Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Nawożenie przy podłożu Rotala Maflora Intense



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat
Witam.
Jak w temacie byłbym wdzięczny za podpowiedź kiedy i czym zacząć nawozić akwarium na tym podłożu.
Według producenta podłoże to ma o 40% więcej azotu i o 60% więcej potasu niż pierwsza Amazonia.
Akwarium ma 30l (40x25x30), świeci nad nim lampka Chihiros RGB 30 (100% mocy, 1200 lumenów)Pierwsze testy zrobiłem 3 dni po zalaniu, a przed podmianką (ok.30%) i wyglądały następująco:
PH 6
GH 7
KH 1
NO3 10
PO4 0,25
Ca 25
Mg 18
K 50
Fe 0
Co2 30

4 dni później zrobiłem drugą taką samą podmiankę i dzień później po niej mam takie parametry:
PH 6
GH 7
KH 1
NO3 15-20
PO4 0,25
Ca 25
Mg 12
K 35
Fe 0
Co2 30
Do podmian używam wody RO z mineralizatorem VIMI.
Pierwsze zdjęcie dzień po zalaniu, drugie tydzień poźniej
Załączniki
20200130_125920.jpg
20200206_185144.jpg



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Cześć,

rośliny wyglądają w porządku - pewnie na tym etapie im jeszcze niczego nie brakuje. Producent podłoża nie informuje kiedy zacząć nawozić? Jak Ci się sadziło? Podłoże nie jest za lekkie?



arkkab
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 21 paź 2004, 18:39
Miasto: Piaseczno

Producent poleca tylko podmianki robić 1-2 razy w tygodniu przez pierwsze 4 tygodnie. Sadziło się elegancko, nic mi nie wypłynęło i nie pyliło mi jak to miało miejsce przy Dark Soil



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

kiedyś jak miałem Amazonię w jednym zbiorniku to chyba przez pół roku dawałem sam potas. Musisz obserwować rośliny. Może ktoś się wypowie kto już zdążył przetestować to podłoże. Sam jestem ciekaw tego podłoża jak się będzie prowadzić. Jakby co to się chwal jak idzie...



arkkab
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 21 paź 2004, 18:39
Miasto: Piaseczno

Z tego co widzę po testach i po tym co pisał producent potasu w tym podłożu jest sporo więc na razie daruje sobie jego podawanie. Widzę że niewiele osób może się tu wypowiedzieć na temat nawożenia.
Jakby co zapraszam do śledzenia rozwoju mojego zbiornika w tym dziale bo nie chce spamować w dwóch działach o tym samym:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 54#p604254



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Minął prawie miesiąc od startu zbiornika. Stwierdziłem że będę akwarium na tym podłożu nawoził tak jak powinno się nawozić przy Amazoni, a przynajmniej podobnie. Tyle że ADA mam tylko potas a resztę firmy QualDrop. Po dwóch tygodniach zacząłem podawać codziennie potas, po 3 tygodniach raz w tygodniu mikro ale połowe zalecanej dawki, i codziennie żelazo w ilości 0,1ppm. I coś nie pykło bo pojawiły się problemy. Otóż po 3 tygoniach rozpuściły mi się Bucephalandry i Mikrozorium. Zrobiłem testy i okazało się że ph spadło mi do 5 ph. Nie wiem czy to przez to te rośliny mi padły ale dzięki podmiankom i sodzie oczyszczonej udało mi się podwyższyć ph do 6,4. Niestety pojawiły się nowe problemy. Na dopiero co posadzonej Ludwigii sp mini na drugi dzień wyskoczyły zielone plamy, takie same pojawiły się na Alternatherze, które zaczęły zamieniać się w dziury. Na Rotalach pojawiły się dziwne czarne poprzeczne kreski (którą już dwa razy musiałem przycinać,strasznie szybko rośnie), natomiast wierzchołki i 3 większe liście u góry Hygrophili zaczęły mieć purpurową barwę.Ogólnie dziwnie rosnie mi ta roślina ponieważ ma baaardzo długie liście i mało rozrasta się na boki,ciągnie ku górze. Swiatła mam wystarczającą ilość bo 1200 lumenów na 30l brutto.
Parametry wody na dziś:
Ph 6,4
Kh 3
Gh 7
No3 ok.15
Po4 0,25
K 20
Fe 0
Ca 35
Mg 15
Co2 35

