Strona główna

Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

13 sty 2018, 17:11

Witam interesuje mnie moduł Juwel HeliaLux LED 24W o długości 60cm i jego zasadność zastosowania w akwarium JUVEL LIDO 120 o wysokości 60cm?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/modul ... 27938.html
Ważne jest, że interesuje mnie akwarium typu LT i teraz czy ten modul nie jest zbyt mocny na tego typu akwarium?
Wiem , że jest możliwość dokupienia regulatora którym mogę zmniejszyć moc, ale cena robi swoje i od początku mduł świeciłby pełną mocą.

Co myslicie o tym produkcie? W polączeniu z w/w akwarium to już bardziej HT czy też mogę być spokojny?

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

13 sty 2018, 17:47

Osobiście uważam, że przy takim rozmiarze zbiornika bez obaw możesz go zastosować do aranżacji LT. Pozdrawiam i powodzenia.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

13 sty 2018, 20:02

Sluchaj, prawie 800PLN z przesylka za 24W to miazga! Przesada......

Dodatkowo nic nie napisali jaki jest strumien swietlny tej lampy, by moc powiedziec ze ona bedzie sie nadawac i wydoli do twego baniaka....

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 13:55

Już dysponuje tym modułem, akurat nic mnie to nie kosztuje. Nie umiem jednak wyczuć jego mocy a interesuje mnie jedynie LT, więc im słabszy tym lepiej, na oko jednak świeci mocno a 24W LEd nic mi nie mówi [gdyby to była jarzeniówka 24W to wiedział bym czego się po niej spodziewać w praktyce]

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 14:05

Ogólnie rzecz ujmując jeśli chodzi o led'y to sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo przy nich ważniejsza jest luminacja, temperatura barwowa, oraz jaki jest ich rodzaj promieniowania i nie tylko to. Mimo wszystko przy lampie tej firmy nie spodziewał bym się "fajerwerków". Także bez obaw do tej wielkości zbiornika się nada. Pozdrawiam.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 14:53

Zrob kilka fotek, jak to swieci oraz pokaz generalnie jak jest wykonana ta lampa

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 15:15

Te lampy były prezentowane na ostatnich targach w Norymberdze.
Zrobiłem dla Was kilka fotek, były prezentowane na serwisie i na Forum (komentarz pod artykułem), można się śmiało zapoznać:
https://www.roslinyakwariowe.pl/aktualn ... x-led.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71042.html

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 15:25

Dzięki Piotrze na podpowiedź i linki z info. Jak widzisz Arturl, nie są takie złe jak myślałem. Wygląda na to, że przydałoby się dokupić ściemniacz do LT. Jak by nie spojrzeć, w razie czego i przy HT będziesz miał nie złą lampę dla średnio wymagających roślin. Pozdrawiam.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 15:40

Dziękuję Piotrze za linki, zapoznawałem się z nimi na początku poszukiwań. Nie dają mi jednak odpowiedzi ponieważ w wyniku braku doświadczenia nie potrafię przełożyć suchych informacji technicznych na efekt jakiego mogę się spodziewać.
Chcę mieć akwarium LT bez koniecznosci nawożenia itp. z zastosowaniem tego modułu.
Gdyby ktoś mi napisał, że w moim układzie na tym module prowadzi sobie trawniczek z małego henia to wiedziałbym że dla mnie zbyt mocno. Jeśli ktoś napisze, że w moim układzie ledwo rośnie mu duży heniek i nadaje sie tylko do zwartek i anubiasów to bym się ucieszył wiedząc, że tego właśnie szukam. Przesyłane linki pokazują akwarium Juwela typowo ht - ale inny wymiar chociaż pewnie proporcje zachowane.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 15:50

Dlatego ci napisałem, że przydałoby się ściemniacz, żeby zmniejszyć luminację. Przypuszczam, że 10 do 20% wystarczy do LT. A w przyszłości jeśli stwierdzisz, że jednak HT będzie kolejnym wyzwaniem, to podkręcisz jasność dla średnio wymagających roślin. Natomiast jeśli będziesz chciał utrzymać wymagające gatunki dokupisz jeszcze jeden moduł lub dobierzesz coś innego do ich potrzeb.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 16:07

