Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika Nawożenie


Nawóz - opinie



Dozowanie makro- i mikroelementów dla roślin.
Chemia i parametry wody. Nawozy. + nowy temat

14 gru 2013, 18:36 Nawóz - opinie  (#1)  

Witam!
Czy ktoś stosował ten zestaw [link niezgodny z regulaminem].
Jeśli tak to proszę o opinie .



opel_op
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 09 gru 2013, 10:35

14 gru 2013, 19:06 Re: NAWÓZ - OPINIE  (#2)  

Regularnie korzystam. Kupuje tam sole i rosliny ale posiadam tez czesc nawozow z tego zestawu. Rosliny rosna ryby w dobrej kondycji,crystali systematycznie przybywa wiec napewno nikomu nie zaszkodza.Sa to pewnie rozpuszczone sole w ladnej butelce .Ale w tej cenie polecam



roob
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 26 cze 2013, 13:15

14 gru 2013, 19:16 Re: NAWÓZ - OPINIE  (#3)  

również polecam te nawozy ponieważ również je stosuję .



meniek
Aktywny użytkownik
 
Posty: 554
Dołączył: 22 mar 2011, 11:57

14 gru 2013, 20:00 Re: Nawóz - opinie  (#4)  

stosuje i polecam - relacja cena/jakość chyba najlepsza na rynku



Paweł Kubiak
Poznaje temat
 
Posty: 125
Dołączył: 14 paź 2012, 17:48
Miasto: Środa Wielkopolska

14 gru 2013, 20:08 Re: Nawóz - opinie  (#5)  

Dzięki za szybkie reakcje.
Zaraz zamawiam, zastanawiam się tylko jaka jest różnica między markowymi nawozami .



opel_op
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 09 gru 2013, 10:35

14 gru 2013, 20:26 Re: Nawóz - opinie  (#6)  

Sprzedawca oferuje sole niewiadomego pochodzenia rozpuszczone w nie wiadomo jakiej wodzie. Do tego twierdzi, że w tej ostatniej butelce jest CO2. Czyli albo nie wie, co sprzedaje, albo świadomie wprowadza nabywców w błąd.

Kupuj suche sole - przynajmniej po ich wyglądzie odróżnisz, czy są CZDA, czy ktoś odsypał sobie z worka w hurtowni nawozów dla rolników.



3promile
Aktywny użytkownik
 
Posty: 640
Dołączył: 30 paź 2009, 11:57

14 gru 2013, 20:46 Re: Nawóz - opinie  (#7)  

Nie wiadomo z jakich soli korzystał sprzedający, chodzi o czystość.
Nie zawsze gotowe nawozy sprawdzą się w każdym akwarium.
Nie wiadomo jaki jest skład micro i macro i dlatego lepiej samemu sporządzać takie mieszanki z soli.
Za taką cenę kupuję sole na pół roku do akwarium prawie 500l.
Do tego w zestawie (chyba jako zabezpieczenie jakby rośliny nie rosły) jest stymulator tytanowy, ciekawe po co?



Usunięto użytkownika 31012
 

14 gru 2013, 21:11 Re: Nawóz - opinie  (#8)  

Jak możesz to daj namiary gdzie można kupić pewne sole.
Jestem troszkę zielony, jeśli chodzi o akwarium roślinne, chociaż akwarystyką zajmuje się ponad 15 lat PALETKI!!!
Postanowiłem założyć akwarium roślinne , tak przez przypadek.
Gdy po ponad 15 latach zakończyłem przygodę z paletami ,założyłem akwarium ogólne , a że pracuję przy produkcji oświetlenia led, założyłem na próbę świetlówki ledowe .
Po miesiącu rośliny wychodziły mi z akwarium , taki przyrost, stosując jednocześni nawóz kupiony kiedyś na allegro.
Więc zmieniłem podłoże na jbl MANADO i JBL AQUABASIS PLUS posadziłem rośliny ale nawóz zakupiony kiedyś się skończył i szukam czegoś żeby roślinki dobrze rosły.
Więc jak możesz to podaj namiary, gdzie takie nawozy można kupić z góry dziękuję.



opel_op
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 09 gru 2013, 10:35

14 gru 2013, 21:15 Re: Nawóz - opinie  (#9)  

Uwaga: Do ogłoszeń sprzedam/kupię służy dział giełda, tylko tam wolno linkować.

Nie udostępniamy reklamy sklepom, które nie biorą udziału w rozwoju Serwisu roslinyakwariowe.pl
Dziękujemy za uszanowanie zasad.


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3864
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

14 gru 2013, 21:41 Re: Nawóz - opinie  (#10)  

akwarystyką zajmuje się ponad 15 lat


I co? I przez ostatnie 15 lat byłeś zbanowany na Google?



3promile
Aktywny użytkownik
 
Posty: 640
Dołączył: 30 paź 2009, 11:57

14 gru 2013, 21:55 Re: Nawóz - opinie  (#11)  

Na początek przyda się kilka pomocnych linków.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 26078.html
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 27682.html
Myślę ze to wystarczy by się zapoznać z nawożeniem solami, dobrze mieć zestaw testów kropelkowych, choć skoro zajmujesz się hodowlą dysków to raczej je masz.
Najpierw wiedza, potem można myśleć o reszcie.



Usunięto użytkownika 31012
 







Powiązane tematy
  • Nawóz MiKRo

    Panowie zrobiłam nawóz makro z soli metoda EI. Mam też mikro: Chelat żelaza Chelat manganu Cynk Jakie są sugerowane zawartości tych pierwiastków w wodzie? Dobra kojarzę ze mikro po zgaszeniu swi...

    Wyświetlenia: 341 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Nawóz reeflowers

    Witam, Koledzy/koleżanki czy na forum są osoby używające nawozów firmy reeflowers? Chciałem podpytać jak wam się sprawdza i poznać opinie i jakie macie spostrzeżenia.

    Wyświetlenia: 195 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Nawozy Blue-Line, opinie..

    Witam Zna ktoś te nawozy? Stosuje je? Cenowo są super ale jak z jakością i efektami..? Z góry dzięki za odpowiedzi.

    Wyświetlenia: 12927 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • Linia nawozów Rataj - prośba o opinie

    Witam, wiem że gdzieś tam na forum był poruszany temat tej lini nawozów, ale chciałbym trochę odświeżyć temacik. Chodzi mi po głowie przesiadka z soli na jakąś linię nawozów i tak właśnie spotkałem na...

    Wyświetlenia: 520 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Nawóz fosforowy

    Czy jest dostępny jakiś nawóz (sól) fosforu, ale bez potasu w składzie, który nada się do nawożenia w akwarium?

    Wyświetlenia: 637 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Marcin_M_1977 i 11 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.