Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Zakładanie akwarium


Problem ze startem akwarium - prośba o pomoc



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących.
Witam , w lutym tego roku prosiłem na tym forum o pomoc przy starcie akwarium na ziemi ogrodowej. Po trzech miesiącach od startu, kiedy wszystko udało się opanować i w końcu akwarium wyglądało tak jak ma wyglądać i rośliny zaczęły pięknie rosnąć bez glonów akwarium zaczęło cieknąć i oczywiście zalało część pokoju.Zostałem zmuszony do zlikwidowania zbiornika. Teraz po naprawie szkła przyszła jesień i czas na kolejną próbę z akwarium roślinnym.

Opis akwarium:
1. Akwarium narożne ( 90x90x130) wysokość 60cm - zgodnie z opisem producenta 294litry

2. Filtry : Zewnętrzny Fluval 405 ( ceramika + zeolit+ gąbka) + Kaskada Aquael FZN-3 (gąbka + wata) posiadam jeszcze wewnętrzny filtr UV 9W - jednak obecnie nie jest zamontowany w akwarium

3. Oświetlenie jakim dysponuje ( wychodzi 0,79W/L) :
- idąc od tyłu Halogen Led 20W ( barwa 6500K )
- 2x świetlówka T5 8W
- 2X Świetlówka T5 40W ( grolux + powerglo)
- 2x Świetlówka T5 35W ( 2x Aquastar )
- 2X Świetlówka T5 24W ( 2x Aquael ecolight sunny 6500K

4. Podłoże :
- bazą jest żwir kwarcowy czarny 1-3mm + skały a w miejscach pomiędzy skałami oraz na przodzie akwarium jest wysypana duża ilość ( około 5cm) substratu HELP ADVENCED SOIL

5. Posiadam CO2 oraz dysponuje solami (fosfor azot potas ) oraz nawozem mikro Intermag floramix rośliny wodne

6. Obsada :
neonki + rozborki galaxy + zwinnki blehera + tenczanki neonowe + otoski+ krewetki red cherry + krewetki amano (łączna ilość rybek około 200szt)

6. Rośliny jakie posiadam :

- blyxa japonica
- Hemianthus micranthemoides
- pogestemon helferi
- eleocharis acicularis / pervula
- Micranthemum Monte Carlo
- Sagittaria subulata
- Echinodorus tenellus
- dwa korzenie na których umocowane są mchy - taiwan moss i jakiś drugi (mają z tego powstać drzewa)
- rogatek ( docelowo ma go nie być ale na start akwarium posadziłem)

7. Podmiany wody co tydzień około 50% (kranówka)


- Akwarium wystartowało 4.11.2017r. więc w tym momencie ma 5 tygodni

- po zalaniu dałem bakterie nitryfikacyjne a po ponad 2 tygodniach wpuściłem ryby i krewetki

- Jeżeli chodzi o światło to od początku stopniowo wydłużałem czas i moc oświetlenia i w tym momencie świece światłem o mocy 0,71w/l przez 10h dzienne (mam możliwość jeszcze zapalenia jednej świetlówki 24W - ale obawiam się że to pogorszy sprawę - chociaż akwarium jest wysokie 60cm i przy dnie z tym światłem może być słabo a większość roślin jest niska)

- Co2 od samego początku na maxa (stały test pokazuje kolor jasno zielony - wpadający minimalnie nawet pod żółty) o tyle dziwna sprawa że testy pokazują KH - 8 i PH-6,5 więc z tabeli wynikałoby że poziom co2 w akwarium jest bardzo wysoki jednak rybki pływają normalnie nie widać u nich objawów "zagazowania" jedynie na początku krewetki w sporej ilości pozdychały ale teraz jest OK więc niekoniecznie mogło to być winą co2.

- Na początku przez pierwsze 3 tygodnie lałem tylko Potas (K2SO4) - 9ppm tygodniowo i podmieniałem wodę ( przez pierwsze 2 tygodnie 2 podmiany w tygodniu po 50%) a teraz raz w tygodniu 50%

- Po 3 tygodniach niby wszystko było OK ale praktycznie nic nie rosło ( może odrobinę rogatek i mchy) więc zrobiłem testy.
Parametry z testów :
PH- 6,5
No3 - 10 (teraz No3 spadło do 5ppm )
PO4 - 0
K- 15
Fe - 0
Kh - 8
GH - 9

Stwierdziłem że brakuje fosforu więc zacząłem podawać po podmianie 0,5ppm i codziennie po 0,25ppm bo z testów wynikało że codziennie akwarium zjada około 0,25ppm.

