Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Oświetlenie


Lampy LED Cyrex - opinie



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat

23 mar 2018, 23:28 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#26)  

pietach napisał(a):Oj tam, zaraz jakieś lumeny/litr, waty/litr i PAR oraz inne ustrojstwa...
Na tym forum jest kilkanaście osób które wiedzą co to oznacza.
Podobnie jest np. na forum komputerowym (purepc)
Na temat nowości procesorów, kart graficznych, pamięci wypowiada się garstka osób które są bardziej zagłębione w specyfikacje techniczne.
Tysiące innych osób po prostu kupuje komputer taki na jaki go stać a nie liczy ilości rdzeni fizycznych, wątków logicznych itd...

Z akwarystami jest tak samo.
Jeśli producent napisał, że lampa X jest do akwarium 100-150 litrów a lampa Y do akwarium 150-200 litrów to patrzy jakie posiada akwarium i kupuję pasującą lampę bez zastanawiania się ile chipów mają diody i ile mA jest ustawione na driverach...
Szczerze liczyłem, na to że któryś z was chłopaków ty pietach lub funflik albo grzeniu wypowiecie się pod tym kątem. Przepraszam jeśli kogoś pominąłem.
Niby jakie są diody jest opisane oraz ile W ma dana lampa na długość zbiornika. Co ważne przynajmniej tak mi się wydaje są dość szerokie 29cm.
Więc pietach co myślisz o takiej opcji lamp led?
Ostatnio edytowano 23 mar 2018, 23:42 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 6271
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

23 mar 2018, 23:29 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#27)  

Swieta racja. Aczkolwiek ktos kto zaglebia sie w szczegoly procesora, pamieci itp. zawsze bedzie mial lepszego kompa za te same pieniadze niz cala reszta co kupuje w ciemno.
Dzieki uczestnikom tego forum co rozkladaja temat na czesci pierwsze, wielu z nas moze sie pochwalic ladnymi baniakami. Wiedza tu zdobyta jest bezcenna. Obalone mity rowniez bezcenne.

Avatar użytkownika

marikfox
Stały bywalec
 
Posty: 393
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

23 mar 2018, 23:36 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#28)  

Szczerze to nie zaglądałem.
Diod są dziesiątki różnych typów.
Ja tylko sobie majsterkuje na kilku typach najbardziej popularnych i tanich.

Tam to już wyższa półka i profesjonalny sprzęt pomiarowy, więc wiedzą co i jak poskładać.


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

24 mar 2018, 00:01 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#29)  

macek.g napisał(a):Moja sugestia do wszystkich nie gonmy kroliczka za swiatlem i jego iloscia,nauczmy sie prowadzic zbiornik w wysokiej jakosci na niskim swietle. ,gdyz to jest jeden z kluczy.
Swiatlo-glowny pedal gazu.


Zgadzam się :) , ale wiesz jak jest... Jedni (naukowcy) będą siedzieć w naukowym kołowrotku z kalkulatorami, przelicznikami i linijkami, a inni (intuicjonaliści) będą na "czuja" pielęgnowali życie pod wodą. Jedni będą "koksować" rośliny na skraju wytrzymałości, drudzy na tym samym skraju będą je głodzić. Niezależnie jednak od podejścia do akwarystyki, większość chciałaby wiedzieć, z jakich powodów lampka LED za 1500 jest lepsza od tej za 300 (pomijając wygląd i ergonomię). Na podstawie którego parametru? Rzadko jest to oczywiste, prawda?, a rynek LED w akwarytyce dopiero nabiera rozpędu i za chwilę ktoś zauważy, że "Tiger" robi tę samą robotę, a kosztuje X razy mniej, i że za chwilę producenci zaczną dorabiać prawdziwe albo fikcyjne parametry, które będą miały za zadanie popchnąć podświadomie ich produkt do naszego koszyka. Normalna sprawa, jak w każdej innej dziedzinie.
Na szczęście są jeszcze fora tematyczne, takie jak to 8) , gdzie możemy podzielić się opinią na temat jakiegoś produktu, a producenci nie muszą wywalać kasy na jego badania, bo użytkownicy zrobią to za nich :wink: Paweł testuje, "Ty" też możesz :mrgreen:

Avatar użytkownika

banani
Początkujący
 
Posty: 31
Dołączył: 09 sty 2018, 22:18
Miasto: Grójec

24 mar 2018, 00:48 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#30)  



To czas na moje trzy grosze :)

Powyżej zamieszczam tabelę z "kilkoma" gatunkami roślin oraz ich wymagania co do natężenia światła także z wartościami PAR.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

24 mar 2018, 14:36 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#31)  

Zgadza się astar, to może podpowiesz jakiś nowy trend w przeliczeniu światła w ledach?

