Lista działów » Pielęgnacja » Glony


Zielenice i czy za silne światło?



Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.



Witam

Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też sinkora. Sama belka led jest fajna ,sterowana smartfonem. Po prostu bajka. Ale zaczęły się zielenice. Więc najpierw zmniejszyłem światło o 50%, potem do 30% mocy. I nadal się pojawiają zielenice. W końcu dzisiaj zmniejszyłem do 20% mocy czyli do jakiś 15 wat. Tyle co nic dla roślin. Pomóżcie.
Z innych informacji to mam podłoże aktywne Controsoil. Nawoże również nawozami w płynie od Aqua-artu. Raz w tygodniu podaje Classic i K a codziennie 2 psiknięcia Ferro. Zbiornik założony w grudniu zeszłego roku. NIE posiadam instalacji Co2(i tu chyba pies pogrzebany). Filtr to Eheim jakiś tam z serii professional 4+, kosztował mnie 700 zł. Parametry wody No2 0, No3 30, Po4 śladowe, Fe śladowe,
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

NO3=30 i zastanawiasz się skąd zielone glony ?
Skoro to LT bez CO2, to światło niepotrzebnie było zmieniane na mocniejsze. Podmieniaj wodę, pozbądź się tego azotu, światło ustaw tak podobnie jak miałeś zanim zaczęło glonić. Co to są śladowe ilości Fe? dla jednych to kiedy test pokazuje praktycznie 0, ale wiedzą że leją. A dla innych 0,2ppm to też śladowe ilości. Jak możesz to podaj dokładne wartości testów które robiłeś. Informacja śladowe ilości nic nie daje w tej sytuacji.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

Nie jestem w stanie zbić No3, próbowałem podmianami i nic. Cały czas mam 30. Nie wiem dlaczego. Ani nie sypie dużo suchych pokarmów, co tydzień odmulam podłoże. Co do tych śladowych test na Fe po wlaniu odczynnika jest przezroczysty czyli chyba 0. Podobnie Po4.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Zastanawiam się czy w ogóle przestać z suchymi pokarmami i przejść na mrożonki???
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Spróbuje bo mam podejrzenia z tymi suchymi pokarmami. Przejde na mrożonki i żywy pokarm. Bo może przez te suche nie moge zbić No3. Po prostu za dużo może sypie. I gnije to.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Jeżeli pomimo podmian masz dużo NO3 to należy ustalić parametry wody kranowej . Jeżeli ta jest taka brudna to raczej przemyśleć jej uzdatnianie (np żywicą )

Hultaj
Zaawansowany użytkownik

Posty: 800
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

A może masz testy jakieś stare. Nie chce mi się aż wierzyć, że masz 30ppm NO3 i robisz podmianę i po podmianie nadal masz 30ppm. Chyba że przed kolejną podmianą sprawdzasz dopiero. Albo jak kolega wyżej napisał zobacz jakie masz parametry wody w wodociągach, bo może tam masz dużo azotanów. Nie mniej zejść z tymi azotanami musisz jakoś. Karm ryby co drugi dzień jedną porcją pokarmu. Głodować nie będą na pewno, a dzięki temu co drugi dzień jedzenie będzie szybciej zjadane i mniej będzie zostawało niezjedzonego. Choć powinieneś karmić połową dotychczasowej porcji skoro jej nie dojadają i ewentualnie poczekać parę minut i znów, żeby nie sypać na raz za dużo bo faktycznie rybki wtedy tego nie ogarniają i sporo im ucieka.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Wg wodociągów w kranie w pracy mam azotany 31,2 mg/l. Dwa akwaria LT na tym działają i nie jest to jakimś problemem.

TenOdTego
Stały bywalec

Posty: 454
Dołączył: 17 lut 2022, 23:54

Na pierwszy rzut oka wygląda na to że u ciebie w kranie nie ma za dużo Azotu, za to masz za mało Magnezu w stosunku do Wapnia.
Czyli cały azot powstaje u ciebie w baniaczku, co to za litraż i jaka tam jest obsada że tak to wszystko leci do góry. Może faktycznie czas przejść na pokarm wyższej jakości.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

No akwarium ma 112 litrów a obsada to 4 ramirezy, 5 tęczanek neonowych, 4 kiryski i 2 kosiarki. I tak jak pisałem spróbuje narazie podawać mrożonki i żywy. Tylko.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Mrożonki płuczesz przed podaniem czy wrzucasz całą kostkę?

TenOdTego
Stały bywalec

Posty: 454
Dołączył: 17 lut 2022, 23:54

Wrzucam całą kostke.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

To już wiesz skąd masz tyle azotu w wodzie. Polecam zobaczyć materiał i wyciągnąć wnioski

https://www.youtube.com/watch?v=ebYYoOjIEAk

TenOdTego
Stały bywalec

Posty: 454
Dołączył: 17 lut 2022, 23:54

A to niemożliwe bo do tej pory podawałem jedną albo dwie kostki mrożonek na tydzień. Takto to jechałem na suchym.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Co nie zmienia faktu, że powinieneś płukać mrożonki, bo strasznie dużo syfu się z nimi dostaje do wody.

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

No ok tak będe robił czyli płukał te mrożonki.
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź

Do płukania polecam zaparzacz ze znanego sklepu
Załączniki
Ikea zaparzacz.jpg
Ikea zaparzacz.jpg (6.84 KiB) Przeglądane 812 razy

TenOdTego
Stały bywalec

Posty: 454
Dołączył: 17 lut 2022, 23:54

Dobry patent

Bernhard Roth
Zainteresowany tematem

Posty: 247
Dołączył: 09 kwi 2021, 21:46
Miasto: Lusówko k. Poznania

Wspieram stronę kontem Premium

A jeszcze mam pytanie. Czy lampa UV w systemie ciągłym może coś szkodzić w akwarium? Bo czytałem właśnie tu na forum obszerny artykuł o glonach i pisze tam że lampa Uv w systemie ciągłego świecenia jest ok. Bo tak się składa że mam filtr wewnętrzny sun suna z lampą UV w środku i zastanawiam się czy nie użyć?
pozdr

duszek

duszek
Zainteresowany tematem

Posty: 193
Dołączył: 11 paź 2019, 22:45
Miasto: Łódź











Powiązane tematy
  • Gnijące korzenie czy krasnorosty?

    P_20240202_164904.jpg Witam. Jak w temacie czy to gnijące korzenie czy jakieś glony? Bo ciągle to wraca.

    Wyświetlenia: 837 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Czy to glon, pleśn czy jakieś bakterie?

    Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon? Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...

    Wyświetlenia: 619 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Zielenice punktowe

    Witam. Mam problem z zielenicami punktowymi jest ich sporo na liścich roślin które na bierząco usuwam. Są też codziennie na szybach, tu już działam skrobakiem. Mój baniak to standard 240l oświetlany 8...

    Wyświetlenia: 2006 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...

  • Czy to są glony? Okrzemki?

    Witam, Akwarium zalane 25/11. Dodawane Seachem Stability według instrukcji. Czyli ma prawie 2 tyg. Zauważyłem na roślinach i korzeniu takie brązowe coś. Światło dzienne 6h, potem zachód 50% (plus n...

    Wyświetlenia: 1209 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Czy można stosować Purigen podczas kuracji Blue Exit?

    Witam! Walcze z sinicami i innymi glonami, mam tez podwyzszomny poziom azotu. Chcialem uzyc Purigen https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-purigen-100ml-woreczku-p-6386.html , pyt...

    Wyświetlenia: 637 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Czy to oznaki ze zaraz pojawi się sinica?

    Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ...

    Wyświetlenia: 2717 | Odpowiedzi: 29 czytaj więcej...

  • Zakwit wody czy potrzebuje lampy UV?

    Akwarium 182l, w zamierzeniu roślinne, wystartowało 2 listopada na podłożu Tropica Soil i wg intrukcji Tropica. Prowadziło się bezproblemowo od samego początku, aż do 1,5 tygodnia temu kiedy pojawił s...

    Wyświetlenia: 3707 | Odpowiedzi: 34 czytaj więcej...

  • Czarne glony, których nie da się pokonać (zielenice?)

    Witam. Nie mogę pozbyć się z akwarium czarno - brunatnego osadu, który wyniszcza mi rośliny. Zakładam że są to zielenice. Co mógłbym zrobić żeby się tego pozbyć, biorąc pod uwagę, że próbowałem już ...

    Wyświetlenia: 11639 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...

  • Akwarium 200L zielenice

    Witam serdecznie Prowadze sobie od 3 msc akwarium rosline praktycznie do 2 msc było bez problemów od msc mam problem z zielenicami punktowymi, akwarium jest prowadzone ala lowtech beż co2 i nawozów j...

    Wyświetlenia: 4524 | Odpowiedzi: 35 czytaj więcej...

  • Zielenice punktowe i krótkie nitki - uporczywy problem

    Od ok dwóch miesięcy nie mogę ustabilizować kwestii zielonych glonów w zbiorniku. Nie mam na szczęście żadnej plagi, ale zielenice upierdliwie pojawiają się i ustępują, chociaż z grubsza nic nie zmien...

    Wyświetlenia: 3790 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...



Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 472 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.