Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Zakładanie akwarium


Katastrofa - glony



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących. + nowy temat

22 lut 2021, 13:22 Katastrofa - glony  (#1)  

Witam
Na początek chciałbym się przywitać
Opiszę sytuację:
Od 3 tygodni jestem od załozenia na nowo akwarium 500l (160x50x60)
Na dno ułożyłem warstwę Nutriplant Diversa, na to żwirek czarny, którego niestety nie przepłukałem ;(
Dwa duże korzenie, były podobno już kiedyś w akwarium ale wyschły, więc są przymocowane do dna płytką PCV.
Oświetlenie LED typu 5730 i widmie dla wzrostu roślin (w sumie ok. 140W) kombinacja diod białych – 6500K z Deep Red (660nm) i Royal Blue (450 nm).
Sterowanie za pomocą LedDimmer Pro - ustawione było na ok. 8-9h świecenia pełną mocą.
Jest system CO2 - reduktor +butla
Filtracja narurowa (3x10" mechanika +3x10" matrix seachem)
Nie ma jeszcze rybek..
Kilka razy podmieniałem wodę, bo korzenie niestety baaaardzo barwią wodę.. nieakceptowalne mam barwy wody jak dla mnie.
Ale problem największym sa glony .. niestety to katastrofa. Pokazuję Wam jak było po założeniu, a jak jest teraz po 3 tygodniach.. ps. te glony są 3-dniowe tylko! już kilkakrotnie czyściłem ręcznie te glony.
Parametry wody jak w załączniku.

Co robię nie tak? Wiem, że wg wsp. Redfielda nie są to dobre wyniki.
Dodałem nawóz PO4, współczynnik był już prawie OK, ale tylko przez 1 dzień, potem NO3 spadło do zera i tak jest do teraz. Ale te duże rośliny dobrze rosną, za to te drobne, mchy, trawka zarosły glonami i jest kiepsko.. nic z nich nie będzie chyba.
Czy te korzenie przestaną kiedyś barwić wodę. Czy korzenie Red Moor rzeczywiście nie barwią?? - jak tak to wymienię obecne na te Red Moor.
Chciałbym osiągnąć efekt jak na filmie https://www.roslinyakwariowe.pl/galerie ... 180cm.html. Dlatego jestem gotowy zacząć od nowa z nowym podłożem (z przodu żwirek, dalej duże kamienie, za nimi Red Moore i rosliny na podłożu - jakim?? Czytalem że to co mam NutriPlant jest ok.. (ps. czy mogłym odfiltowac czarny moj żwirek i ponownie odzyskać i użyć tego Nutriplant?)
Załączniki
20210215_192220.jpg
widok po zalaniu wodą
20210222_104301.jpg
widok po 3 tygodniach (te glony są 3-dniowe tylko! już kilkakrotnie czyściłem ręcznie te glony)
testy.JPG
wyniki testów wody



fenster
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 02 sty 2017, 18:32

22 lut 2021, 13:52 Re: katastrofa - glony  (#2)  

Wyciągnij korzenie i spróbuj je spreparować i na tą chwilę mocz je w wiaderku. Do akwarium dołóż roślin szybkorosnących , podawaj potas następnie azot a fosforem wstrzymuj sięcałkowicie.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2384
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

22 lut 2021, 15:02   (#3)  

Szkoda, że nie dałeś na start dużo roślin, szczególnie łodygowych, szybko rosnących, zawsze to ułatwia start zbiornika.



men200
Stały bywalec
 
Posty: 310
Dołączył: 17 paź 2013, 08:17
Miasto: Lublin

22 lut 2021, 15:35 Re: katastrofa - glony  (#4)  

Co do korzeni to w końcu wodę barwić przestaną. W międzyczasie możesz ratować się węglem aktywnym w filtrze. Co do glonów - klasyczny przypadek inwazji nitek. Poczytaj o metodach ich zwalczania i próbuj po kolei bo tu nie ma jednej recepty, która na pewno pomoże.

Na pewno nie zaszkodzi usuwanie mechaniczne glonów, dołożenie roślin szybko rosnących oraz częste podmiany wody. Jak nie masz ryb to spokojnie możesz wymieniać nawet powyżej 50%. Kup jakieś dobre bakterie i dodawaj przy podmianach.