Avatar użytkownika

funflik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 13 lut 2015, 12:19

25 mar 2018, 23:06 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#32)  

funflik napisał(a): podpowiesz jakiś nowy trend

Ciekawe określenie czy trend można podpowiedzieć? A mówiąc poważnie, tu nie ma co podpowiadać, trzeba starać się korzystać z danych uzyskanych od producentów i liczyć że będą bardziej szczegółowe. Bo przecież jakoś wybrać trzeba
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/200l-opti-astar-75237.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1796
Dołączył: 27 gru 2015, 19:05

26 mar 2018, 10:20 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#33)  

Uważam, że tak jak tu co niektórzy już pisali, więc co będę bił te samą pianę, trzeba mieć jakiś odnośnik i przelicznik.

Utarlo się tutaj na forum, że w ledach bierzemy lm/l. Osobiście nawet wykonałem już kilka narzędzi do doboru takiego oświetlenia (lm/l, kolorowe diody, wfs itp.,) i starając się pomóc innym oraz budując swoje lampy bazuje na tym chodź nie ma 100% przekonania i szukam cały czas alternatywy. Nawet kilka narzędzi tu gdzieś zalaczylem, aby pomóc innym szczególnie początkującym, którzy chcą sami zrobić swoją pierwsza lampę LED i to się chwali! Wiadome, że zawsze można kupić gotowca, zapłacić bo tak najproscieji i powiesić nad swoja bańka ale każdy ma swój wybór.
Moim zdaniem aby nasze lampy DIY były coraz lepsze, precyzyjniejsze, trzeba od czegoś zacząć coś przyjąć i raczkowac metodą prób i błędów, experymentowac, tworząc coraz lepsze lampy. Lumeny sa w sumie proste do oszacowania i łatwe do przeliczenia na dany baniek i każdy szybko może to zrobić. Inne parametry świetlne np. PAR itp. już nie są tak oczywiste dla każdego do analizy i pomiarów choćby z powodu braku profesjonalnego sprzętu by wynik był adekwatny do zamierzonego. Każdy inaczej prowadzi swój baniek bazując na własnym doświadczeniu i inaczej go nawozi, dlatego nigdy nie mamy dwóch takich samych przyrostow roślin i takich samych baniek używając tej samej lampy LED.

Podsumowując na chwilę obecną lm/l funkcjonują jako baza do budowy lamp LED. A mając możliwość sterowania osobno kanałami / światłem ledowym, warto mieć drobny naddatek mocy oraz kolorów by kazdy był w stanie sam dobrać w zależności od własnych preferencji wizualnych oraz nawożenia, to lampy LED DIY się sprawdzaja i cieszą oko. Producenci diod LED cały czas robią postępy, choćby diody WFS, które ostatnio się pokazały, więc nasze lampy też będą lepsze i efektywniejsze a co za tym idzie oszczedniejsze i może zmieni się też nasze podejście w doborze diod do baniek zamiast lm/l i pojawi się nowy przelicznik.

Avatar użytkownika

funflik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 13 lut 2015, 12:19

26 mar 2018, 11:42 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#34)  

funflik napisał(a):Uważam, że tak jak tu co niektórzy już pisali, więc co będę bił te samą pianę, trzeba mieć jakiś odnośnik i przelicznik.

