Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaZakładanie akwarium


Dojrzewające akwarium - problemy



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących.
Dzień dobry! Piszę z prośbą o rady w kwestii mojego akwarium.
W związku z problemami występującymi w ostatnim zbiorniku (wszystkie opisane poniżej oraz padanie ryb) postanowiłem zrobić całkowity restart. Postawiłem akwarium w połowie sierpnia zupełnie od zera.
Wyposażenie: akwarium 50l, żwirek bazaltowy drobny dokładnie wielokrotnie płukany, filtr FZN-2 Aquaela (wkłady z gąbki, wymieniony na nowy), oświetlenie 2x Aquael Leddy Tube (Sunny i Plant) + doświetlenie 3x 40cm pasków led.
Rośliny: mikrozorium, Rothala rotundifolia, Ceratopteris cornuta, Alternathera reineckii, Staurogyne repens, Echinodorus quadricostatus, Lobelia cardinalis, Eleocharis vivipara i parvula.
Zwierzęta: 3x military helmet, 30x krewetki red cherry (od wczoraj).
Nie wykonuję testów wody, akwarium jest na lubelskiej kranówce.

Na początku wszystko było w porządku. Po około 2 tygodniach pojawiły się pierwsze glony, zacząłem podawać carbo w płynie (4 naciśnięcia dozownika). Następnie dodałem nawóz makro w dawkowaniu producenta i 1/3 zalecanej dawki mikro. Problem z glonami powiedzmy, że się zatrzymał, ale wzrost roślin zerowy. Po pewnym czasie, niedawno, czyli po około 1,5 miesiąca od postawienia zbiornika powtórzyła się sytuacja z poprzedniego zbiornika. Woda nagle zaczęła robić się żółta. Wszystko w akwarium (podłoże, korzeń, rośliny, filtr) pokryły się jakimś rodzajem glonów przypominających brązową maź. Rośliny pokryte do tego stopnia, że myślałem, że liście obumierają. Oczywiście rośliny dalej praktycznie nie rosną. Jedyne, które w miarę wyraźnie urosły to Staurogyne repens i Lobelia cardinalis.
Nie bardzo już mam pomysłu co z tym robić, liczę na Wasze rady. Na zdjęciach stan obecny.
Pozdrawiam!
Załączniki
IMG_2711.JPG
IMG_2712.JPG



Hox
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 28 wrz 2018, 23:14

Jak często robisz podmiany wody i w jakiej ilości?
Jakie nawozy podajesz?
Co tam masz za paski ledowe?
Jakie parametry ma lubelska kranówka?

Avatar użytkownika

antipathiQue
Aktywny użytkownik
 
Posty: 683
Dołączył: 29 gru 2013, 20:40
Miasto: Rybnik

Podmiany robiłem dość nieregularnie, co tydzień, dwa, po około 8l.

Z nawozów podawałem mikro 1ml i makro 1,5ml co ok. dwa dni.
MIKRO:
Żelazo (Fe) - 7,80 %
Mangan (Mn) - 2,20 %
Miedź (Cu) - 0,10 %
Cynk (Zn) - 0,40 %
Bor (B) - 1,40 %
Molibden (Mo) - 0,06 %
Sorbinian potasu E202
Kwas askorbinowy E300
MAKRO:
POTAS - K2SO4
AZOT - KNO3
FOSFOR - KH2PO4
Sorbinian potasu E202
Kwas askorbinowy E300

Paski ledowe Pollux, 3 paski po ok. 45cm, 6000K, 2300lm.

Parametry kranówki w załączniku.
Załączniki
lbn.png



Hox
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 28 wrz 2018, 23:14

Ładnie mi wyliczyłeś składy nawozów. Dziękuję:) tylko, że akurat nie o to mi chodziło:) doskonale wiem co to nawozy mikro i makro elementowe. Bardziej chodziło mi o producenta, a może masz sole które sam mieszasz?

Tak czy siak, mi to wygląda na starą, grubo przenawożoną wodę, z której to te kilka roślinek nie jest w stanie pobrać aż tyle "jedzenia".
Do tego w miarę świeży zbiornik, pewnie nie całkiem ustabilizowany. Za małe i zabyt rzadkie podmiany.
Czyścisz filtr? Te gąbki?

Avatar użytkownika

antipathiQue
Aktywny użytkownik
 
Posty: 683
Dołączył: 29 gru 2013, 20:40
Miasto: Rybnik

Co do nawozów, to skopiowałem ze strony producenta :). Są to dokładnie te mieszanki:


Zarówno woda, jak i gąbki w filtrze zostały użyte zupełnie nowe przy postawieniu akwarium, czyli w około 1,5 miesiąca temu. Od tego czasu tylko raz wyczyściłem cały filtr (w tym tygodniu, kiedy pojawiła się ta brązowa maź w całym akwarium), gąbki tylko delikatnie z zewnątrz przetarłem. Nie chciałem ich płukać, kiedy akwarium dojrzewa.
Mogę prosić o radę, jak to akwarium wyprowadzić na prostą? Jak często i jak duże podmiany do ustabilizowania sytuacji? Np. 10l raz na 2 dni? No i czy gąbki wypłukać w starej wodzie póki jest jak jest?



Hox
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 28 wrz 2018, 23:14

@Hox
Widać ze nie uczysz się na własnych błędach ,skoro robisz restart i sytuacja się powtarza .Pozwól ze trochę cie naprowadzę w tym teamacie ,a ty zrobisz z tym co uważasz .

Postawiłem akwarium w połowie sierpnia zupełnie od zera.
Wyposażenie: akwarium 50l, żwirek bazaltowy drobny dokładnie wielokrotnie płukany, filtr FZN-2 Aquaela (wkłady z gąbki, wymieniony na nowy), oświetlenie 2x Aquael Leddy Tube (Sunny i Plant) + doświetlenie 3x 40cm pasków led.


Co się rzuca w oczy :
- Podłoże jałowe ,sam bazalt to jam mają tam rosnąć rośliny ? trzeba było dać pod ten bazalt np jbl aquabasis czy jbl florapol i rośliny mają z czego czerpać "pokarm" w tej sytuacji albo robisz kolejny restart i dajesz pod podłoże jakiś supstrat albo zostawiasz tak jak jest ale pchasz w podłoże kulki glinianotorfowe lub pałeczki/kapsułki nawozowe .

-Oświetlenie .... toż to istny hardcore tyle światłą na 50l akwarium a wody masz tam raptem 40l ,paski led definitywnie wylatują zostawiasz 2x Aquael ledy tube i tylko tym świecisz , a ja osobiście zostawił bym tylko jedną PLANT .

-Filtracja po co te gąbki wymieniałeś ? co ci w nich nie pasowało co jak co ale aqeael daje bdb gąbki do kaskad , teraz to bym ci proponował zakupić seachem matrix 250ml lub sera siporax w kaskadzie na dno koszyków dać 1-2 cm gąbki na to ww wkłady i zapomnieć o filtracji na 6 miesięcy nie zaglądać tam .
Jeśli nie masz kasy na ww wkłady to kup w ogrodniczym zwykły keramzyt kosztuje grosze i zrób tak jak opisałem wyżej .


Kod: Zaznacz cały
Rośliny: mikrozorium, Rothala rotundifolia, Ceratopteris cornuta, Alternathera reineckii, Staurogyne repens, Echinodorus quadricostatus, Lobelia cardinalis, Eleocharis vivipara i parvula.


Tak jak pisałem wyżej o podłożu ww rośliny nie urosną ci w tym bazalcie i koniec kropka ,a o eleocharisach vivipara i parvula zapomnij one potrzebują co2 w innym przypadku parvula będzie ci wegetować i podgniwać .

Na początku wszystko było w porządku. Po około 2 tygodniach pojawiły się pierwsze glony, zacząłem podawać carbo w płynie (4 naciśnięcia dozownika)


Golony są w każdym akwarium to normalna sprawa i część biologii ,szczególnie obficie pojawiają się na starcie ale nie ma co panikować i działać pochopnie .Jak roślinnoś będzie zdrowa to glon nie ma szans na większy rozwój w akwarium .

Podmiany robiłem dość nieregularnie, co tydzień, dwa, po około 8l.

Podmiany robisz na poziomie 20-30% objętości akwarium u ciebie to ok 12-13l na tydzien .W obecnej sytuacji tak jak już kolega wyżej napisał masz przenawożoną starą wodę więc wypada zrobić 2-3 duże podmiany po 50% w odstępach 1-2 dni .

Nie wykonuję testów wody, akwarium jest na lubelskiej kranówce.

astępnie dodałem nawóz makro w dawkowaniu producenta i 1/3 zalecanej dawki mikro

Testów nie masz lejesz kran i nawozy i dziwisz się ze masz glony ... idę o zakład ze masz bogatą kranówkęi lanie nawozów jest zbędę tym bardziej jak byś zrobił odpowiednie podłoże dla roślin .

Od tego czasu tylko raz wyczyściłem cały filtr (w tym tygodniu, kiedy pojawiła się ta brązowa maź w całym akwarium), gąbki tylko delikatnie z zewnątrz przetarłem.

W jakim celu to płukanie ? tylko sobie biologie rozwalasz ,tak jak pisałem wyżej kaskady nie ruszasz min przez 6 miesięcy . MIałem zbiorniki na fzn2 i 3 i kaskady czyściłem jak przepływ spadał niemal do zera a było to średnio raz na 7 miesięcy .
Jako prefiltr do kaskady kup sobie shrimp protector świetna sprawa chroni krewetki a nie tłumi przepływu wody .



akwaAmator
Stały bywalec
 
Posty: 448
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Amen :)

Avatar użytkownika

antipathiQue
Aktywny użytkownik
 
Posty: 683
Dołączył: 29 gru 2013, 20:40
Miasto: Rybnik

Dziękuję za pomoc :)! Zastosuję się i w razie pytań będę tu jeszcze pisał.
Pozdrawiam!



Hox
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 28 wrz 2018, 23:14

Coś czuję, że tutejsi wyjadacze nie będą zachwyceni, że znowu się pojawiam z pytaniami laika, ale problem dalej się ciągnie, a chciałbym w końcu ruszyć z tym akwarium.
Zastosowałem się do wpisanych wyżej rad:
- do podłoża zostały wciśnięte kulki gliniano-torfowe,
- z oświetlenia wyłączyłem dodatkowe paski led,
- w filtrze zastosowałęm 250ml seachem matrix, a w pozostałe miejsce pod spodem włożyłem część gąbki, która się zmieściła,
- zrobiłem kilka dużych podmian po ok. 20l oraz mniejsze 10-14l raz w tygodniu mniej więcej.
Kiedy sytuacja z glonami uspokoiła się wpuściłem 4 krewetki amano. Mają się dobrze i powyjadały większość glonów. Rośliny jednak stoją w miejscu jak dawniej, więc postanowiłem zrobić testy. W tabeli przedstawiam wyniki:
param.JPG

Jak się okazało w domu jest zastosowany filtr, więc początkowo stosowałem wodę z kolumny "kran". Oczywiście po pierwszych testach kilka dużych podmian i kolejno małe robiłem już z wody wodociągowej "przyłącze". Zastanawiam się teraz, co zrobić w tej sytuacji. Czy walczyć z tymi parametrami? Czy wymienić dużą część wody? Czy restart na ziemi ogrodowej? Trochę mi już ręce opadają. Poniżej załączam jeszcze obecny wygląd akwarium. Jak widać, nawet rogatek słabo rośnie...
IMG-3371.JPG



Hox
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 28 wrz 2018, 23:14










Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 6000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: glencore i 6 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.