Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaOświetlenie


Stateczniki elektroniczne-opinie i uwagi



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat
Hej!
Czy ktoś może wypowiedziec się nt stateczników elktronicznych sprzedawanych na allegro? Interesuje mnie jeden 2x18W.
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

Avatar użytkownika

ArS
Stały bywalec
 
Posty: 338
Dołączył: 19 lut 2004, 12:41
Miasto: Szczecin

07 mar 2006, 13:09   (#2)  

Stateczniki elektroniczne majątylko same zalety (poza ceną ). Nie wiem jak inne firmy ale stateczniki VS polecam jak najbardziej! Używałem tych stateczników zarówno do świetlówek T8 jak i do zasilania HQI 70 W. Same zalety!

Avatar użytkownika

Maciejewski Maciek
Zainteresowany tematem
 
Posty: 193
Dołączył: 01 lis 2004, 12:48
Miasto: Gorzów Wlkp.

07 mar 2006, 19:37   (#3)  

Również używam elektronicznych, ale nie z alledrogo tylko z Aqva-light.
Pomyśl, czy lepiej nie kupić od razu np. 3x18 a podłączyć tylko dwie.Zawsze pozostaje zapas " na przyszłość".

Avatar użytkownika

kier
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 13 lis 2005, 18:54
Miasto: Toruń

07 mar 2006, 21:05   (#4)  

kier napisał(a):Również używam elektronicznych, ale nie z alledrogo tylko z Aqva-light.
Pomyśl, czy lepiej nie kupić od razu np. 3x18 a podłączyć tylko dwie.Zawsze pozostaje zapas " na przyszłość".


W sumie o tym myślałem tylko nie iwedziałem czy da się podłączyć 2 do 3x18 ;-) Dziekuje za sugestię ;-)
"Nie ważne ile masz, ważne ile Ci brakuje..."
Pozdrawiam
Artur
www.akwapasja.pl

Avatar użytkownika

ArS
Stały bywalec
 
Posty: 338
Dołączył: 19 lut 2004, 12:41
Miasto: Szczecin

08 mar 2006, 00:07   (#5)  

ArS napisał(a):
kier napisał(a):Również używam elektronicznych, ale nie z alledrogo tylko z Aqva-light.
Pomyśl, czy lepiej nie kupić od razu np. 3x18 a podłączyć tylko dwie.Zawsze pozostaje zapas " na przyszłość".


W sumie o tym myślałem tylko nie iwedziałem czy da się podłączyć 2 do 3x18 ;-) Dziekuje za sugestię ;-)


Co Wy piszecie?? Do statecznika elektronicznego można podłączyć tylko taki układ świetlówek jaki jest na jego oznaczeniu! Są stateczniki obsługujące dwa tryby pracy (np. 1x18 lub 2x18), ale musi być to wyraźnie napisane! Nie można do statecznika 2x18 podłączyć 1 świetlówki! BTW ja właśnie zakupiłem VS obsługujący 3x18 i 4x18 - zobaczymy jak się będzie sprawował ;).



Moomin
 

08 mar 2006, 00:39   (#6)  

Moomin napisał(a):
ArS napisał(a):
kier napisał(a):Również używam elektronicznych, ale nie z alledrogo tylko z Aqva-light.
Pomyśl, czy lepiej nie kupić od razu np. 3x18 a podłączyć tylko dwie.Zawsze pozostaje zapas " na przyszłość".


W sumie o tym myślałem tylko nie iwedziałem czy da się podłączyć 2 do 3x18 ;-) Dziekuje za sugestię ;-)


Co Wy piszecie?? Do statecznika elektronicznego można podłączyć tylko taki układ świetlówek jaki jest na jego oznaczeniu! Są stateczniki obsługujące dwa tryby pracy (np. 1x18 lub 2x18), ale musi być to wyraźnie napisane! Nie można do statecznika 2x18 podłączyć 1 świetlówki! BTW ja właśnie zakupiłem VS obsługujący 3x18 i 4x18 - zobaczymy jak się będzie sprawował ;).


Niekoniecznie. Są zapłonniki elektroniczne na dwie świetlówki gdzie jedną ze świetlówek możesz włączać i wyłączać oddzielnie. Dla trzech takiego układu nie widziałem.

Osobiście polecam zapłonniki f-my VS ale na jedną świetlówkę. Wiem, że wychodzi drogo, ale z czasem się to zwróci. Możesz wtedy dowolnie włączać świetlówki, w dowolnej kolejności. Ja mam 4 świetlówki 24W (T5) i 2 18W (T8 ), wszystkie na zapłonnikach VS tego samego typu (do świetlówek T5 i T8 ). I podobnie jak wyżej polecam sklep aqua-light.
Obrazek



chrisowaty
Poznaje temat
 
Posty: 136
Dołączył: 24 lip 2005, 21:46
Miasto: Zgierz k/Łodzi

08 mar 2006, 00:53   (#7)  

chrisowaty napisał(a):Niekoniecznie. Są zapłonniki elektroniczne na dwie świetlówki gdzie jedną ze świetlówek możesz włączać i wyłączać oddzielnie. Dla trzech takiego układu nie widziałem.


