Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaPodłoże


Podłoże CAL Black Earth - opinie i spostrzeżenia



Dobór podłoża. Granulaty, żwiry, piaski, substraty i podsypki. + nowy temat
W moim krewetkowym 45l. na Cal BE warstwa 5-6cm na całości, testy od samego początku nie wykazują no3 ani po4,(testy poprawne,sprawdzone w innym akwarium gdzie coś musi być pokazują ) więc troche mnie dziwi u was takie pomiary wzłaszcza na początku życia zbiornika. Fakt startowałem na "żywej wodzie" 1cm starym podłożu i działający od 2 lat minikani 80. W akwarium same mchy bez roślin łodygowych.


Avatar użytkownika

edison81
Zainteresowany tematem
 
Posty: 283
Dołączył: 28 paź 2013, 21:44
Miasto: Poznań

U kol. Makawity wygląda to pięknie. U mnie odbiła Staurogyne i to w przeciągu tygodnia z greckiej tragedii mam piękną świeżą zieleń


Dzięki. :)
Ja za początkowo nie najlepszy wygląd Staurogyne winiłem właśnie wspomniany fosfor, bo wyczytałem że jest szczególnie pożądany przez tę roślinę, tak więc przez jakiś czas podawałem go w niewielkich ilościach. Po niedługim czasie Staurogyne wydobrzała, jednak zaczęła pojawiać się sinica i z tego też względu od dwóch tygodni fosfor jest w odstawce. Przy okazji byłem też ciekaw, czy będzie to miało jakiś wpływ na Staurogyne, jednak odkąd zaczęła zdrowo wyglądać, tak wygląda nadal.
Tak sobie teraz myślę, że po prostu musiał upłynąć jakiś czas, by roślina mogła się porządnie ukorzenić i czerpać potrzebne składniki, w tym fosfor, z podłoża ( bo to przecież roślina błotna, która głównie odżywia się przez system korzeniowy), i czy przypadkiem ten fosfor lany do wody nie był zupełnie zbędny...


A wracając do tematu: niedługo restartuję swoje maluchy i waham się między CAL, a substratem Tropica.Co by tu wybrać... :?:


Jeśli obydwa są dobre, to niech zadecyduje cena. :) Ja np., podobnie jak któryś z kolegów, byłem już nastawiony na Amazonię, kiedy przypadkiem natknąłem się na ten wątek i dowiedziałem się o BE. Poszperałem w necie, opis produktu i deklaracje producenta były obiecujące, opinie użytkowników to potwierdzały, to się długo nie zastanawiałem... i nie żałuję. :) W moim przypadku zadecydowała wygoda, bo ilość podmian na starcie na Amazonii była mi trochę nie w smak. :mrgreen:


Marlowe, też nadal mam problem z wybarwieniem niektórych roślin. Co prawda odkąd zwiększyłem ilość światła ( 0,6 W/l ) i mikro, powrócił piękny kolor na ludwigii mini red ( nie wiem tylko co w większym stopniu się do tego przyczyniło: światło, czy mikro...?), jednak arcuata nadal jest zielona, jedynie koniuszki tuż pod samą taflą nieznacznie wpadają w czerwień ( a może 0,6 W/l to dla niej jeszcze za mało?) . Nie wiem, czy zwiększać jeszcze mikro, skoro rośliny nie pokazują żadnych niedoborów, może czas zacząć podawać samo żelazo... Chociaż jak piszesz, lejesz duże ilości Fe i nie skutkuje.

Co do konkursu CAL, to się zastanawiam, ale z ręką na sercu, to jeszcze nie wiem, czy wezmę udział. :)



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 846
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

Makawity napisał(a):Marlowe, też nadal mam problem z wybarwieniem niektórych roślin. Co prawda odkąd zwiększyłem ilość światła ( 0,6 W/l ) i mikro, powrócił piękny kolor na Ludwigii mini red ( nie wiem tylko co w większym stopniu się do tego przyczyniło: światło, czy mikro...?), jednak Arcuata nadal jest zielona, jedynie koniuszki tuż pod samą taflą nieznacznie wpadają w czerwień ( a może 0,6 W/l to dla niej jeszcze za mało?) . Nie wiem, czy zwiększać jeszcze mikro, skoro rośliny nie pokazują żadnych niedoborów, może czas zacząć podawać samo żelazo... Chociaż jak piszesz, lejesz duże ilości Fe i nie skutkuje.

