Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Blokada w akwarium



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat

07 kwi 2021, 16:01 Blokada w akwarium  (#1)  

Witam nie moge poradzic sobie z jakas blokada. Roslinki mi nie chca rosnac. Pisalem o tym wczesniej ale po pożarze dane zostaly usuniete. Postanowilem zalozyc nowy watek. Przeszukiwalem inne fora pisalem na nich ale nikt nie udzielil mi jakuejs konkretnej odpowiedzi. Ktos powiedzial zebym zmienil nawoz na gotowy vimi all in one. I takowy zamowilem jutro go zaczynam podawac. Ale watpie ze zadziala skoro mam blokade. Inny mi mowi ze mam zaprzestac nawozic jeszcze inny ze ukryty azot. Nawet nie znalazlem wyjasnienia co to konkretnie znaczy. A wiec tak jaka mam blokade.... sam juz nie wiem. Tego jest masa jak zaczalem sie dowiadywac. K blokuje Ca i Mg. I na odwrot. P blokuje Fe. Fe jego nadmiar ukazuje sie jak niedobor. Potas blokuje azot. Sam juz nie wiem co jast u mnie blokada. Juz nawet nie wiem jakie mam blokady. Myslalem mam za malo zelaza wiec go lalem od 0.1 do 0.2 dziennie nie bylo lepiej ale gdzies wyczytalem ze nadmiar ma taki sam obiaw jak niedobor wiec zmniejszylem do 0.05 dziennie ale zauwazylem po testach ze ze go nie pobiera. Wlalem 0.05 jak bylo zero i po dwoch dniach tez 0.05 i po nastepnych 2 dniach zmierzylem i bylo 0.05 czyli pobieranie jest niewielkie. A rosliny pokazuja jego brak. To moze byc fosfor blokuje mi zelazo...... albo mam jego nadmiar w roslinie... niewiem. Albo sa to niedobory azotu stad te zolte stozki. Juz nic nie wiem. Potas blokuje azot... czy to w nadmiarach sa blokady ... czy co... moje parametry to.
P-0.8
N-15 wlalem w zaszly czwartek ale skonczyl mi sie test i nawet nie ma uzupelnienia na allegro i musze czekac.
K wlalem ok 20 wczesniej zjechalem do 16 zeby wykluczuc blokade i na roslince ALTERNANTHERA REINECKII SP. MINI pojawily sie dziury wiec zwiekszylem. Na jednym forum pisze ze potas wywoluje blokade a na innym ze potas nic nie blokuje....
Ca po zbadaniu w laboraorium mam 84 wiec tu nasuwa sie blokada ale czy mam utrzymywac potas 40 i Mg 20...
Mg-12 wg. testu jbl
Kupilem roslinke rotale h ra ale zgnila id dolu.....zanim sue rozrosla co jest przyczyna nie wiem.... i dlaczego nie mam blokady w 60l przy tej samej wodzie P-0.5. N-15. K 20. I Fe 0.05 dziennie i rosnie wiec nie mam pojecia skad w 160 l blokada...
Załączniki
u4911_1617723822.jpg
Duzy heniek brak zelaza albo nadmiar albo azot....
u4911_1617724063.jpg
Trawka powiklo duze 5 mies i tak wyglada.....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 436
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

07 kwi 2021, 19:21 Re: Blokada w akwarium  (#2)  

Jeżeli to faktycznie blokada to spore podmiany przez kilka dni a potem reset nawożenia. Stosujesz wodę RO do podmian czy kranówkę? Pozostałe parametry w tym światło i CO2 są ok?


Avatar użytkownika

szarlej
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 782
Dołączył: 15 gru 2015, 13:39
Miasto: Tarnów

07 kwi 2021, 19:50   (#3)  

Leje kran stad te wysokie Ca. Swiatlo to 0.7 w/l co2 ponad 20 ppm wskaznik staly do 20 ppm ale jest troche zółty. Czyli jakbym zrobil 3 podmisny po 50% do konca tygodnia i od poniadziałku zaczal stosowac nawoz gotowy vimi all in one to bedzie ok ?

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 436
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

08 kwi 2021, 07:14 Re: Blokada w akwarium  (#4)  

Z blokadami idzie się nieźle zakręcić. Wiem bo sam walczyłem z potasem, a okazało się że wina leży w żelazie którego u mnie po prostu rośliny potrzebują na prawdę dużo. Spróbuj faktycznie zrestartować nawożenie. :-)



Sola13pl
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 27 paź 2020, 10:38

08 kwi 2021, 07:47 Re:  (#5)  

wojtekszuminski napisał(a):Leje kran stad te wysokie Ca. Swiatlo to 0.7 w/l co2 ponad 20 ppm wskaznik staly do 20 ppm ale jest troche zółty. Czyli jakbym zrobil 3 podmisny po 50% do konca tygodnia i od poniadziałku zaczal stosowac nawoz gotowy vimi all in one to bedzie ok ?


Można spróbować. Ale jeżeli przyczyną jest skład Twojej kranówki to nic to nie da. Pomyśl może o wodzie RO.


Avatar użytkownika

szarlej
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 782
Dołączył: 15 gru 2015, 13:39
Miasto: Tarnów

08 kwi 2021, 15:27 Re: Blokada w akwarium  (#6)  

Sola13pl napisał(a): Wiem bo sam walczyłem z potasem, a okazało się że wina leży w żelazie którego u mnie po prostu rośliny potrzebują na prawdę dużo

Ile tego zelaza lałeś dziennie...
szarlej napisał(a):
Można spróbować. Ale jeżeli przyczyną jest skład Twojej kranówki to nic to nie da. Pomyśl może o wodzie RO.


Ok woda z kranu.. to powiedz czemu w 60 l rosnie bez blokad i ta sama woda i mam jeszcze 2 nano akwarium i tam tez bez problemu...

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 436
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

08 kwi 2021, 17:40   (#7)  

A powiedzcie czy stosowaliscie gotowy nawoz vimi all in one. Ile tego lac na te akwarium przy tym oswietleniu przy takim rozroscie....

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 436
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49

09 kwi 2021, 06:26 Re: Blokada w akwarium  (#8)  

Wchodzi 0, 15 ppm 6 dni w tygodniu
wojtekszuminski napisał(a):
Sola13pl napisał(a): Wiem bo sam walczyłem z potasem, a okazało się że wina leży w żelazie którego u mnie po prostu rośliny potrzebują na prawdę dużo

Ile tego zelaza lałeś dziennie...
szarlej napisał(a):



Sola13pl
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 27 paź 2020, 10:38

09 kwi 2021, 23:09   (#9)  

No ok u mnie to chuba nie byly niedobory bo ustawialem od 0.1 do 0.2 na dzień. A wiecie co zauwazylem po tych 2 podmianach ze duzy heniek jakby odbil ale w wodzie nie ma nic procz fosforu. Aktualnie, przy okazji zjezdzam z fosforem nagromadzonym w podlozu tymi podmianami mam go 0.6. Raczej nie zjade do 0 zeby stosiwac nawoz vimi ktory tez ma fosfor w proporcji N 11, P 1 a K prawie 30. Niewiem czy sobie tym fosforem nie zaszkodze.... chyba ze roslinki jak odrzyja to go pochlonia.

Avatar użytkownika

wojtekszuminski
Stały bywalec
 
Posty: 436
Dołączył: 03 lis 2018, 16:49







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: karol1979, Ubot73 i 31 gości

Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.