Moomin napisał(a):Są stateczniki obsługujące dwa tryby pracy (np. 1x18 lub 2x18), ale musi być to wyraźnie napisane!


@chrisowaty, chyba spanie Cię łapie ;). Dokładniej chodzi tu o stateczniki dwuobwodowe.

Dobrej nocy ;)



Moomin
 

08 mar 2006, 20:16   (#8)  

Moomin
Polecam http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... ffd0a9c2bd lub dokładniej:http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=fb80689f9c4d&UID_p=f3f54f6d1ca4&UID=a8ffd0a9c2bd
a następnie zabierać głos.

Avatar użytkownika

kier
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 13 lis 2005, 18:54
Miasto: Toruń

08 mar 2006, 21:54   (#9)  

kier napisał(a):Moomin
Polecam http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... ffd0a9c2bd lub dokładniej:http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=fb80689f9c4d&UID_p=f3f54f6d1ca4&UID=a8ffd0a9c2bd
a następnie zabierać głos.

Sorry kier, ale nie bardzo rozumiem co chciałeś mi przekazać. Przeczytaj proszę uważniej wszystkie powyższe wypowiedzi, bo chyba tego nie zrobiłeś. Nie sądzisz?



Moomin
 

09 mar 2006, 19:11   (#10)  

Moomin napisał(a):
Co Wy piszecie?? Do statecznika elektronicznego można podłączyć tylko taki układ świetlówek jaki jest na jego oznaczeniu! Są stateczniki obsługujące dwa tryby pracy (np. 1x18 lub 2x18), ale musi być to wyraźnie napisane! Nie można do statecznika 2x18 podłączyć 1 świetlówki! BTW ja właśnie zakupiłem VS obsługujący 3x18 i 4x18 - zobaczymy jak się będzie sprawował ;).

Chodziło mi głównie o powyższą wypowiedź.
Jednak jest możliwe podłączenie jednej świetlówki do statecznika 2x18 jak i trzech do np. 4x18.
Osobiście nie spotkałem jeszcze statecznika na którym nie jest rozrysowany schemat.
A może faktycznie mam problem ze zrozumieniem Twojej wypowiedzi?

Avatar użytkownika

kier
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 13 lis 2005, 18:54
Miasto: Toruń

09 mar 2006, 20:54   (#11)  

Kier, tu już staje się nudne i szczerze mówiąc nie mam ochoty pisać kolejnej nie wnoszącej nic nowego odpowiedzi i nabijać sobie posta, ale...

Jednak jest możliwe podłączenie jednej świetlówki do statecznika 2x18 jak i trzech do np. 4x18.

Tak jest to możliwe, jeśli statecznik na to pozwala (niezależne zasilanie rurek), ale nie podłączysz 1 rurki pod statecznik 2x18 który przewiduje pracę tylko z 2 rurkami (np. ten). Tak samo nie podłączysz 3 świetlówek do statecznika, który pracuje tylko z 4 rurkami (np. ten).
BTW ale jak to się ma do Twojej wcześniejszej tezy o podłączaniu 2 rurek pod statecznik 3x18, bo przecież od tego zaczęła się dyskusja :?:

Osobiście nie spotkałem jeszcze statecznika na którym nie jest rozrysowany schemat.

Przepraszam, ale znowu Cię nie rozumiem. Każdy statecznik ma rozrysowany schemat, ale to nie znaczy, że możesz dowolnie podłączać do niego co Ci się podoba.

Pozdrawiam



Moomin
 

09 mar 2006, 21:09   (#12)  

kier napisał(a):Również używam elektronicznych, ale nie z alledrogo tylko z Aqva-light.

Ok. kończymy dyskusję ponieważ ArS już wie gdzie i jakie stateczniki ma kupić.
Nabijanie postów? To coś daje? A ja ciągle mam ich malutko.

Avatar użytkownika

kier
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 13 lis 2005, 18:54
Miasto: Toruń

09 mar 2006, 21:22   (#13)  

kier napisał(a):Ok. kończymy dyskusję ponieważ ArS już wie gdzie i jakie stateczniki ma kupić.

A może jednak odpowiesz na moje ostatnie pytanie z poprzedniego posta? Tak gwoli ścisłości, żeby czasem inni nie podłapali podobnych pomysłów nie sądzisz? W końcu to była Twoja propozycja...