Co do konkursu CAL, to się zastanawiam, ale z ręką na sercu, to jeszcze nie wiem, czy wezmę udział. :)


Ludwigia mini red nie potrzebuje dużego światła, raczej odpowiednie nawożenie.
Co do Acuraty trochę mam swoich spostrzeżeń. U mnie przy samym dnie była bordowo czerwona, naprawdę pięknie wyglądała. To wszystko było przy N-P-K 20-1-30 i podawaniu mikro. Ale przez mikro miałem nitki. Więc zrobiłem dwie rzeczy na raz (powinienem jedną i sprawdzić , dopiero drugą) zacząłem ostro limitować makro i w ogóle nie dawać mikro. Nitki puściły, szyby czyściutkie, rośliny jakby szybciej rosły ale ...Acurata zzieleniała :) no i bądź tu mądry co wybrać :) Oczywiście światła nie zmieniałem, cały czas paliło 0,88W/L.

Podaje duże dawki żelaza i potas, zbiornik wygląda ładnie ale wybarwienia nie ma.

Dziś albo jutro dokładam ledy, sukcesywnie zamierzam zwiększyć oświetlenie do 1,3 W/L (0,88 w/l w świetlówkach T5 i 100W w ledach)
Mam świadomość co robię, ale eksperymentować trzeba :)

Jak to mi nie wybarwi roślin które chce wybarwić, mam kolejny plan ;)
Ostatnio edytowano 19 cze 2015, 12:10 przez marlowe, łącznie edytowano 2 razy


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

No to odważnie z tym światłem ja poleglem już przy 0.7 w/l i teraz jadę na 0.45 taki swoisty MT ;-)

Avatar użytkownika

kazujama
Aktywny użytkownik
 
Posty: 644
Dołączył: 21 kwi 2014, 10:44

Pytanie do was Trzy worki po 9l na 300 starczy?



pitur
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył: 24 lis 2008, 18:42
Miasto: Poznań - Stęszew

Zależy jaki aranż. Ja mam podłoże na całej długości akwarium plus green base i wyszło mi 6 worków.



kruker
Poznaje temat
 
Posty: 107
Dołączył: 26 kwi 2011, 22:58

Zalecana ilość podłoża w zależności od wielkości akwarium:

60x30x45cm - 1 opakowanie Green Base XR (2 litry)
90x45x45cm - 2-3 opakowania Green Base XR (4-6 litrów)
120x45x45cm - 3-4 opakowania Green Base XR (6-8 litrów)


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

6 worków ale na jak duży baniak? tez na 300 l

Kolejne pytanie, planuje restart i taką kofigurację
Tropica Plant Growth Substrate na spód a na to CAL Black Earth Premium,
Jak myslicie sprawdzi się, czy nie bawic się z podkładem i kupic samą CAL Black Earth Premium?



pitur
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył: 24 lis 2008, 18:42
Miasto: Poznań - Stęszew

Ja dalem JBL aqua plus substrate pod CAL Black Earth i wszystko rosnie i wyglada elegancko, różnica cenowa jest ogromna wiec po co przepłacać,


Avatar użytkownika

fifiok
Stały bywalec
 
Posty: 322
Dołączył: 17 cze 2015, 22:25
Miasto: Myślenice

Trzy tygodnie temu wystartowałem zbiornik 300l na systemie CAL. Użyłem go w takiej ilości:
- 2 x Substrat CAL Green Base XR [2l]
- 2 x Granulat CAL Black Earth [9l] NORMAL
- 1 x Granulat CAL Black Earth [9l] SUPER FINE (S)

Musze przyznać że podłoże jest naprawdę świetne. Najważniejsze zalety tego podłoża jakie zauważyłem w trakcie sadzenia oraz do chwili obecnej:

- Bardzo ładna głęboko czarna barwa (po nasiąknięciu wodą)
- Granulat jest znacznie bardziej zbity niż Amazonia nie kruszy się wcale (mam nadzieję że tak pozostanie również po dłuższym użytkowaniu)
- Jest dość ciężki co znacznie ułatwia tworzenie aranżacji oraz sadzenie (nic nie wypływa)
- Zastosowałem substrat XR który w mojej ocenie ma bardzo dobre właściwości oddawania składników w pierwszych dniach. Powoduje to szybki wzrost bez najmniejszego problemu z glonami czy tez pyłem na szybach. Jeśli będzie to działać w taki sposób przez dłuższy czas to naprawdę efekt będzie rewelacyjny.

