Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaPodłoże


Podłoże CAL Black Earth - opinie i spostrzeżenia



Dobór podłoża dla roślin akwariowych.
Granulaty, żwiry, piaski, substraty i podsypki. Napisz post
Tak się właśnie zastanawiałem patrząc na zdjęcia Waszych zbiorników, że coś nie tak jest w tej wypowiedzi :wink: i zdjęć w ofertach na pewnym portalu:
Andrzej_Nowak napisał(a):Trzy tygodnie temu wystartowałem zbiornik 300l na systemie CAL. Użyłem go w takiej ilości:
- 2 x Substrat CAL Green Base XR [2l]
- 2 x Granulat CAL Black Earth [9l] NORMAL
- 1 x Granulat CAL Black Earth [9l] SUPER FINE (S)

Musze przyznać że podłoże jest naprawdę świetne. Najważniejsze zalety tego podłoża jakie zauważyłem w trakcie sadzenia oraz do chwili obecnej:

- Bardzo ładna głęboko czarna barwa (po nasiąknięciu wodą)


Szukam podłoża o rzeczywiście głębokiej czerni :)

Avatar użytkownika

Sebastian_S
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 07 lis 2004, 22:36

Tu możesz zobaczyć jak wygląda podłoże:



Może jak ktoś się przerzucił z Amazonii na Black Earth to wydaje mu się czarne, na moje to jest bardzo ciemny brąz

Wysłane z Samsung Galaxy S6

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Sebastian_S napisał(a):Tak się właśnie zastanawiałem patrząc na zdjęcia Waszych zbiorników, że coś nie tak jest w tej wypowiedzi :wink: i zdjęć w ofertach na pewnym portalu:
Andrzej_Nowak napisał(a):Trzy tygodnie temu wystartowałem zbiornik 300l na systemie CAL. Użyłem go w takiej ilości:
- 2 x Substrat CAL Green Base XR [2l]
- 2 x Granulat CAL Black Earth [9l] NORMAL
- 1 x Granulat CAL Black Earth [9l] SUPER FINE (S)

Musze przyznać że podłoże jest naprawdę świetne. Najważniejsze zalety tego podłoża jakie zauważyłem w trakcie sadzenia oraz do chwili obecnej:

- Bardzo ładna głęboko czarna barwa (po nasiąknięciu wodą)


Szukam podłoża o rzeczywiście głębokiej czerni :)


Dla mnie to czarny nie jest, jakby ci porównać, tak z innej strony mam zboczenie zawodowe, i 100 black w cmyku tez czarny nie jest i do tego bym porównała to podłoże:) balck C w pantonach owszem jest głęboko czarny, CMYK podbijam żeby był głęboko czarny.

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Oczywiście można się spierać co do ilości cukru w cukrze ale wg. mnie podłoże jest najciemniejsze z tych jakie znam i używałem. Fotka dla zobrazowania ;)
Załączniki
black.JPG

Avatar użytkownika

Andrzej_Nowak
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 251
Dołączył: 26 gru 2010, 21:05
Miasto: Poznań

Jeszcze czarne jest takie podłoże
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... 25083.html
Opisane jako intensywnie czarne :)
Są nawet zdjęcia granulek.

Avatar użytkownika

hodochwast
Stały bywalec
 
Posty: 470
Dołączył: 30 kwi 2015, 11:09

Dzięki za info. Jeszcze pytanie - jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie klarowności wody na podłożu CAL Black Earth, praktycznie się na nie zdecydowałem, ale na forum przewija się problem "żółtej" wody na tym podłożu i potrzeby klarowania :
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... h&start=25

Avatar użytkownika

Sebastian_S
Poznaje temat
 
Posty: 77
Dołączył: 07 lis 2004, 22:36

Ja miałem żółtą wodę ale to przede wszystkim przez dość spory korzeń Red Moora, Purigen sobie poradził w kilka dni. Jakbym miał wybierać między lekkim zabarwienie wody przez Black Earth, które można łatwo usunąć, a ciągłym pyleniem przez Amazonię które może doprowadzić do białej gorączki to po stokroć brał bym Black Earth

Wysłane z Samsung Galaxy S6

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Jak się stosuje ten purigen. Na górze filtra czy na dole.??

