Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Zakładanie akwarium


Akwarium juwel rio 300 opinie.



Pomoc w konfiguracji zestawu akwariowego. Pytania techniczne początkujących. + nowy temat

03 maja 2015, 13:47 Akwarium juwel rio 300 opinie.  (#1)  

Siemka nie wiem czy to dobry dział, a wiec planuje kupic akwarium juwel rio 300 .

120x51x66 350l nie chodzi mi tutaj najbardziej o filtr bo i tak mam swoj zewnetrzny eheim professionel 3 ale ogolnie o wykonanie wyglad i takie tam jezeli ktos ma takie akwarium chetnie wyslucham opini ;) a jezeli ktos ma inne za taka cene , chetnie popatrze :)



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

A nie lepiej i nie taniej osobno kupić szafkę i akwarium ?

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

moze i tak ale czy to wyglada ladnie ? bez pokrywy bez niczego dodatkowo musze kupic oswietlenie ;)



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

Pokrywa w roślinniaku zbędna, lepsze otwarte zbiorniki ;-)

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

I zawsze kupisz lepsze szkło np opti .



meniek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 554
Dołączył: 22 mar 2011, 11:57

No niby tak macie racje ale czy takie akwarium wyglada rownie fajnie ?



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

poprzeglądaj galerie na tym forum to się przekonasz ;) też się zastanawiałem kiedyś nad pokrywą ale jednak postawiłem zbiornik otwarty :)

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Jeśli jesteś początkujący to na pewno nie wiesz ile to hobby kosztuje.
To drogie hobby.
Wybór zbiornika otwartego w tym wypadku raczej nie jest dobrym rozwiązaniem!
Zestaw o jakim mówisz ma szafkę i juz choć podstawowe oświetlenie, jeśli planujesz akwarium roślinne, a powodzeniem możesz dołożyć dodatkowe, juvel bazuje na t5 więc i estetycznie to będzie ładnie wyglądało pod pokrywą, jeśli zechcesz i określisz jakie rośliny zamierzasz hodować.
Wybrał bym ten zestaw.
Koledzy, zastanówcie się, macie mega doświadczenie, a doradzacie profesjonalny sprzęt za grube pieniążki początkującemu.
Belka w przypadku otwartego akwarium sporo kosztuje.
Mnie tylko męczy w przypadku otwartego akwarium dolewka co dwa dni 5l wody.
Ogólnie, korzyści prywatne.

Avatar użytkownika

kprusak
Znający temat
 
Posty: 1660
Dołączył: 23 sie 2014, 01:15
Miasto: Venlo

Akwarium wykonane starannie ale szklo to zwykly float, wizualnie znacznie gorsze niz opti-white. Szafka podobnie, zwykla plyta wiorowa. Pokrywa jest solidna ale malo swiatla. Za podobne pieniadze mozesz dostac lepszy produkt



Adrian_pa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 31 mar 2007, 23:46
Miasto: Luksemburg

Jak już koniecznie gotowiec to zobacz sobie zestaw Aquael Glossy 120 ,etetyczny i znacznie taniej aczkolwiek osobiście bym składał sam ,szkło OW szafka u stolarza i jak z pokrywą to pod kolor jakąś aluminiową zamówić i bedzie bardzo ładnie .Co do głosów o otwartym akwarium to się zgadzam że wygląda ładniej , sam mam otwarty zbiornik :) ale ... chyba zamówię pokrywę bo ostatnio znajduje w akwarium coraz dziwniejsze przedmioty :P np bucik i niewinna minę 2 letniego synka ze słowami "tatuś to nie ja "

Avatar użytkownika

KojiroSasaki
Poznaje temat
 
Posty: 74
Dołączył: 08 gru 2013, 03:48

No tak dzieci i koty to dwa argumenty, które jednak przemawiają za pokrywą na akwarium

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

kprusak napisał(a):Jeśli jesteś początkujący to na pewno nie wiesz ile to hobby kosztuje.
To drogie hobby.
Wybór zbiornika otwartego w tym wypadku raczej nie jest dobrym rozwiązaniem!
Zestaw o jakim mówisz ma szafkę i juz choć podstawowe oświetlenie, jeśli planujesz akwarium roślinne, a powodzeniem możesz dołożyć dodatkowe, juvel bazuje na t5 więc i estetycznie to będzie ładnie wyglądało pod pokrywą, jeśli zechcesz i określisz jakie rośliny zamierzasz hodować.
Wybrał bym ten zestaw.
Koledzy, zastanówcie się, macie mega doświadczenie, a doradzacie profesjonalny sprzęt za grube pieniążki początkującemu.
Belka w przypadku otwartego akwarium sporo kosztuje.
Mnie tylko męczy w przypadku otwartego akwarium dolewka co dwa dni 5l wody.
Ogólnie, korzyści prywatne.

Oczywiście że doradzam kupić wszystko osobno. Z własnego doświadczenia wiem że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Więc nie ma co oszczędzać a patrząc na cenę tego zestawu to polemizował bym żeby to by była oszczędność. Bo potem dochodzi do sytuacji ze kolega naogląda się akwarii otwartych OW z ładnymi belkami i zapragnie też mieć takie a wiadomo że obecnie to jest jakiś trend w akwarystyce. I wtedy dochodzi do wniosku że niepotrzebnie kupił taki zestaw bo teraz chce go zmienić.

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Czemu wszyscy tak upieracie sie na to OW ? I dlaczego kolega na górze napisal ,,napatrzysz sie na babelki '' to znaczy ze co w zwyklym nie mozna miec bombelkujących roślinek ?



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

tam jest napisane belki a nie bąbelki :lol:

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

hehe sorka xd to co byscie mi teraz polecali za okolo 2500-3000zl



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

W końcu konkrety, lubię takich ludzi.
Przeglądałem co mają na sklepie w ofercie, i ten zestaw mi się spodobał.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/akwari ... 13087.html
Wiem, drogie. Ale konkretne i dobra jakość.
Potrzebujesz jeszcze filtracji i oświetlenia, grzałka też by się przydała, ale to tanie.
Kazujama będzie w swoim żywiole jeśli się zdecydujesz na ten zestaw, i coś ciekawego doradzi.

Avatar użytkownika

kprusak
Znający temat
 
Posty: 1660
Dołączył: 23 sie 2014, 01:15
Miasto: Venlo

Nie będę w swoim żywiole bo nie jestem doradzcą żeby komuś doradzać. Jedynie wyglosiłem opinie i napisałem jak to wyglądało u mnie.

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Ja ze swojej strony mogę polecić zestawy rio sam posiadam rio 240 i uważam że to najlepszy zestaw jaki posiadałem,wygląda bardzo ładnie jest ozdobą i bardo funkcjonalny.Porównywanie tego zestawu z jakimś Aquelem to nie porozumienie to całkiem inna liga,moim zdaniem to najwyższa półka z gotowych zestawów.Przerobiłem i OW które może jest i fajne a jego cena to absurd w stosunku do normalnego szkła a rysuje się tak samo albo i lepiej a wystarczy jedna dobra rysa i już nie jest tak pięknie.Na koniec bardzo dobry zestaw za rozsądne pieniądze za te pieniądze kupisz OW samo szkło i podłoże np Amazonia a gdzie reszta.




buli
Zainteresowany tematem
 
Posty: 153
Dołączył: 27 kwi 2009, 19:24
Miasto: Kraków

Jako użytkownik Juwela Trigon muszę potwierdzić, iż jakość wykonania tego zestawu bije na głowę produkty rodzimego Aquaela (porównywałem z zestawem Glossy). Plastiki grube, szafka stabilna. Jedyną jakościową alternatywą wydają mi się zestawy eheima (widziałem, dotykałem - fajne), ale w Polsce nie ma chyba rozwiniętej sieci dystrybucji.



Anonim 33861
 

A co sądzicie o oświetleniu w tym rio 300 ? 4x54w t5



Bartek007
Zainteresowany tematem
 
Posty: 166
Dołączył: 13 mar 2015, 22:09

Przy 240 W w t5 wszystko będzie rosło bez problemu, ja w 240 l mam 2x54 i też nie jest zle.




buli
Zainteresowany tematem
 
Posty: 153
Dołączył: 27 kwi 2009, 19:24
Miasto: Kraków

Bartek007 napisał(a):A co sądzicie o oświetleniu w tym rio 300 ? 4x54w t5

Tyle światła miałem poprzednio w innym litrażu. Patrz link w podpisie. Wszystko ładnie rosło. Jak na 300l to sporo. Odjął bym jedną z rur, dołożenie odbłyśników i oszczędzić można na rachunkach.

Avatar użytkownika

kprusak
Znający temat
 
Posty: 1660
Dołączył: 23 sie 2014, 01:15
Miasto: Venlo

Mam pytanie, kupiłeś ten zestaw? Jak się sprawuje?

Avatar użytkownika

Ensa
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 955
Dołączył: 08 lut 2016, 16:15







Powiązane tematy
  • Aranżacja dragon Stone. Opinie porady.

    Witam. Potrzebuję porady odnośnie aranżacji. Zbiornik ma wymiary 80x50x35. Pomysł jest następujący. Skały tak jak na zdjęciu. Do tego mocno podniesiony tył akwarium. Przez środkowy plan ma przebiegać ...

    Wyświetlenia: 275 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Dragon Stone w akwarium.

    Cześć wszystkim. Planuje wystartować zbiornik ze skala DRAGON STONE i roślina Monte Carlo. Zależy mi w 99% na tej roślinie. Chcę uzyskać efekt porośniętych gór. Na jakimś innym forum rzucił mi się tem...

    Wyświetlenia: 1169 | Odpowiedzi: 33 czytaj więcej...

  • Start akwarium. Wysokie GH

    Witam wszystkich. Po około 17 latach przerwy postanowiłem wrócić do akwarystyki( tak sporo się zmieniło 😳). Trochę poczytałem jak to teraz wygląda, a resztę opierałem na własnym doświadczeniu sprzed l...

    Wyświetlenia: 660 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

  • Akwarium roślinno/dekoracyjne 042l - zestaw

    Witam! Przymierzam się do spełnienia mojego marzenia, czyli posiadania akwarium roslinnego z prawdziwego zdarzenia. Będzie to moje pierwsze akawrium tego typu, kontakt z akwarystyką ostatni raz miałe...

    Wyświetlenia: 137 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Eleocharis parvula w świeżym akwarium, prośba o radę

    Dzień dobry wszystkim, Zbiornik 40cmx25cmx30cm, ok 30l, założony 8 dni temu, w trakcie dojrzewania. Podłoże Master Soil. Światło Chichiros a301 plus, na 90% mocy, 8 godzin dziennie. Co2 z bu...

    Wyświetlenia: 796 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.