Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Oświetlenie


Oprawa AquaLux - czy ktoś używa? Jakie opinie?



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat
Obrazek

Witam

zastanawiam się nad kupnem takiej oprawy Aqualux [usunięto odnośnik niezgodny z regulaminem] ale wcześniej chciałbym się Was poradzić. Czy ktoś już może używa takich oprawek i czy jest z nich zadowolony?



ci3chy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 230
Dołączył: 13 mar 2009, 14:24

02 wrz 2011, 11:54   (#2)  

Nikt nie używa takich? Może polecicie mi coś innego do zbiornika 450l



ci3chy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 230
Dołączył: 13 mar 2009, 14:24

02 wrz 2011, 12:15   (#3)  

Nawet nie musze używać i wiem że to badziewie długo nie pociągnie, bo jak można umieścić gorący statecznik w takiej tubie?? Chyba ktoś nie miał pojęcia jak to projektował.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

06 wrz 2011, 08:10   (#4)  

Co zatem proponujesz wsadzić do pokrywy zamiast tego rozwiązania?



ci3chy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 230
Dołączył: 13 mar 2009, 14:24

06 wrz 2011, 09:54   (#5)  

Ja osobiście przy tym litrażu dałbym mix HQI + T5 ale wtedy masz otwarty zbiornik.

Avatar użytkownika

piterpan_tm
Początkujący
 
Posty: 37
Dołączył: 05 sie 2011, 19:28
Miasto: Warszawa

06 wrz 2011, 14:19   (#6)  

maslo_82 napisał(a):Nawet nie musze używać i wiem że to badziewie długo nie pociągnie, bo jak można umieścić gorący statecznik w takiej tubie?? Chyba ktoś nie miał pojęcia jak to projektował.

No i tu się mylisz. Używam nieco innego oświetlenia, ale statecznik jest dokładnie tak umieszczony jak tutaj. Działa już od 3 lat bez najmniejszych problemów. Myślę, że mu nawet lepiej, jak w wielu innych pokrywach.
"Wiem, że nic nie wiem". Ale próbuję się dowiedzieć... ;)

390l - http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?p=456424

Avatar użytkownika

Trezor
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 785
Dołączył: 18 lip 2004, 17:21
Miasto: Wrocław

06 wrz 2011, 18:46   (#7)  

Badziewie ?
Mam identyczne 2x54W 2szt, 1x54W. Nic sie nie grzeje i wszystko jest jak najbardziej ok, a hulają już tak rok czasu.

Avatar użytkownika

Artur Wrocław
Aktywny użytkownik
 
Posty: 577
Dołączył: 01 lis 2010, 00:06
Miasto: Wrocław

06 wrz 2011, 19:09   (#8)  

moim zdaniem to idealne rozwiązanie do pokryw typu aquaboro i innych aluminiowych, bo nie ma gdzie w nich schować stateczników i kabli tak żeby to jakoś estetycznie wyglądało a tu ma się wszystko w jednej obudowie. moim zdaniem bardzo dobre rozwiazanie, godne polecenia

Avatar użytkownika

bohen22
Aktywny użytkownik
 
Posty: 590
Dołączył: 14 cze 2008, 12:30
Miasto: Gniezno

06 wrz 2011, 19:18   (#9)  

Dokładnie tak.
Kable i stateczniki spokojnie można schować w szafce lub bezpośrednio za tylną szybą akwarium bez obawy o zawilgocenie ./obudowa jest hermetyczna/

Avatar użytkownika

Artur Wrocław
Aktywny użytkownik
 
Posty: 577
Dołączył: 01 lis 2010, 00:06
Miasto: Wrocław

06 wrz 2011, 20:04   (#10)  

W takim razie zdecyduję się na to rozwiązanie :D
Dziękuje wszystkim za opinie



ci3chy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 230
Dołączył: 13 mar 2009, 14:24







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.