Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Problem ze startem akwa 74L na ADA



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Witam Was wszystkich. Mówią do mnie Arek a akwarystyką hobbistycznie zajmuje się kilkanaście lat. Jakiś czas temu z racji tego iż warunki finansowe pozwoliły pozwoliłem popełnić zbiornik o następujących parametrach:
Baniak - 74Litry OW
Podłoże ada amazonia new
Oświetlenie belka hagen 2x24 (0,7W/L) 6500 i 10000 kelwinów
Filtr eheim 2073 (używane ale śmiga jak ta lala)
CO2 butla reaktor CO2 podawane w czasie świecenia - indykator zielono żółtawy
obsada około 40 - microrasbor galaxy parę otosków i kilka amano
Z roślin:
1.Microsorium dwie odmiany
2.mały heniek
3.eleocharis parvula i acicularis
4.klika odmian mchu
5.Jakiś pogestemon z tyłu duży

Jest to trzeci zbiornik w domu i tylko z tym jest problem :/
Ale od początku.
Pierwszy start był mocno nieudany z racji mojej głupoty więc nie ma co go opisywać. Kolejny raz nie chciałem być nieprzygotowany i przeczytałem WSZYSTKO w internecie o starcie na ADA i podłożach aktywnych.
Nawożenie na początku potas i carbo AQUART,mikro połowa dawki przy podmianach,podmiany co tydzień, światło przez 6 godzin przez pierwsze da tygodnie, po dwóch tygodniach zacząłem dodawać makro red AQUARTu, ostrożnie połowę dawki, testy NO3 5ppm PO4 okolice 0, rośliny właściwie nie rosły więc delikatnie zwiększyłem dawkę starając się nie przesadzać z nawozami. Po dwóch tygodniach pokazały mi się delikatnie zielenice więc chciałem podnieść fosfor i tu moje zdziwienie...Dawki nawozów aquart to przy oświetlonym akwa 1 naciśnięcie na 40 litrów dziennie ale lejąc zalecane dawki i robiąc testy no3 spadało do 2-3 a o fosforze mogłem pomarzyć zwiększyłem więc dawki do w sumie 6 naciśnięć makro dziennie czyli teoretycznie trzykrotne dawki i dopiero no3 było w okolicach 10 a po4 w okolicach 0,25. niestety przy tych parametrach akwarium zaczęło robić się dosłownie brązowe a świecę po 10h , rośliny stoją ,eleocharis właściwie umarł , jedynie lilaeopsis i microsoria dają radę przy czym zauważyłem że końcówki stają się żółte-brązowe...
Mam wrażenie że to niedobory nawozu ale leję już takie ilości nawozów że mnie to przeraża...A może nie potrzebnie się boje...
A żeby było śmieszniej to w takim samym akwa tylko ze słabszym światłem i bez co2 (filtr kubeł) i nawozami dozowanymi zgodnie z instrukcją wszystko "IDZIE SAMO", doszło do tego że żona zaraziła się hobby, zażyczyła sobie shrimpa AQUAEl 30L i tam też wszystko rośnie idealnie, tylko u mnie ki..l
POMOCY bo zwariuje :(
PS: Jeśli pominąłem jakiś istotny szczegół pomocny w rozwikłaniu zagadki to się poprawię i mam nadzieję że nie naplotłem za bardzo głupot w pierwszym swoim poście na tak zacnym forum.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Arek

PS-woda z kranu no3 w okolicach 10 , po4 około zero - zrobiłem teraz więc okazuje się że momentami miałem w akwa mniej no3 niz w kranie :/ Czy to możliwe że rośliny i podłoże tak ciągną nawozy?
Załączniki
IMG_1015.JPG
IMG_1016.JPG
IMG_1017.JPG
IMG_1018.JPG
IMG_1021.JPG
IMG_1025.JPG
IMG_1024.JPG
IMG_7101.JPG
a miało być tak pięknie...
IMG_7104.JPG
a wyszło tak że krew mnie ...



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Nikt, nic nawet nie spróbuje podpowiedzieć ?



