Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Podłoże


Podłoże CAL Black Earth - opinie i spostrzeżenia



Dobór podłoża. Granulaty, żwiry, piaski, substraty i podsypki. + nowy temat
Pany, przeczytałem cały wątek od początku, 50% osób pisze że im podłoże zabarwia wodę na żółto-brązowo, a drugie 50% twierdzi że woda kryształ. To jak to w końcu jest z tym podłożem? Barwi czy nie?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Wystartowałem zbiornik 4 tygodnie temu i woda jest kryształ. Poprzednio miałem ziemniaka przykrytego żwirem 1-3 mm i przy tym samy filtrze woda była taka sama. Myślę, że zabarwienia lub inne problemy z tym podłożem wynikają z błędów akwarysty.

Wspomnę tylko, że na podłożu z ziemią na starcie miałem troszkę więcej glona i zakwit wody w przeciągu roku zawitał do mnie z trzy razy. Na Calu łatwiej ogarnąć nawożenie na starcie względem ziemniaka.Też miałem wątpliwości przed startem na tym podłożu, zalegało w piwnicy chyba z pół roku. Po miesiącu jestem bardzo zadowolony brakiem glonów jak i wzrostem roślin.



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

komanch napisał(a):Pany, przeczytałem cały wątek od początku, 50% osób pisze że im podłoże zabarwia wodę na żółto-brązowo, a drugie 50% twierdzi że woda kryształ. To jak to w końcu jest z tym podłożem? Barwi czy nie?

Przeczytałem chyba wszystko co jest dostępne z informacji na temat tego podłoża w necie... I wyciągając średnią z tzw plusów i minusów stosując tajny wzór matematyczny uzyskany na drodze podboju sąsiedniej galaktyki uzyskałem wynik iż...
Warto zaryzykować

Mam ich pełną linię, więc napiszę co i jak będzie...
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

Krzysztof Golec
Poznaje temat
 
Posty: 64
Dołączył: 16 maja 2017, 07:37
Miasto: Warszawa

raszej napisał(a):Wystartowałem zbiornik 4 tygodnie temu i woda jest kryształ.

Czy użyłeś też ich Substratu CAL Green Base XR? może to zabarwienie wynika z jego użycia a nie samego podłoża?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Tak, podsypałem CAL Green Base XR.



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

A czyli jednak substrat też, hmm, no to mam dylemat, znowu wróciła chęć użycia tego podłoża :)
chyba zaryzykuję, choć to zabarwianie u niektórych jest dla mnie zagadką nadal ....



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Czytałem też cały wątek i według mojej opinie większość problemów wynika ze złego nawożenia w akwariach. To znaczy, że ludzie trzymają się sztywno ram, które powielane są przez kolejnych akwarystów. Mam tu na myśli stosunki pierwiastków oraz termin ich podawania w stosunku do upływu czasu od startu.

Nie podawałem na początku samego potasu, ponieważ światła mam 1w/l, co za tym idzie braki wyszły by bardzo szybko. A glony pewnie grabkami bym czesał. Akwarium wystartowało równe
4 tyg. temu. Obecnie dawkuje nawóz TROPICA PLANT GROWTH SPECIALISED FERTILISER, który zawiera już wszystkie potrzebne składniki, dodaje jeszcze mikro z soli dla wybarwienia roślin. W drodze do mnie jest już mikro kompleksowe, które zastąpi sole, ponieważ mam już dość matematyki. Nigdy za nią nie przepadałem i dlatego nie będzie też ona miała miejsca w akwarystyce, która ma mi sprawiać przyjemność:)

Obecnie makro mam na dawkach głodowych, po4 niewykrywalne i wcale na siłę nie podbijam tego pierwiastka jak to czasem jest praktykowane przez akwarystów. Wiem, że podłoże to chłonie i obserwując rośliny widzę, że wcale go nie brakuje. Ważne na początku są podmiany bo podłoże trochę uwalnia do słupa i nie można o tym zapominać.