Avatar użytkownika

szarlej
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 817
Dołączył: 15 gru 2015, 13:39
Miasto: Tarnów

23 lut 2021, 20:49 Re: Katastrofa - glony  (#5)  

Dzięki za rady. Jednak mam już inną koncepcję. Robię kompletny restart z użyciem korzeni Red Moor i Scenery Stone - coś na kształt tego co w tutoriale: https://www.roslinyakwariowe.pl/galerie ... 180cm.html
Moje akwarium ma dł. 160cm. Jak widać dno podzielone jest na dwie części: z przodu drobny żwirek (ja będę miał 1-2mm i 3-6mm) a z tylu na filmie dają AMAZONIĘ.. i teraz pytanie: czy warto kupić podłoże aktywne np. DARK SOIL (może jeden worek 9l starczy..) czy spokojnie mogę wykorzystać mój aktualny substrat NUTRIPLANT Diversa - po przecedzeniu, przesianiu żwirku może jest zdatny jeszcze???.. przypominam, ze moje akwarium ma ok 3 tyg i mam glony o długości 50cm po 3 dniach od ich usunięcia. Nie chcę przenieść taj plagi po restarcie.



fenster
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 02 sty 2017, 18:32

23 lut 2021, 21:24 Re: Katastrofa - glony  (#6)  

Daj akwarium trochę czasu. Po 3 tygodniach chcesz rezygnować?
Glony znikną, spokojnie, jak akwarium się ustabilizuje będzie lepiej.
Ja też jestem na etapie wysypu glonisk w akwarium i tez z dnia na dzień widzę jak się nasila :-)
Powalcz trochę, daj mu choć jeszcze ze 2 miesiące. Zamknie się cykl azotowy,woda się wyklaruje i będzie dobrze.
Ja tak jak napisałem też walczę i z glonami i z korzeniami barwiącymi na żółto. Dzis wrzuciłem woreczek
purigenu do akwarium i zobaczymy czy sytuacja się poprawi.

Akwarystyka to hobby dla cierpliwych:-)
Pozdrawiam
Andrzej


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

23 lut 2021, 21:44 Re: Katastrofa - glony  (#7)  

Jeżeli Twoja wiedza to wiara, że glony można przenieść z akwarium do akwarium to po restarcie na 100% czekają Cię glony...
Nie gniewaj się ale taka jest prawda, glonów się nie przenosi a stwarza im idealne warunki do życia i pojawiają się znikąd...Możesz zagloniałą roślinę włożyć do idealnego ustabilizowanego akwarium i glony znikną same.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2384
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

23 lut 2021, 21:50   (#8)  

Duzo czytam na tym forum..mam metlik w głowie:) dotychczas w tym akwarium mialem malawi..stad teraz roslinki i glony to nowosc. Wiem ze zarodniki glonow sa zawsze.. tylko trzeba je pobudzic..wiem ze ja im pomoglem
Juz wiem co zrobilem zle.. kombinowalem z ledami..rozne rodzaje i moc.. przeskoczylem z 25W na 140W i zostawilem na 1.5 dnia non stop..od tego glony sie rozszalaly..
Jednak klamka zapadla..zakupy juz w drodze do mnie..



fenster
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 02 sty 2017, 18:32

23 lut 2021, 22:19 Re: Katastrofa - glony  (#9)  

Andrzej_Turczynowicz napisał(a): Dzis wrzuciłem woreczek
purigenu do akwarium i zobaczymy czy sytuacja się poprawi.


Jak ktoś to weźmie dosłownie to się zdziwi. :D

Avatar użytkownika

haraldsson
Zainteresowany tematem
 
Posty: 157
Dołączył: 31 sty 2012, 22:37
Miasto: Mars

23 lut 2021, 22:26 Re: Katastrofa - glony  (#10)  

haraldsson napisał(a):
Jak ktoś to weźmie dosłownie to się zdziwi. :D


Ale ja naprawdę wrzuciłem woreczek purigenu do akwarium :-)


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

23 lut 2021, 22:39 Re: Katastrofa - glony  (#11)  

Andrzej_Turczynowicz napisał(a):
haraldsson napisał(a):
Jak ktoś to weźmie dosłownie to się zdziwi. :D


Ale ja naprawdę wrzuciłem woreczek purigenu do akwarium :-)
Nie ma czym się chwalić....



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1484
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

23 lut 2021, 23:00 Re: Katastrofa - glony  (#12)  

akwaAmator napisał(a):Nie ma czym się chwalić....


Nie rozumiem, nie widzę tutaj powodów do chwalenia się ale do wstydu też raczej nie. Chyba że to nie przystoi :-) jakąś gafę popełniłem ?


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

24 lut 2021, 00:10 Re: Katastrofa - glony  (#13)  

Każdy wrzuca do akwarium, co tam uważa za stosowne :D
Ja się nie znam na tej chemii, więc wrzuciłbym przy takich problemach w toń wody masywne ilości rogatka, moczarki i rzęsy wodnej na powierzchnię. Liczyłbym, że zrobi dobrą robotę na kilka sposobów - zaciemni zbiornik przy starcie, ogarnie azot, będzie siedliskiem pożytecznej flory bakteryjnej i będzie wydzielać do słupa wody naturalne substancje glonobójcze.



pk77
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył: 19 lis 2014, 13:29

24 lut 2021, 08:35 Re: Katastrofa - glony  (#14)  

Purygen nie na glony tylko na barwienie wody przez korzenie


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

24 lut 2021, 08:52 Re: Katastrofa - glony  (#15)  

Purigen to medium filtracyjne które daje się do filtra by przepływała przez niego woda.



Binio
Stały bywalec
 
Posty: 361
Dołączył: 24 sty 2019, 13:02

24 lut 2021, 09:25 Re: Katastrofa - glony  (#16)  

1. A w akwarium nie przepływa?
2. A jak ktoś ma filtr gąbkowy ?



Pozdrawiam
Andrzej T


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

24 lut 2021, 11:57 Re: Katastrofa - glony  (#17)  

Oryginalny sposób Przyznam szczerze nigdy nie słyszałem żeby ktoś Purigen wrzucał do zbiornika. No, ale jak zadziałał ...

Avatar użytkownika

haraldsson
Zainteresowany tematem
 
Posty: 157
Dołączył: 31 sty 2012, 22:37
Miasto: Mars

24 lut 2021, 12:11 Re: Katastrofa - glony  (#18)  

Akwarium jest na początku swojego żywota, bez fauny.
Wątpliwe walory estetyczne na tą chwilę nie mają większego znaczenia.
Brak konieczności otwierania filtra, grzebania w mediach filtracyjnych czyli wygoda.
Możliwość szybkiej oceny stanu purigenu.
Z tego co wiem powszechna praktyka w dużych akwariach bezsumpowych.
Wiesza się woreczki blisko cyrkulatora i sprawa załatwiona.

Ze swojej strony nie widzę żadnych przeciwskazań, żeby tego nie zrobić. Oczywiście wszystkich rozumów nie pozjadałem i chętnie dowiem się jakie mają przeciwskazania co do takiego użycia
koledzy akwaAmator oraz Binio.

pozdrawiam
Andrzej T


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź

24 lut 2021, 12:32   (#19)  

Widze ze dyskusja poszla w stron3 purigenu. A ja prosilbym o rade co zastosowac jako podloze.



fenster
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 02 sty 2017, 18:32

24 lut 2021, 13:18 Re: Katastrofa - glony  (#20)  

Hej,
jeśli naprawdę chcesz robić restart i to na wzór tego filmiku co pokazałeś, to w akwarium 500l będziesz potrzebował około 80-100kg skał oraz pewnie minimum z 40-50 litrów podłoża aktywnego no i rzecz jasna drugie tyle piachu :)
Oraz oczywiście duużo korzeni.
a co do podłoża aktywnego to kup to na które Cie stać i ma dobre opinie, nie ma jednej słusznej drogi.
Ja preferuje amazonie
--
pozdrawiam
Andrzej Turczynowicz


Avatar użytkownika

Andrzej_Turczynowicz
Zainteresowany tematem
 
Posty: 290
Dołączył: 30 lip 2007, 16:47
Miasto: Łódź







Powiązane tematy
  • Zielone glony - jak zwalczyć?

    Witam. Jestem tu całkiem nowa. Dwa tygodnie temu zmieniłam akwarium z 30l na 54l (60x24x34). Kupiłam do niego korzeń. Od kilku dni na roślinkach pojawiły się glony i nie potrafię ich zidentyfikować, d...

    Wyświetlenia: 3928 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.