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Ciężko coś rozsądnego napisać oprócz tego że masz naprawdę fajną aranżację ;). No ale wracając do Twojego problemu to chciałem zapytać czy od początku zacząłeś jechać z pełną mocą oświetlenia i czy sadzonki roślin były in-vitro czy normalne. Kolejna rzecz z Twojego opisu jaka rzuca mi się w oczy, to przy podłożu Amazonia jedno tygodniowe podmiany wody to stanowczo za mało. Ja wymieniałem wode przez pierwszy tydzień codziennie a podawanie mikro zacząłem od 3 tygodnia - w tym upatrywał bym słabą kondycję roślin. Co innego wyniki testów, ciężko mi się tu jakoś odnieść do tej sytuacji ale również wyczytałem że Amazonia w pierwszej fazie dojrzewania chłonie duże ilości PO4 i NO3. Czy podczas startu zbiornika, oprócz używanego filtra który rozumiem nie był dojrzały tylko po prostu używany dodawałeś bakterie??

Avatar użytkownika

Matrial
Aktywny użytkownik
 
Posty: 701
Dołączył: 22 gru 2014, 09:55
Miasto: Poznań

Sam sie jeszcze ucze. Ale macro od drugiego tyg????? :shock: i potem jeszcze podnosiles. Testy wody to robie po miesiacu o ile cos jest nie tak. Ja przykladowo od samego poczatku dawalem micro i potas i podmiany duze i czesto. Nie mam najmnieszego problemu jak narazie( koniec 3 tyg) Tylko ze na podlozu AA. Jak to ratowac to :? niech napisza doswiadczeni forumowicze

Avatar użytkownika

risen28
Stały bywalec
 
Posty: 426
Dołączył: 07 mar 2013, 23:26

witam za dużo mikro zmniejsz dawki do minimum ,fosfor podawaj normalnie i z czasem będzie tyle co potrzeba,potas podawaj większej dawce i czekaj, rośliny odbija ale trzeba cierpliwości nie napisałeś ile świecisz? myślę ze około 10 godzin miałem podobnie wszystko przez podawanie za dużych dawek mikro czekam na nowego posta i świeże foty pozdrawiam

Avatar użytkownika

ariusz
Poznaje temat
 
Posty: 103
Dołączył: 08 wrz 2013, 12:18

Świece około 8 godzin dzienni, zaczynałem od 6. Generalnie jak na to patrzę to wyglada to na brunatnice , łatwo schodzi i tworzy plechy... Zwiekszyć oświetlenie ?



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

ariusz , dzieki śliczne :) myśle ze to może być problem No ale teraz pozostaje czekać...



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Akwa dojrzeje to i nalot zniknie. Jak zielsko rośnie to świeć 10h.

Avatar użytkownika

matu
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3539
Dołączył: 13 paź 2012, 23:17
Miasto: Gdańsk

Tez sie zastanawiam czy to nie kwestia dojrzewania :/ dziś zmierzyłem parametry po podmienię i szok no3 w okolicach 30-40 po4 ok 1 gdzie dzien wcześniej było odpowiednio 10 i 0 a po podmienię wartości skoczyły ? Po mału przestaje rozumieć co sie dzieje i odnoszę wrażenie ze start na aquasubstrate ii z mniejszym oświetleniem jest dużo łatwiejszy...No nic, dziś jest jakby lepiej wiec sie nie poddaje, dam mu jeszcze szanse...



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Tak się dzieje jak się za szybko podaje do zbiornika to czego nie trzeba.
Radzę zaprzestać eksperymentów z tym Po4 w tak wczesnym okresie bo już sinice Ci zaczynają włazić. Mikro podawać delikatnie. A światło jakie masz?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Zaraz wybuchnę :/
Dzisiaj akwarium wyglada jak bym do niego wrzucił paczkę brązowej waty...
Wszystko jest w brązowej wacie.
Za to na korzeniach bliżej tarli pokazały sie zielenice, sinice za to ustąpiły a pokazały sie te przeklęte brunatnice (chyba)
Światło 2x24 waty 6500 i 10000 kelwinow świece po 9h zaczynałem od sześciu przy wystartowanym filtrze. CO2 z butli test z dziś no3 10 po4 bliski zero.
Chyba sie poddam z ta Amazonia...
Swoją droga zbiornik w pracy 65 litrów bez co2 , oświetlenie ok 0,4 wata i ASII świece po 8 godzin od startu i od startu delikatnie leje makro No i oczywiście potas i carbo i zero problemów , akwa ma miesiąc i wszystko w najlepszym porządku ... U żony w shrimpie aquaela 30 litrów to samo i tez wszystko rośnie a krewetki mnożą sie jak gupie a tutaj...
Chciałem HT , wydałem kupę kasy i .... Wrrrrr. Pomocy!!! Co ja robię zle?
Załączniki
image.jpg
image.jpg



