Jesteś tutaj: SerwisForumTechnikaOświetlenie


Aqua Nova Lampa 4x54W - opinie



Dobór oświetlenia do akwarium. Rozwiązania komercyjne i projekty DIY. Kelveiny i lumeny. Napisz post
Witam. Jako że zachciało mi się akwarium otwartego myślę nad kupnem lampy. Wybór padł na Aqua Nova 4x54W http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/120-dlugosci/lampa-nht51200-4x54w-120cm-p-13184.html
Czy może ktoś używa lub miał styczność z tą lampą. Jest jeden minus wspólny odbłyśnik (ale czy aż tak duże będą straty strumienia świetlnego???)
Może jakieś inne sugestie.

Ps. Jak się pospieszycie z opiniami to może będzie prezent pod choinkę :)

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

15 gru 2011, 21:41   (#2)  

Posiadam takową i jest o.k., jednak wydasz dodatkowo kaskę na dwie świetlówki, ponieważ w zestawie są dwie niebieskie - chyba, że Ci to nie przeszkadza.

Avatar użytkownika

mardow
Zainteresowany tematem
 
Posty: 295
Dołączył: 04 kwi 2009, 11:21
Miasto: Bartoszyce

15 gru 2011, 21:50   (#3)  

Ja także jej używam i nie narzekam :D



filipo2
Początkujący
 
Posty: 9
Dołączył: 13 sie 2006, 17:28
Miasto: Wojcieszów

15 gru 2011, 22:33   (#4)  

Świetlówki będą 4 nowe (mam pokrywe 3x54W + 2 nowe 865).
Myślę też o tej lampie http://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/lampy-swietlowki/lampa-aluminiowa-4x54w-120cm-p-13932.html
Może opinie o tym modelu ??? Ze zdjęć można wywnioskować że to praktycznie bliźniak w kolorze srebrnym z dwoma przewodami i szybą.

Ciężko tak wybrać gdy nie można pomacać obydwóch :)

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

15 gru 2011, 22:41   (#5)  

a czemu nie lampa paradiso :roll::)

Avatar użytkownika

michal322
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 1167
Dołączył: 27 maja 2010, 20:31
Miasto: Wrocław

15 gru 2011, 23:46   (#6)  

michal322 napisał(a):a czemu nie lampa paradiso :roll::)

Ponieważ boję się o zbyt dużą wilgotność w mieszkaniu oraz wybrana przez ciebie lampa ma trochę zbyt dużą moc i boję się o problemy z glonami. :)

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

16 gru 2011, 00:21   (#7)  

Ja również posiadam lampę AquaNova, z tym że nie 4x54W a 4x24W. Mogę śmiało polecić. Zaletą jest to, że te lampy można albo postawić na ścianki zbiornika albo powiesić nad zbiornikiem, w zestawie są linki do jej zawieszenia.



Konto17413
 

16 gru 2011, 12:27   (#8)  

Wychodzi na to że jak dostane rabat to się na nią skuszę.
Nadal obawiam się o zbyt dużą wilgoć.
Mam jeszcze pytanko co do głośności pracy lampy a dokładnie wbudowanych wentylatorów.

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

16 gru 2011, 13:41   (#9)  

Ja mam lampy Aqua Nova 2x80W i nie ma wentylatorów.



ZielonyAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 585
Dołączył: 30 maja 2011, 20:01

16 gru 2011, 15:42   (#10)  

ZielonyAmator napisał(a):Ja mam lampy Aqua Nova 2x80W i nie ma wentylatorów.

Według opisu producenta powinieneś mieć.

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09

16 gru 2011, 16:32   (#11)  

steehead napisał(a):
ZielonyAmator napisał(a):Ja mam lampy Aqua Nova 2x80W i nie ma wentylatorów.

Według opisu producenta powinieneś mieć.


Może zapomnieli zamontować :)

Wentylowane owszem są ale wentylatorów nie ma :)

Z resztą nie wiem po co miały by być skoro lampa jest co najwyżej ciepła. Moje HQI lekko parzy przy dotyku a też nie ma wentylatorów.



ZielonyAmator
Aktywny użytkownik
 
Posty: 585
Dołączył: 30 maja 2011, 20:01

16 gru 2011, 17:58   (#12)  

ZielonyAmator napisał(a):
steehead napisał(a):
ZielonyAmator napisał(a):Ja mam lampy Aqua Nova 2x80W i nie ma wentylatorów.

