Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Zakładanie akwarium


Darek - moja przygoda z akwarystyką



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących. + nowy temat
Mam 2 drivery. Połączyłem na jednym 19 a na drugim 20... i nic. Żaden kabelek nie styka też się nigdzie z profilem. Niby powinno działać, ale nic z tego. Czy można jakoś sprawdzić, czy diody są sprawne? Podczas pierwszego podłączenia zrobiło się przepięcie i wywaliło korek. Mozę diody po prostu się spaliły?

EDIT:

Tak sobie sprawdzam i po podłączeniu drivera jest napięcie na diodach, ale na profilu również. Czyli coś jest nie tak. Może dałem za mało pasty termo przewodzącej??Na pewno żaden kabelek nie dotyka profilu.
Załączniki
9683135_20171014_124739.jpg
9683136_20171014_124723.jpg
9683137_20171014_124745.jpg


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Jeśli sam lutowałeś diody to sprawdź czy jakaś nie jest odwrotnie plus z minusem.
Kabelek być może nie dotyka profilu ale być może dotyka krawędzi "gwiazdki" - zdjęcia mało wyraźne.
Sprawdź po kolei oznaczenia na diodach (minus - grubsza blaszka) czy jest dobra kolejność.
Aby sprawdzić czy dioda jest sprawna:
- dwie baterie "paluszki" i każda diodę osobno sprawdzać czy zaświeci
- miernik z ustawionym testem diod i czerwony kabel do plusa a czarny do minusa i dioda powinna lekko się zaświecić.

Jeśli "wywaliło" zabezpieczenia to być może jest już coś popalone....


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Wywaliło bezpieczniki, trochę nieciekawie.
Hmm... A teraz Ci nie świeci, a co zrobiłeś że teraz nie wywala korków?
Tylko nie mów że nic :wink:

Teraz... widzę że napięcie z drivera jest :wink:
Diody sam lutowałeś do gwiazdek, czy kupiłeś polutowane?
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Sprawdziłem miernikiem i wszystkie diody sa sprawne. Świecą słabo, ale jednak. Plusy i minusy tez idą prawidłowo. Diody były już przymocowane. Z każdego plusa idzie kabelek do minusa. Dodatkowo po przyłożeniu zasilania do plusa dioda delikatnie zapala się, kiedy drugą ręką chwycę za profil. Gdzies ewidentnie ginie prąd. I co z tym fantem zrobić? :D

Korki wywaliło, bo zle podłączyłem driver ;)


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

dareczek7 napisał(a):
Korki wywaliło, bo zle podłączyłem driver ;)


Czyli jak?
Pomyliłeś wej. z wyj. :roll:
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Chyba tak :D


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

To drivery na szrot :mrgreen:
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Poważnie?? A można to jakos sprawdzić miernikiem?


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Jeszcze jedno. W przypadku zakupu gotowych modułów tzn dioda przylutowana do radiatora niestety zdarzają się błędy. I też nie mogłem dojść do ładu z belką:)

Avatar użytkownika

pitero21
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Dołączył: 01 lis 2013, 17:16

Jutro sprawdzę ten driver. Tylko napiszcie, co mam dokladnie zmierzyć i jaki wynik daje sprawny driver. Jesli wyjdzie dobrze, to zlutuje wszystko od nowa. Chciałbym w końcu wystartować ze zbiornikiem :)


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Tez obstawialbym driver.

Avatar użytkownika

marikfox
Stały bywalec
 
Posty: 373
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

Rozebrałem driver i opornik jest trochę przypalony :P nie wiem jak drugi, bo jestem u dziewczyny. Przynajmniej już wiem co jest grane. Zamówię driver i zobaczymy wtedy.


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

I jak tam: zalozyles ten baniak w koncu czy co :) ? Zalales, czy zrobiles oswietlenie i tyle ? Wrzuc jakies zdjecia, bo inaczej to forum jest konajace (szczegolnie w sekcji dla poczatkujacych).



macieq112
Poznaje temat
 
Posty: 85
Dołączył: 25 wrz 2017, 01:18
Miasto: Warszawa



Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Czyli co, kupiłeś nowy driver i belka zaskoczyła?


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Dokładnie tak :) działa bez problemu. Wystarczyło połączyć kable i poszło.


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Jak to mówią... jak trwoga, to do Boga ;) mam problem i pytanie.

Od kilku dni na powierzchni akwarium tworzy się kożuch bakteryjny. Staram się go zbierać każdego wieczora, ale jest już to denerwujące. Wylot z filtra jest skierowany na taflę wody i powoduje silne faje. Niestety w drugim końcu zbiornika i tak zbiera się ten kożuch, który po jakimś czasie tamuje nawet przepływ wody na powierzchni.

A więc Akwaryści, co z tym fantem zrobić? Istnieje szansa, że samo zniknie? To problem świeżo założonego zbiornika, czy coś gorszego? Obejdzie się bez skimmera?


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Próbowałem u siebie rożnych sposobów na czystą powierzchnię wody ale w otwartym zbiorniku nie jest łatwo, aż w końcu kupiłem skimmer i mam spokój ;)
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1796
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

Jestem ciekawy efektów. Jak Ci idzie?



Mateuszkozel
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 12 gru 2016, 10:43

Jak mi idzie? Chyba dobrze. Póki co nie mam plagi glonów, CO2 działa dobrze. Wczoraj na próbę wpuściłem kilka neonów czerwonych i chyba nie narzekają. Pływają już śmiało po akwarium. Rośliny też ruszyły trochę do góry i zrobiły się bardziej zielone.

Jedynym problemem jest kożuch na akwarium, o którym wspomniałem wcześniej. Na razie skimmer sobie odpuszczę i spróbuję przykryć zbiornik. I tak chciałem to zrobić. Jednak za dużo wody paruje. Zobaczymy jak będzie dalej :)

Po weekendzie wrzucę jakąś fotkę :)


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Jak nie chcesz skimmera to spróbuj czegoś takiego:
Sprawdzone, na błonę białkową działa.
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1796
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

Obczaję po powrocie do mieszkania. W pracy blokuje mi youtube ;)

A skimmera nie chcę tylko z jednego względu. Staram się wszystko co możliwe wywalić z akwarium. Wiem, że nie zajmuje on wiele miejsca i byłbym w stanie nawet schować go z tyłu za kamieniami, ale to dodatkowa elektryka, której starałem się uniknąć. Na razie spróbuję przykryć zbiornik szkłem :) i zobaczymy jak będzie dalej ;)


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43

Kolejny raz zwracam się do Was z prośbą o radę. Zbiornik zalany prawie 3 tygodnie temu i pojawiły się w nim pierwsze problemy z glonami i niedoborem u roślin. Być może dlatego, że uruchomiłem drugą połowę lampy. Albo nie znam się na dawkowaniu nawozów. A może to po prostu czysty przypadek? Nie wiem.

Stosuję nawozy Aqua Art. Przez pierwsze dwa tygodnie opierałem się tylko na Carbo i K+. Kilka dni temu do diety roślin włączyłem Macro Red. Wszystko szło dobrze, aż tu nagle nastąpił wysyp glonów a pojedyncze listki u Alternathery zrobiły się przezroczyste. Stosowałem minimalnie mniejsze dawki środków niż zawarte w instrukcji na opakowaniu. Dzisiaj zrobiłem konkretną podmianę i od razu uzupełniłem Mikro i Makro lejąc K+ i Classic oraz Fe. Spodziewałem się, że te obumierające liście Alternathery mogą być objawem małej zawartości żelaza. A może jednak brakuje fosforu i powinienem dodać większą ilość Macro Red??

Poza tym na kamieniach widać coraz więcej brązowych kropek. Zaczynają się też pojawiać na obrzeżach liści roślin. Glony na korzeniu mają się tak dobrze, że az bąblują :D

Nie badałem jeszcze parametrów wody.
Załączniki
20171102_183806.jpg
20171102_183830.jpg


Avatar użytkownika

dareczek7
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 22 kwi 2017, 16:43







Powiązane tematy
  • Spotkanie Z Akwarystyką

    Dzień dobry ,jestem laikiem lub początkującym amatorem , nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w akwarystyce .Chciałbym zacząć z swoim pierwszym akwarium za ok miesiąc ,lecz nie wiem co kupić jakie ro...

    Wyświetlenia: 1272 | Odpowiedzi: 34 czytaj więcej...

  • Akwarystyka, czyli cierpliwie i do celu - akwarium w ścianie

    Witajcie, niniejsze forum studiuję od ponad miesiąca, mimo wszystko, jest to mój pierwszy post, a zarazem okazja na przywitanie się. Na wstępie po krótce przedstawie mój poziom zaawansowania w dziedzi...

    Wyświetlenia: 1311 | Odpowiedzi: 17 czytaj więcej...

  • Nowa przygoda z akwarystyką

    Witam Piszę tego posta ponieważ chciałbym, żebyście mnie wsparli swoją cenną wiedzą i doświadczeniem. Równo miesiąc temu wystartowałem z moim nowym hobby. Jest to akwarium 54L Do startu użyłem podłoża...

    Wyświetlenia: 355 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Moja własna 112stka.

    Witam. Od października (jak to bywa, za namową dzieci) założyłem, przynajmniej tak mi się wydaje ;) akwarium. Pewnie przerabialiście takie tematy setki razy i pewnie już wiecie, że niektórzy najpierw ...

    Wyświetlenia: 6218 | Odpowiedzi: 116 czytaj więcej...

  • Moja pierwsza kostka - kilka pytań

    Witam, Chcę założyć kostkę 30cm (27l) full Opti. To będzie krewetkarium z neocardina blue, więc bez większych wymagań. To na pewno nie będzie HT, więc dozowanie CO2 od razu odpada. Z nawozów planowałe...

    Wyświetlenia: 1199 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: arch3d, artur81, Binio, pirania33 i 21 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.