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Żeby nie było to 2,5 miesięczne 30 litrów mojej zony i zbiornik ratunkowy w pracy po pierwszym nieudanym starcie na Amazonii, każdy zbiornik prowadzę podobnie i tylko z tym moim HT jest problem :/ aranżacje słabe bo były to początki po przerwie no ale rośnie :)
Załączniki
image.jpg
30 l
image.jpg
Wgłębka po przycince
image.jpg
60 litrów w pracy 1.5 miesiąca
image.jpg
60 litrów w pracy 1.5 miesiąca



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Mam w akwarium podobne objawy do twoich, na szczęcie dużo łagodniejsze. Od jakiegoś czasu podejrzewam świetlówkę SYLVANIA AQUASTAR 10000K może to jest przyczyna?



yati
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 14 lis 2012, 12:37

Raczej nie mam Aquastara w zestawie od 3 lat i nigdy takich problemów nie miałem.
Na pewno rośliny wolą mieć ją pomieszaną i innymi świetlówkami niż same 10000k.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Wpuść do zbiornika ekipę sprzątającą (krewetki amano, młode kosiarki i otoski) powinny pomóc w walce z usunięciem glonów. Jednak to nie zmienia faktu że to nie usuwa problemu i przyczyny powstawania.

Avatar użytkownika

Matrial
Aktywny użytkownik
 
Posty: 701
Dołączył: 22 gru 2014, 09:55
Miasto: Poznań

Otoski są Amano tez ale już chyba przeżarte :P nie mam siły z tym walczyć. Zamówiłem ASII i w sobotę restart. Przy okazji pytanie dawać cos pod niego ? Jakieś tabletki czy cos? W pozostałych baniakach nic nie dawałem poza bakteriami na start. Z Ada powalczę ale w 30 litrach i z mniejszym oświetleniem może jakieś iwagumi wreszcie?!



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Co do świetlówki tez mam to podejrzenie dla tego zamówiłem druga 6500k choć jak teraz zrobię na ASII to nie bede wiedział co było przyczyna ;) najwyżej pózniej podmienię :P



kules
Początkujący
 
Posty: 12
Dołączył: 03 paź 2014, 19:58

Tak z czystej ciekawości zamaczałeś amazonię przed wsypaniem do akwarium czy zalewałeś w nim na sucho.Pozdrawiam.



Wojtek B.
Zainteresowany tematem
 
Posty: 219
Dołączył: 31 sie 2005, 13:43
Miasto: Bydgoszcz

Amazonię sypie się suchą, a później najlepiej ją zrosić spryskiwaczem przed zalaniem. Mniej pyli wtedy po zalaniu baniaka :)

Avatar użytkownika

akwafun
Stały bywalec
 
Posty: 412
Dołączył: 07 lis 2014, 20:20







Powiązane tematy
  • Intermag plus, problem!

    Otóż mam taki problem z nawożenia, po paru dniach od rozcieńczenia na dnie pojemnika tworzy się zawiesina po wymieszaniu jest ok ale znowu dzieje się to samo..... Dozuje poprzez dozownik więc nie ma k...

    Wyświetlenia: 264 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

    Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

    Wyświetlenia: 356 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Nawozy ADA 300ml

    Witam, ktoś posiada nawozy ADA, te nowe w kwadratowej butelce? Potrzebuje wymiar butelki :D jakby ktoś mógł zmierzyć.

    Wyświetlenia: 400 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Wysokie PO4- problem z nawozeniem

    Witam. Od kilku tygodni mam problem z zielonym pyłem na szybach. Narasta dość szybko, bo po sobotnim czyszczeniu (podmiany wody 20% co tydzień) we wtorek już zaczyna być widoczny. Baniak to 220 l, osa...

    Wyświetlenia: 4531 | Odpowiedzi: 89 czytaj więcej...

  • Problem z KNO3

    Witam. Tydzien temu zrobilem restart i przyszedl czas na testy. Tutaj pojawil sie jednak problem. Test kropelkowy JBL pokazuje prawie 0. Po dodaniu soli z Kno3 jakies 15ppm dalej pokazuje prawie zero....

    Wyświetlenia: 610 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.