Czy mini pelia będzie rosła przy suchym starcie? Dużo światła i oczywiście cały czas ok 100% wilgotności. Mam hodowlę w wodzie, ładnie idzie przy co2 ale robię nową bańkę na biurko metodą ST i jakby się "złapała" skał przez ten miesiąc i urosła trochę było by fajnie. Załapie bez wody?
-

strix
- Początkujący
-
-

Rfck
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Gdańsk/UK
A jak sądzisz czy jest szansa, że porozkładana na mokrej przez cały czas smoczej skale (szczytach) sama się złapie podłoża przez 4 tyg czy trzeba wiązać jednak?
-

strix
- Początkujący
-
strix napisał(a):A jak sądzisz czy jest szansa, że porozkładana na mokrej przez cały czas smoczej skale (szczytach) sama się złapie podłoża przez 4 tyg czy trzeba wiązać jednak?
Nie złapie się.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
Gazownik, jesteś pewien ? Widziałem w internetach film, na którym przyczepiła się pelia do skały.
-

rafau
- Znający temat
-
- Miasto: Gdańsk
rafau napisał(a):Gazownik, jesteś pewien ? Widziałem w internetach film, na którym przyczepiła się pelia do skały.
Pewien nie ale zdrowy rozsądek mi podpowiada, jej budowa raczej wyklucza tą możliwość.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
-

rafau
- Znający temat
-
rafau napisał(a):jasne, wątrobowiec . ..
Ona dobrze się trzyma trawnika, trzeba być nieźle opanowanym by wyciągać to ustrojstwo z trawnika pęsetą..
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
zerknijcie tutaj, to nie jest mini pelia ? - > https://youtu.be/2au1aTrrcfU Sam obsmarowałem korzenie i wystartowałem aranżację na sucho, więc mam nadzieję, że zadziała.
-

rafau
- Znający temat
-
Jest.
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
gazownik, żeś mnie wybił z pantałyku, pelia klei się do wszystkiego przecież, kamieni, korzeni ... 
-

rafau
- Znający temat
-
Nie wrasta tak jak mech czy korzenie.
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
Tylko trzeba często ciąć, bo jak urośnie za duża to będzie się odrywać i rozprzestrzeniać po całym zbiorniku. To jest bardzo krucha roślina.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate." Gene Roddenberry
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Mchy bez problemu, natomiast pelii nigdy nie próbowałem pociachać i tak zrobić. Mogę zrobić test w sumie 
-

Rfck
- Z dużym doświadczeniem
-
Wielkie dzięki za ten film. Mam Phoenix-a i mini pelię, bardzo mi się podoba efekt przerastania/przenikania się tych 2 roślin. Tak zrobię, tylko raczej pokroję nożem max drobno i chyba jogurt sobie daruję  Mech powinien ładnie się złapać i docelowo trzymać też pelię jeśli ta faktycznie się nie czymie sama za bardzo. rafau napisał(a):zerknijcie tutaj, to nie jest mini pelia ? - > https://youtu.be/2au1aTrrcfU Sam obsmarowałem korzenie i wystartowałem aranżację na sucho, więc mam nadzieję, że zadziała.
-

strix
- Początkujący
-
Jogurt jest niepotrzebny.
-

Rfck
- Z dużym doświadczeniem
-
Rfck napisał(a):Jogurt jest niepotrzebny.
Jak już to z owocami na małą przerwę podczas smarowania..
-

gazownik
- Z dużym doświadczeniem
-
Do tego to lepszy roztwór na bazie chmielu, ma też co2 więc idealnie się wpisuje w temat roslin 
-

strix
- Początkujący
-
-
sr5.jpg
Odmiana czerwonolistnej ludwigii, idealna do naszczepienia na korzeniach imitujących drzewa.
Czytaj więcej »
https://www.youtube.com/watch?v=M5uNE3DvxSM
Wyświetlenia: 14898 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
cham-1.jpeg
Riccardia chamedryfolia pochodzi z Azji. Dorasta do 1 - 3cm wysokości i jest jedną z najmniejszych roślin akwariowych. Łatwo przyrasta do kamieni i korzeni. Rośnie wolno i łatwo porasta...
Wyświetlenia: 9378 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
-
mon-1.jpg
Monosolenium tenerum to azjatycki wątrobowiec dorastający do 2-5cm. Występuję pod nazwą Pelia (która jest błędna). Wyglądem przypomina gigantyczną wgłębkę (Riccia) - w odróżnieniu od niej...
Wyświetlenia: 14626 | Odpowiedzi: 1
czytaj więcej...
|
|
Recenzje
|