Utarlo się tutaj na forum, że w ledach bierzemy lm/l. Osobiście nawet wykonałem już kilka narzędzi do doboru takiego oświetlenia (lm/l, kolorowe diody, wfs itp.,) i starając się pomóc innym oraz budując swoje lampy bazuje na tym chodź nie ma 100% przekonania i szukam cały czas alternatywy. Nawet kilka narzędzi tu gdzieś zalaczylem, aby pomóc innym szczególnie początkującym, którzy chcą sami zrobić swoją pierwsza lampę LED i to się chwali! Wiadome, że zawsze można kupić gotowca, zapłacić bo tak najproscieji i powiesić nad swoja bańka ale każdy ma swój wybór.
Moim zdaniem aby nasze lampy DIY były coraz lepsze, precyzyjniejsze, trzeba od czegoś zacząć coś przyjąć i raczkowac metodą prób i błędów, experymentowac, tworząc coraz lepsze lampy. Lumeny sa w sumie proste do oszacowania i łatwe do przeliczenia na dany baniek i każdy szybko może to zrobić. Inne parametry świetlne np. PAR itp. już nie są tak oczywiste dla każdego do analizy i pomiarów choćby z powodu braku profesjonalnego sprzętu by wynik był adekwatny do zamierzonego. Każdy inaczej prowadzi swój baniek bazując na własnym doświadczeniu i inaczej go nawozi, dlatego nigdy nie mamy dwóch takich samych przyrostow roślin i takich samych baniek używając tej samej lampy LED.

Podsumowując na chwilę obecną lm/l funkcjonują jako baza do budowy lamp LED. A mając możliwość sterowania osobno kanałami / światłem ledowym, warto mieć drobny naddatek mocy oraz kolorów by kazdy był w stanie sam dobrać w zależności od własnych preferencji wizualnych oraz nawożenia, to lampy LED DIY się sprawdzaja i cieszą oko. Producenci diod LED cały czas robią postępy, choćby diody WFS, które ostatnio się pokazały, więc nasze lampy też będą lepsze i efektywniejsze a co za tym idzie oszczedniejsze i może zmieni się też nasze podejście w doborze diod do baniek zamiast lm/l i pojawi się nowy przelicznik.


Funflik nie chcę na Ciebie naskakiwać ale o wielu zagadnieniach dotyczących ledow masz błędne wyobrażenie . Powiedz mi czy kiedykolwiek widziałes nad akwarium świecącą lampę led z wyższej pólki aby mieć jakiekolwiek porównanie do swoich tak szeroko reklamowanych i polecanych i których budowa oparta jest na najtańszych i najgorszych chipach led ?.Podam Ci prosty przykład powiedzmy firmowa lampa Maxspect razor :mrgreen: kosztuje 3600zł
Ty np zrobisz odpowiednik razora swojej produkcji za np 1500zł . Czy Twojej produkcji lampa będzie chociaż w połowie świecić jak razor ? :mrgreen: oczywiście że nie , nie będzie nawet w 1/10 a swoje kosztuje . Wielokrotnie to pisałem aby zrobić dobrą lampę DIY trzeba skupić się na dobrych chipach led które są jej sercem a Ty walczysz latami z lm/l tabelkami itp pomijając kompletnie to co najważniejsze . Forumowicz Astar miał np lampę na tanich powerledach i co się okazało? , ze firmowe paski led świecą dużo lepiej od nich i pobierają mniej prądu . Ja też miałem lampę na powerledach 6 kanałów i mogę Ci napisać że żarówki led z Castoramy świecą lepiej :mrgreen: .
Problem u Ciebie polega na tym że cały czas błądzisz i będziesz długo błądził w budowie dobrych lamp led:( bo cały czas siedzisz uparcie w epoce pierwszych matryc TNT a już jest druga generacja Oled.
Według Ciebie zielone ledy powodują wysyp glonów , a coraz więcej producentów lamp umieszcza je w lampach
np.lampa Cyrex z tego wątku, Chihiros RGB 1/3 ledy zielone , Zetlight Qumaven i nowe Razory.
Poczytaj sobie na innych forach jakie lampy budują DIY na org chipach Cree i Citizen bo ewolucja trwa a Ty stoisz
w niestety w miejscu :( .
Pozdrawiam Bent423
Ostatnio edytowano 26 mar 2018, 12:12 przez Bent423, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Bent423
Znający temat
 
Posty: 1155
Dołączył: 19 gru 2014, 20:47
Miasto: Wałbrzych

26 mar 2018, 11:48 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#35)  

A ja wrzucę kij w mrowisko :mrgreen:

Mam znajomego (audiofila) co słyszy szum w druciku w zwykłym bezpieczniku :mrgreen:


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

26 mar 2018, 21:32 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#36)  

