Jeśli chodzi o podłoże to gdzieś tam na
alledrogo widziałem ale opis taki że trudno znaleźć. Najlepiej nawiedzic jakieś centrum budowlane takie gdzie na miejscu mieszają tynki mozaikowe lub marmolit pod różną nazwa to występuje. Ja mam z firmy Lakma. Jeśli firma miesza te tynki to ma na stanie oddzielne kolory groszkow, tak więc uprzejmie prosisz czy sprzedali by ci sam groszek do tynku. Inne firmy mogą mieć inne granulacje i rodzaje tych kamyków. Standardowa to około 1-1,5 mm.
Co do wypiekania ziemi to po prostu wkladam ja do piekarnika temperatura 150 stopni i czekam aż się upieczeniu;p tzn cała osiągnie ta temperaturę.
Przyznam że ja nie preparowalem nigdy wcześniej ziemi. Kupowałem w wędkarskim różne rodzaje gliny mieszkałem razem następnie przecieralem to przez sito wedkarskie.
Taka mieszanka na dno około 1cm na to mieszanka ziemi, torfu kwaśnego, torfu odkwaszonego, tzw ziemi belchatowskiej z wedkarskiego. Wszystko przetarte przez sito w celu spulchnienia oraz usunięcia grubszej materii. Potem na dno około 2-3 cm na to min 3 cm podłoża im drobniejsze tym lepiej.
Ja mam aktualnie około 3cm i nic a nic do słupa się nie przedostaje nie licząc roboty dżdżownic......
I jeszcze jedno. Przy mocnym oświetleniu i
co2 akwarium trzeba nawozić praktycznie od razu. Jedynie dajemy odpowiednio mniejsze dawki bo część papu
rośliny ciągną korzeniami, jednak do samej wody z ziemi nic nie trafia i lodygowce nie będą rosly bez dodatkowego nawozu.
Ja po 3 tygodniach od restartu miałem mega braki micro.
Co ciekawe przy poprzedniej aranżacji miałem taki okres że to co wywalaly dżdżownice z dna zastepowalo nawożenie micro;p jednak w którymś momencie było tyle gliny na wierzchu że cały system zaczął się walić......