Po tym zabiegu zamiast sprawić że rośliny zaczną rosnąć w akwarium na kamieniach, białej ścieżce ze żwiru i roślinach pojawił się brązowy nalot. Myślałem że to okrzemki jednak nalot bez problemu schodził pod palcami i robiła się z niego brązowa mgiełka. Przy pomocy internetu ustaliłem że jest to prawdopodobnie DOC. Wtedy kupiłem otoski + krewetki amano + wata do filtra kaskadowego. To spowodowało że problem zmniejszył się znacząco ( pozostały tylko ślady na białym żwirku.
Od tego czasu zaczął tylko rosnąć rogatek i ruszyły powoli mchy. Reszta roślin jakby stała w miejscu monte carlo wygląda tragicznie sagittaria jest bardzo blada na tennellusie niektóre liście są brązowe heniek nie rośnie. Ogólnie jest kiepsko!
Zamiast doprowadzić do tego żeby w końcu rośliny ruszyły to w międzyczasie zaczęły się pojawiać na mchu małe ilości zielonych i czarnych nitek.

Trochę się rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać.
Bardzo proszę o pomoc i ewentualne propozycje co zrobić aby w końcu rośliny zaczęły rosnąć a nie glony. Czy zacząć nawozić normalnie akwarium razem z mikro ? ( docelowo chciałbym spróbować nawozić metodą EI tylko nie jestem pewny jakie wartości powinny być utrzymane w moim akwarium przy tej metodzie nawożenia) czy przestać w ogóle lać nawozy do akwarium i poczekać na rozwój sytuacji ( ponieważ jak narazie zauważyłem że lanie po4 do akwarium spowodowało pojawienie się glonów a nie wzrost roślin! )

Moje obecne parametry w akwarium :
No3 - 5
Po4 - 0,5 (nadal muszę podawać dziennie 0,25ppm aby taką wartość utrzymać)
K- 15
GH - 9
KH - 8
PH - 6,5
Co2 - test stały jasno zielony

Z góry dziękuje za jakiekolwiek rady !



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Zapomniałem jeszcze napisać że cały czas leje spore ilości bakterii nitryfikacyjnych



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Akwa jeszcze ci dojrzewa, stąd takie kolory i osady itp na liściach, ścianach, gdziekolwiek.
50% na podmianę to dużo za dużo.

Heńka przy takiej głębokości ciężko będzie utrzymać.
Zadbaj pierw o rośliny szybkorosnące by akwa zaskoczyło, potem sam zobaczysz co idzie a co nie.

Jeszcze coś - jeśli zielsko nie rośnie, to nawozy nie mają prawa spadać chyba, że coś je pochłania...

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Natu na wstępie bardzo dziękuje za zainteresowanie! W moim poprzednim poście - start na ziemi ogrodowej również mi pomogłeś! dziękuje!

Rozumiem że według Ciebie powinienem teraz zostawić Co2 jak jest, światła nie ruszać i nie dodawać nawozów i pozostawić akwarium na kilka tygodni? Tylko pytanie na jaki okres czasu? Czy nie spisze roślin na straty? jeżeli nie ruszą to nie zjedzą ich glony?
Jeżeli chodzi o podmiany to nawyk z dyskowców pozostał :) czyli ile podmieniać? 30% ?
Jeżeli chodzi o nawozy to tylko znika fosfor i to strasznie! ale gdzieś wyczytałem że podłoże może je pochłaniać??!! ale właśnie mam wrażenie że odkąd zacząłem lać ten fosfor to zaczęły się problemy z brązowym nalotem i z nitkami w kilku miejscach.
Natu napisałeś również że duży heniek nie będzie rósł w moim akwarium? Wcześniej z paletkami rósł bardzo ładnie. Obecnie mam krzaczek wysokości około 20cm i jest ładnie zielony i nie gnije ale nie rośnie! a w poprzednim akwarium ładnie rósł!



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Nikt nie pomoże? Każda podpowiedź mile widziana. Najważniejsze pytania dla mnie to:
- dlaczego na razie rośliny nie chcą rosnąć tak jak powinny?
- zgodnie z radą Natu jak długo nic nie lać do akwarium?
-kiedy zacząć nawozić i jakie poziomy nawozów powinienem utrzymać ( chciałbym spróbować metody EI )



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Witam.
Podniosles fosfor ale pisales ze fe=0. Jak to wyglada na dzien dzisiejszy? Moze masz braki fe i innych micro. Jak test pokazuje 0 to zacznij lac jakies 0.05ppm/dzien Fe + ewentualnie inne micro. Tak zeby test zaczal sie barwic i obserwuj.
Tylko uzywaj testow kropelkowych ale to juz pewnie wiesz. Swoja droga to otoski faktycznie robia swietna robote. Tez mialem na starcie brazowy nalot i otoski zrobily porzadek w jedna noc. Nalot nie wrocil do dzisiaj.
Wrzuc fotke akwarium.
Jeszcze jedno. Z tym co2 uwazaj bo ci wychodzi prawie 80 wedlug tabeli.

