Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Oświetlenie


Prośba o opinię



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat

08 lis 2011, 21:01 Prośba o opinię  (#1)  

Witam,

bardzo proszę o wyrażenie opinii użytkowników (jeżeli tacy są) lampy wiszącej dostępnej w sklepie roslinyakwariowe: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 14377.html

Jestem na etapie zwiększania litrażu z 120x50x40 na 150x50x50 i stąd moje pytanie jakie ma wady i zalety.


Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

benek-b2b
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył: 17 lut 2009, 22:46
Miasto: Nowy Sącz

08 lis 2011, 21:53   (#2)  

Pytasz o tę konkretną czy generalnie o lampy z tej firmy (Aquario), bo jeżeli tak to ja posiadam taką 4x54W i jest super (przynajmniej jak narazie). Mam ją ustawioną na stojaczkach więc nie wiem jak spisują się linki.
Ponadto jeżeli wybierzesz tę lampę do planowanego akwarium to nie będzie czegoś takiego jak niedoświetlone boki ;)



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

09 lis 2011, 19:35 Prośba o opinię  (#3)  

Dzięki za odpowiedź, a czy możesz zamieścić zdjęcie jak ona wygląda nad akwarium z włączonym oświetleniem - jeżeli to nie będzie problem

Pozdrawiam

Avatar użytkownika

benek-b2b
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył: 17 lut 2009, 22:46
Miasto: Nowy Sącz

09 lis 2011, 23:11   (#4)  




mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

10 lis 2011, 15:53 Oświetlenie  (#5)  

Fajnie to wygląda, dodatkowe pytanie, czy nie ma efektu oślepiania tz. w trakcie oglądania akwarium, jakie świetlówki zastosowałeś i jak długo świecisz.

Ps. ładne akwarium, zdrowe rośliny gratulacje. Moje akwarium obecne jest takie same objętościowo tz.240 l, filtracja JBL1500 + Fluwal 204, podłoże Amazonia I, niestety nabawiłem się plagi sinic i krasnorostów :cry:

Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

benek-b2b
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył: 17 lut 2009, 22:46
Miasto: Nowy Sącz

10 lis 2011, 16:24   (#6)  

Teraz świecę 8h i więcej nie zamierzam. Zaczynałem świecić od 6h i stopniowo zwiększałem. Świetlówki: 1x GroLux, 3x Philips 865.
Światło potrafi trochę oślepić jak patrzysz tak z ukosa od dołu :) generalnie u mnie akwarium jest dość wysoko więc efekt ten jest trochę mocniejszy.



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

10 lis 2011, 18:15   (#7)  

Ja mam taką 4x24W już rok w 112litrach.lampka wykonana solidne,obudowa dość odporna na zarysowania,szkiełko pod świetlówkami to też zaleta, nóżki do mocowania bezpośrednio na akwa mogły by być bardziej estetyczne. Linki też wyglądają całkiem całkiem. Jedyna wada to to że świetlówki są przesunięte i boki akwa niestety gorzej doświetlone.roślinki zwłaszcza łodygowe wyginają się ku środkowi gdzie jest pełne pokrycie wszystkich czterech świetlówek. mam taki efekt w 112l przy wysokości 40cm i rotalka rotundifolia,walichi i nanjenshan się wyginają ostro wiec przy większym i głębszym akwa może być podobnie.heńki i mchy rosną ładnie.ogólnie jestem zadowolony z niej więc polecam



krzysieknie
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 10 sie 2011, 09:33
Miasto: Kraków

10 lis 2011, 22:42 Pytanie  (#8)  

krzysieknie : " Jedyna wada to to że świetlówki są przesunięte i boki akwa niestety gorzej doświetlone"


dlatego chcę kupić lampę 150 cm do akwarium długiego na 150 cm. W obecnym akwarium 240 l też borykam się z niedoświetlonymi bokami. :x, czy możesz pokazać zdjęcie twojego akwarium z lampą


mani : Teraz świecę 8h

a od której odpalasz lampę?. Dodatkowo mam pytanie dotyczące nawożenia solami. Jakie dawki wymieszałeś makro na 240 l. Dlaczego nie podajesz MGSO4x7H2O? Pytam bo też nawożę solami, ale od pewnego czasu mam plagę glonów (sinice i krasnorosty). Wcześniej miałem podłoże zrobione z ziemin + floram i sinic nie było, krasnorosty umiarkowanie - dało się żyć, ale obecnie na amazoni I po 6 m-c plaga jednego jak i drugiego dziadostwa i przegrywam z nimi :cry: , gdzieś popełniłem błąd i staram się go zidentyfikować. :?

Avatar użytkownika

benek-b2b
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył: 17 lut 2009, 22:46
Miasto: Nowy Sącz

10 lis 2011, 23:28   (#9)  

a faktycznie 80w to długie świetlówki. umkneło mi to że to aż tak długa belka i tam będą śiwtlówki prawie na maksa i ładnie w szeregu. polecam ją tym bardziej że galerie RA odwiedzam regularnie, obczaiłem tam wszystkie ich sposoby rozwiazania oświetlenia i dopiero wtedy zdecydowałem się na to co mam. myślę że ta lampka podwieszona na stalowych linkach bedzię się prezentować rewelacyjnie. na nóżkach odleglosć od szyby w lampie do tafli wody jak by była dolana na maxa to 9cm więc ładnie powinna oświetlić całość.co do zdjecia to może jutro odważę się pokazać to co mam a ogólnie to mam tak zamontowaną jak kolega powyżej



krzysieknie
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 10 sie 2011, 09:33
Miasto: Kraków







Powiązane tematy
  • Prośbą o dopasowanie oświetlenia

    Witajcie. Nie jestem doświadczonym akwarystą. Mam szkiełko od jakiegoś roku i nie mogę sobie poradzić z roślinami. Podejrzewam że problem tkwi w oświetleniu. Poniżej opiszę co mam. Akwarium 120l 1x s...

    Wyświetlenia: 233 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Lampa Led Kessil A160WE Tuna Sun - Opinie

    Czy ktoś z Was używał tej lampki?Chętnie wysłuchałbym opinii.Dość zainteresowała mnie ta lampa.Zauważam , że ostatnio dużo się pisze o lampach emitujących wielokolorowe światło.

    Wyświetlenia: 1788 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

  • Prośba o radę RAZOR czy Kessil

    Witam, kochani proszę was o radę / pomoc przy doborze odpowiednich parametrów oświetlenia. Posiadam zbiornik 120x40x50 ale planuję wymianę na 120x50x50 i pytanie dotyczy już tych parametrów zbiornika....

    Wyświetlenia: 720 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • LED - prośba o poradę

    Drodzy, do tej pory byłem tradycjonalistą i używałem wyłącznie świetlówek. Chciałbym przejść na oświetlenie LED. Interesuje mnie lampa w rozsądnej cenie a nie mam wystarczającej wiedzy na temat LED. P...

    Wyświetlenia: 521 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Belka AquaEL Leddy Slim - opinie

    https://www.youtube.com/watch?v=7CQlrzq4CTA Znalazłem dla Was recenzję Andrzeja Szklannego na youtube, może komuś się przyda.

    Wyświetlenia: 44546 | Odpowiedzi: 74 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Hultaj, PKS_26 i 34 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.