Avatar użytkownika

dariuszmachander
Znający temat
 
Posty: 1448
Dołączył: 30 maja 2014, 11:31

dariuszmachander napisał(a):Jak się stosuje ten purigen. Na górze filtra czy na dole.??

Zależy jaki masz obieg w filtrze.
Zawsze na końcu obiegu, nie zabrudzi się tak szybko.

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Dokładnie przed Purigen jakąś wate filtrującą a dopiero potem Purigen.

Wysłane z Samsung Galaxy S6

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Witam za kilka dni startuje z baniakiem, na CAL mam kilka pytań. Posiadam :
-zbiornik 60x30x40h,72l
- Substrat CAL Green Base XR [2l] ,Podłoże CAL Black Earth [9l+1l] NORMAL
-światło, belka Led 32w na diodach epistar które będę dawały około 2900lumenów barwa 9000k
Moja koncepcja na rośliny w akwarium :
Na lawę:
- Phoenix moss
- Wątrobowiec Mini Pelia
Na korzeń:
- anubias mini
- Microsorium pteropus small leaf
- Hygrophila pinnatifida
Trawnik
- Micranthemum 'Monte Carlo
Jak widać są to głównie epifity wszystko rośnie na lawie i korzeniu a na podłożu będzie tylko monte carlo.

1. Nie wiem jaką ilość dać substratu cal czy całe 2l i całe opakowanie podloza 9l czy zrobić małą cienką warstwę bo i tak będzie tam tylko monte carlo a roślinki trawnikowe mają drobny system ukorzeniający i czy jest sens robic to 5-6cm gruntu? I w jakimś stopniu wpłynie grubość podłoża na rosliny na korzeniu ?np lepsze magazynowanie i oddawanie „nawozów” do supa wody

2.Do takiej aranżacji będę musiał lać fosfor ? bo podobno podłoże go wcale nie oddaje a boje się o rośliny na korzeniu

3.Jakie kupic nawozy do takiej aranżacji ? Najlepiej dedykowane od CAL?

4.Moje ostatnie pytanie jak z podmiankami na samym starcie ile % i przez jak często? Potem tygodniowo 30%?
To będzie moje pierwsze roślinę akwarium wiem ze mam duzo pytań ale liczę na pomoc pozdrawiam :D

Avatar użytkownika

estadio16
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 12 gru 2015, 00:20
Miasto: Stąporków,Kielce

Cześć,
może się ktoś wypowiedzieć czy to podłoże ma jakiś wpływ na poziom no2?
U mnie po 2 tygodniach no2 nadal wysoko - skala JBL - max 1,0
Filtr Eheim classic 2215 - seachem matrix, sera siporax mini, miałem 2 tyg. zeolit - dzisiaj wyciągnąłem, ceramika, gąbki, wata JBL. Zbiornik netto ok 85l. mocne światło LED 35W. Podłoże black earth 10l + green 2l. Dużo roślin. Podmieniam co ok 2 dzień po 20%. W kranie oczywiście no2 OK. Brak ryb.
Reszta wyników:
no3 - 5-10
Fe - 0,1 - 0,2
KH - 5
GH - 7
PH - 6,5-7
edt. mam purigen ale czekam aż no2 spadnie
Ostatnio edytowano 25 lut 2016, 18:10 przez persetansil, łącznie edytowano 1 raz



persetansil
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 29 gru 2015, 13:06
Miasto: Śląsk

persetansil napisał(a):Cześć,
może się ktoś wypowiedzieć czy to podłoże ma jakiś wpływ na poziom no2?
U mnie po 2 tygodniach no2 nadal wysoko - skala JBL - max 1,0
Filtr Eheim classic 2215 - seachem matrix, sera siporax mini, miałem 2 tyg. zeolit - dzisiaj wyciągnąłem, ceramika, gąbki, wata JBL. Zbiornik netto ok 85l. mocne światło LED 35W. Podłoże black earth 10l + green 2l. Dużo roślin. Podmieniam co ok 2 dzień po 20%. W kranie oczywiście no2 OK. Brak ryb.
Reszta wyników:
no3 - 5-10
Fe - 0,1 - 0,2
KH - 5
GH - 7
PH - 6,5-7