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 284
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Dodam jeszcze ze u mnie test jbl tez pokazywal 5ppm. Okazalo sie ze jak zaczalem nawozic no3 2ppm dziennie to test dalej pokazywal 5ppm. Czyli akwarium wchlanialo wszystko co lalem. Testy maja tolerancje bledu a wynik moze byc rozny w roznym swietle. Mozesz miec w rzeczywistosci mniej niz 5 a tu juz trzeba nawozic. Tak bylo w moim przypadku. Tez chcialem trzymac no3 na poziomie 5ppm kierujac sie testami i to byl blad. Jak zaczalem nawozic no3 to rosliny od razu ruszyly.
Teraz leje 4ppm/dz i w tescie nie przekraczam 10ppm. Dodam tylko ze podloze mam flourite czyli raczej nie wydziela nawozow. Twoje jest inne wiec mozesz zaczac od malych dawek i testy raz na tydzien nie czesciej bo szkoda testow.
Cala sztuka polega w dopasowaniu nawozenia.
Ostatnio edytowano 11 gru 2017, 23:39 przez marikfox, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 284
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Fosforu zacząłem lać sporo. po podmianie wlałem 0,5ppm na drugi dzień było w akwarium już 0,2 i codziennie dolewałem aby było 0,5pp ale nic to nie zmieniło Coś "zjada" fosfor a rośliny nadal nic., Z tym żelazem to wszędzie czytałem żeby przez pierwsze tygodnie nie lać mikro bo jest w podłożu. To w końcu lać potas + fosfor + mikro czy tak jak radził Natu jeszcze się ze wszystkim wstrzymać? Jeżeli lać to jakie ilości utrzymywać?
A z tym co2 to chyba testy kropelkowe coś przekłamują bo testy kropelkowe na KH i PH pokazują swoje a test stały w akwarium jest bardzo ładnie zielony i ryby pływają normalnie.



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

i jeszcze zdjęcie jak prosiłeś
Załączniki
20171211_223153.jpg



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Witam. U siebie w akwarium przy gh9 mam ok 45ppm Ca i Mg ok 15. Z tego co wyczytałem na forach trzeba uważać, żeby magnez nie zblokowal potasu. Nie jest wskazane, żeby Mg>=K. Może na to trzeba zwrócić uwagę? Pozdrawiam



Keram Niwtil
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył: 25 paź 2015, 17:42
Miasto: Sosnowiec

Fosfor zjada ci podloze. Jezeli test na Fe pokazuje 0 to znaczy ze go nie ma a przynajmniej nie ma w slupie wody.
Moze jest w podlozu ale rosliny z jakiegos powodu z niego nie korzystaja. Moze jeszcze nie rozwinely systemu korzeniowego bo przeciez slabo rosna i nie maja go jak pobrac. Jak nie ma Fe w slupie wody to mozna zalozyc ze nie ma tez innych micro.
Ja bym sprobowal nawozic jakims micro z zelazem od dawek dziennych tak zeby wychodzilo 0.04ppm/dzien zelaza (tak zeby test zaczal sie barwic. Jak sie nie barwi to jeszcze lekko podniesc) i obserwowal przez przynajmniej 2 tygodnie. Nie zapomnij przemyslec rowniez sprawy z no3 jak pisalem wczesniej.

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 284
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Dzieki za foto.
No prosze jaka ladna aranzacja. Naprawde mi sie podoba. Pewnie z czasem piasek na dole zmiesza sie z podlozem (chyba ze sprobujesz go czyms odzielic) ale zostanie ten w tyle i bedzie pieknie. Gratulacje za pomysl. Teraz tylko sprawic by zaroslo. Bedziemy starali sie pomoc z calych sil bo chcemy zobaczyc efekt koncowy.

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 284
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Jak uda się że roślinność ruszy to docelowo rogatka chciałbym się pozbyć i zostawić sam mech na korzeniach i przyciąć aby przypominało drzewo.
Biorąc pod uwagę podpowiedzi wymyśliłem sobie że jeszcze dam akwarium spokój jakieś 10 dni i przed Świętami przy podmianie wody zacznę lać nawozy ( wtedy akwarium będzie miało 7 tygodni) jak do tego czasu podleje go jeszcze kilka razy bakteriami to myślę że już wtedy dojrzeje zupełnie.
Po podmianie zrobię testy i wleje NO3 do poziomu 10ppm , PO4 - do poziomu 0,5 , K - do poziomu około 15 i wleję mikro Intermag floramix aby test na Fe się zabarwił a docelowo będę chciał ustawić Fe -0,2ppm
Czy takie parametry powinny być OK? Oczywiście mam nadzieje że zamiast bujnych roślin nie wyhoduje wtedy stada glonów.
Ale jeszcze pytanie - po ustaleniu takich parametrów po podmianie jak nawozić akwarium do następnej podmiany aby parametry były na takim samym poziomie? ( boje się tego fosforu który znika i żelaza)



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Keram Niwtil napisał(a):Witam. U siebie w akwarium przy gh9 mam ok 45ppm Ca i Mg ok 15. Z tego co wyczytałem na forach trzeba uważać, żeby magnez nie zblokowal potasu. Nie jest wskazane, żeby Mg>=K. Może na to trzeba zwrócić uwagę? Pozdrawiam


Dziękuje za podpowiedź - tego tropu nie brałem pod uwagę! Potas nawet bez podawania do akwarium utrzymuje się na poziomie około 15ppm a nad Mg w ogóle się nie zastanawiałem do tej pory bo nie mam testu. Wiem tylko że mam MG w mikro ( floramix) a nie wiem ile jest go w kranie.



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Zainwestuj w test na Mg. Polecam Jbl. Wiem ze kazdy kolejny test kosztuje ale dzieki temu ustawisz Mg tak jak chcesz i wyeliminujesz kolejna niewiadoma.
Chcesz czekac. Ok. Tylko obserwuj. Jak kondycja roslin bedzie sie znacznie pogarszac to nie czekaj tylko zareaguj. Cokolwiek postanowisz to lepsze niz patrzec jak rosliny umieraja. Tylko nigdy nie sygeruj sie jedna czy dwiema roslinami. Zawsze patrz na wiekszosc roslin bo wszystkim czasem nie da sie dogodzic.

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 284
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

marikfox napisał(a):Zainwestuj w test na Mg. Polecam Jbl. Wiem ze kazdy kolejny test kosztuje ale dzieki temu ustawisz Mg tak jak chcesz i wyeliminujesz kolejna niewiadoma.
Chcesz czekac. Ok. Tylko obserwuj. Jak kondycja roslin bedzie sie znacznie pogarszac to nie czekaj tylko zareaguj. Cokolwiek postanowisz to lepsze niz patrzec jak rosliny umieraja. Tylko nigdy nie sygeruj sie jedna czy dwiema roslinami. Zawsze patrz na wiekszosc roslin bo wszystkim czasem nie da sie dogodzic.


Zachęcony waszymi podpowiedziami ruszyłem dziś na zakupy.
Przy okazji zakupu testu na MG, kupiłem 30 krewetek i di tego licznik bąbelków do CO2 i z licznika wyszło mi że bąbelki tak śmigają że praktycznie nie są policzalne! Obniżyłem więc trochę co2 i z wyliczeń wychodzi mi około 4bąble na sekundę. Mam nadzieje że takie ustawienie będzie ok dla nowych krewetek i że stały test nadal będzie pokazywał jasno zielony kolor.
Ale wracając do testu to:
MG w akwarium = 7
MG w kranówce = 7
Czyli rozumiem że MG nie jest przyczyną moich problemów



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Witam ponownie. Widzę że niestety nikt więcej nie chce mi pomóc w "ogarnięciu" mojego akwarium, więc napiszę co zaszło przez ostatni tydzień to może jednak ktoś się zlituje i pomoże :)
W tamtym tygodniu wlałem mikro do akwarium i oczywiście pojawił się zielony nalot na kamieniach i białym żwirku. ( zielenice?) oraz w tym momencie na mchach korzeniach i w kilku innych miejscach pojawiły się długie szaro-popielate nitki ( wygląda mi to na Compsopogon )
Mech rośnie powolutku ale bardzo ładnie. Niektóre rośliny zaczęły powoli wypuszczać jakieś listki a niektóre dalej są w kiepskiej kondycji. Czyli nadal nie ma szału.
Poniżej podaje obecne parametry wody zmierzone na drugi dzień po podmianie - nie podaje w tym momencie żadnych nawozów.
Dodam jeszcze że podczas wczorajszej podmiany poprawiłem cyrkulację wody w akwarium i dołożyłem mały filterek obok dyfuzora CO2 tak aby rozdmuchiwał gaz po dolnych częściach akwarium gdzie głowinie znajdują się rośliny. Część co2 też wpada do kubełka więc myślę że dystrybucja CO2 jest dobra ( indykator jasno zielony)
KH- 7
GH-9
NO3- 5
PO4-0
K-15
Mg-8
Fe-0
Bardzo proszę o jakieś rady co w tym momencie zrobić aby poprawić kondycje roślin i pozbyć się glonów?



