Witam
Na początek chciałbym się przywitać
Opiszę sytuację:
Od 3 tygodni jestem od załozenia na nowo akwarium 500l (160x50x60)
Na dno ułożyłem warstwę Nutriplant
Diversa, na to żwirek czarny, którego niestety nie przepłukałem ;(
Dwa duże korzenie, były podobno już kiedyś w akwarium ale wyschły, więc są przymocowane do dna płytką PCV.
Oświetlenie LED typu 5730 i widmie dla wzrostu roślin (w sumie ok. 140W) kombinacja diod białych –
6500K z Deep Red (660nm) i Royal Blue (450 nm).
Sterowanie za pomocą LedDimmer Pro - ustawione było na ok. 8-9h świecenia pełną mocą.
Jest system
CO2 - reduktor +butla
Filtracja narurowa (3x10" mechanika +3x10" matrix
seachem)
Nie ma jeszcze rybek..
Kilka razy podmieniałem wodę, bo korzenie niestety baaaardzo barwią wodę.. nieakceptowalne mam barwy wody jak dla mnie.
Ale problem największym sa glony .. niestety to katastrofa. Pokazuję Wam jak było po założeniu, a jak jest teraz po 3 tygodniach.. ps. te glony są 3-dniowe tylko! już kilkakrotnie czyściłem ręcznie te glony.
Parametry wody jak w załączniku.
Co robię nie tak? Wiem, że wg wsp. Redfielda nie są to dobre wyniki.
Dodałem nawóz PO4, współczynnik był już prawie OK, ale tylko przez 1 dzień, potem NO3 spadło do zera i tak jest do teraz. Ale te duże
rośliny dobrze rosną, za to te drobne, mchy, trawka zarosły glonami i jest kiepsko.. nic z nich nie będzie chyba.
Czy te korzenie przestaną kiedyś barwić wodę. Czy korzenie
Red Moor rzeczywiście nie barwią?? - jak tak to wymienię obecne na te
Red Moor.
Chciałbym osiągnąć efekt jak na filmie
https://www.roslinyakwariowe.pl/galerie ... 180cm.html. Dlatego jestem gotowy zacząć od nowa z nowym podłożem (z przodu żwirek, dalej duże kamienie, za nimi Red Moore i rosliny na podłożu - jakim?? Czytalem że to co mam NutriPlant jest ok.. (ps. czy mogłym odfiltowac czarny moj żwirek i ponownie odzyskać i użyć tego Nutriplant?)