Według opisu producenta powinieneś mieć.


Może zapomnieli zamontować :)

Wentylowane owszem są ale wentylatorów nie ma :)

Z resztą nie wiem po co miały by być skoro lampa jest co najwyżej ciepła. Moje HQI lekko parzy przy dotyku a też nie ma wentylatorów.


Okazało się że już nie montują już wentylatorów i opis lampy był nieaktualny :)

Avatar użytkownika

steehead
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 23 maja 2009, 14:09







Powiązane tematy
  • Lampa LED do akwarium 240 L (120cm)

    Witajcie, jakiś czas temu stwierdziłem, że potrzebuję nowej lampy do mojego akwarium 240 L (120 x 50 x45). Ponieważ mam jakieś doświadczenie z lutowaniem i elektroniką postanowiłem zrobić ją samodzie...

    Wyświetlenia: 713 | Odpowiedzi: 5czytaj więcej...

  • Lampa Mitoja LED 60 - czym sterować?

    Witam od kilku dni stałem się użytkownikiem motki i 60 w zbiorniku Glossy 80 - 125l. Zakres regulacji 10-100%. Czy ktoś miał już okazje testować oświetlenie..? Zastanawiam się również nad jakimś w mia...

    Wyświetlenia: 202 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Chihiros a1201 plus opinie

    Czy ktoś posiada belkę chihiros a1201 plus i może podzielić się opinią o niej? Zastanawiam się nad zakupem do zbiornika 130cm dług 300l netto. Zbiornik w stylu naturalnym w sumie lampa ma niby 19...

    Wyświetlenia: 404 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Lampa Led Kessil A160WE Tuna Sun - Opinie

    Czy ktoś z Was używał tej lampki?Chętnie wysłuchałbym opinii.Dość zainteresowała mnie ta lampa.Zauważam , że ostatnio dużo się pisze o lampach emitujących wielokolorowe światło.

    Wyświetlenia: 1149 | Odpowiedzi: 15czytaj więcej...

  • Lampa chihiros A401

    Posiadam lampę chihiros a-401 w zbiorniku 48L (wym. 40x40x30), akwarium roślinne wraz z CO2. Zgodnie z parametrami lampki strumień świetlny wynosi 3850lm co jest zdecydowanie za dużo na mój litraż. La...

    Wyświetlenia: 626 | Odpowiedzi: 5czytaj więcej...



Recenzje

Ammania senegalensis - RATAJ (koszyk)
Limnophila aromatica - RATAJ (koszyk)
Micranthemum Monte Carlo (in-vitro) puszka 10cm XXL
Mech Brazil moss (Amblystegium sp.) - opakowanie
Ludwigia arcuata  - RATAJ (koszyk)
Cardamine lyrata - RATAJ (koszyk)
Hygrophila polysperma - RATAJ (koszyk).
Mech Willow moss (Fontinalis duriea) - opakowanie
Eleocharis acicularis - RATAJ (koszyk)
Cryptocoryne nevillii - RATAJ (koszyk)
Micranthemum umbrosum (in-vitro) puszka 10cm XXL
Bacopa myriophylloides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Pistia stratiotes (roślina pływająca) puszka 10cm XXL
Pogostemon helferi (in-vitro) puszka 10cm XXL
Eleocharis parvula - RATAJ (koszyk)
Hygrophila pinnatifida - SONGROW (koszyk)
Hydrocotyle dissecta - RATAJ (koszyk)
Bacopa monnieri (in-vitro) puszka 10cm XXL
Ammania gracilis RATAJ (koszyk)
Bacopa caroliniana - RATAJ (koszyk)
Glossostigma elatinoides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Rotala ceylon - RATAJ (koszyk)
Ludwigia rubin / mesakana (in-vitro) puszka 10cm XXL
Echinodorus Marble Queen - RATAJ  (koszyk)
Micranthemum umbrosum - RATAJ (koszyk)
Microsorium minor - thin leaves - Songrow (koszyk)
Eleocharis acicularis (in-vitro) puszka 10cm XXL
Alternanthera rosaefolia (in-vitro) puszka 10cm XXL

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu