Jesteś tutaj: Serwis Forum Aquascaping Nasze akwaria


200l - Szklana doniczka - frakir



Galeria naszych akwariów roślinnych.
Opisy i dzienniki prowadzenia. + nowy temat
frakir napisał(a):...
No i awaria: z nieznanych mi powodów zaworek precyzyjny przestał redukować przepływ gazu od CO2. Niezależnie od ustawienia, leci na maksa. Nawet jeśli jest całkowicie skręcony. Ostatnio nic przy CO2 nie zmieniałem, bo poziom ładnie się ustabilizował. Dobrze, że wieczorem zauważyłem, bo rano mogłoby już nie być co z rybek i krewetek zbierać.



A jakie masz ciśnienie na reduktorze? Te zaworki puszczają przy niskim ciśnieniu. Spróbuj podkręcić ciśnienie na reduktorze to, może się uszczelni.



Kolcobrzuch
Poznaje temat
 
Posty: 79
Dołączył: 17 lis 2018, 20:48

29 sie 2020, 18:24   (#52)  

Koło 5 bar. Ale rzeczywiście, przy podkręceniu wyjścia reduktora na 10 bar, regulacja działa prawidłowo. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Trzymałem się maksymalnych 10 bar które są zapisane na zaworku, ale ciśnienie na reduktorze najwyraźniej trochę spadło. W sklepie, jak składałem reklamację, nie spytali niestety o ciśnienie na reduktorze.
Także: wszystko działa, dzięki za mega pro tip. Zaoszczędziłeś mi lekko 1h na wyjazd do sklepu i reklamację zaworka.

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

30 sie 2020, 15:02   (#53)  

To jeszcze tylko teraz musisz pilnować, żeby Ci się CO2 nie skończyło w butli. Mi ostatnio jak zaczął się kończyć gaz i spadło ciśnienie na reduktorze, to zaworek zaczął puszczać i gaz wesoło sobie leciał do , co skończyło się uduszeniem całej obsady. Tylko kiryski panda udało mi się od odratować. Dlatego teraz mam zaworek iglicowy i śpię spokojniej.

Swoją drogą nie mylisz przypadkiem barów z litrami/sek? Manometry do CO2 zazwyczaj mają na skali litry/sek, a nie bary. 10 barów, to sporo. Te zaworki uszczelniają się zazwyczaj przy 2-3 barach.



Kolcobrzuch
Poznaje temat
 
Posty: 79
Dołączył: 17 lis 2018, 20:48

Mam obecnie ustawione 5l/minutę - w dolnej części zakresu.

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

Kolcobrzuch napisał(a):To jeszcze tylko teraz musisz pilnować, żeby Ci się CO2 nie skończyło w butli. Mi ostatnio jak zaczął się kończyć gaz i spadło ciśnienie na reduktorze, to zaworek zaczął puszczać i gaz wesoło sobie leciał do , co skończyło się uduszeniem całej obsady. Tylko kiryski panda udało mi się od odratować. Dlatego teraz mam zaworek iglicowy i śpię spokojniej.

Swoją drogą nie mylisz przypadkiem barów z litrami/sek? Manometry do CO2 zazwyczaj mają na skali litry/sek, a nie bary. 10 barów, to sporo. Te zaworki uszczelniają się zazwyczaj przy 2-3 barach.
Podrzucisz link do tych zaworków iglicowych?



derag0n
Stały bywalec
 
Posty: 475
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

Dzisiaj azotyny znowu spadły do 0. Azotany koło 2, więc wróciłem do nawożenia makro. Pojawiły się dziurawe liście, dolałem potasu który spadł poniżej 10. Ciągle dozuję fe, 2,5ml dziennie, ale Ludwiga ciągle jakąś nie taka: nowe małe poskręcane liście. Może brakuje brakuje innych mikroelementów.
Brązowe glony ciągle nie odpuszczają...
Załączniki
20200831_102605.jpg
Dzień 42 po małej wycince

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

derag0n napisał(a):
Kolcobrzuch napisał(a):To jeszcze tylko teraz musisz pilnować, żeby Ci się CO2 nie skończyło w butli. Mi ostatnio jak zaczął się kończyć gaz i spadło ciśnienie na reduktorze, to zaworek zaczął puszczać i gaz wesoło sobie leciał do , co skończyło się uduszeniem całej obsady. Tylko kiryski panda udało mi się od odratować. Dlatego teraz mam zaworek iglicowy i śpię spokojniej.