Moomin
 

19 kwi 2006, 13:19   (#14)  

Witam, Rzadko pisuję na forum ale postanowiłem odświerzyć trochę ten temat Przy zakupie stateczników warto jest zwrócić uwagę na schematy podłączeń aby właśnie uniknąć niespodzianek, że nie będę mógł podłączyć 1 świetlówki do statecznika 2x coś tam. Osobiście używam stateczników firmy VS 2x 30, 36, 38W. T8, Mogę na nim podłączyć 1 świetlówkę lub dwie wskazanych mocy ale obecnie świecą na nim 4 świetlówki 15W T8. Mógłbym podłączyć również 2 świetlówki 15W lub 4 18-to watowe lub 2 18-to watowe. Mniejsze świetlówki trzeba łączyć w szereg. Jeden statecznik a można w mniejszych zbiornikach podłączyć do 4 świetlówek. Najważniejsze przy wyborze statecznika to dokładne zapoznanie się ze schematami podłączeń jakie można na nim wykonać. Statecznik trzeba także dobrze chronić przed wilgocią , przynajmniej ja tak straciłem swój poprzedni. ( zamontowałem w pokrywie )



Kobe
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 14 kwi 2004, 16:56
Miasto: Łódź

21 kwi 2006, 12:47   (#15)  

Ja troszkę z innej strony.
Czy do statecznika elektron. np. 2x 18 W mogę podłączyć 2 świetlówki po 6 W każda?
Czyli wszystko tak jak trzeba tylko zamiast 18 W to 6 W na obwód. zadziała czy nie?
pozdr...

Avatar użytkownika

tomaszc_r4
Poznaje temat
 
Posty: 92
Dołączył: 07 lut 2005, 07:35
Miasto: Katowice

21 kwi 2006, 14:16   (#16)  

tomaszc_r4 napisał(a):Ja troszkę z innej strony.
Czy do statecznika elektron. np. 2x 18 W mogę podłączyć 2 świetlówki po 6 W każda?
Czyli wszystko tak jak trzeba tylko zamiast 18 W to 6 W na obwód. zadziała czy nie?
pozdr...

Nie możesz,można podłączyć tylko takie świetlówki jak pisze na stateczniku. :)
Pozdr.
Kuba

Avatar użytkownika

Qba.
Zainteresowany tematem
 
Posty: 151
Dołączył: 14 sty 2005, 13:45
Miasto: Jaworzno

21 kwi 2006, 14:40   (#17)  

Qba. napisał(a):
tomaszc_r4 napisał(a):Ja troszkę z innej strony.
Czy do statecznika elektron. np. 2x 18 W mogę podłączyć 2 świetlówki po 6 W każda?
Czyli wszystko tak jak trzeba tylko zamiast 18 W to 6 W na obwód. zadziała czy nie?
pozdr...

Nie możesz,można podłączyć tylko takie świetlówki jak pisze na stateczniku. :)

Ależ można. Można podłączyć słabsze świetlówki niż to jak jest napisane na stateczniku, ale nie odwrotenie.

Avatar użytkownika

Bartek
Znający temat
 
Posty: 1153
Dołączył: 03 lis 2005, 23:34
Miasto: Oleśnica

21 kwi 2006, 14:51   (#18)  

Ależ można. Można podłączyć słabsze świetlówki niż to jak jest napisane na stateczniku, ale nie odwrotenie.[/quote]

Ku temu też się skłaniałem (na tyle na ile się orientuje w elektryce).
Zrobimy test i bedzie wiadomo:)
Pozdr..

Avatar użytkownika

tomaszc_r4
Poznaje temat
 
Posty: 92
Dołączył: 07 lut 2005, 07:35
Miasto: Katowice

21 kwi 2006, 15:14   (#19)  

Bartek G napisał(a):
Qba. napisał(a):
tomaszc_r4 napisał(a):Ja troszkę z innej strony.
Czy do statecznika elektron. np. 2x 18 W mogę podłączyć 2 świetlówki po 6 W każda?
Czyli wszystko tak jak trzeba tylko zamiast 18 W to 6 W na obwód. zadziała czy nie?
pozdr...

Nie możesz,można podłączyć tylko takie świetlówki jak pisze na stateczniku. :)

Ależ można. Można podłączyć słabsze świetlówki niż to jak jest napisane na stateczniku, ale nie odwrotenie.

Z tego co mi wiadomo to nie można,można np.do statecznika 2x18W podpiąć 2x15 ale bez przesady nie 6W.
np. http://akwarystyka.com.pl/forum/viewtop ... highlight=
Pozdr.
Kuba

Avatar użytkownika

Qba.
Zainteresowany tematem
 
Posty: 151
Dołączył: 14 sty 2005, 13:45
Miasto: Jaworzno

27 kwi 2006, 19:53   (#20)  

KOBE interesuje mnie to co napisałeś.. ze mniejsze swietlówki można łaczyś szeregowo.... czy w takim razie mając statecznik 2x18W mógłbym do niego podłączyć 4x6W lub 3x8W?