Po 3 tygodniach prowadzenia zbiornika nie mam żadnych problemów. Przyrosty roślin są nawet zbyt szybkie jak na moje oczekiwania (musiałem je limitować ograniczeniem świecenia do 6h). Myślę że Ehinodorus Tenellus którego posadziłem z in-vitro zwiększył swoją masę roślinną 5-krotnie, liście mają nawet ponad 20 cm. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to lekko żółtawy odcień wody natomiast nie wiem czy jest to efektem oddawania koloru przez podłoże, kamienie czy może niedoskonałej jeszcze filtracji biologicznej.

Jeśli chodzi o podmiany to w pierwszych 2 tygodniach robiłem podmianę 2 razy w tygodniu od trzeciego już normalnie 25% raz w tygodniu.

Zbiornik nawożę również nawozami z serii CAL:
- Shine - praktycznie od początku (choć producent zaleca po tygodniu)
- Chrome - od 2 tygodnia (ale tylko w połowie zalecanej przez producenta dawki)

Podsumowując:
Chciałem sprawdzić coś innego niż Amazonię na której prowadziłem już 2 wcześniejsze akwaria a różnica w cenie jest nieznaczna więc nie miało to większego znaczenia przy wyborze. Jestem bardzo zadowolony z tego podłoża. Szczególnie inwestycja w substrat jest warta swojej ceny. Ja dałem 4 litry substratu XR ponieważ część dna pokryta jest piaskiem ozdobnym ale na pewno warto dać go więcej - może starczy na dłużej.
Załączniki
DSC_5799.JPG
Micranthemum Monte Carlo na podłożu.

Avatar użytkownika

Andrzej_Nowak
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 251
Dołączył: 26 gru 2010, 21:05
Miasto: Poznań

Andrzej, a jak u Ciebie z NO3, mierzyłeś może?

Granulki będą trwałe przypuszczam jeszcze przez długi czas. Na zagranicznym forum ktoś restartował kilkukrotnie na tej samej partii podłoża przez prawie 3 lata i podobno nic się w tej kwestii nie zmieniło. Ja często wyciągam granulki porozrzucane przez krewetki i póki co stwierdzam to samo. Grzebię też czasem w podłożu i w dalszym ciągu zero pylenia ( jedyne co się unosi to detrytus ).

U mnie po jakimś czasie woda też robi się żółtawa, ale to od korzenia, który ciągle barwi ( Red Moor Wood tak mają ).



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 846
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

Makawity napisał(a):Andrzej, a jak u Ciebie z NO3, mierzyłeś może?
.

Makawity, Nie mierzyłem zadnych parametrów wody bo testy zawsze wprowadzały tylko zamieszanie w moich wnioskach z obserwacji. Jadę po prostu na kranówce, jak na razie sprawdza sie. Zobaczymy jak długo bo z tego ci czytałem u Ciebie z czasem spadło NO3 i wyszły sinice.

Avatar użytkownika

Andrzej_Nowak
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 251
Dołączył: 26 gru 2010, 21:05
Miasto: Poznań

Andrzej zazdroszczę Ci że dopiero zaczynasz na tym podłożu i substracie. :) U mnie po pół podłoże już nie takie żyzne, ale nadal bardzo OK. Widzę że będziesz miał porównanie z Ada Amazonia, mam prośbę zdawaj co miesiąc czy dwa relacje jak prowadzi się zbiornik NA BE właśnie w porównaniu z amazonią.

Jaki masz ten piasek, możesz pokazać na zdjęciu?


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

marlowe napisał(a):Andrzej zazdroszczę Ci że dopiero zaczynasz na tym podłożu i substracie. :) U mnie po pół podłoże już nie takie żyzne, ale nadal bardzo OK. Widzę że będziesz miał porównanie z Ada Amazonia, mam prośbę zdawaj co miesiąc czy dwa relacje jak prowadzi się zbiornik NA BE właśnie w porównaniu z amazonią.


Postaram się co jakiś czas napisać małe podsumowanie ;)

marlowe napisał(a):Jaki masz ten piasek, możesz pokazać na zdjęciu?