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Naprawdę nikt nie jest w stanie coś sensownego podpowiedzieć?



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Podnieś PO4 do góry , tak do niespełna 1 ml/l.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 949
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):Podnieś PO4 do góry , tak do niespełna 1 ml/l.


Lałem regularnie przez tydzień po4 -aby utrzymywać na poziomie 0,5 ( codziennie spadało do 0,2 i dawkowałem codziennie do 0,5 - ponoć podłoże zjadało) po takiej operacji pojawił się brązowy nalot w akwarium i mała ilość ciemnych szarych nitek gdzieniegdzie a na roślinach poprawy nie było widać.
Na pewno podnieść do około 1ppm? to musiałbym lać dziennie około 0,8ppm bo podłoże chyba zjada takie ilości. Czy taka dawka nie będzie za duża? I co Z NO3(5) i Fe ( 0) ??



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Mam wrażenie że w moim przypadku jak zaczynam podawać Po4 = pokazują się glony. Chyba że za mało podaję?



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Zmierz Po4 w podłożu.
Pobierz strzykawką z igłą.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 949
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):Zmierz Po4 w podłożu.
Pobierz strzykawką z igłą.


Z podłoża nie da rady - brązowa woda.
Pobrałem wodę najniżej jak się dało aby nie była brązowa - PO4 = 0



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59

Powinieneś pobrać wodę z mniej więcej 3/4 głębokości podłoża i przefiltrować wodę (ja to robię przez filtr do kawy) i dopiero wtedy sprawdzić fosfor. U siebie daję ok 0,2 mg/l dziennie i taki poziom utrzymuje się w podłożu.
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1796
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

astar napisał(a):Powinieneś pobrać wodę z mniej więcej 3/4 głębokości podłoża i przefiltrować wodę (ja to robię przez filtr do kawy) i dopiero wtedy sprawdzić fosfor. U siebie daję ok 0,2 mg/l dziennie i taki poziom utrzymuje się w podłożu.


Dziękuje za informacje. Spróbuje to zrobić. Jeszcze nigdy nie słyszałem o mierzeniu parametrów w podłożu i moje pytanie jest takie - czy powinienem wszystkie parametry tak zmierzyć? Rozumiem że powinny być różne do tych mierzonych w wodzie. Nawożenie dobrać do parametrów z podłoża? Bo już w tym momencie się pogubiłem!



tomek9923
Poznaje temat
 
Posty: 54
Dołączył: 04 gru 2016, 21:59







Powiązane tematy
  • 200x60x60 zakładanie akwarium.

    Witam wszystkich. Jako że remont sprawił że mam miejsce na zbiornik o wspomnianych wymiarach zaczynam kompletować sprzęt. Chciałem prosić bardziej doświadczonych kolegów o pomoc w starcie. Mam kilka...

    Wyświetlenia: 19523 | Odpowiedzi: 451 czytaj więcej...

  • Zakładamy akwarium w naturze. Dzikie akwarium.

    Zakładamy dzikie akwarium. Dziś zabieram was w miejsce wyjątkowe, gdzie założę swój pierwszy biotopowy zbiornik. Baniak ma pojemność 25l. Jaki biotop przedstawię dowiecie się już z filmu, zapraszam d...

    Wyświetlenia: 368 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • 25l Akwarium - pomoc przy zakładaniu.

    Witam Niedługo przymierzam się do założenia nowego akwarium na biurku. Pedzie to moje drugie podejście z małym roślinnym akwarium. Za pierwszym razem nie uwierzyłem, że nawozy VIMI są aż tak skuteczn...

    Wyświetlenia: 224 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Nowe?Restart?zwał jak zwał potrzebna pomoc !!!

    Witam serdecznie forumowiczów i fachowców Na imie dali mi rafał jestem z krakowa W temacie akwarystyki jestem można by powiedziec nowicjusz , choc nie do konca bo kiedys miałem baniaczek ale było to j...

    Wyświetlenia: 1622 | Odpowiedzi: 34 czytaj więcej...

  • Dojrzewające akwarium - problemy

    Dzień dobry! Piszę z prośbą o rady w kwestii mojego akwarium. W związku z problemami występującymi w ostatnim zbiorniku (wszystkie opisane poniżej oraz padanie ryb) postanowiłem zrobić całkowity resta...

    Wyświetlenia: 831 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości