Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Za duży poziom żelaza



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat

13 lut 2021, 21:46 Re: Za duży poziom żelaza  (#21)  

tomaszsu75 napisał(a):Również je mam i to dwa w LT,ładnie czyszczą korzeń ale na żwirku jest pełno "wiórków" :D

Czy to nie przeszkadza,rozłoży się,odessać to?.


Ja co tydzień czyszczę podłoże przez delikatne wzbudzanie żwirku i rurką odsysam resztki nieczystości.
Helmety nie jedzą odchodów ryb a same też wydalają to co oczyszczą z aqua (zdjęcie). Po odessaniu nieczystości, dolewam odstaną wodę (48h).
Mój Helmut jest bardzo aktywny wieczorem i nocą - w dzień gdzieś się melinuje w aqua poza moim wzrokiem.
Załączniki
20210213_203528.jpg



betta_hmpk_sebix
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 08 lut 2021, 21:57

14 lut 2021, 01:42 Re: Za duży poziom żelaza  (#22)  

Też bym chciał ślimaki, tylko słyszałem, że na skorupach mają pasożyty i choroby - jak się pozbyć tego przed wpuszczeniem ślimaków do zbiornika? Jak je,, zdezynfekować,,?



roslmarek
Poznaje temat
 
Posty: 113
Dołączył: 27 paź 2019, 15:24

14 lut 2021, 03:19 Re: Za duży poziom żelaza  (#23)  

roslmarek napisał(a):Też bym chciał ślimaki, tylko słyszałem, że na skorupach mają pasożyty i choroby - jak się pozbyć tego przed wpuszczeniem ślimaków do zbiornika? Jak je,, zdezynfekować,,?

Jeśli zdobędziesz ślimaczka, polecam Helmeta, to sprawdź jego muszlę.
Jeśli nie będzie nic na niej, to śmiało go włóż (nie upuszczaj z góry na dno) do swojego aqua. Nie martw się tym, ryby maja więcej chorób niż ślimaczki:)



betta_hmpk_sebix
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 08 lut 2021, 21:57

22 lut 2021, 15:20 Re: Za duży poziom żelaza  (#24)  

Witam mam problem z dużym poziomem żelaza około 1.5mg na l podmieniłem 3 raz wodę a wynik ten sam jakieś pomysły dodam że podłoże aktywne i dodałem kapsułki do podłoża



Jaku2
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 22 lut 2021, 15:17

22 lut 2021, 18:30 Re: Za duży poziom żelaza  (#25)  

Jaku2 napisał(a):Witam mam problem z dużym poziomem żelaza około 1.5mg na l podmieniłem 3 raz wodę a wynik ten sam jakieś pomysły dodam że podłoże aktywne i dodałem kapsułki do podłoża
Witaj,
Dodajesz żelaza wraz z nawozem/nawozami? W jakiej ilości pojemności zbiornika podmieniasz wodę? Z jakiego źródła jest woda do podmian?
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9693
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

22 lut 2021, 21:53   (#26)  

Żelaza nie dodaje od 2 tyg wodę podmieniam w ilości 30 procent wodę biorę z kranu.



Jaku2
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 22 lut 2021, 15:17

22 lut 2021, 22:17   (#27)  

Dodam że do wody dolewam antychlor i eskalarin i nawozow które zawierają żelazo nie dodaje od 2 tyg



Jaku2
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 22 lut 2021, 15:17

23 lut 2021, 00:31 Re: Za duży poziom żelaza  (#28)  

A mierzyłeś jaka jest zawartość w kranówce? Jeśli masz możliwość zerknij co podaje dostawca/wodociągi.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9693
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

23 lut 2021, 12:18   (#29)  

Mierzyłem i poziom wynosi zero w domu mam zmiękczacz wody ale żelaza nie mam w kranie



Jaku2
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 22 lut 2021, 15:17







Powiązane tematy
  • Kostka 30l brak żelaza

    Witam chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post Mam kostkę 30l akwarium pracowało od września ale najpierw jako podłoże był żwirek niestety zaatakowały mnie okrzemki nie mogłem sobie dac ...

    Wyświetlenia: 2016 | Odpowiedzi: 57 czytaj więcej...

  • Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

    Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

    Wyświetlenia: 2637 | Odpowiedzi: 57 czytaj więcej...

  • Żródło żelaza w akwarium

    Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...

    Wyświetlenia: 1217 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

  • Poziom PO4 a podłoże aktywne

    Spotkałem się na jakieś grupie na FB z stwierdzeniem, że w akwarium roślinnym postawionym na podłożu aktywnym powinno się utrzymywać poziom PO4 = 0 w słupie wody. W przeciwnym razie zaowocuje to glon...

    Wyświetlenia: 8568 | Odpowiedzi: 35 czytaj więcej...

  • Wysoki poziom NO3

    Co może być powodem stałego, wysokiego poziomu NO3? W zeszłym tygodniu NO3 miałem na poziomie 40-50 mg/l. Podmieniłem 30 litrów wody z kranu i dalej mam ten sam poziom NO3. Reszta parametrów: Stały ...

    Wyświetlenia: 1253 | Odpowiedzi: 28 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.