Ja u siebie no2 nie sprawdzałam, bo ruszałam na dojrzałych filtrach na tym podłożu.
Natomiast producent chwali się, że ryby można wpuszczać szybko więc no2 powinno nie być. Więc kolejna bajka w takim razie :)

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Hej. Do tej pory miałam piasek i parę roślinek, ale chciałabym teraz pójść w coś bardziej ambitnego i spróbować z akwarium roślinnym. Przymierzam się do Black Earth i chciałam się zapytać jak to podłoże sprawuje się po dłuższym czasie. Czy ci z was, co mają je dłużej, będziecie je polecać, czy raczej odradzać?



Dion
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 21 kwi 2016, 11:15

Witam wszystkich.
Mam pytanie do posiadaczy podłoża cal.

Posiadam akwarium 400l mijają dwa tygodnie od restartu na tym podłożu.
Pod spód dałem podsypke cala1*2kg oraz 5kg podsypki tropicy.
Generalnie zielsko rośnie ładnie macandra jest wręcz chwastem jedynie wybarwienie kuleje, ale na to byłem przygotowany biorąc to podłoże.
Jednak razem ze wzrostem roślin rosna glony.
Tak wiem młode akwarium itp.
Restart był na starej wodzie dwa dojrzałe kubły i o ile trochę nitek pylenie, czy tam zielenice to powiedzmy norma to już krasnorosty w nowym akwa to dla mnie problem.....
Robiłem restarty na ziemi i takich problemów nie mialem.
A teraz parametry

Woda do podmian ro mineralizowana aquaartem hydromineral.
Kh niemierzalne
Ph poniżej 6
Co2 na maxa
Cyrkulacja pralka
No3 około 10-15
K około 15-20
Po4 w granicach 0

Od 2 dni idzie 50% Chrome cala oraz 0.1 mg po4
Rośliny szaleją jednak starsze liście pokrywają zielenice jak i coraz większa ilość krasnali.
Woda to kwas co2 Max przecież niby krasnale tego nie lubią .
Doc w akwa też nie powinno być za dużo.....
Ktoś gdzieś pisał że na calu pojawiały mu się Krasne
Pojawiają się też sinice, ale póki co ilość akceptowalna
Macie jakieś pomysły jak sobie z nimi poradzić?

Oświetlenie to 4*80w t5 2*grolux 2*865
4h na maxa 7h połowa mocy
Ostatnio edytowano 05 lis 2016, 08:43 przez apollooo1, łącznie edytowano 1 raz



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

Może właśnie to efekt starej wody i nieczyszczonych filtrów? Piszesz, że cyrkulacja "pralka", zmniejsz trochę prędkość wypływu wody z filtra bo czasem tak jest, że taka mocna cyrkulacja wzbija detrytus z podłoża powodując wzrost DOC w wodzie i stąd krasnorosty.

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Filtry aktualnie wyczyszczone, kilka podmian 50% na wodę ro mineralizowana za mna. Wzbijac z dna nie ma się co, substrat nie pyli mułu żadnego nie ma.
Generalnie rośliny od początku rosną ladnie. 2 dni temu zastosowałem 4 krotną dawke easy carbo oraz wodę utleniona. Glony wydają się marniec.



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

apollooo1 napisał(a):Filtry aktualnie wyczyszczone, kilka podmian 50% na wodę ro mineralizowana za mna. Wzbijac z dna nie ma się co, substrat nie pyli mułu żadnego nie ma.
Generalnie rośliny od początku rosną ladnie. 2 dni temu zastosowałem 4 krotną dawke easy carbo oraz wodę utleniona. Glony wydają się marniec.

