Lista działów » Technika » Oświetlenie

Oświetlenie LED do akwarium roślinnego

Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

Znalazłem patent na zbyt luźną plexi. Do jej boków przykleiłem taśmę dwustronną grubości 1mm, a do niej taśmę jednostronną przezroczystą i dociąłem całość skalpelem na szerokość plexi, czyli 2mm. W ten sposób tworzy się miękka i śliska uszczelka, którą łatwo wsunąć w profil. Ilość trzeba dobrać eksperymentalnie, u mnie sprawdza się dobrze kombinacja z jednej strony całość, z drugiej 2x po 5cm na końcach.

Poniżej gotowa lampa. Nóżki dorobię z drutu spawalniczego nierdzewnego 3.2mm. Zaślepki drukowane z PET-G, wchodzą na wcisk, do tego docisk kabla na dwie śrubki. Paski lutowane drutem w teflonie. Dokleiłbym 1m taśmy grow 5050 14,4W (https://led-byt.pl/pl/p/Tasma-LED-300x- ... E-1m./1039), ale obawiam się różowego zabarwienia. Ma ktoś zdjęcie zbiornika oświetlonego taśmą 6500k + grow w stosunku 2:1 ?

EDIT: Rośliny bąblują, więc jest dobrze.

BB
Poznaje temat

Lampa na nóżkach.

BB
Poznaje temat

Baaardzo schludnie wykonana lampa!!!
A co do dodatkowych taśm grow, o które pytałeś, spróbowałbym podpiąć je na oddzielnym obwodzie z najprostszym ściemniaczem z potencjometrem.
:-)

FoCuS_PL
Z dużym doświadczeniem

Dziękuję za miłe słowo. Grow sobie na ten moment odpuściłem. Raz, że rośliny szaleją, dwa, mam moją ulubioną barwę 6500k, a trzy, te 36W jest w sam raz dla tego radiatora (26cm2/W).

BB
Poznaje temat

Powiązane tematy
  • Lalpa LED Secret Jardin Cosmorrow 20W PPE 2.7 Growing

Powiecie coś więcej o tej lampie? LAMPA LED SECRET JARDIN COSMORROW 20W PPE 2.7 GROWING Dane techniczne: Wersja: R1.00 Waga: 0,35 kg Wymiary: 470 mm x 32 mm x 14,5 mm Pobór mocy: 20W Napięcie: 24V...

Wyświetlenia: 209 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Chihiros LED A801 do 112l?

Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)? Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...

Wyświetlenia: 7736 | Odpowiedzi: 27 czytaj więcej...

• Belka led dyi 120x16

Witam dzisiaj poddam krytyce moje najnowsze dzieło w postaci belki dyi 120x16 radiator to popularny karnisz Zasilanie 24v 156A Sterowanie sterownik aquma z driverami meanwell 700ldd i 1x 350ldd Dio...

Wyświetlenia: 362 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

• Oświetlenie 120

Witam Mam w akwarium 120 świetlówkę LED Aquael 10w plant plus dwie świetlówki marketowe. Chce wymienić te dwie świetlówki na Aquael 14w plant jedną lub dwie lub świetlówki happet w większej ilości ja...

Wyświetlenia: 136 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

• Belka LED z regulacją barwy przez WiFi/BT - 112L

Cześć, zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”. Pojemność akwarium ...

Wyświetlenia: 2909 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

• Chihiros Led WRGB II Slim - głośna praca

Spotkał się ktoś z Was z głośną pracą tej lampy? Kupiłem nową sztukę i po włączeniu zasilacz wydaje z siebie ciche ale wyjątkowo irytujące i wchodzące w głowę piszczenie. Wątpię by to była cech produk...

Wyświetlenia: 899 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

• Chihiros LED WRGB II SLIM - firmware

Witam mam lampę Chihiros LED WRGB II SLIM 60. Dziś pierwszy raz pojawił się nowy firmware. Jego aktualizacja trwała z 30 sekund. Oczywiście aplikacja nie wyświetliła change logu. Czy gdzieś można znal...

Wyświetlenia: 409 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Belka LED DIY ( 120 cm )

Witam wszystkich , jako , ze jestem nowy na forum i nie przejrzałem w większości postów dotyczących belek LED DIY , chciałbym prosić o pomoc lub o zaprojektowanie belki LED ( 120 cm ) do akwarium rośl...

Wyświetlenia: 473 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

• Oświetlenie DIY roślinne

Cześć, pisze z zapytaniem. Otóż chce zbudować własną belkę do akwarium z wymagającymi roślinami. Akwarium o pojemności 72l. Wymiary: 60x30x40 Jakie diody najlepiej użyć, aby roślinki ładnie rosły. M...

Wyświetlenia: 1327 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...

• Akwarium 60x60x40h

Witam, szukam oświetlenia do akwarium o wymiarach 60x60x40h, rozważam następujące opcje: - dwie sztuki Chihiros WRGB SLIM 60 II - jedna sztuka Chihiros WRGB II 60 PRO a może inna konfiguracja, inny...

Wyświetlenia: 691 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: Totik i 117 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.