Bent jestes monotonny i powtarzasz sie, szkoda mi na Ciebie pradu i nie mam zamiaru wdawac sie z toba w potyczke slowna bo to nic nie wniesie, a nie o to tu chodzi.
Dlatego na przyszlosc prosze cie, wnos cos konstruktywnego do danych watkow i nie bij niepotrzebnie piany :) The End

Avatar użytkownika

funflik
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 13 lut 2015, 12:19

28 mar 2018, 15:35 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#37)  

pietach napisał(a):A ja wrzucę kij w mrowisko :mrgreen:

Mam znajomego (audiofila) co słyszy szum w druciku w zwykłym bezpieczniku :mrgreen:


AudioVooDoo bo tak to się nazywa powszechnie to dobra komedia :) Magiczne bezpieczniki to jest jeszcze nic :)
Najlepsze są ślepe testy gdzie podłączone były hiper kable ze srebra, a w drugich kolumnach drut z wieszaka na ubrania :) Zgadnij gdzie dźwięk był lepszy :mrgreen: :mrgreen:


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3097
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

28 mar 2018, 15:59 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#38)  

Rfck napisał(a):Najlepsze są ślepe testy gdzie podłączone były hiper kable ze srebra, a w drugich kolumnach drut z wieszaka na ubrania :) Zgadnij gdzie dźwięk był lepszy :mrgreen: :mrgreen:
Na prośbę znajomych zrobiłem im kiedyś taki test. Wypożyczyli kable za około 2k i jakieś za bodaj 5pln za metr.
7:3 wybrali te tanie, a i tak kupili te za 2 koła... ;-)
Przepraszam za off top.

EDIT
Sprzedawca taki wynik skwitował stwierdzeniem: słabo wypadły bo nie były wygrzane. Te kable. Za 2 koła :mrgreen:

Avatar użytkownika

das
Aktywny użytkownik
 
Posty: 593
Dołączył: 01 sie 2003, 19:17

28 mar 2018, 17:22 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#39)  

Wiadomo że nie wygrzane, poza tym pewnie nie miałeś wzmacniacza za 10k PLN, źródła, podstawek pod kable, magicznej myszki na kolumny, dywanu akustycznego i wielu innych rzeczy.
Podsumowując: Twoja wina :D


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3097
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

23 sie 2019, 20:04 Re: Lampy LED Cyrex - opinie  (#40)  

Mam pytanie, czy ktoś z Was zakupił lampę ledową Cyrex TS4, czy to jest typowy "chińczyk"?




wojteksto
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 17 sie 2019, 10:43







Powiązane tematy
  • Belka power led 112l

    Witam serdecznie, Po wyczerpującym zdobywaniu informacji postanowiłem zrobić swoją pierwszą belkę led. Marzę o trawniku, a moje tymczasowe ledy z allegro się do tego nie dają... Z chęcią kupiłbym go...

    Wyświetlenia: 462 | Odpowiedzi: 9 czytaj więcej...

  • Oświetlenie led do akwarium 126l

    Witam wszytskich, Jestem nowy na forum i z góry dziekuje za wyrozumiałość. Stworzyłem swoją belke led jakiś czas temu na diodach epistar 1w ( 6 full spectrum, 4 niebieskie, 8 7200k, 22 diody 6500k) ...

    Wyświetlenia: 365 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Power led

    Witam Lepiej zrobić oświetlenie na diodach np 6500k 8500k Wfs i royal blu Czy 6500k 8500k i full spectrum korzystałem z kalkulatora https://az-led.pl/kalkulator1 mam zamiar przesadkę na akwa 112l il...

    Wyświetlenia: 213 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Sprawdzenie diody LED

    Pytanie do elektroników😉 Jak mogę sprawdzić Ledy COB 10W 900mA. Jedyną metodą jaką znam to mostkowanie, ale w ten sposób pozbyłem się już kilku. W szeregu mam 6 LED, podłączone do drivera, który obsłu...

    Wyświetlenia: 411 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Lampa LED 80x45x50

    Witam. Szukam lampy do podwieszenia odpowiedniej do akwarium 80x45x50 akwarium otwarte rośliny wolno rosnące. Kwota do 800zł Znalazłem chichirosa RGB60 oraz A801Plus który bardziej się sprawdzi w ...

    Wyświetlenia: 2049 | Odpowiedzi: 41 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.