Lista działów » Technika » Nawożenie i chemia wody

Wpływ korzeni na przewodność

Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

Witajcie.
Mam nietypową sytuację.
Kupiłem kilka sporych korzeni red moor (około 3kg na 100l akwarium) od innego akwarysty, były na tyle mokre, że tonęły więc od razu wrzuciłem je do akwarium.
Przed włożeniem korzeni woda miała 450 uS, po dobie 750 uS !
W zbiorniku mam scenery stone ale monitoruję przewodność i o tyle na pewno nie podniosły.
Dziś już nie zdążę ale jutro zrobię podmianę i będę obserwował sytuację.

Czy to możliwe, że korzeń zmagazynował minerały i oddał je do wody ?

Benon
Początkujący

Miasto: Poznań

Nigdy nie miałem korzeni w akwarium, bo preferuję styl iwagumi, ale u mnie Scenery było ok 4kg na 65l netto wody i podnosiły mi GH o 1stopień na dobę. I to do tego stopnia że jak po podmianie sprawdzałem GH=6 KH=4 to po tygodniu GH 15 KH=8. Ca to oddawała tyle że przed podmianą było 20-30ppm, po tygodniu robiło się 70-80, żeby zachoważ stosunek Ca:Mg musiałem co dziń lać Magnez, co dodatkowo podnosiło twardość. Najrozsądniejszym było więc przejście na podmiany co dwa dni w mniejszych ilościach. Ale po jakimś czasie zaczęło mnie to męczyć i pozbyłem się tych skał bo nie miałem pomysłu jak radzić sobie z tym Wapniem(woreczki przepływowe obniżające GH KH u mnie się średnio sprawdzały bo albo działały zbyt słabo albo zbyt mocno, w zależności od partii chyba). Tak więc Wydaje mi się że mimo wszystko główną przyczyną zmiany przewodności jest skała a nie korzeń, choć nie twierdzę, że nie ma on żadnego wpływu, bo pewnie tez cos tam oddaje ale pewnie malo

BATERIA
Zainteresowany tematem

Przy scenery bardzo wygodnym rozwiązaniem jest mineralizacja samym magnezem.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Znający temat

Wspieram stronę kontem Premium

Tak jak mówisz, ja do podmian używałem czystej RO + magnez, a do tego żeby stosunek był zachowany przez cały czas, a nie tylko po podmianie, dodawałem jakąś tam dawkę magnezu co dzień, dzieki temu mogłem robić podmianę w dowolnej ilości i wiedziałem że zawsze mam dobry stosunek.

BATERIA
Zainteresowany tematem

Nie ma potrzeby codziennego dozowania. Nie ma też potrzeby zachowania proporcji. Ważna jest powtarzalność. Zawsze tyle samo, tego samego i takie same podmiany w takich samych odstępach ;)

AquaMolitor
Znający temat

Niby tak, ale ja jakoś zawsze wole rozkładać nawożenie na dawki dzienne lub tam co dwa dni, niż raz w tygodniu lać na cały tydzień. Niby różnicy nie ma ale jakoś mi tak się wydaje bezpieczniej.

BATERIA
Zainteresowany tematem

Mówimy o mineralizacji a nie nawożeniu.

AquaMolitor
Znający temat

No tak, źle cię zrozumiałem. A są wogóle mineralizatory które dają samo Mg a nie Ca i Mg? I czy wtedy na początku po podmianie nie miał bym nadmiaru Magnezu przez pierwsze parę dni, a dopiero z czasem by się to stabilizowało, wraz z uwalnianiem przez skały Ca.

BATERIA
Zainteresowany tematem

Qualdrop Mg Up.

AquaMolitor
Znający temat

Spoko, dzięki za odpowiedź chętnie rzucę okiem na ten mineralizator :)

BATERIA
Zainteresowany tematem

Powiązane tematy

Baza wiedzy akwarystycznej

Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Użytkownicy przeglądający ten dział: akwarysta70, Hultaj i 339 gości

Copyright © 2001-2023 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.

Uruchomiono zadanie harmonogramu