Co dziwne nigdzie na necie nie mogłem znaleźć zdjęć z problemem z czerwonymi roślinami czyli zielonymi plamami.Czarne,białe, rożowe owczem ale nie zielone. Nie mam zielonego pojęcia o co w tym chodzi. Tym bardziej że te zielone plamy pojawiły się już drugo dzień po posadzeniu Ludwigii. Byłbym wdzięczny za pomoc i wskazówki co jest nie tak i jak to naprawić
Załączniki
20200223_195803.jpg
87727706_1822402041226323_6781457059180183552_n.jpg
20200223_195934.jpg
87390546_1823503391116188_5957125317498765312_o.jpg
87390546_1823503391116188_5957125317498765312_o.jpg (15.12 KiB) Przeglądane 1413 razy
88205462_1823503334449527_6000316509354721280_o.jpg
88205462_1823503334449527_6000316509354721280_o.jpg (17.95 KiB) Przeglądane 1413 razy
87448932_1823565441109983_449822894256553984_o.jpg
87448932_1823565441109983_449822894256553984_o.jpg (9.92 KiB) Przeglądane 1413 razy



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Zapraszam na filmik o tym jakie się sprawdza nawożenie u mnie w akwarium na podłożu Maflora Intense:
https://www.youtube.com/watch?v=_m3XqzB8G3c
Załączniki
89265426_1833611350105392_5306114971002732544_n.jpg
87763474_1833611306772063_8706351127962058752_n.jpg



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Cześć, mam podobny problem. Akwa założyłem 2 tygodnie temu na tym samym podłożu tylko większe bo 140l. Oświetlenie chihiros a901. Po pierwszym tygodniu mierzone parametry były:
pH - 7.2
Kh - 4
Gh - 20
PO4 - 0.5
K - 50
Ca - 85
Mg - 22
NO3 i fe nie mierzyłem

Natomiast po drugim tygodniu parametry były:
Ph- 6.7
Kh - 4
Gh - 20
NO3 - 20
PO4 - 0.25
Fe - bliskie 0
K - 15-20
Ca - 95
Mg - 15

Widać że podobnie braki są w PO4 i fe. Też od początku nic jeszcze nie dolewałem. Pójdę tą samą drogą co Ty i zacznę podawać fosfor i żelazo i zobaczymy czy będzie to samo. Jeszcze mam pytanie miałeś tez wysyp glonów? Bo u mnie zaczęły wyskakiwać okrzemki i długie zielone nitki.



hajduk90
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 30 lis 2014, 11:57

Zaczałem podawać mikro w dawce jak sugeruje producent raz w tygodniu, fosfor 0,3ppm dziennie i żelazo 0,1ppm dziennie. I problemy się kondycją roślin skończyły. Odżyły, nabraly kolorów.Ale... nawoziłem tak cały czas i się dorobiłem oedogonium. Najprawdopodobniej przegiąłem z żelazem. Z okrzemkami nie miałem problemów. Długie nitki miałem w innym akwarium kiedy miałem za mało fosforu w stosunku do azotu. Podanie fosforu od razu pomogło. Ale to była sytuacja w prawie 3-letnim akwarium na podłożu Dark Soil które najwidoczniej się już "wyczerpało". Bo do tego czasu w słupie wody miałem fosfor miedzy 0 a 0,25ppm i nigdy problemów nitkami nie miałem przy azocie między 5 a 15ppm. A na jakim poziomie mocy świecisz? ile masz lumenów na litr?



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Lampka ma 8200 lm zacząłem od 60% mocy i 6h i co tydzień zwiększałem. Od tego tygodnia zacząłem świecić 10h z czego 3h jest na 100%, a 7h na 90% z racji tego że lampa przy 100% się grzeje. Zacząłem podawać też potas 2ppm, fosfor 0,28 ppm i żelazo 0,03 ppm dziennie. I czekam na reakcję. Ten zielony glon o długich nitkach wydaje mi się że jest to skrętnica ale mogę się mylic więc dołączam zdjęcia. Wpuściłem też ok 50 krewetek RC, 2 amano (tylko tyle mieli w sklepie) i 4 helmety. Jak możesz mi podpowiedzieć co robić to byłbym wdzięczny. Ile czekałeś na reakcję od zaczęcia podawania nawozów?



hajduk90
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 30 lis 2014, 11:57