Avatar użytkownika

vasteq
Stały bywalec
 
Posty: 401
Dołączył: 22 lip 2005, 10:52
Miasto: -=POZNAŃ=-

06 maja 2006, 22:42   (#21)  

A slyszal ktos o stateczniku BAG ?? Co o nim powiecie ?? http://allegro.pl/item102594432__oswiet ... etny_.html



SnoozE
 

07 maja 2006, 14:21   (#22)  

vasteq napisał: KOBE interesuje mnie to co napisałeś.. ze mniejsze swietlówki można łaczyś szeregowo.... czy w takim razie mając statecznik 2x18W mógłbym do niego podłączyć 4x6W lub 3x8W?

Witam, przepraszam, że nie odpisałem ale urlop :D i odłączyłem się od świata.
Podłączając świetlówki mniejszej mocy szeregowo trzeba zbiór świetlówek traktowac jak jedną większą o mocy np: 3x6W jak 1 świetlówkę 18-to watową. Jeżeli istnieje możliwośc podłączenia na stateczniku elektronicznym jednej świetlówki, to 3x6W jak najbardziej można spróbowac. Statecznikowi nic nie powinno się stac gdyż większośc ma zabezpieczenia i jeżeli coś będzie nie tak po prostu nie zapali układu gdyż "uzna", że jest uszkodzona świetlówka. Jeżeli statecznik jest tylko na układ np: 2x18W to do niego nie podłączy się jednej świetlówki tylko trzeba dwie i wtedy już nasz układ będzie miał np 6X6W. ( 3X6W - 1 świetlówka , 3X6W - druga świetlówka ) Dokładnie trzeba zapoznac się ze schematami podłączenia świetlówek do danego modelu statecznika. Te, które ja stosuję to VS z zimnym zapłonem. Do świetlówki podłączone są tylko dwa kabelki. (super sprawa). Przy tego typu statecznikach napewno można stosowac różne kombinacje mocy świetlkówek[/quote]



Kobe
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 14 kwi 2004, 16:56
Miasto: Łódź

08 maja 2006, 21:50   (#23)  

Witam na allegro spotkałem statecznik elektorniczny 2x36 czy może ktoś cos wie o tej firmie? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=100921810



kwinto29
 

09 maja 2006, 15:35   (#24)  

Używam statecznika tej firmy tylko, że 2X18W już od ponad roku i nie narzekam. Świetlówki swiecą jaśniej niż na elektromagnetycznych, zaś statecznik grzeje się minimalnie (jest po prostu ciepły). Jeżeli chodzi o sprzedawcę, to też solidna firma - sam u niego kupowałem statecznik.
DarekO

Avatar użytkownika

DarekO
Zainteresowany tematem
 
Posty: 292
Dołączył: 27 lis 2004, 16:13

09 maja 2006, 15:38   (#25)  

a może ktoś z Was ma podłączoną świetlówkę t5 24 W pod statecznik wyjęty z energooszczędnej prosze o takie info czy to ma sens



Paweł_C
 







Powiązane tematy
  • Lampy LED Cyrex - opinie

    Chciałbym pokazać Wam pewien model lampy. Wygląda dość atrakcyjnie jeśli chodzi o aspekt wizualny, ciekawe jestem Waszych opinii jeśli chodzi o zastosowanie pod kątem wzrostu roślin (wiadomo - zdjęcia...

    Wyświetlenia: 2961 | Odpowiedzi: 39czytaj więcej...

  • Chihiros a1201 plus opinie

    Czy ktoś posiada belkę chihiros a1201 plus i może podzielić się opinią o niej? Zastanawiam się nad zakupem do zbiornika 130cm dług 300l netto. Zbiornik w stylu naturalnym w sumie lampa ma niby 19...

    Wyświetlenia: 424 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Lampa Led Kessil A160WE Tuna Sun - Opinie

    Czy ktoś z Was używał tej lampki?Chętnie wysłuchałbym opinii.Dość zainteresowała mnie ta lampa.Zauważam , że ostatnio dużo się pisze o lampach emitujących wielokolorowe światło.

    Wyświetlenia: 1207 | Odpowiedzi: 15czytaj więcej...

  • Lampa Odyssea T5 - opinie

    Czy ktos moze sie podzielic opiniami na temat tej lampy ?

    Wyświetlenia: 12166 | Odpowiedzi: 49czytaj więcej...

  • Belka AquaEL Leddy Slim - opinie

    https://www.youtube.com/watch?v=7CQlrzq4CTA Znalazłem dla Was recenzję Andrzeja Szklannego na youtube, może komuś się przyda.

    Wyświetlenia: 37867 | Odpowiedzi: 62czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.