ja bym dała kiryski karłowate lub pigmej 2 sztuki lub otoski przyujściowe też 2 sztuki razory borneańskie 4 sztuki neonki 5 sztuk ryby w takiej ilości powinny się czuć dobrze a jakbyś chciał to masz drugą propozycję krewetki neocinardina 4 sztuki (dość szybko się rozmnażają ale akwarium raczej powinno im starczyć) kiryski pigmej lub karłowate 2 sztuki neon 4 lub3 sztuki bystrzyk amandy 6 lub 7sztuk (przy takiej ilości jest możliwe że zrobią ławicę ) obydwie propozycje są wtedy gdy nie chcesz rozmnażać rybek i możesz pomieszać propozycję ale w takim akwarium to pełny maksimum rybek to 15. Razbor nie łącz z krewetkami a bystrzyków amandy nie moze być mniej niż 6 zanim je kupisz i włożysz do akwarium to najpierw trochę poczytaj o tych gatunkach bo możliwe że się gdzieś pomyliłam 
-

xjxsz
- Początkujący
-
Ode mnie pytanie z innej beczki. Miales jakieś większe problemy z glonami?
-

dzidek8989
- Zainteresowany tematem
-
- Miasto: Łask/Darmstadt Niemcy
xjxsz napisał(a):ja bym dała kiryski karłowate lub pigmej 2 sztuki lub otoski przyujściowe też 2 sztuki razory borneańskie 4 sztuki neonki 5 sztuk ryby w takiej ilości powinny się czuć dobrze a jakbyś chciał to masz drugą propozycję krewetki neocinardina 4 sztuki (dość szybko się rozmnażają ale akwarium raczej powinno im starczyć) kiryski pigmej lub karłowate 2 sztuki neon 4 lub3 sztuki bystrzyk amandy 6 lub 7sztuk (przy takiej ilości jest możliwe że zrobią ławicę ) obydwie propozycje są wtedy gdy nie chcesz rozmnażać rybek i możesz pomieszać propozycję ale w takim akwarium to pełny maksimum rybek to 15. Razbor nie łącz z krewetkami a bystrzyków amandy nie moze być mniej niż 6 zanim je kupisz i włożysz do akwarium to najpierw trochę poczytaj o tych gatunkach bo możliwe że się gdzieś pomyliłam 
Większość gatunków które wymieniłeś to gatunki żyjące w stadzie. Konieczne jest hodowanie co najmniej 6 sztuk.
-

salava8
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Kraków
-
xjxsz napisał(a):ja bym dała kiryski karłowate lub pigmej 2 sztuki lub otoski przyujściowe też 2 sztuki razory borneańskie 4 sztuki neonki 5 sztuk ryby w takiej ilości powinny się czuć dobrze a jakbyś chciał to masz drugą propozycję krewetki neocinardina 4 sztuki (dość szybko się rozmnażają ale akwarium raczej powinno im starczyć) kiryski pigmej lub karłowate 2 sztuki neon 4 lub3 sztuki bystrzyk amandy 6 lub 7sztuk (przy takiej ilości jest możliwe że zrobią ławicę ) obydwie propozycje są wtedy gdy nie chcesz rozmnażać rybek i możesz pomieszać propozycję ale w takim akwarium to pełny maksimum rybek to 15. Razbor nie łącz z krewetkami a bystrzyków amandy nie moze być mniej niż 6 zanim je kupisz i włożysz do akwarium to najpierw trochę poczytaj o tych gatunkach bo możliwe że się gdzieś pomyliłam 
Cześć, dzieki za propozycje;) To co napisał Kolega wyżej to niestety prawda - rybki te praktycznie wszystkie powinny żyć w stadku co najmniej ok. 7-10szt i tak, przynajmniej w teorii, czują się najlepiej. Otoski to moim zdaniem za duże dzikusy do takiego małego zbiornika. Krewetki mam w osobnym akwarium, razem właśnie z ławicą bystryków amandy. Skłaniam się ku razborom borneańskim, bo to naprawdę malutkie rybki i myślę, że w takim gąszczu by nie czuły się źle. Drugim moim pomysłem była parka Badisów Bengalskich, tyle że ponoć samce bywają terytorialne. Pigmejki to fajna opcja, to ponoć jedyne z kirysków które pływają w toni, ale też nie wiem czy nie będą potrzebowały więcej miejsca. W najgorszym razie będzie to tylko (lub aż  ) zbiornik tarliskowy dla moich ulubionych razbor galaxy, których mam kilkanaście w jednogatunkowych akwarium, ale nigdy nie doczekałem sie narybku.
-

