Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Zoolek i Karel Rataj opinie



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat

29 maja 2011, 20:56 Zoolek i Karel Rataj opinie  (#1)  

Jako początkujący akwarysta bardzo prosiłbym o opinie na temat testów akwarystycznych firm Zoolek i Karel Rataj. W porównaniu z Tetrą czy Serą jest ogromna różnica w cenie, która może wynika tylko z ogromnej polarności tych firm.



Narfann
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 14 sty 2011, 20:27

29 maja 2011, 21:23   (#2)  

NO3 zooleka chyba jest najlepszy, bo skala w niskich zakresach jest mocno zróżnicowana, KH/GH to jeden test u zooleka, ale u mnie KH przestał działać.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

29 maja 2011, 22:58   (#3)  

Ja mam test ZOOLEKA na NO3 i ciągle pokazuje mi 130ppm azotu w wodzie w akwarium i kranowej to samo a test JBL pokazuje w kranie taki jaki podają wodociągi więc w akwarium teżpewnie dobry wynik podaje.

Zooleka niepolecam

Avatar użytkownika

kiler773
Zainteresowany tematem
 
Posty: 156
Dołączył: 21 gru 2010, 23:47

29 maja 2011, 23:14   (#4)  

mam testy JBL - Łatwe w obsłudze-polecam.
(np.: wcześniej miałem z sery i ciężko było NO3 odczytać)



k2krzych
Stały bywalec
 
Posty: 466
Dołączył: 14 kwi 2010, 23:51
Miasto: U.K.

30 maja 2011, 13:06   (#5)  

dzięki za odpowiedzi, ale liczę na więcej opinii.Jak narazie widzę, że Zoolek ma dość słabą opinię, a jak z Karel Rataj?



Narfann
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 14 sty 2011, 20:27

30 maja 2011, 14:19   (#6)  

kiler773 napisał(a):Ja mam test ZOOLEKA na NO3 i ciągle pokazuje mi 130ppm azotu w wodzie w akwarium i kranowej to samo a test JBL pokazuje w kranie taki jaki podają wodociągi więc w akwarium teżpewnie dobry wynik podaje.

Zooleka niepolecam


nie wiem co tam robisz że tak wychodzi, ale przypuszczam że reagentu numer 2 sypuesz czubatą miarkę, zamiast co najwyżej płaskiej. Jeśli w ten sposób postępujesz z każdym testem, to żaden nie pokaże nawet przybliżonej wartości.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

30 maja 2011, 17:40   (#7)  

Sypie dobrze o to sie niemartw. Na innych forach często spotykałem się z tym że mnóstwo ludzi narzeka właśnie na test NO3 Zooleka. Zresztą jak chcesz to Ci go wyśle i sam sobie sprawdź :twisted:

Avatar użytkownika

kiler773
Zainteresowany tematem
 
Posty: 156
Dołączył: 21 gru 2010, 23:47

30 maja 2011, 17:58   (#8)  

ostatnio sporo osob poleca testy 5in1 JBL/tetry jako bardziej miarodajne od tych np zooleka

Avatar użytkownika

a_rek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 510
Dołączył: 29 lis 2010, 23:41

30 maja 2011, 18:50   (#9)  

Naprawdę ludzie polecają 5 w 1? Narazie myślałem, że to totalny kicz, ale jak widzę jeszcze dużo nauki przede mną .



Narfann
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 14 sty 2011, 20:27

30 maja 2011, 22:14   (#10)  

O testach Zooleka na tym forum było już sporo napisane, od siebie dodam, że używam NO3 i PO4 i jestem zadowolony. Na początku sprawdziłem miarodajność testów na wodzie RO zawierającej znane stężenie NO3 i PO4 i było ok, teraz raczej też wskazania pokrywają się z wartościami jakie szacuję na podstawie nawożenia.
pozdr
jedrek



jedrek1911
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 816
Dołączył: 18 sty 2010, 10:01
Miasto: Kraków

31 maja 2011, 00:03   (#11)  

Testy 5 w 1, że niby dobre? Jaja sobie ludzie robią, mam te badziewie, i od dwóch lat lezy w szafie.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2994
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

31 maja 2011, 01:23   (#12)  

Testy 5 w 1 są po prostu mało użyteczne w prowadzeniu akwarium roślinnego. KH, GH i pH mogą się przydać jedynie na początku gdy nie wiemy jaką mamy wodę, i ew. do określenia poziomu CO2, do tego lepszy jednak jest test stały CO2. Test na NO2 w dojrzałym akwa będzie i tak zawsze pokazywał zero. Jedynie test NO3 faktycznie się przydaje. Natomiast w zestawie nie ma testu na PO4, który z kolei jest przydatny.
Moim zdaniem lepiej jest kupić test stały CO2, testy NO3 i PO4 niż bawić się w 5 w 1, który też swoje kosztuje.

pozdr
jedrek



jedrek1911
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 816
Dołączył: 18 sty 2010, 10:01
Miasto: Kraków

31 maja 2011, 23:10   (#13)  

Ja mam testy Zooleka - prawie wszystkie i jestem generalnie zadowolony, działają i bez problemu odczytuję skalę. Problem jest tylko z testem na PO4 i tego bym nie polecał. Jak miałem go w granicach 1 i więcej, to nie było problemu, ale teraz poziom fosforanów spadł mi poniżej 1 i test nie wskazuje nic - woda bezbarwna.

Kolega ma JBL i jego test wskazuje 0,5-0,7, a test zooleka jest niewidoczny. :? Ale pozostałe są w miarę dobre, więc mogę polecić.



Arturr
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 27 kwi 2011, 23:55
Miasto: Wrocław







Powiązane tematy
  • Zoolek wypuszcza nowa serie nawozów

    nie wiem czy słyszeliście ale stara firma zoolek wypuszcza nowa serie nawozów http://www.zoolek.pl/aquaflora.php bardzo ciekawym nawozem może być Aquaflora micro dla ludzi stosującą metodę EI ps.Nie...

    Wyświetlenia: 7391 | Odpowiedzi: 38 czytaj więcej...

  • Nawozy Blue-Line, opinie..

    Witam Zna ktoś te nawozy? Stosuje je? Cenowo są super ale jak z jakością i efektami..? Z góry dzięki za odpowiedzi.

    Wyświetlenia: 12909 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • Linia nawozów Rataj - prośba o opinie

    Witam, wiem że gdzieś tam na forum był poruszany temat tej lini nawozów, ale chciałbym trochę odświeżyć temacik. Chodzi mi po głowie przesiadka z soli na jakąś linię nawozów i tak właśnie spotkałem na...

    Wyświetlenia: 518 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Test Zoolek Fe - fakty

    Witam. Nadszedł czas na ocenę wiarygodności testu ZOOLEK Fe do oznaczania stężenia żelaza w wodzie. Zasada testu polega na tworzeniu barwnych związków kompleksowych (prawdopodobnie z użyciem jakiegoś...

    Wyświetlenia: 4042 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

  • Skały , woda RO i wysokie GH proszę o opinię

    Witam Zmieniałem aranżację w której użyłem sporą ilość skał. Ze względu na twardą wodę postanowiłem użyć wody RO. Po przygotowaniu i mineralizacji uzyskalem GH8 a KH na poziomie 1,2. Po dwoch dniach w...

    Wyświetlenia: 1305 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Furyan i 33 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.