Tak jak wspominałem z glonami nie mam problemów, byłem wręcz pod wrażeniem, że jest ich tak mało. Wspomnę jeszcze o tym, że przy starcie miałem już filtr, który używany był poprzednio w tym samym zbiorniku prze okres 8 miesięcy (bez czyszczenia).



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

a właśnie, pisałeś o potasie, nie ma go za dużo? sporo osób miało z tym duży problem w pierwszych miesiącach używania podłoża CAL
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/podloze/nowa-amazonia-spostrzezenia-69612.html



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Nie wiem ile go jest bo go nie mierze, według mojej opinie testy na potas nie są do końca wiarygodne. Leje go tyle ile jest go w gotowym już nawozie i to wystarcza.



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

Podpowiedz mi proszę jeszcze ile świeciłeś w poszczególnych tygodniach?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Zaczynałem od 7 godzin ale to wynikało z tego, że w sierpniu wyjechałem na 6 dni, inaczej zaczynał bym od 8 godzin. Po tygodniu zwiększyłem do 8 godzin, kolejne 2 tygodnie 8,5 godziny. Dziś ustawiam na 9 godzin i będę obserwował zbiornik.

Przez to, że tyle świeciłem z mocą 1w/l podawałem nawozy od początku, na samym potasie bym tego nie dał rady ogarnąć. Pierwsze cięcie było już po 2 tygodniach, dziś kolejną przycinka znacznie większa. W tych 2 ostatnich tygodnia rośliny już zaczęły się przyzwoicie wybarwiać, choć nie jest to co bym chciał, ale to z czasem będzie tylko lepiej. Na początku rośliny rosną po prostu za szybko, co jest normalnym objawem w każdym akwarium. Myślę, że świecenie zakończę na 10 godzinach i to mi wystarczy.



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

Dziękuję.
Nie chciałeś nawozić linią CAL? podobno bardzo dobra jest ....



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Śmiem twierdzić, że taki sam efekt uzyskam stosując nawóz tropica i aqua rebell. Nie lubię trzymać się produktów tego samego producenta. Sukces tkwi raczej w odpowiednim dozowaniu tego nawozu.

Nie miałem styczności z nawozami Cal, wiec nie mam żadnej wiedzy o tym produkcie. Z drugie strony ile osób go stosuje tyle pewnie opinii, tak jak sam zauważyłeś w przypadku podłoża. Jedni chwalą amzonie inni cala, kolejni inne itd.

To że użyjesz podłoża i nawozów tego producenta nie będzie na pewno gwarantem tego, że będzie to łatwiejsze w utrzymaniu i bezproblemowe.



raszej
Stały bywalec
 
Posty: 344
Dołączył: 26 lip 2016, 21:29
Miasto: Szczecin

Powiedzcie mi, czy to podłoże zbija KH?
mam twardą kranówkę i chciałem ją docelowo mieszać z RO żeby obniżyć KH, ale zastanawiam się czy samo podłoże jeszcze dodatkowo mi nie zbije KH?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Tak, obniża KH

Avatar użytkownika

fenol
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 27 lis 2014, 00:33
Miasto: Legnica

Możesz mi podać ile mniej więcej, jakiś przykład, żebym wiedział jakie to są wartości?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Moja kranowita ma 7-8 KH, a podłoże obniżyło do 2-3°

Avatar użytkownika

fenol
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 27 lis 2014, 00:33
Miasto: Legnica

Oj to sporo, dzięki wielkie.



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

24h temu zalałem zbiornik, po jakim mniej więcej czasie KH się ustabilizuje? póki co spada ....



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Jak wygląda sytuacja z fosforem u CALa, czy w którymś z nawozów CAL jest on zawarty? czy jest w podłożu albo substracie?



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

Wystartowałem 18.10.2017 zbiorniczek na podłożu+substrat CAL, w sumie nic klasycznego, taka moja wizja :)
W skrócie, jestem bardzo zadowolony, zero jakichkolwiek problemów, roślinki z vitroplanta, nawożenie CAL, woda kryształ, podłoże nie barwi.
Poniżej kilka zdjęć (z komórki)
Załączniki
Image00001.jpg
19.10.2017
Image00002.jpg
24.10.2017
Image00003.jpg
27.10.2017
Image00004.jpg
05.11.2017
Image00005.jpg
08.11.2017
Image00006.jpg
17.11.2017
Image00007.jpg
17.11.2017



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

komanch napisał(a):Wystartowałem 18.10.2017 zbiorniczek na podłożu+substrat CAL, w sumie nic klasycznego, taka moja wizja :)
W skrócie, jestem bardzo zadowolony, zero jakichkolwiek problemów, roślinki z vitroplanta, nawożenie CAL, woda kryształ, podłoże nie barwi.
Poniżej kilka zdjęć (z komórki)

A co to za kamienie masz bardzo ładnie wyglądają

Avatar użytkownika

ciabatta
Poznaje temat
 
Posty: 114
Dołączył: 13 lis 2017, 19:57
Miasto: Sosnowiec

Black Grey Stone , tani kamyk 4,5/kg :)
Na żywo to wygląda naprawdę ładnie, zdjęcia tego nie oddają,
kamyki po miesiącu wyglądają tak jak na starcie, nie zmieniły koloru, nic sie do nich nie czepiło, z drugiej strony w akwarium zero najmniejszych nieczystości



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

78 dzień od startu, nawożenie nawozami producenta wg jego wytycznych tj. Shine + 1/3 zalecanej dawki Chrome, pojawiły się króciutkie włoskowate zielone glony na listkach :? Jaki powód obstawiacie? za dużo czegoś, czy za mało?
Świecę 8h



komanch
Zainteresowany tematem
 
Posty: 211
Dołączył: 01 kwi 2011, 10:27

komanch napisał(a):Wystartowałem 18.10.2017 zbiorniczek na podłożu+substrat CAL, w sumie nic klasycznego, taka moja wizja :)
W skrócie, jestem bardzo zadowolony, zero jakichkolwiek problemów, roślinki z vitroplanta, nawożenie CAL, woda kryształ, podłoże nie barwi.
Poniżej kilka zdjęć (z komórki)


Akwarium pierwsza klasa - minimalistycznie i zielono. Jak to pojemność? Co to za roślinka za kamieniami?



sarar
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lis 2017, 23:42







Powiązane tematy
  • Podłoże Maflora - nowość na rynku

    maflora-news1.jpg Na rynku pojawiło się nowe podłoże aktywne dla roślin akwariowych. Występuje ono podobnie jak Amazonia w 2 wersjach: intense - źyźniejszej, dedykowanej do uprawy szybkorosn...

    Wyświetlenia: 517 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Podłoże do krewetkarium

    Witajcie, Mam w planach założenie drugiego akwarium dla krewetek. Będzie to kostka Aquaela która dotrze do mnie jutro. Chciałabym aby w akwarium znalazł się korzeń i dużo mchu + kokos którego przełożę...

    Wyświetlenia: 307 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Podłoże Neo Soil Plants - nowość

    neo-soil-plants.jpg Na rynku pojawił się kolejny granulat dedykowany do akwariów roślinnych. Oferowany jest w opakowaniach o objętości 8 litrów. Opis znajdziecie tutaj Zapraszam do podziele...

    Wyświetlenia: 1846 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Jakie podłoże dla krewetek

    Cześć, jakie jest godne polecenia podłoże dla krewetek "red cherry" Czy niżej wymienione podłoża będą dla nich "dobre"? *ADVANCED SOIL ORIGINAL *ADVANCED SOIL SHRIMP *Aquatic Nat...

    Wyświetlenia: 962 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

    Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

    Wyświetlenia: 629 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.