem głośniejszą pracę filtra aquael ultramax 2000. Czy powodem jest uszkodzony wirnik ? W załączniku film
- Załączniki
-
20250120_222604_1_1_1.mp4
- (2.94 MiB) Pobrane 123 razy
-
rmjtcz
●
- Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ciężko powiedzieć, podsyłam Ci namiary na serwis, przekręć lub jeszcze lepiej puść e-mail z filmem: Tel: 22 644 76 16 wew. 3 e-mail: service@aquael.plCzynne od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
Ewentualnie wyjmij wirnik, zobacz go wyczyść i wtedy zobacz co się będzie działo.
-
kuba120000
●
- Poznaje temat
Jak się U Ciebie skończyła usterka? U mnie ten sam głos, jakby stara świetlówka brzęczała. Przysłali mi nowy wirnik, ale nic nie pomogło, teraz mam całą głowicę im wysłać. Tylko, że biologia klęknie :( Nie wiem co mam robić!?!?
-
Hagar
●
- Początkujący
Cześć, uporaliscie się z głośną pracą filtra? Jeżeli tak to w jaki sposób? U mnie podobna sytuacja. Jak kupiłem filtr to brzęczał silnik jak transformator/stara lodówka. Po zgłoszeniu do serwisu przysłali nowy wirnik (pomogło tylko bardzo delikatnie). Zgłosiłem problem ponownie i wysłałem głowice. Na serwisie wymienili amortyzatory silnika i jest znów gorzej. Nie wiem czy on tak ma chodzić, nie mam porównania z takim samym filtrem. Mogę go porównać tylko do starego unimaxa 250 który jest słyszalny tylko jak się do niego podejdzie a już jest bardzo stary. Ultramax słyszę w całym pokoju. Dodam że w tym pokoju sypiam i jest to uciążliwe.
-
krzy krzy
●
- Początkujący
U mnie problem rozwiązany. Wymiana wirnika nie pomogła. Zalecili mi wysłać głowicę, ale, że akwarium dopiero co złapało równowagę biologiczną szkoda było mi tego stracić. Napisałem do serwisu co jeszcze można zrobić we własnym zakresie przed wysyłką głowicy. Padła odpowiedź, żeby zamienić miejscami te gumowe odboje/stabilizatory. Nie miałem do tego przekonania, ale to zrobiłem. I co? I błoga cisza, u mnie to pomogło, wcześniej filtr brzęczał jak stara świetlówka. A teraz muszę patrzeć czy tafla wody się porusza bo go praktycznie nie słychać. Fakt mam szafkę wygłuszoną, ale robiłem pomiary co prawda telefonem, ale spadek w głośności ponad 12 decybeli. Jest cichutko. Cisza, i go nawet nie wymienię na wersję z bt 
-
Hagar
●
- Początkujący
Ok. Czyli ja dalej drąże temat. Jeżeli u Ciebie jest "błoga cisza" to z moim filtrem jest coś nie tak. Tak jak piszesz... Brzęczy jak "stara świetlówka".
-
krzy krzy
●
- Początkujący
Szczerze, mojego ultramaxa 2000 dopiero słyszę jak otworzę szafkę. Ale jest to taki pomruk, mruczenie:)
-
Hagar
●
- Początkujący
Dzień dobry, a dasz radę jakoś pokazać co zamówiłeś miejscami? Mam ten sam problem. Sugerują mi w serwisie wymianę amortyzatorów na silniku, ale filtr pracuje dopiero 4 dni i też nie chce zawalać całej biologii....
-
JolantaJB
●
- Początkujący
Witam, u mnie to samo było 5 dzień i pracował bardzo głośno. Potem akcja z serwisem, wirnik nowy i lipa. Te gumy odboje są trzy u mnie pomarańczowe. Trzeba całkowicie odkręcić silnik i wtedy jest dostęp do tych gum. Pozmieniałem miejscami, mocno dokręciłem. Byłem raczej nastawiony, że to nie pomoże, a jednak pomogło. Nawet z serwisu przysłali mi nowy komplet gum. Zostawiłem na zaś.
-
Hagar
●
- Początkujący
No i już, z serwisu przysłali mi membranę na silnik to są takie 3 gumeczki, wymieniłam to i nastała cisza..... Serwis naprawdę zasługuje na pochwałę, bardzo polecam. Filterek już świetnie śmiga. Woda czysciutka Narazie biologia się kształtuje, ale osadów na dnie brak. Mam baniak 240 litrów i sporą obsadę. Bardzo polecam ten filterek.
-
JolantaJB
●
- Początkujący
A tak z ciekawości jaki kolor gum przysłali? Ja w oryginale miałem czerwone a przysłali czarne:p Ale u mnie pomogła zamiana miejscami. Tak jak piszesz "i nastała cisza". Ja to muszę patrzeć czy tafla wody się porusza, żeby sprawdzić czy filtr pracuje. Dodatkowo mam szafkę wygłuszoną bo poprzedni filtr hałasował. Ja mojego ultramaxa 2000 dopiero słyszę jak szafkę otworzę 
-
Hagar
●
- Początkujący
Mi również przysłali czarnej te w oryginale były czerwone. Te czarne są znacznie bardziej sztywne dla mnie... Ja wymienię jeszcze wirnik.... Po wymianie tych gum filtr stracił ten denerwujący rezonans, ale jeszcze go słuchać lekko. Stoi w szafce, gdy ja zamknę to jest już ok.
