Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Oświetlenie


Belka AquaEL Leddy Slim - opinie



Dobór oświetlenia do akwarium. Lampy, świetlówki, diody LED. + nowy temat
Jeszcze jedna rzecz o której chce napisać to to że belki 32w moim zdaniem do większego akwarium niż 80 cm mogą nie wystarczać

Avatar użytkownika

MyDoom1
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 16 kwi 2016, 10:55
Miasto: Toruń

Pytanko,
jak to będzie mniej więcej wyglądało w standardowych W/L przy dwóch belkach 36W w 200L standardowe wymiary?




clintoons
Zainteresowany tematem
 
Posty: 189
Dołączył: 16 lis 2006, 21:30

Niestety nigdzie nie znalazłem dokładnej specyfikacji w której zawarte by było ile lumenów posiadają poszczególne belki...

Avatar użytkownika

MyDoom1
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 16 kwi 2016, 10:55
Miasto: Toruń

Belki:
5w - 550lm
10w - 1050lm
32w - 3300lm
36w - 3800lm
Wydaje mi się że trochę mało lumenów mają beleczki biorąc pod uwagę do jakich długości zbiorników są dedykowane a co za tym idzie , pojemności akwarium. Mam na myśli akwarium typowo roślinne.



korzon
Aktywny użytkownik
 
Posty: 506
Dołączył: 09 paź 2016, 10:17
Miasto: Wałbrzych

Bo to nie są lampy stricte do akwarium roślinnego. Zawsze możesz założyć dwie lampy albo wybrać coś lepszego :)


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2925
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Też tak sądzę że średnie do roslinniaka. Tylko czemu sprzedawcy piszą (idealne do akwariów roslinnych)? Tzn. wiem czemu, chcą sprzedać :wink:



korzon
Aktywny użytkownik
 
Posty: 506
Dołączył: 09 paź 2016, 10:17
Miasto: Wałbrzych

Akwarium roślinne może być na anubiasach, valisineriach i innych mało wymagających roślinach :)


Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2925
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Kupiłem 2szt. 36W w wersji Sunny i PLANT.
Co rzuca się od razu w oczy to nie są lampy do akwarium od dł. 120cm.
Stać stoją ale mam wrażenie że jak przypadkiem je trące to wpadną do wody, według moich odczuć nadają się max na 100 może 110cm akwarium.

Mam mało wymagające rośliny w akwarium 120x65x65cm , świec tam 2x36W leddy i 1x 37W DIY na Power Led. Mam je dopiero 2tyg.

Pozytywne wrażenie zrobiły na mnie te lempy jeśli chodzi o kolory , akwarium oświetlane tymi belkami zrobiło się bardziej zielone. Wcześniej miałem oprócz Power Led'ów , drugą belkę DIY na paskach SMD z Neonica , również w wersji plant i 6500K.

Avatar użytkownika

r2d2_dawid
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 lis 2016, 20:44

Witam. Planuję zakup 2x 10w leddy Slim (sunny i plant) do akwarium 60x30x35 . Chciałbym żeby między innymi rośliny trawnikowe poradziły sobie przy tym oświetleniu. Cena wydaje się być Ok . Szukam kompromisu między ceną a wydajnością. Podobno beleczki "dają radę " wiec proszę posiadaczy o opinie.
Do tej pory świecę 2x24w t5 i jestem zadowolony.



korzon
Aktywny użytkownik
 
Posty: 506
Dołączył: 09 paź 2016, 10:17
Miasto: Wałbrzych

Witam
U mnie do tej pory były 2 belki 18w jedna sunny druga plant. Od tygodnia są jeszcze dwie i teraz jest 2xsunny i 2xplant. Ogólnie w ciągu tego tygodnia roślinki ruszyły i to znacznie do tej pory było przeciętnie. Mam akwa 300 l. Ogólnie polecam



pypsior
Poznaje temat
 
Posty: 117
Dołączył: 15 gru 2016, 15:18

Dołożę swoje trzy grosze, mam Leddy Slim Plant od lutego 2017, więc dość długo żeby wyciągnąć wnioski. Rośliny stoją w miejscu, nawet tak niewymagające jak vallisneria czy kryptokoryny, natomiast glony zielone i nitkowate mają się świetnie. Wracam do świetlówek.



Zenon
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 28 mar 2007, 15:10

więc dość długo żeby wyciągnąć wnioski.

Wracam do świetlówek.

Hmmm...albo za mało opisałeś sytuacje albo problem tkwi w czym innym.