Piasek to ADA Mekong Sand S zdjęcie poniżej
Załączniki
Mekong sand.JPG
Adam Mekong Sand S

Avatar użytkownika

Andrzej_Nowak
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 251
Dołączył: 26 gru 2010, 21:05
Miasto: Poznań

u Ciebie z czasem spadło NO3 i wyszły sinice.


Tak, ale u mnie jest stosunkowo mało granulatu, a co za tym idzie mniejsza emisja NO3 na starcie. U innych bywało z tym różnie...

Sądząc po wycinku na zdjęciu, Twój zbiornik zapowiada się nieźle... Nie wrzucisz fotki całości? Chyba, że masz w planach założenie wątku... :)

Marlowe, to w baniaku na BE masz obecnie te problemy z poziomem NO3 po pałeczkach nawozowych?

A u mnie krasnorosty przeżywają renesans. Do tej pory było ich niewiele i mi to nie przeszkadzało, jednak ciągle ich przybywa... ( to chyba skutek przegęszczenia gupików, będę musiał zrobić ostrą selekcję ) :(



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 846
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

A u mnie azot nareszcie spadł do poziomu ok. 10 ppm. Przestałem podawać fosfor codziennie, bo już podłoże go nie chłonie i mniej więcej stoi na poziomie 1,2 ppm.

Wszystko wydawałoby się zmierza do dobrego, ale kolor wody mi się dziwny zrobił. Nie mam nowego korzenia, nie daję żadnych szyszek, liści itp., regularnie używam i wymieniam Purigen i węgiel, a jak odlewam wodę do butelki 5l, to widzę dokładnie odcień brązowy. Obok stoi woda ro w takiej samej butelce i powiem Wam, że nieciekawie to wygląda.



Anonim 33861
 

Makawity napisał(a):
Marlowe, to w baniaku na BE masz obecnie te problemy z poziomem NO3 po pałeczkach nawozowych?


ehe :?:cry:

A może to nie wina pałeczek, tylko po 7 miesiącach podłoże oddaje N... sam nie wiem :?


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Wszystko wydawałoby się zmierza do dobrego, ale kolor wody mi się dziwny zrobił. Nie mam nowego korzenia, nie daję żadnych szyszek, liści itp., regularnie używam i wymieniam Purigen i węgiel, a jak odlewam wodę do butelki 5l, to widzę dokładnie odcień brązowy. Obok stoi woda ro w takiej samej butelce i powiem Wam, że nieciekawie to wygląda.


Althaar, jak intensywne jest to zabarwienie? Masz tak od początku?

U mnie jest ono na tyle delikatne, że prawie niezauważalne ( dopiero w wiadrze po podmianie ), z pewnością nie powoduje efektu "black water".
Tylko, że jak pisałem, moim zdaniem taki kolor ( w zasadzie to taki jakby bursztynowy, źle się wyraziłem pisząc wcześniej "żółtawy" ) bierze się od korzenia, który w ten sposób, tyle że intensywniej, barwił mi wodę jeszcze gdy moczył się w misce.

Chociaż niewykluczone, że korzeń już oddał co miał oddać, a to zabarwienie rzeczywiście bierze się z podłoża, wszak granulat to nic innego jak poddana obróbce naturalna materia organiczna, pełna substancji barwiących.



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 846
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

U mnie woda kryształ gdzie nawet co tydzień podaje salty black water fulvic przy podmianie.

Avatar użytkownika

edison
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 31 lip 2011, 12:17
Miasto: Poznań

A może to nie wina pałeczek, tylko po 7 miesiącach podłoże oddaje N... sam nie wiem :?


Ta teoria już jest trochę naciągana... :) Gdzie się nie poczyta, to chyba wszystkie granulaty mają ten sam schemat - przez kilka miesięcy chłoną całe PO4 i oddają w dużych ilościach NO3. Trudno po BE nie spodziewać się podobnego zachowania...
Im dłuższy okres od startu, tym bardziej ta tendencja powinna być malejąca.