Kamil95
- Początkujący
-
Co do pytania o problemy z glonami: No wlaśnie ku mojemu zdziwieniu za bardzo nie miałem. To akwarium to był trochę ryzykowny ruch - stoi na parapecie przy oknie, co raczej przeczy logice zakładania zbiornika. Ale stwierdziłem, że zaryzukuje. Obkleiłem tylnią szybę czarną folią, przez co słońce nie ma takiego wpływu w ciągu dnia, co w połączeniu z faktem, że pokój jest raczej zacieniony, póki co zdaje egzamin. Początek zupełnie bezproblemowy, Glossostigma, Parvula i Alternathea zaczęły się od razu rozrastać. Rotale na początku się tylko zagęszczały, ale teraz pną się do góry jak szalone. Akwarium ma obecnie koło 4 tygodni. Niedawno pojawiło się trochę brunatnic, prawdopodobnie spowodowane podwyższonym poziomem azotu, ale robię regularne podmianki i problem raczej ustępuje.
-

Kamil95
- Początkujący
-
Mała aktualizacjaAkwarium jest już po trzeciej przycince, wszystko rośnie jak trzeba. Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to rotale, niechcące jak na złość wybarwić na czerwono. Myślicie, że przyjdzie im to z czasem czy może zacząć dozować żelazo? Potas podaje tylko przy podmianach/przycinkach, Macro Red raz na 2 dni "pół kliknięcia". Parametry: NO3 - 15 PO4 - 0,4 Wciąż nie zdecydowałem co do obsady... Poniżej parę fotek, wybaczcie że jakość pozostawia wiele do życzenia. Pozdro!;)
- Załączniki
-
-
- Tuż przed przycinką
-
-
- Tuż przed przycinką
-
-
- Tuż przed przycinką
-
-
- Po przycince
-
-
- Po przycince
-
-
- Po przycince
-

Kamil95
- Początkujący
-
Wg najnowszego filmu green aqua rotale na wybarwienie potrzebują raz czasu a dwa limitowanego azotu. A to zapewniają nawozy ADA 
-

Binio
- Stały bywalec
-
Binio napisał(a):Wg najnowszego filmu green aqua rotale na wybarwienie potrzebują raz czasu a dwa limitowanego azotu. A to zapewniają nawozy ADA 
I dużo światła.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate." Gene Roddenberry
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Binio napisał(a):Wg najnowszego filmu green aqua rotale na wybarwienie potrzebują raz czasu a dwa limitowanego azotu. A to zapewniają nawozy ADA 
Zapomnieli dodać że jeszcze światło RGB i filtr do obórki filmu 
-

Rfck
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Gdańsk/UK
[youtube]https://youtu.be/iG8GmcjsRqM[/youtube] W tym filmiku Felipe przedstawia swój sposób na zdrowe i czerwone rośliny.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate." Gene Roddenberry
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
U mnie przed restartem gdzie akwarium wyglądało jak z PRLu, na grubym żwirze rzecznym rotundifolia colorata aż była taka buraczkowa, ciemny róż. Ta sama rotala po restarcie na podłożu aktywnym i innym prowadzeniu już jedynie jest leciutko przy górze zabarwiona i to tak delikatnie. Nawet jak był limitowany azot to jej coś nie bardzo szło to wybarwianie. Aż w końcu olałem temat i się przyzwyczaiłem do takiej jaka rośnie ^^
-

derag0n
- Zaawansowany użytkownik
-
- Miasto: Zgierz
-
Wymiary akwarium - 60x30x36 Optiwhite
Skały i korzenie - czarna lawa i ancient wood
Hardscape wykonany własnoręcznie
Oświetlenie - CHIHIROS LED A501 PLUS & Chihiros C2
Nawożenie - Vimi all in One ...
Wyświetlenia: 1662 | Odpowiedzi: 11
czytaj więcej...
-
Kolejny zbiorniczek tym razem mój najmniejszy Mini S 13L
Wymiary: 31x 18 x 24 13L
Oświetlenie: Chihiros LED C251
Filtracja: HBL-802
Podłoże: ADA Amazonia II
Dekoracje: Korzenie Drift ...
Wyświetlenia: 2183 | Odpowiedzi: 28
czytaj więcej...
-
Witam.
Przedstawiam Wam moje pierwsze Iwagumi. Wcześniej zawsze tworzyłem jakiś freestyle ryuboku. Zapraszam do komentowania.
Jestem zadowolony z tego baniaka bo prowadzi się dość łatwo. Polecam teg...
Wyświetlenia: 1456 | Odpowiedzi: 13
czytaj więcej...
-
Hej.
Przedstawiam zrestartowane właśnie akwarium 7l (28x13x20cm).
Filtracja Aquael Pat Mini
Oświetlenie Aquael Leddy Smart 6w sunny
Podłoże Platinum Soil
Rośliny:
Micranthemum Monte Carlo
Rotala Yao Y...
Wyświetlenia: 766 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Przedstawiam moje drugie akwarium z 8-miu które założyłem przed chwilą z ciekawości czy takie coś też będzie w jakiś sposób działać
Wymiary akwarium + objętość = 25x25x25cm, 14L
Oświetlenie = Docelo...
Wyświetlenia: 1452 | Odpowiedzi: 14
czytaj więcej...
|
|
Recenzje
|