Lista działów » Sprzęt, technika i akcesoria » Technika CO2

Bimbrownia invital

Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposoby na wydajne rozpuszczanie gazu. Pomiar w wodzie.

11 mar 2025, 19:10 Bimbrownia invital  (#1)  

Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?
Załączniki
IMG_20250311_180207.jpg

Robcio12
Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

11 mar 2025, 19:17 Re: Bimbrownia invital  (#2)  

Zielone pole sugeruje prawidłowe wskazanie.

BATERIA
Znający temat

Miasto: Poznań

11 mar 2025, 19:45 Re: Bimbrownia invital  (#3)  

Robcio12 napisał(a):Witam czy to jest prawidłowe wskazanie po 6 godzinach bimbrowni CO2 invital?

Tak oczywiście tyle że zielone jest też dalej aż do 400

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 19:54 Re: Bimbrownia invital  (#4)  

bo 400psi to około 27,60 Bara. A butle wysokociśnieniowe CO2 zazwyczaj po napełnieniu mają 40-60Bar. Więc wskazanie manometru jest jak najbardziej odpowiednie. Co cię martwi konkretnie?

BATERIA
Znający temat

11 mar 2025, 19:56 Re: Bimbrownia invital  (#5)  

BATERIA napisał(a):bo 400psi to około 27,60 Bara. A butle wysokociśnieniowe CO2 zazwyczaj po napełnieniu mają 40-60Bar. Więc wskazanie manometru jest jak najbardziej odpowiednie. Co cię martwi konkretnie?

Ok już wszystko wiem myślałem że może przy dokręcaniu mi trochę ucieka bo to trzeba złapać wprawę dzieki

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 20:23 Re: Bimbrownia invital  (#6)  

Ogólnie to rozwiązanie z bimbrownią nadaje się moim zdaniem tylko dla osób które nie mają w odległości do 30km punktu ppoż gdzie napełniają butle wysokociśnieniowe. Miałem na początku bimbrownię, ale nie tak drogą jak twoja tylko wykonaną z butelek po coli i tych magicznych nakrętek z allegrogo :)
Niby fajnie, ale jak dla mnie zabawa z zalewaniem co tydzień/dwa to nie dla mnie. Teraz napełniam butelkę za 18.5PLN i mam spokój na pół roku :) A ten kwasek i soda też za darmo nie są, chyba, że kupuje się w hurtowych ilościach :) co jest nie głupie, bo więcej do sprzątania używałem potem kwasku niż do bimbrowni :)

BATERIA
Znający temat

11 mar 2025, 22:03   (#7)  

Zgadza się a tego gazu przy podawaniu 2 bąbelków na sekundę to raptem na tydzień starczyło.

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 22:15 Re: Bimbrownia invital  (#8)  

BATERIA napisał(a):Ogólnie to rozwiązanie z bimbrownią nadaje się moim zdaniem tylko dla osób które nie mają w odległości do 30km punktu ppoż gdzie napełniają butle wysokociśnieniowe. Miałem na początku bimbrownię, ale nie tak drogą jak twoja tylko wykonaną z butelek po coli i tych magicznych nakrętek z allegrogo :)
Niby fajnie, ale jak dla mnie zabawa z zalewaniem co tydzień/dwa to nie dla mnie. Teraz napełniam butelkę za 18.5PLN i mam spokój na pół roku :) A ten kwasek i soda też za darmo nie są, chyba, że kupuje się w hurtowych ilościach :) co jest nie głupie, bo więcej do sprzątania używałem potem kwasku niż do bimbrowni :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie sondy i komputera pH. bijam pH w moimm akwarium CO2 ALE TO TEZ ZALANCZA MI SIE W NOCY MAM PODLACZYC CALY TEN KOMPUTER POD WYLACZNIK CZASOWY ?

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 22:16 Re: Bimbrownia invital  (#9)  

Robcio12 napisał(a):
BATERIA napisał(a):Ogólnie to rozwiązanie z bimbrownią nadaje się moim zdaniem tylko dla osób które nie mają w odległości do 30km punktu ppoż gdzie napełniają butle wysokociśnieniowe. Miałem na początku bimbrownię, ale nie tak drogą jak twoja tylko wykonaną z butelek po coli i tych magicznych nakrętek z allegrogo :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie sondy i komputera pH. bijam pH w moimm akwarium CO2 ALE TO TEZ ZALANCZA MI SIE W NOCY MAM PODLACZYC CALY TEN KOMPUTER POD WYLACZNIK CZASOWY ?
to wtedy pH wzrośnie przecież

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 22:18 Re: Bimbrownia invital  (#10)  

Jeśli masz komputer z sondą pH sterujący elektrozaworem, to nie podłączasz go pod czasówkę tylko ma działać całą dobę. Właśnie po to komputer steruje otwarciem elektrozaworu, żeby skoki pH były jak najmniejsze :)

BATERIA
Znający temat

11 mar 2025, 22:38 Re: Bimbrownia invital  (#11)  

BATERIA napisał(a):Jeśli masz komputer z sondą pH sterujący elektrozaworem, to nie podłączasz go pod czasówkę tylko ma działać całą dobę. Właśnie po to komputer steruje otwarciem elektrozaworu, żeby skoki pH były jak najmniejsze :)

Zgadza się ale jak w nocy się ZALANCZA to nie podusi ryb ? Żałuję że nie kupiłem butli z co 2 tak jak kolego piszesz.dzieki za pomoc

Robcio12
Początkujący

11 mar 2025, 23:13 Re: Bimbrownia invital  (#12)  

