Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Prośba o pomoc w zdefiniowaniu co jest nie tak.



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Witam.
Mam problem w odnalezieniu przyczyny co jest nie tak, że moje rośliny nagle przestały rosnąć i po prostu część z nich się rozpływa i rozpada :(. Akwarium założone 4 miesiące temu i do tej pory wszystko było super i pięknie rosło. Od jakiś 2 tygodni jednak wszystko zaczęło się sypać i wygląda tak jak na zdjęciach a więc :
Akwarium 130l.
Podłoże: FluoRite Black
Co2 : z butli 24h
Oświetlenie 2x 24w T5 i 20W belka ledowa. / 10 h na dobe
Podmiana wody: raz na tydzień 30litrów (10l RO i 20l odstanej kranówki)
Nawożenie makro z soli, mikro od 3 tygodni pół dawki na tydzień firmy Azoo, ostatnio Fe firmy Azoo.
Obsada: 2 kirysk, 15 neonek, 2 pielęgniczki ramireza, 5 otoski, 10 rasbora galaxy
Wyniki testó:
Fe- 0,25
Ph- 7
Kh- 9
Gh- 6
No3- 15
Po4- 1
K- 25

Proszę o pomoc i z góry dzieki.
Załączniki
DSC_0746.JPG
Całe akwarium.
DSC_0735.JPG
Młode jasne i powykręcane liście.
DSC_0738.JPG
Młode rozpływające się liście.
DSC_0740.JPG
Jasne i małe liście.
DSC_0744.JPG
Blada i słabo rosnąca trawka.
DSC_0742.JPG
Marna trawa.
DSC_0739.JPG
Marny heniek .



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Nikt nie ma żadnych pomysłów i sugestii ??



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

No3- 15
Po4- 1
K- 25

Od kiedy masz takie parametry.... ?

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Mniej więcej od początku, tylko potas miałem wyższy więc zbiłem go bo myślałem że to od tego bo był ponad 40



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Roślinki wykazują niedobory - z pomiarami jest chyba coś nie tak

Jeśli zmiana była dokonywana niedawno - daj roślinom czas.
Jeśli nic nie zmieniałeś i takie parametry się utrzymują - coś nie tak z testami albo mamy do czynienia z jeszcze innym czynnikiem, który przeszkadza roślinom (musimy znaleźć jakim).

Wsadź pod korzenie hygrophili kapsułki nawozowe i podaj gotowy nawóz jeśli sole nie przynoszą efektu. Podobne

Ja stosuję u siebie ADA Lights i Step 1 na początku funkcjonowania akwarium.
Są też nawozy innych marek - musisz podpytać konkretne osoby, które je stosują.
Załączniki
IMG_6742.JPG
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10861
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

Fotki nie pasują do tych parametrów, coś jest nie tak, coś przekłamuje.
Parametry wydają się perfekt!
Mógł by być jeszcze brak CO2, ale światła masz za mało na takie sugestie.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Piotr napisał(a):Roślinki wykazują niedobory - z pomiarami jest chyba coś nie tak

Jeśli zmiana była dokonywana niedawno - daj roślinom czas.
Jeśli nic nie zmieniałeś i takie parametry się utrzymują - coś nie tak z testami albo mamy do czynienia z jeszcze innym czynnikiem, który przeszkadza roślinom (musimy znaleźć jakim).

Wsadź pod korzenie hygrophili kapsułki nawozowe i podaj gotowy nawóz jeśli sole nie przynoszą efektu. Podobne

Ja stosuję u siebie ADA Lights i Step 1 na początku funkcjonowania akwarium.
Są też nawozy innych marek - musisz podpytać konkretne osoby, które je stosują.


Jeśli chodzi o no3 i po4 to cały czas trzymam je tak od początku. Od jakiś 2 tygodni zaobserwowałem tylko zerowe fe i co kilka dni szybko go ubywało więc dolewam dalej.Testy wydają się być ok bo sprawdzałem u znajomego na jego i tez wychodziły takie same. a czy problem może być w mikro? Pierwsza pełną dawkę dałem tydzień temu bo wydawało mi się że to jeszcze za wcześnie ze względu na podłoże, wcześniej lałem tylko połowę. Tylko po pełnej dawce mikro zaraz szybko wyskoczyły mi zielenice na szybach co niby świadczy o nadmiarze mikro?? A ten wyskoki poziom k, nie mógł być powodem jakiegoś blokowania mikro?

ps. Dzięki za zainteresowanie.



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

matu napisał(a):Fotki nie pasują do tych parametrów, coś jest nie tak, coś przekłamuje.
Parametry wydają się perfekt!
Mógł by być jeszcze brak CO2, ale światła masz za mało na takie sugestie.


No własnie wiem że coś jest nie tak dlatego pytam o rady :)
Co2 taj jak pisałem idzie 24 na dobę. Test na co2 też cały czas kolor zielony czyli niby wszystko ok, a rośliny marnieją i nie chcą rosnąć. Jedyne co mi przychodzi do głowy ze skoro te fe ciągle było niskie to może z innymi tak jest.



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły?



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Na zdjęcia widać akwarium wypłukane z makro, fe bym nie obarczała, tu całe rośliny są wyblakłe, to że test fe pokazuje zero o niczym nie świadczy, nie wiem jak chelatowane sa nawozy azoo i czy testy je pokazują. Wyniki twoich testów pokazują, że niby azot i fosfor jest, a ja tu bym się dopatrywała stanu akwarium bo ewidentnie brakuje podstawowych pierwiastków mobilnych.