Jaka masz tą lampkę - jakiej mocy?
Jakie duże masz akwarium?

Bo zbyt ogólnikowo napisałeś.

Na świetlówkach jak będziesz miał ich za mało też rośliny nie będą rosły.

Hipotetyczna sytuacja: :mrgreen:
(ktoś na forum się żali)
- mam świetlówki a rośliny nie rosną.
- a jakie masz świetlówki?
- no mam 2x18W
- a jakie akwarium?
- 450 litrów

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Diody LED nie są uniwersalnym lekarstwem, trzeba też dobrać odpowiednią ilość (moc) do wielkości akwarium.


Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Leddy Slim 32 W, akwarium o niestandardowych wymiarach, szerokie i niskie, ma wysokość 43 cm. Rośliny są obsadzone zarówno bezpośrednio pod belkami, jaki na brzegach, więc dostają zróżnicowaną ilość światła; jedyna różnica to taka, że na obrzeżach jest zdecydowanie mniej zielonego glona, rośliny rosną, a właściwie nie rosną tak samo. Wcześniej na tym samym podłożu roślinki rosły bezproblemowo, zresztą umówmy się, vallisneria czy krypotokoryna nie jest rośliną o jakichś wyrafinowanych wymaganiach co do oświetlenia. Anubias zdechł kompletnie, a to chyba sztuka ubić anubiasa. Pod T5 sobie rósł bezproblemowo.

W pracy tez mam kilka akwariów pod opieką, tylko w tych, w których miałem oświetlenie LEDami miałem non-stop problemy z glonami nitkowatymi. Zresztą. Akwaria, różne, mam od 35 lat, jeszcze nigdy nie miałem tylu problemów z glonami, co po przejściu na LEDy.

Pewnie, że można winić dobór diód, czy coś. Ale raz, AquaEl chyba nie wrzuca byle czego do swoich lamp, to raz, dwa, pod praktycznie każdą pospolita świetlówką proste rośliny będą rosły. Szkoda mi czasu na wyszukiwanie parametrów, a może takie, a może jakieś inne.

Leddy Slim sobie zostawię, może kiedyś mnie najdzie na tropheusy, to się nadadzą na hodowlę glonów dla nich.



Zenon
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 28 mar 2007, 15:10

Trochę pojechałeś po tych LEDach hehe

Ja odwrócę sytuacje.
U mnie było 2 x Slim 36W ( Plant i sunny ) + DIY power led 38W na akwarium 120x65x65 - vallisnerie , anubiasy , cryptokoryny microsorium rosły ( anubias dostał zielonych kropek , to nie od zbyt mocnego światła ?). Podłoże call blak earth / green base.

Teraz mam 180x70x70 te same lampy , wszystko rośnie. Podłoże ziemia / glina.
Ja osobiście mało znam się na akwarystyce ale jakoś idzie, czasem z ręki doleje potas , micro i makro , badam wodę co jakiś czas aby tylko rybą żyło się dobrze :-)

Dziwna sprawa

Avatar użytkownika

r2d2_dawid
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 lis 2016, 20:44

Dziś oglądałem plant 36W. Ona daje tylko 2800lm!!! To przecież baldo wypada. Wiem, że są czerwone i niebieskie także, ale czy jasnośćw akwarium nie będzie za niska ? Mam na myśli akwarium 80x40x40 czyli 128l.

Avatar użytkownika

tomeksup
Aktywny użytkownik
 
Posty: 567
Dołączył: 01 lis 2012, 13:40

Witam 1.5 msc robiłem restart oświetlenie 2x32w Plant u mnie belki dają radę akwarium 112l

Avatar użytkownika

MyDoom1
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 16 kwi 2016, 10:55
Miasto: Toruń

IMG_1368.JPG
LEDDY Slim Plant i Sunny + DIY PowerLed




Oto lampy , nowy zbiornik ma dopiero 2 tyg.
Muszę nad nim popracować jeszcze kilka miesięcy.

Avatar użytkownika

r2d2_dawid
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 lis 2016, 20:44

Czyli belki daja rade. :)



120x45x45
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 19 paź 2017, 14:04

Jeśli na 112l 80cm trzeba 2szt. w wersji plant to odpowiedź jest prosta. Nie dają- to szajs. 2x36W=72W i TYLKO 4600lm gdzie chihiros ma 50W i daje 7200lm. Już wolę chihirosa 50W i do niego podpiąć pasek rgb lub rewd i blue.