Aktualne foto dzień zdaje się 7
IMG_20161028_171302.jpg



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

apollooo1 napisał(a):
apollooo1 napisał(a):Filtry aktualnie wyczyszczone, kilka podmian 50% na wodę ro mineralizowana za mna. Wzbijac z dna nie ma się co, substrat nie pyli mułu żadnego nie ma.
Generalnie rośliny od początku rosną ladnie. 2 dni temu zastosowałem 4 krotną dawke easy carbo oraz wodę utleniona. Glony wydają się marniec.

Aktualne foto dzień zdaje się 7
IMG_20161110_045057.jpg

Gdzieś wywalilo kolejne foto dzień 19
IMG_20161110_045057.jpg
IMG_20161110_045104.jpg
IMG_20161110_044859-1.jpg



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

No niebrzydki holenderek, tylko glon z tylnej szyby chyba byłoby warto zetrzeć :)
Chyba, że to zamierzony efekt :)
W tą dziurę warto byłoby coś zielonego posadzić.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4012
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Heh pyl warto by było przetrzeć ale na razie to poligon doświadczalny i sprawdzam czy po terapii szlag go trafi a ta dziura pomału zarasta



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

Witam,
Na wiosnę chcę wystartować z nową aranżacją akwarium. Obecnie rozglądam się za jakimś podłożem i zastanawiam się nad CAL Black Earth + substrat. Chciałbym podłoże zakupić wcześniej. Stąd moje pytanie czy wiadomo coś na temat jak długo takie podłoże może leżeć w worku, czy w ogóle ma jakąś datę ważności?



lukaszpazi
Początkujący
 
Posty: 21
Dołączył: 19 wrz 2015, 18:52

apollooo1 napisał(a):Heh pyl warto by było przetrzeć ale na razie to poligon doświadczalny i sprawdzam czy po terapii szlag go trafi a ta dziura pomału zarasta


Jak tam baniak po 2 tygodniach wygląda?
Wrzuć jakieś foto :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4012
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Zdjęcia zrobione na szybko po czyszczeniu szyb więc woda metnawa.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Zdjęcia słabej jakości robione z Kom i jeszcze w dzień.

Co do podloza, to jestem zadowolony. Drobne nie pyli wcale dobrze się w nim sądzi, nie rozpuszcza się nawet od perhydrolu czyli wody utlenionej 30%.
Parametry trzyma dobrze.
Nie wywala jakoś specjalnie do wody ani potasu ani też azotu.
Aktualne parametry
Gh 5
Kh chyba koło zero nie wierzyłem ostatnio
Ph grubo poniżej 6
No3 około 15 przy 4 klikach green cala codziennie
Po4 ciągle zero ( dzisiaj postanowiłem podać dawkę jednorazowa 1ppm więc chwilowo po4 =1
K około 12-15

Glony

Krasne pojedyncze kępki gdzieniegdzie potraktowane easy carbo więc już padają.

Nitek praktycznie brak

Pył- jakby mniej, młode liście wolne stare jeszcze przypalone , szyby co 3-4 dni do czyszczenia.

Sinice gdzies tam były i się zmyly;p

Brunatnice lub coś podobnego na liściach zaatakowanych mocno pylem, jakby konsumowaly padające zielenice.

Rośliny generalnie rosną ale wygląda jakby czegoś im brakowało, montecarlo systematycznie dostaje gnijących plam to samo sturogene nawet mały heniek obrywa w ten sposób. Na lotosie alternaterze pojedyncze okrągłe gnijące plamy.