Nie podusi, bo odpala się tylko wtedy kiedy podniesie się pH w zbiorniku, a podniesie nie na skutek odparowania do atmosfery CO2 z wody. Wiadomo, że rośliny w nocy też produkują CO2, ale nie dzieje się to na tyle szybko, aby utrzymało się niskie pH przez całą noc :) Spokojnie, nic się nie stanie jeśli komputer wszystkiego pilnuje :)

BATERIA
Znający temat

12 mar 2025, 07:27   (#13)  

Witam a możesz opisać jak Ci się sprawdza ten reaktor co2???Aktualnie jadę na butelkach i tych magicznych zakrętkach z alliexpress ale zastanawiam się nad tym reaktorem....Czy w tej butli też są takie spadki ciśnienia???Na ile mniej więcej ci starcza 1 wkład???

Buliandess
Początkujący

12 mar 2025, 08:58 Re:  (#14)  

Buliandess napisał(a):Witam a możesz opisać jak Ci się sprawdza ten reaktor co2???Aktualnie jadę na butelkach i tych magicznych zakrętkach z alliexpress ale zastanawiam się nad tym reaktorem....Czy w tej butli też są takie spadki ciśnienia???Na ile mniej więcej ci starcza 1 wkład???

Witam spadków ciśnień nie zauważyłem ale dudam że użytkuje dopiero od dwóch tygodni.
Co2 starczyło na tydzień 0ok 9 dni. Przy mnie więcej 2 bąbelkach na sekundę
Miałem trochę problem z dokręceniem reduktora po zalaniu woda i włożeniem tych wkładów ponieważ zaczęło momentalnie gazować ale może to kwestia wpraw i może tego gazu troszkę uciekło przy dokręcaniu i starczyło tylko na tyle. Zobaczę w dalszym użytkowaniu. Wykonane jest bardzo estetycznie. Ten elektrozaworów nie domyka domkonca więc minimalnie też puszcza. A ja mam sondę pH z komputerem więc robi to często zamyka i otwiera muszę kupić poważniejszy i lepszy elektrozawór

Robcio12
Początkujący

12 mar 2025, 11:30   (#15)  

Super, dziękuję za odpowiedź...Chyba się skuszę..Pozdrawiam

Buliandess
Początkujący

Powiązane tematy
  • Bimbrownia CO2 pytanie

Witam mam pytanie czy na 2 litrowa bimbrownię invital co2 można samemu zrobić składniki do wytwarzania gazu? Słyszałem o sodzie oczyszczonej i kwasku cytrynowym + woda ale w jakiej proporcji to zmie...

Wyświetlenia: 287 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

• Bimbrownia - sposób dozowania CO2 dla początkujących

Bimbrownia CO2 opiera swoje działanie na produkcji dwutlenku węgla przez drożdże, które wytwarzają go w procesie fermentacji cukru. Powstaje tzw. zacier fermentacyjny zawierający alkohol - produkt u...

Wyświetlenia: 151738 | Odpowiedzi: 182 czytaj więcej...

• Bimbrownia

Wiam! Mam pytanie odnośnie bimbrowni-czy może ona stać w szafce poniżej akwarium??Czy na wężyku wychodzącym do akwarium powinien być zaworek przeciwzwrotny?Jeśli tak,to to "pokrętełko" na nim w trakc...

Wyświetlenia: 8354 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...

• Bimbrownia

Witam. Macie jakieś przepisy na bimbrownie? Moje zawsze kończą się tak samo, reakcja na 3 dni lub żadna.

Wyświetlenia: 3488 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Co2 Bimbrownia.

Witam, od dwóch tygodni od założenia akwarium nawożenie Co2 plus mikro i makro elementy, podłoże Tetra. Co2 podaję całą dobę średnio jeden bąbelek na sekundę i rozdrabnia się przez spisek. Adaptacja p...

Wyświetlenia: 2097 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Bimbrownia - dyfuzor nie wyrabia

Witam Założyłem własnie sobie bimbrownie i mam mały problem. D yfuzor jest umiejscowiony na samym dnie akwarium i co2 tam mi nie dochodzi. J eżeli podniosę go pod powierzchnie to zaczyna trochę prac...

Wyświetlenia: 4996 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

• Bimbrownia nie byle jaka !!!

Kochani wiem że temat bimbrowni jest tak nudny ale chcę podać wam swój sposób no to. Otóż każdy podaje te swoje 1410 skład czyli 1000 ml wody 400g cukry no i drożdże 10 . moja bimbrownia działa miesi...

Wyświetlenia: 3182 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• Bimbrownia

Chciałbym się dowiedzieć jak używać CO2 Z bimbrowni ,czy 24h na dobę i czy wyłączyć napowietrzacz jak stosuje CO2?

Wyświetlenia: 906 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Bimbrownia akwarium 240l

Witam Chciałbym uruchomić w moim akwarium bimbrownie i mam kilka pytań. Wydatek związany z profesjonalnym zestawem i butla mnie przerasta w chwili obecnej. Całość ma składać się z 2 butelek 2,25l po ...

Wyświetlenia: 1400 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

• Bimbrownia do 105 litrow

Czesc, chcialbym zacząc podawać co2 do mojego 105 litrowego akwa, niestety nie znajde miejsca na prawdziwy zestaw z butla co2, ale juz na bimbrownie tak i tu rodzi sie pytanie, czy taka bimbrownia w t...

Wyświetlenia: 2995 | Odpowiedzi: 22 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 118 gości

Copyright © 2001-2025 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.