Avatar użytkownika

tomeksup
Aktywny użytkownik
 
Posty: 567
Dołączył: 01 lis 2012, 13:40

DANE TECHNICZNE:

Wersja: Plant

Rozstaw: 80-100cm

Moc: 32W 3300lm

Temperatura barwy: 8000K

Maksymalna grubość szyby 16mm

Według mnie i po tym jak wygląda zbiornik mogę śmiało je polecić i dają radę ale to już zostawię do indywidualnej oceny

Avatar użytkownika

MyDoom1
Początkujący
 
Posty: 26
Dołączył: 16 kwi 2016, 10:55
Miasto: Toruń

To ile ma sunny ? 3300 to i tak mało.

Avatar użytkownika

tomeksup
Aktywny użytkownik
 
Posty: 567
Dołączył: 01 lis 2012, 13:40

Tak zacząłem interesować się tym moim oświetleniem hehe
Czy Wasze LEDDY też się tak grzeją ? Nie zauważyłem tego wcześniej ale moje belki od strony bez wystającego przewodu zasilania są bardzo gorące , niemal parzą , plant i sunny tak samo.
Dla przykładu DIY jest zaledwie ciepły. W Aquael'ach gorące jest 10 cm od "bez kabla".
Jak tam u Was ?

Avatar użytkownika

r2d2_dawid
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 05 lis 2016, 20:44

Myślę nad zakupem takiej jednej beleczki do mojej 112l jako doświetlenie a właściwie jako światło bezpośrednie nad czerwonym tylnim planem który u mnie nie chce się coś wybarwić przy moim DIY oświetleniu na power ledach.
Po pokazaniu zdjęć kolegi MyDoom1 chyba mnie to przekonało aby spróbować z jedną beleczką a reszte W będę odpalał z mojej belki DIY.

Avatar użytkownika

Matrial
Aktywny użytkownik
 
Posty: 694
Dołączył: 22 gru 2014, 09:55
Miasto: Poznań

Hej, od ostatniego wpisu minęło już troszkę czasu. Możecie się podzielić opiniami jak tam wasze akwaria z tymi lampami? Kupilibyście je drugi raz?
Zastanawiam się nad wymianą oświetlenia. Aktualnie mam pokrywę z dwoma świetlówkami t5 39w ( philips 865 i aquarele).
Najpierw myślałem, żeby kupić belkę na świetlówki ale widzę, że coraz więcej pojawia się belek led.
Zainteresowały mnie te produkty aquael-a. Myślę o tych najmocniejszych 36w. Jedna plant jedna sunny. Czy to będzie lepsze rozwiązanie niż chichiros 901?
W chichirosie boję się trochę że nie da rady do mojego akwarium (100x40x40 160L). Zasilane Co2 i nawożone.



mlun
Początkujący
 
Posty: 40
Dołączył: 24 sty 2012, 23:10

Mam 901 w 100x40x50 i jest w miarę. 901 i tak ma wiecej lm niz 2 leddy slim. Kup 901 i ewentualnie dołóż Aquael plant 36w.



pkz
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 16 sie 2015, 15:14
Miasto: Tczew







Powiązane tematy
  • Świetlówka AZOO Tri-Power Light - proszę o opinię

    Hej. Czy ktoś używał tej lub podobnej świetlówki? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/swietlowki-t8/swietlowki-t8/15w-45cm/swietlowka-azoo-tripower-light-44cm-p-32984.html Moje akwarium to...

    Wyświetlenia: 187 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Lampa LED SunSun ADP Nano - jakie macie opinie?

    Ktoś ma? Ktoś używał?

    Wyświetlenia: 365 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Oświetlenie Aquael Retrofit w 112l

    Witam Chcę wymienić pokrywę i standardowe 2x18W T8 w 112L na 2x Aquael Led Retrofit Sunny 16W lub Sunny 16W i Plant 16W. Które będzie lepsze? Jakie rośliny w takim oświetleniu mogę hodować i czy trze...

    Wyświetlenia: 364 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Belka LED nie rażąca w oczy

    Czy jest jakaś belka LED do baniaka 70X35X40 cm, która nie będzie razić w oczy osoby leżącej na przeciwko na kanapie poniżej linii świecenia i nie będzie odbijało się jej światło w TV wiszącym obok ba...

    Wyświetlenia: 475 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Belka

    Witam Was Akwarium 54 L 60 x30 x30m cm , bez Co2 bez nawożenia typowe LT, pokrywa z oświetleniem T5 24 W i wszystko jest ok , ale zamierzam kupić belkę oświetleniową. I teraz mam problem bo w belkach...

    Wyświetlenia: 240 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 27 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.