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Lali75 napisał(a):Na zdjęcia widać akwarium wypłukane z makro, fe bym nie obarczała, tu całe rośliny są wyblakłe, to że test fe pokazuje zero o niczym nie świadczy, nie wiem jak chelatowane sa nawozy azoo i czy testy je pokazują. Wyniki twoich testów pokazują, że niby azot i fosfor jest, a ja tu bym się dopatrywała stanu akwarium bo ewidentnie brakuje podstawowych pierwiastków mobilnych.



Ale jak to możliwe skoro testy pokazują co innego?
No3 firmy sera, a po4 JBL. I tym bardziej że było to sprawdzane innym bo tez myślałem że coś jest nie tak. Może po prostu powinienem je podnieść np no3 do 20 a po4 do 1,5 ?



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Nie wiem nie odpowiem ci na to, wiem tylko że np przeterminowany test może pokazywać głupoty, zwłaszcza jak w 2 akwariach pokazuje tak samo ( wysnułam z tego co napisałeś, że u kolegi wyszły tak samo)
Ciężko jest ustawić 2 akwaria na tym samym poziomie, tym bardziej że podłoże może coś do słupa wody wrzucać.
Napisałam ci co widzę na zdjęciach.
Może sprawdź tym testem czyste RO.
Jeśli aż tak martwi Cię to żelazo to zwiększ dawkę mikro, ale na tych zdjęciach widać ogólny głód.

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Zgadzam się z Lali coś jest nie tak. Nie rozumiem jak z kolegą możesz mieć takie same parametry skoro są to dwa różne zbiorniki. Wydaje mi się że, nie mówisz całej prawdy albo testy Cię oszukują.
Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

kelebrian
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 kwi 2015, 19:48

Lali75 napisał(a):Nie wiem nie odpowiem ci na to, wiem tylko że np przeterminowany test może pokazywać głupoty, zwłaszcza jak w 2 akwariach pokazuje tak samo ( wysnułam z tego co napisałeś, że u kolegi wyszły tak samo)
Ciężko jest ustawić 2 akwaria na tym samym poziomie, tym bardziej że podłoże może coś do słupa wody wrzucać.
Napisałam ci co widzę na zdjęciach.
Może sprawdź tym testem czyste RO.
Jeśli aż tak martwi Cię to żelazo to zwiększ dawkę mikro, ale na tych zdjęciach widać ogólny głód.


Nie zrozumieliśmy się. Robiłem u siebie testami kumpla i wyszły takie same. Wiec to nie może być wina felernych testów.



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Jakby testy pokazywały dobrze to nie byłoby ogólnego głodu tylko wszystko by rosło. Nie będę się rozpisywać, napisałam ci co widzę zresztą nie tylko ja chyba, a Ty swoje, w takim razie żyj w przekonaniu że jest ok i pokazują dobrze.

Avatar użytkownika

Lali75
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2530
Dołączył: 09 cze 2015, 07:11

Lali75 napisał(a):Jakby testy pokazywały dobrze to nie byłoby ogólnego głodu tylko wszystko by rosło. Nie będę się rozpisywać, napisałam ci co widzę zresztą nie tylko ja chyba, a Ty swoje, w takim razie żyj w przekonaniu że jest ok i pokazują dobrze.

Napewno jest głód i wcale nie twierdzę że nie ale sory nie uważam wcale ze wszystkie testy do okoła są złe tylko wasze ok. Po4 i No3 były sprawdzane przez ostatni czas 3 rodzajami i zawsze wychodziły podobnie. Brak jest oczywisty ale raczej nie makro skoro kilka testów mówi co innego.
Mimo wszystko dzięki.



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Też w domu zawsze mam testy przynajmniej trzech firm. Porównuje wyniki i wyciągam średnią.
Pozdrawiam.

Avatar użytkownika

kelebrian
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 kwi 2015, 19:48

Jak robisz podmiany kranową, to mikro możne sobie na trochę podarować, coś tam z kranu zawsze skapnie.
To nie są braki mikro na 100%.

Zweryfikowałbym testy, 10l wody RO i podał makro by mieć 5-10-20 NO3 i testem potwierdził.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

A czy nadmiar potasu albo jego brak może powodować coś takiego? Bo ciągle wychodziło mi za dużo ale akurat w ten test to nie wierzę.



Moniuszko
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 21 kwi 2010, 11:01
Miasto: Białystok

Zrób kilka podmiany wody (codziennie 30%, 3x) by zresetować parametry i zobacz jak rośnie.. Jak się poprawi to było czegoś za dużo, pewnie potasu....

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk







Powiązane tematy
  • Pomoc przy nawożeniu i poprawieniu kondycji roślinek

    Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca Przyrost jest zauważaln...

    Wyświetlenia: 547 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Pomoc w dobraniu ppmow

    Cześć, Parametry mojej kranówki to pH 7.5, K 15ppm Kh 18 Gh 20 Ca 80ppm Mg 24ppm No3 0 Jaki poziom N, P, K polecacie utrzymywać przy takiej wodzie? W akwarium dużo roślin, 144l, 4 świetlówki ledowe ...

    Wyświetlenia: 673 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Pomoc z parametrami 120l

    witam Potrzebuje pomocy w ustaleniu parametrów w akwarium 120l. Rosliny nie rosna, stoja w miejscu, dolne liście brązowieją. Oświetlenie 2 x T5 54w w tym grolux i aquastar. Parametry z testów zoo...

    Wyświetlenia: 445 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Glony i brzydkie rośliny akwarium 240L proszę o pomoc

    Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . ...

    Wyświetlenia: 3375 | Odpowiedzi: 59 czytaj więcej...

  • Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

    Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

    Wyświetlenia: 357 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.