Swoją drogą nie mylisz przypadkiem barów z litrami/sek? Manometry do CO2 zazwyczaj mają na skali litry/sek, a nie bary. 10 barów, to sporo. Te zaworki uszczelniają się zazwyczaj przy 2-3 barach.
Podrzucisz link do tych zaworków iglicowych?


Służę: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/zaworek-precyzyjny-progrow-control-wezyk-p-29317.html



Kolcobrzuch
Poznaje temat
 
Posty: 79
Dołączył: 17 lis 2018, 20:48

A widzisz, ja szukałem po nazwach iglicowe, igłowe. Dziękuję. Mam zamiar używać właśnie z elektrozaworem progrow. Camozzi niestety po odłączeniu i załączeniu gazu podaję inaczej..



derag0n
Stały bywalec
 
Posty: 475
Dołączył: 07 paź 2019, 19:36
Miasto: Zgierz

Najlepszy i najprecyzyjniejszych jest mały reduktor, jak dojadę do domu to wrzucę fotkę jak to wygląda



Watkins
Poznaje temat
 
Posty: 99
Dołączył: 23 mar 2017, 12:19

Takie coś, ustawiasz sobie dozowanie jak ci się podoba, jeden pełny obrót podnosi ciśnienie w bardzo niewielkim stopniu więc można bardzo precyzyjnie ustawić i nie trzeba się przejmować kolejnością odkręcania gazu, ustawiasz raz i tyle



Watkins
Poznaje temat
 
Posty: 99
Dołączył: 23 mar 2017, 12:19

01 wrz 2020, 13:30   (#61)  

Podeślij jakiś link gdzie kupić taki dżinks


Avatar użytkownika

Tapanga
Poznaje temat
 
Posty: 63
Dołączył: 14 paź 2019, 16:14
Miasto: Bydgoszcz

Nawiedzają mnie kolejne plagi egipskie. Nie zdążyły zejść brązowe glony, to weszły zielenice i cyjanobakterie. :(
A myślałem, że coś tam wiem o akwarystyce...
Byłem trochę zajęty i przestałem nawozić makro. Azot spadł do niewykrywalnych poziomów.
Na razie wyciełem wszystko z cyjanobakterią i podmieniłem 40% wody. Jak nie pomoże dalsza przycinka zaatakowanych miejsc, będę próbował walczyć przez zaciemnienie.

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

Zaciemnienie nie działa na sinice, lepiej od razu zastosuj chemiclean. Małe ogniska możesz zwalczyć woda utlenioną.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2275
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

13 wrz 2020, 19:46   (#64)  

Dziwię się trochę, że twierdzisz, że zaciemnienie nie działa. W kilku miejscach znalazłem informację, że to w pełni skuteczny sposób, relatywnie mało inwazyjny.

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

frakir napisał(a):Dziwię się trochę, że twierdzisz, że zaciemnienie nie działa. W kilku miejscach znalazłem informację, że to w pełni skuteczny sposób, relatywnie mało inwazyjny.
Zapewne więcej informacji będzie, że to nieskuteczny sposób.
Chemiclean i uporządkowanie nawożenia.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2157
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

13 wrz 2020, 20:05   (#66)  

Widzę, że niedostępność w sklepach dość wysoko wyniosła ceny. 200 zł za opakowanie... Czy polecacie jakiś inny srodek? Blue exit?

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

Kup sobie porcję na zbiornik max. dwie a nie całe opakowanie.
Kapsułki z RA też dobrze działają na cyjano.

Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 642
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

Kapsułka z RA, cyjanokiller. Blue exit hamuje sinice ale nie zwalcza, szybko jest nawrót.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2275
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Dzięki za podpowiedzi.
Rozumiem, że jest to ten preparat: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/cyanobacteria-killer-kapsulka-sinice-p-29389.html?
Niestety nie bardzo mogę znaleźć informacji co to tak na prawdę jest. Czy to wpływa też na pożyteczne bakterie? Czy będę musiał po tym na nowo zbiornik dojrzewać?

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

14 wrz 2020, 11:15 Re:  (#70)  

frakir napisał(a):Widzę, że niedostępność w sklepach dość wysoko wyniosła ceny. 200 zł za opakowanie... Czy polecacie jakiś inny srodek? Blue exit?


Ja kupiłem chemiclean za mniej niż 20 zł kilka porcji, zadziałał, polecam.


Avatar użytkownika

salava8
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 2302
Dołączył: 19 lis 2013, 22:20
Miasto: Kraków

frakir napisał(a):Dzięki za podpowiedzi.
Rozumiem, że jest to ten preparat: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/cyanobacteria-killer-kapsulka-sinice-p-29389.html?
Niestety nie bardzo mogę znaleźć informacji co to tak na prawdę jest. Czy to wpływa też na pożyteczne bakterie? Czy będę musiał po tym na nowo zbiornik dojrzewać?


Nic złego się nie dzieje, niedawno używałem u siebie. Użyj, po tygodniu oczyść filtr z martwych sinic i po temacie.



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2275
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Użyłem 2,5 kapsułki "cyanobacteria killer". Zwiększyłem napowietrzanie - ustawiłem wylot deszczowni tak że woda mocno teraz faluje. Rzeczywiście, efekty widać już po paru godzinach. W kilku miejscach w których przeoczyłem sinice przy ostatniej przycince, po paru godzinach nie było już po nich śladu.

Avatar użytkownika

frakir
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 10 sie 2020, 13:44

Grzecznie czekaj dalej.

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4511
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK







Powiązane tematy
  • 200l - BN/T - Rafał

    Wymiary: 90x45x50 szkło 8mm, 200 litrów Oświetlenie: 2x belka LED co daje w sumie 46W i 6000 lumenów Nawożenie: AQUA NITRO PLUS (NO3+K), AQUA POTTASSIUM PLUS, AQUA GAINER PLUS. CO2: Brak Podłoże: Ziem...

    Wyświetlenia: 4089 | Odpowiedzi: 66 czytaj więcej...

  • 200l - Spirit of Nature - Piotr Michalski

    Letniego wieczoru siedziałem przy książce Takashi Amano "Aquascape a piece of living art". Zainspirowany lekturą postanowiłem zmienić aranżację. Tym razem chciałem stworzyć aranż w stylu Ryo...

    Wyświetlenia: 9231 | Odpowiedzi: 26 czytaj więcej...

  • 200l - Góry - cinek6630

    Witam Po kilku latach przerwy wróciłem do akwarystyki, z perspektywy czasu stwierdzam, że moja poprzednia aranżacja to było nieporozumienie, głównie spowodowane brakiem doświadczenia :) Uwzględniając...

    Wyświetlenia: 5340 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • 200l - Opti - astar

    PSX_20180519.jpg Moje poprzednie akwarium https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html zostało przeniesione do nowego szkła i postawio...

    Wyświetlenia: 6091 | Odpowiedzi: 39 czytaj więcej...

  • 200l - Pierwsza grządka - lobelo

    Witam serdecznie, Od jakiegoś czasu tu zaglądam więc musiał w końcu nastać czas kiedy postawię topic o swoim zbiorniku :) Jakość zdjęć będzie nienajlepsza, kondycja akwarium również ale mam nadzie...

    Wyświetlenia: 3287 | Odpowiedzi: 39 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.