Chciałbym Ci pomóc ale sam nie za bardzo ogarniam tego podłoża. Przy Dark Soil i HELP Advanced Soil sprawa była prosta. Przy Maflorze Inetense szczerze mówiąc trochę mnie krew zalewa. Bo o ile przy tamtych podłożach fosfor musiałem zacząc podawać jakieś dwa lata po założeniu, tak tu jego niedobory pojawiły się po trzech tygodniach. Pisałem do Rotali pytając o jakiś poradnik o nawożeniu przy ich podłożu to otrzymałem odpowiedź że pracują nad nim. Chcieli obejrzeć zdjęcia które im pokazałem to stwierdzili że to rzeczywiście niedobory fosforu były. Co do reakcji roślin na podawanie nawozów to zauważyłem że już po paru godzinach rośliny zaczęły bąblować,a z dnia na dzień było coraz lepiej. Tylko jak już pisałem przegiąłem najprawdopodobniej z żelazem bo się męczę teraz z glonem. I tak do końca nie wiem czy to Chlorophytaceae czy Oedogonium. Chyba że mam i to,i to :lol:
Przez miesiąc lałem Tropical Algen Pond ale gówno dało. Parę dni temu kupiłem Femanga Stop General i na ten środek akurat liczę.
Oprócz tego hi-tech założyłem jeszcze dwa inne akwaria na tym podłożu. Jeden typowy low-tech i drugi z delikatnym nawożeniem co2 10ppm. Na razie problemów tam nie ma oprócz pylenia szyb i mam nadzieję że nie będzie



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków

Chciałem kupić help'a bo miałem go wcześniej i z tego co pamiętam nie było takich problemów to dałem się w sklepie namówić na tą rotale i chyba zaczynam żałować no nic będę próbował jakoś z tym walczyć nie poddam się łatwo zobaczymy co z tego wyjdzie



hajduk90
Początkujący
 
Posty: 13
Dołączył: 30 lis 2014, 11:57

Ostatnio czytałem o nawożeniu EI i zaczynam prowadzać u siebie akwarium tym sposobem nawożenia. Mam nadzieję że wypali. Natomiast półtora miesiąca temu założyłem drugie akwarium na tym podłożu o tym samym litrażu ale low-tech. I w przeciwieństwie do hi-techa, bardzo fajnie mi się prowadzi ten zbiornik. Na pierwszym zdjęciu widać akwarium tuż po zalaniu, a na drugim 6 tygodni później. Natomiast na filmiku można się dowiedzieć więcej o prowadzeniu tego lt na podłożu Maflora Intense, czyli nawożeniu, oświetleniu, glonach, kondycji roślin i tp: https://www.youtube.com/watch?v=wd2xkk0KaJk
Załączniki
96458398_1893497520783441_2001933747573751808_n.jpg
2020050190703.jpg



Adamsky41
Poznaje temat
 
Posty: 131
Dołączył: 10 mar 2017, 23:13
Miasto: Kraków







Powiązane tematy
  • Nadmiar potasu i nawożenie

    Witam wszystkich. Jestem Piotrek To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :) Dane mojego zbiornika: Akwarium 112L Oświetlenie: Aquael Leddy Tube Retro Profit 16W T5 Plant + Sunny 16W T5,Świec...

    Wyświetlenia: 748 | Odpowiedzi: 21 czytaj więcej...

  • Prawidłowe nawożenie w moim 200L akwarium

    Witam posiadam 200 litrowe akwarium od ponad roku i ciągle zmagam się z proporcjami nawozów. Początkowo miał być to zwykły low-tech ale z czasem popłynąłem w kierunku HT i tak już mam. Akwarium 200 l...

    Wyświetlenia: 976 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

  • Woda RO a nawożenie

    To już moja 2 próba z podmianami wody RO. W wcześniejszym zbiorniku po przejściu na RO z czasem miałem problemy z sinicami. Twraz mam nowy, większy zbiornik i widzę po jakimś czasie powtórkę z rozrywk...

    Wyświetlenia: 813 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Pomoc przy nawożeniu i poprawieniu kondycji roślinek

    Witam. Mam problem w ustawieniu nawożenia w akwarium 200l. 100 cm x 40 cm x 50 cm Akwarium jest założone na ziemi ogrodowej z kulkami GT Akwarium sobie działa już od 1 miesiąca Przyrost jest zauważaln...

    Wyświetlenia: 601 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Nawożenie dojrzałego zbiornika roślinnego - same problemy

    Pomóżcie mi, proszę, zidentyfikować niedobory czy potencjalne blokady w moim akwarium. Zbiornik ma 7 miesięcy. W takim okresie powinna być bajka, a wygląda na zaniedbany; Echinodorusy pokrywają się z...

    Wyświetlenia: 1320 | Odpowiedzi: 15 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.