-
JolantaJB
●
- Początkujący
Słyszę teraz jak pracuje wirnik i woda w środku się przelewa. Ale to już normalne. W szafce nie mam nic akustycznego, ale jak ją zamknę to filterka już nie słychać, więc jest super 
-
JolantaJB
●
- Początkujący
Aktualizacja.. Jako, że u mnie po wymianie amortyzatorów brzęczenie ustało to pojawiły się inne irytujące dźwięki. Nagrałem pracę filtra i wysłałem nagranie do serwisu lekko sugerując że to już druga akcja serwisowa tego konkretnego modelu więc proszę o rozwiązanie problemu lub zwrot pieniędzy ( choć szczerze wolałbym mieć sprawny ten konkretny filtr niż kupić innej marki). Otrzymałem odpowiedź, że mogą wymienić całą głowicę lub mogę zwrócić filtr w sklepie, w którym go zakupiłem. Zapytałem o możliwość wymiany głowicy na nową wersję "BT" i tym sposobem jedzie do mnie nowa głowica "BT"  oczywiście z moją dopłatą ale mam nadzieję, że ten egzemplarz będzie cichy 
-
krzy krzy
●
- Początkujący
Oby teraz było cicho. Mam nadzieję, że pomoże. Ja czekam aż się to wszystko dotrze, ale wymiana amortyzatorów pomogła bardzo dużo. Przykręcacie przepływ w tym ultramaxie? U mnie na fulla nieźle dmucha i trochę go skręcam. Ale jeszcze nie zdążył się zapełnić syfkiem.... Zobaczymy za jakiś czas.
-
JolantaJB
●
- Początkujący
Ja skręcałem prawie na maxa. Dlatego też wydaje mi się, że wersja BT jest dla mnie lepsza bo nie muszę filtra dławić tylko zmienię prędkość wirnika w aplikacji (co w teorii powinno się też przekładać na jeszcze bardziej cichą pracę).
-
krzy krzy
●
- Początkujący
-
Hagar
●
- Początkujący
Hagar napisał(a):A jaki masz zbiornik?
U mnie 240 litrów
-
JolantaJB
●
- Początkujący
Filtr zamówiłem Ultramax BT Przyszedł nowy i nie działa . Myślałem że może zasilacz ale jest sprawny Zgłoszone do serwisu wymiana całej pokrywy z głowicą Czekam Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Z dużym doświadczeniem
-
Kupiłem filtr Aquael Ultramax 1500 wersja 15W. Pękła oś wirnika więc ją zdemontowałem. Wygląda to tak jak na zdjęciach. Zapytałem aquaela jaką ośkę kupić żeby to działało bo narobili kilka wersji wi...
Wyświetlenia: 969 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
-
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael.
https://www.youtube.com/watch?v=hJm0NpQn9B4&t= ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
Wyświetlenia: 791 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Wyświetlenia: 3302 | Odpowiedzi: 15
czytaj więcej...
-
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
Wyświetlenia: 1890 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Witam, posiadam 2 grzałki od aquaela, pierwsza to Aquael ultra heater 100w i mam z nią taki problem że ciągle wykrywa że jest 26°C (a jest ledwo 20°C) przez co nie chce grzać, grzałka była schowana w ...
Wyświetlenia: 1331 | Odpowiedzi: 4
czytaj więcej...
-
Widzieliście już ulotkę nowego filtra od Aquaela? Ciekawe ile będzie kosztować i czy warto wymieniać Versamaxa FZN na FZN PRO? Już podoba mi się łatwiejszy sposób czyszczenia bo na chwilę obecną jest ...
Wyświetlenia: 8373 | Odpowiedzi: 26
czytaj więcej...
-
Witam wszystkich
Mam filtr Aquael Ultramax 1500 od pół roku w akwarium. Ciężko jest mi go odpowietrzyć i pracuje głośno. Czasami spędzam 40 minut żeby go odpowietrzyć a on po jakimś czasie zaczyna pr...
Wyświetlenia: 3320 | Odpowiedzi: 10
czytaj więcej...
-
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006...
Wyświetlenia: 33127 | Odpowiedzi: 81
czytaj więcej...
-
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...
Wyświetlenia: 853 | Odpowiedzi: 2
czytaj więcej...
-
Trafiłem dzisiaj w sklepie na nowego ultramaxa. Co ciekawe-według mojej wiedzy nie był prezentowany w Norymberdze!
Czekam na pierwsze testy Zenona i jak nie ma lewych obiegów, to pewnie się skuszę.
...
Wyświetlenia: 1149 | Odpowiedzi: 5
czytaj więcej...
|
|