Lista działów » Technika » Akwaria i szafki


Nowy dom, akwarium i ułatwienia?



Dobór wymiarów akwarium, rodzaju szkła lub gotowego zestawu akwariowego. Pomysły na szafki akwariowe.



Witam, mam pytanie bo może ktoś był w podobnej sytuacji, buduję sobie dom i wiem już gdzie będzie stało akwarium, jestem na etapie gdzie mogę podciągnąć sobie, odpływ kanalizy czy wyprowadzić zawór z wodą z sieci gdzieś na ścianie blisko akwarium. Ale czy to jest sens się w to bawić? Aktualnie akwarium 150x50x50 ale miejsce przygotowane na max 220 długości akwarium bo nie wiem co będzie za jakiś czas, czy będzie mnie stać na większe czy nie. Ktoś przerabiał temat i coś doradzi?

Tentutaki
Początkujący

Posty: 1
Dołączył: 02 mar 2024, 21:41

Każde rozwiązanie eliminujące konieczność biegania z wiaderkami albo rozciągania węża jest dobre. Jakbym mógł to prąd woda i kanalizacja byłaby wyprowadzona pod akwarium. Czy skorzystasz to inne sprawa. Jeśli nie to zaślepisz a jak będzie wszystko już gotowe pięknie i zachce ci się jednak odpływu albo kranika pod akwarium to będzie za późno na przeróbki. Nie zapomnij o gniazdkach elektrycznych.

TenOdTego
Stały bywalec

Posty: 454
Dołączył: 17 lut 2022, 23:54

Ja widziałem gdzieś rozwiązanie, że gość miał doprowadzoną wodę filtr ro i odpływ do szafki pod akwarium. Dzięki temu wsadzał wąż do akwarium drugi koniec do odpływu pod szafką i tu spuszczał wodę w ilości jakiej tylko chciał i po zlaniu dolewał RO z filtra i tylko dolewał mineralizatora już do akwarium. Mega wygodne rozwiązanie jak dla mnie i jak masz możliwość to pociągnij wodę i wpływ. Najwyżej jak kolega wcześniej napisał nie użyjesz. Choć moim zdaniem jak to zrobisz to uznasz to za najlepszą decyzje akwarystyczną :)

Avatar użytkownika
BATERIA
Aktywny użytkownik

Posty: 607
Dołączył: 30 maja 2023, 10:52
Miasto: Poznań

Jeżeli akwarium będzie stało na parterze a masz piwnice to można zrobić połączenie by butla z CO2 była w piwnicy.

sik21
Początkujący

Posty: 11
Dołączył: 05 wrz 2009, 21:13
Miasto: Wodzisław

Mam kilka akwariów i do "głownego" ma pociągnięta wode odpływ z opcją odmulania , kanał do pobierania deszczówki , CO2. Najwieksze ale najmniej problematyczne . Wiekszym problemem jest podmiana 240l w układzie klasycznym niż wymiana np 800l w dużym . Nawet nie muszę otwierać drzwi na taras (ważne zimą) . Majac tak jak mam można spororzeczy zautomatyzować a rozwijania węza po mieszkaniu raczej nie zautomatyzujesz .
Na etapie budowy domu koszty tego wszystkiego sa pomijalne . jak chatę skończysz to już nie bedzie tak łatwo i tanio

Hultaj
Zaawansowany użytkownik

Posty: 800
Dołączył: 10 maja 2020, 18:02

Cześć, jeżeli akwarium to Twoje hobby to jak najbardziej warto zrobić jak najwięcej ułatwień. szczególnie noszenie wiader 'zabija' miłość do akwarium. Jeżeli używasz RO to koniecznie automatyzacja filtrowania wody ze szczególnym uwzględnieniem zabezpieczeń przeciw zalaniu i wyciekami. Elektronika i apki w telefonie są fajne, ale ja wolę pewność i niezawodność zwykłego bezpośredniego przelewu do kanalizacji.