O ściemniaczu pisałem już KRzysztofie w pierwszym swoim poście - to są pieniądze, a ja dysponuję nieszczęśliwie tym modułem ;) Oczywiście masz rację, że daje możliwości na przyszłość. Podsumowując, wygląda na to że moduł jest stosunkowo silny i w zbiorniku 60x41x58cm bez ściemniacza będzie stwarzał warunki wymagające większej pielęgnacji i nawożenia akwarium, nie zrobię na nim akwarium typu "samograj" ;(

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 16:18

Arturze, nie wszystko stracone. Jeśli masz możliwość przysłonięcia jakąś matową folią szybę belki to już zmniejszy ci to ilość światła.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 17:34

Piotr Baszucki napisał(a):Te lampy były prezentowane na ostatnich targach w Norymberdze.
Zrobiłem dla Was kilka fotek, były prezentowane na serwisie i na Forum (komentarz pod artykułem), można się śmiało zapoznać:
https://www.roslinyakwariowe.pl/aktualn ... x-led.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71042.html



Ok, to powiedz jaki strumien swietlny generuje te 24W?

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 17:36

KRZYSZTOF RADZISZEWSKI napisał(a):Arturze, nie wszystko stracone. Jeśli masz możliwość przysłonięcia jakąś matową folią szybę belki to już zmniejszy ci to ilość światła.



O tym też myślę ;)

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 17:37

Najważniejsze by się nie poddawać.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 17:47

Funflik w tym temacie ustępuje ci wiedzą o lata świetlne i przyznam się bez bicia, że nie mam bladego pojęcia. Pisząc komentarz wyraziłem swoją opinię na temat produktu, który jest z "sieciówki" w stylu Aquael w tym przypadku Juwel a takowe nie robią zestawów pod wymagające rośliny. Są one robione dla osób początkujących a jeśli już się ktoś "wygryzie" w temat zawsze może dokupić kolejny moduł dając firmie zarobić. Taka jest moja konkluzja i z takiego założenia wychodzę na podstawie moich doświadczeń.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 19:07

Nie no luzik.
Staram sie dowiedziec jaki strumien swietlny pisiada ta lampa i na jakich diodach smd jest oparta. Podsumowujac, potrzeba wiecej informacji technicznych, by moc pomoc koledze ....

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 19:13

Przypuszczam, że na zbiornik 120l, 24W nawet jeśli są to power led'y w co wątpię, to za mało żeby prowadzić go HT.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 19:17

Dokładne wymiary tego gotowca to 61x41x58 łącznie jeśli nie brać pod uwagę pokrywy, która zachodzi na brzegi akwarium to ma 145L

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

14 sty 2018, 19:52

KRZYSZTOF RADZISZEWSKI napisał(a):Dokładne wymiary tego gotowca to 61x41x58 łącznie jeśli nie brać pod uwagę pokrywy, która zachodzi na brzegi akwarium to ma 145L


Z tego co pamiętam szkło ma 50 cm wysokości. W podobnym baniaku mam dwie belki DIY po około 15 W na powerledach. każda. Świecę nimi na zmianę po 7 h, z zakładką przez 2 h i jest wystarczająco światła dla LT.

Zawsze można wprowadzić rośliny pływające, które zaciemnią akwarium i utrudnią rozwój glonom.

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

16 sty 2018, 21:13

KRZYSZTOF RADZISZEWSKI napisał(a):Dokładne wymiary tego gotowca to 61x41x58 łącznie jeśli nie brać pod uwagę pokrywy, która zachodzi na brzegi akwarium to ma 145L


Czekaj to Ty robisz te lampę czy Artur, bo się pogubiłem....?

Re: Juwel HeliaLux LED 60cm 24W - prośba o opinie !

16 sty 2018, 21:43

Artur ją ma i nie wie czy może jej użyć przy LT bo uważa, że jest za mocna do tego typu aranżacji.
aaaaa bbbb