Po4 podawalem około 0,12 dziennie ale chyba to za mało więc postanowiłem dowalic większą ilość. Poszło jednorazowo 1mg potem 0.5 dziennie i będę obserwował tak aby utrzymać około 0,5-1 po4

Z wybarwieniem na razie słabo ale na to przyjdzie jeszcze czas.



apollooo1
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 11 wrz 2013, 17:28

Rowniez wczoraj wystartowalem na tym podlozu i musze przyznac ze na razie jest zaje.... od poczatku praktycznie woda krysztal. dzis mierzylem parametry i wszystko w normie. akwa 96 litrow , wody "starej" z akwa sprzed restartu jakies 1/3. ogolnie w uzyciu linia nawozow z serii easy life.zastanawiam sie czy czekac jakis tydzien i zaczac nawozic potasem czy moze powoli zaczac dawkowac, mikro mysle podawac gdzies po 2-3 tyg. a po m-cu cala seria, tylko oczywiscie mniejszymi dawkami. sadzenie roslin w tym podlozu to czysta przyjemnosc a nie to co w AS II. co do podmian wody, raz w tygodniu np 50% wystarczy? czy lepiej co 2-3 dzien tak 20% ?



mariob10
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 09 paź 2011, 12:57







Powiązane tematy
  • Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

    Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

    Wyświetlenia: 491 | Odpowiedzi: 4czytaj więcej...

  • Podłoże dla mało wymagających roślin

    Witam Proszę o poradę w temacie podłoża do zbiornika z mało wymagającymi roślinami tj. anubiasy microsoria, oświetleni 20 lm/l. Żwir rzeczny, odpada ze względu na krzemiany. Podłoże aktywne np: SEAC...

    Wyświetlenia: 518 | Odpowiedzi: 6czytaj więcej...

  • Jaki wybrać substrat (opinie o ferce?)

    Dobry wieczór. Będę robił całkowity restart akwarium. Akwarium 450l. Dostałem podłoże Manado JBL. Poprzednio maiłem to samo podłoże i substrat JBL Aquabasis Plus. Ogólnie byłem zadowolony ale wg. kal...

    Wyświetlenia: 584 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Podłoże dla początkujacego

    Jakie podłoże byście zaproponowali dla początkującego. Posiadam kostke o wymiarze 29x29x35 obecnie mam aqua substrate II + ale cos mi sie dzieje z roslinkami wiec przegladajac forum czytajac posty zas...

    Wyświetlenia: 1808 | Odpowiedzi: 22czytaj więcej...

  • Podłoże do akwarium

    Dzień dobry Zakładam akwarium (jestem początkujący) 60x30x30 roślinność łatwa w uprawie w średniej ilości, niewielkie różne ryby i takie które żyją przy dnie i być może krewetki, brak CO2, lampa LED ...

    Wyświetlenia: 1137 | Odpowiedzi: 5czytaj więcej...



Recenzje

Ammania senegalensis - RATAJ (koszyk)
Limnophila aromatica - RATAJ (koszyk)
Micranthemum Monte Carlo (in-vitro) puszka 10cm XXL
Mech Brazil moss (Amblystegium sp.) - opakowanie
Ludwigia arcuata  - RATAJ (koszyk)
Cardamine lyrata - RATAJ (koszyk)
Hygrophila polysperma - RATAJ (koszyk).
Mech Willow moss (Fontinalis duriea) - opakowanie
Eleocharis acicularis - RATAJ (koszyk)
Cryptocoryne nevillii - RATAJ (koszyk)
Micranthemum umbrosum (in-vitro) puszka 10cm XXL
Bacopa myriophylloides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Pistia stratiotes (roślina pływająca) puszka 10cm XXL
Pogostemon helferi (in-vitro) puszka 10cm XXL
Eleocharis parvula - RATAJ (koszyk)
Hygrophila pinnatifida - SONGROW (koszyk)
Hydrocotyle dissecta - RATAJ (koszyk)
Bacopa monnieri (in-vitro) puszka 10cm XXL
Ammania gracilis RATAJ (koszyk)
Bacopa caroliniana - RATAJ (koszyk)
Glossostigma elatinoides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Rotala ceylon - RATAJ (koszyk)
Ludwigia rubin / mesakana (in-vitro) puszka 10cm XXL
Echinodorus Marble Queen - RATAJ  (koszyk)
Micranthemum umbrosum - RATAJ (koszyk)
Microsorium minor - thin leaves - Songrow (koszyk)
Eleocharis acicularis (in-vitro) puszka 10cm XXL
Alternanthera rosaefolia (in-vitro) puszka 10cm XXL

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.