Avatar użytkownika
kichnu
Zainteresowany tematem

Posty: 277
Dołączył: 04 sty 2011, 20:09
Miasto: Mosina

BATERIA napisał(a):Ja widziałem gdzieś rozwiązanie, że gość miał doprowadzoną wodę filtr ro i odpływ do szafki pod akwarium. Dzięki temu wsadzał wąż do akwarium drugi koniec do odpływu pod szafką i tu spuszczał wodę w ilości jakiej tylko chciał i po zlaniu dolewał RO z filtra i tylko dolewał mineralizatora już do akwarium. Mega wygodne rozwiązanie jak dla mnie i jak masz możliwość to pociągnij wodę i wpływ. Najwyżej jak kolega wcześniej napisał nie użyjesz. Choć moim zdaniem jak to zrobisz to uznasz to za najlepszą decyzje akwarystyczną :)


Chyba tutaj: https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 66723.html

Na etapie budowy domu też wykonałem odpływ i przyłącze wody "pod akwarium". Obecnie w środkowej szafce mam umywaleczkę z nierdzewki, gdzie zrzucam wodę z akwarium. Nową dolewam z RO, która odkłada się do 600litrowego mausera. Nie wyobrażam sobie nie mieć odpływu i przyłącza wody pod akwarium ;)

Barth3z
Poznaje temat

Posty: 57
Dołączył: 29 cze 2003, 22:00
Miasto: Świdnica











Powiązane tematy
  • [2456L] Dziennik budowy - Akwarium w ścianie

    Nareszcie! Doczekałem się! Nadszedł czas na rozpoczęcie prac z wymarzonym akwarium w ścianie, pomiędzy pokojami. Budowa domu była od samego początku podporządkowana i z myślą o duuuużym akwarium. Już ...

    Wyświetlenia: 65410 | Odpowiedzi: 232 czytaj więcej...

  • Akwarium na wymiar

    Witam po kilkuletniej przerwie. Jako że nowy dom ukończony to przyszła pora na moje akwarium. Stety/Niestety muszę oprzeć się o wykonanie akwarium na wymiar - bo nie widzę do kupienia takich rozwiązań...

    Wyświetlenia: 1013 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Zakładanie akwarium

    Cześć akwaryści, Zakładam właśnie nowe akwarium. Nie jest to już moje pierwsze podejście, jednak poprzednie próby kończyły się z różnym skutkiem, nie zawsze pożądanym (inwazje glonów, brak wzrostu ro...

    Wyświetlenia: 343 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Akwarium - nowy projekt 64l

    Witajcie, minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :) Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...

    Wyświetlenia: 1180 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Czy taka szafka wytrzyma akwarium?

    Witam. Słuchajcie, czy taka szafka wytrzyma akwarium 120x29x50? Szafka jest długości 120 cm, szerokość akwarium jest idealnie przed zwężaniem się blatu, 5 nóżek, po dwie po bokach i jedna na środku....

    Wyświetlenia: 612 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Akwarium Divers opinie

    Czesc, sprzedaje swoje 200l akwarium VIVA i nie chce calkiem rezygnowac z hobby, takze mysle,zeby zrobic mniejszy zbiornik, wymiar padnie pewnie na 60x40x36h i najtaniej z optiwhite sa akwaria Divers...

    Wyświetlenia: 671 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Nowe akwarium- woda

    Będę zakładał nowe akwarium, 112l. Mam pytanie odnośnie wody. Czy mogę ułożyć wszystko w środku, zrobić nasadzenia i wlać wodę z kranu, a następnie dodać uzdatniacz? Potem oczywiście poczekać z wpuszc...

    Wyświetlenia: 503 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Komoda pod akwarium

    Cześć. Na początku się przywitam. Jestem Kamil i planuję założyć swoje pierwsze akwarium. Myślę o 112 l, 80x35x40. Zastanawia mnie jedynie komoda, na której planuję postawić te akwarium. Jest ona stab...

    Wyświetlenia: 1631 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

  • Akwarium 72l po 2 tyg No2 za wysokie.

    Witam, Akwarium 72l zalane równo 2 tyg temu. Filtr ASAP aquael. Lane bakterie Seachem Stability według instrukcji czyli 1dzien 10ml a potem przez tydzień 5ml dziennie. Nie podmienia a woda bo tak nam...

    Wyświetlenia: 4261 | Odpowiedzi: 88 czytaj więcej...

  • jak ciężką lampę mogę położyć na akwarium

    akwarium 112l 80x35x40, bez wzmocnień, szyba chyba 6mm Pierwszy raz kupiłem sobie porządny radiator zamiast płaskiej blachy do akwarium, z myślą chłodnej lampy, dużej mocy i w ogóle bajery. Sam radia...

    Wyświetlenia: 372 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 322 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.