Tak jak w dedykowanym wątku ktoś zauważył, mogłeś użyć jakichś mniej trwałych pałeczek (do tego w nadmiernej ilości ), które gwałtownie zaczęły się rozpuszczać.
Nie masz żadnych poszlak, by dojść jakiej marki były te pałeczki? :)



Makawity
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 846
Dołączył: 21 lip 2010, 13:54
Miasto: małe

Makawity napisał(a):by dojść jakiej marki były te pałeczki? :)


Markę pamiętam, na pewno był to BIOPON, zrobiłem wyjątek od ZIELONY DOM i teraz mam za swoje. Ale przynajmniej jestem mądrzejszy o kolejne doświadczenie :mrgreen:


Avatar użytkownika

marlowe
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2028
Dołączył: 17 lut 2014, 17:45

Ktoś się orientuje gdzie można dostać to podłoże w promocji bądź opcji 9l+1l gratis?

Avatar użytkownika

cyberain
Zainteresowany tematem
 
Posty: 247
Dołączył: 26 lut 2013, 19:54
Miasto: Kraków

Słyszałem że znowu się towar skończył i resztki zostały w sklepach , nowa dostawa już płynie.

Avatar użytkownika

edison
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 31 lip 2011, 12:17
Miasto: Poznań

Trzy tygodnie temu wystartowałem na tym podłożu. Narazie leje Shine i powoli zaczynam dawkować mikro z Ferki - jeden klik co dwa dni na 225 litrowe akwarium.
Z ciekawości przetestowałem wode:
NO3: 10ppm (JBL)
PO4 : niewykrywalne (Sera)

Dla mnie jedyną wadą podłoża jest to że znacząco barwi wodę na brązowo żółty odcień. Oprócz tego brązowawy osad występuje też na szybach i kamieniach. Mam nadzieje ze z czasem minie.



mmm1
Poznaje temat
 
Posty: 62
Dołączył: 25 mar 2013, 16:32

mmm1 napisał(a):Trzy tygodnie temu wystartowałem na tym podłożu. Narazie leje Shine i powoli zaczynam dawkować mikro z Ferki - jeden klik co dwa dni na 225 litrowe akwarium.
Z ciekawości przetestowałem wode:
NO3: 10ppm (JBL)
PO4 : niewykrywalne (Sera)

Dla mnie jedyną wadą podłoża jest to że znacząco barwi wodę na brązowo żółty odcień. Oprócz tego brązowawy osad występuje też na szybach i kamieniach. Mam nadzieje ze z czasem minie.



Uwielbiam takie wpisy, po czym twierdzisz, że podłoże barwi na żółto ??

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań







Powiązane tematy
  • Podłoże Maflora - nowość na rynku

    maflora-news1.jpg Na rynku pojawiło się nowe podłoże aktywne dla roślin akwariowych. Występuje ono podobnie jak Amazonia w 2 wersjach: intense - źyźniejszej, dedykowanej do uprawy szybkorosn...

    Wyświetlenia: 495 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Podłoże do krewetkarium

    Witajcie, Mam w planach założenie drugiego akwarium dla krewetek. Będzie to kostka Aquaela która dotrze do mnie jutro. Chciałabym aby w akwarium znalazł się korzeń i dużo mchu + kokos którego przełożę...

    Wyświetlenia: 304 | Odpowiedzi: 6czytaj więcej...

  • Podłoże Neo Soil Plants - nowość

    neo-soil-plants.jpg Na rynku pojawił się kolejny granulat dedykowany do akwariów roślinnych. Oferowany jest w opakowaniach o objętości 8 litrów. Opis znajdziecie tutaj Zapraszam do podziele...

    Wyświetlenia: 1828 | Odpowiedzi: 8czytaj więcej...

  • Jakie podłoże dla krewetek

    Cześć, jakie jest godne polecenia podłoże dla krewetek "red cherry" Czy niżej wymienione podłoża będą dla nich "dobre"? *ADVANCED SOIL ORIGINAL *ADVANCED SOIL SHRIMP *Aquatic Nat...

    Wyświetlenia: 961 | Odpowiedzi: 14czytaj więcej...

  • Jakie podłoże do akwarium 54l, kryptokoryny, gupiki

    Chciałbym zrobić BARDZO proste akwarium dla syna - gupiki, kryptokoryny, ew. limnofilie lub nurzaniec. Ma zarosnąć i zbagnieć. Światła mało. Woda kranowa - wrocławskie 7.5 - 7.6. Oczywistym wyborem b...

    Wyświetlenia: 617 | Odpowiedzi: 4czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.